Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość

Pogadajmy o samochodach :-)

Rekomendowane odpowiedzi

13 minut temu, Louis Cypher napisał(-a):

W Passacie CC miałem 200 KM i 7,6 do setki - absolutnie niewystarczające na codzień. 1:1

Kłopoty z porannym wstawaniem 🤔 ?

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja się ostatnio zastanawiałem po co w Monako komu Lamborghini lub Ferrari, gdzie najwyższą prędkością jaką zauważyłem było ok 30 km/h. Teraz już wiem: żeby mieć świadomość że można depnąć jakby co. Tylko gdzie depnąć😂?

Mój sąsiad kupił sobie 911 RS3 w wersji z klatką bezpieczeństwa i też kręci rundy po Milano głównie. No, ale zawsze wie, że jakby co, to mu mocy wystarczy😆.

U mojej żony w aucie (SUV)  chyba jest 190 KM i wielkie to jest, ale jeszcze nigdy mi mocy nie zabrakło, ale ja się nie znam chyba.

Z drugiej strony, Casio też godzinę pokazuje, ba, często lepiej (i więcej może) niż Rolex😁.

Edytowane przez beniowski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, beniowski napisał(-a):

A ja się ostatnio zastanawiałem po co w Monako komu Lamborghini lub Ferrari, gdzie najwyższą prędkością jaką zauważyłem było ok 30 km/h. Teraz już wiem: żeby mieć świadomość że można depnąć jakby co. Tylko gdzie depnąć😂?

Mój sąsiad kupił sobie 911 RS3 w wersji z klatką bezpieczeństwa i też kręci rundy po Milano głównie. No, ale zawsze wie, że jakby co, to mu mocy wystarczy😆.

U mojej żony w aucie (SUV)  chyba jest 190 KM i wielkie to jest, ale jeszcze nigdy mi mocy nie zabrakło, ale ja się nie znam chyba.

Z drugiej strony, Casio też godzinę pokazuje, ba, często lepiej (i więcej może) niż Rolex😁.🙃

To jest próżność panie Kolego. 

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
43 minuty temu, mario1971 napisał(-a):

To jest próżność panie Kolego. 

Nie wiem czy powinniśmy tak pisać na forum, mając na uwadze jakie zegarki posiadamy 😂.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 godzin temu, pmwas napisał(-a):

Co do automatu - dalej wielkie NIE. Nie, nie lubię, nie poważam, wolałbym manualną skrzynię. Po przesiadce do Kii Rio (oszałamiające 80KM) manual mi nie przeszkadza, wprost przeciwnie - cieszy ;) . Podobnie jak zwykły hamulec ręczny, a nie przełącznik...

Ja... tak już chyba mam ;)

Ja się do automatu po raz pierwszy przekonałem podczas jazdy w mieście w dużych korkach, a po raz drugi po przeprowadzce do Włoch, gdzie są takie miejsca jak np. Liguria czy ogólnie południe, gdzie parkuje się często na bardzo stromych i wąskich podjazdach, gdzie za i przed stoją inne auta. Dla mnie taki wyjazd autem zaparkowanym pod bardzo stromą górkę (lub z górki) byłby stresujący. A z automatem plus automatyczny ręczny to nawet nie muszę myśleć o piłowaniu sprzęgła i manewrowaniu ręcznym jednocześnie.

Dam przykład: w jednej miejscowości w Ligurii jest super stromy podjazd na światłach: miejscowi popylają tam bez problemu, ale widziałem już kilka razy jak turyści w samochodach z ręczną skrzynią panikowali musząc ruszyć na czerwonym; ba, widziałem jak się staczali z wyjącym silnikiem i uderzali w samochody stojące za nimi. Oczywiście, to także kwestia umiejętności. 

A miłośnikom wachlowania biegami przypomnę że w automacie biegi można także ręcznie zmieniać, więc chyba jednak automat przeważa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie, większa moc oznacza większe bezpieczeństwo. Łatwiej się wyprzedza, łatwiej uciec przed "pierdolcami" w wielu sytuacjach krytycznych. Natomiast, jak już wspomniano, przy coraz bardziej rygorystycznych ograniczeniach w przepisach, pewne samochody mają sens właściwie już chyba tylko na torach (jeżeli ktoś ma dość zacięcia i czasu). Ewentualnie mogą (jak w Monako) służyć do podkreślenia statusu materialnego.  ;)

Z kolei w kwestii manual vs. automat - zanim kupiłem autko w automacie, nie wyobrażałem sobie innej opcji niż manual. Teraz na myśl o powrocie do manualnej skrzyni mogę się jedynie uśmiechnąć.  :)

WARTO POMAGAĆhttps://www.siepomaga.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 minut temu, beniowski napisał(-a):

Ja się do automatu po raz pierwszy przekonałem podczas jazdy w mieście w dużych korkach, a po raz drugi po przeprowadzce do Włoch, gdzie są takie miejsca jak np. Liguria czy ogólnie południe, gdzie parkuje się często na bardzo stromych i wąskich podjazdach, gdzie za i przed stoją inne auta. Dla mnie taki wyjazd autem zaparkowanym pod bardzo stromą górkę (lub z górki) byłby stresujący. A z automatem plus automatyczny ręczny to nawet nie muszę myśleć o piłowaniu sprzęgła i manewrowaniu ręcznym jednocześnie.

Dam przykład: w jednej miejscowości w Ligurii jest super stromy podjazd na światłach: miejscowi popylają tam bez problemu, ale widziałem już kilka razy jak turyści w samochodach z ręczną skrzynią panikowali musząc ruszyć na czerwonym; ba, widziałem jak się staczali z wyjącym silnikiem i uderzali w samochody stojące za nimi. Oczywiście, to także kwestia umiejętności. 

A miłośnikom wachlowania biegami przypomnę że w automacie biegi można także ręcznie zmieniać, więc chyba jednak automat przeważa.

W samochodach z manualną skrzynią biegów występuje także automatyczny ręczny. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, mario1971 napisał(-a):

W samochodach z manualną skrzynią biegów występuje także automatyczny ręczny. 

A to nie wiedziałem. Ale wciąz trzeba piłować sprzęgło przy trudnym wjeździe/podjeździe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, Lincoln Six Echo napisał(-a):

Z kolei w kwestii manual vs. automat - zanim kupiłem autko w automacie, nie wyobrażałem sobie innej opcji niż manual. Teraz na myśl o powrocie do manualnej skrzyni mogę się jedynie uśmiechnąć.  :)

Tak, słyszałem, że tak będzie i... tak nie jest :) Ale to ja, po prostu...

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, pmwas napisał(-a):

Tak, słyszałem, że tak będzie i... tak nie jest :) Ale to ja, po prostu...

Ty to jednak sprzedaj tę Giulię i zostaw sobie UAZa - po co ci ta cała nowoczesność🤣😆?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 minut temu, beniowski napisał(-a):

A to nie wiedziałem. Ale wciąz trzeba piłować sprzęgło przy trudnym wjeździe/podjeździe.

Nie trzeba, ponieważ nawet miejskie auta z manualem i zwykłym ręcznym mają funkcję "auto hold", HSA lub asystenta podjazdu (różnie to producenci nazywają). Stało to się popularne od 2011 r. wraz z obowiązkowym system awaryjnego hamowania w nowych autach. Inna sprawa, że mało kto ma włączona tę funkcję lub wie jak ją chwilowo aktywować (zazwyczaj mocniejsze dociśnięcie hamulca po zatrzymaniu auta).

Edytowane przez memento mori

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, beniowski napisał(-a):

Ale wciąz trzeba piłować sprzęgło przy trudnym wjeździe/podjeździe.

To fakt. Dlatego ja zawsze biorę poprawkę paru metrową na takiego delikwenta stojącego na stromym podjeździe.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, pmwas napisał(-a):

Kłopoty z porannym wstawaniem 🤔 ?

Kłopoty z bezpiecznym wyprzedzaniem na drogach krajowych. Ale zawsze można jechać 15 min. za TIRem a potem spokojnie wyprzedzić. Albo na autostradzie włączyć się do ruchu. A tak w ogóle, to czepiam się. Ja lubię duży zapas mocy i tyle. Takie zboczenie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
47 minut temu, beniowski napisał(-a):

Nie trzeba. To bardzo dobrze działa. Mam to w samochodzie z manualna skrzynia i jeszcze w żadnej sytuacji mnie to nie zawiodło. 

Natomiast co do skrzyni automat/manual to nie do końca się zgodzę, ze automat jest najlepszym rozwiązaniem w każdym przypadku. Ostatnio oddając abartha do serwisu, wziąłem jako zastępczy taki sam samochód tylko ze skrzynia automatyczna. No i niestety to już nie ta sama jazda, pomimo możliwości zmiany biegów przy kierownicy, samochód stracił swój charakter. Nawet jeżdżąc w ruchu miejskim nie czułem z tego powodu większego komfortu. Dla mnie osobiście automat w tego typu samochodzie to pomyłka, ale już np. w jaguarze nie wyobrażam sobie skrzyni manualnej. Wszystko zależy od charakteru auta i sposobu użytkowania.

Przepraszam za brak polskich znakow ale po prostu ich nie mam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Automat w Abarcie to jedna z najgorszych konstrukcji na rynku. Jeździłem chyba z setką różnych automatów i ten jest najgorszy, zabija całego ducha Abartha. To tak naprawdę nie jest nawet automat, tylko zautomatyzowana skrzynia konstrukcyjnie zbliżona do manualnej, ale z dołożonym mechanizmem ruszania i automatycznej zmiany biegów. Abarth jest jednym z niewielu samochodów, który TRZEBA kupić z manualem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pomykam teraz Q3 230KM

Nie jest źle niby małe, ale nie małe.

W piątek przygoda grad pierwszy taki w życiu i ściana deszczu na zmianę i szukanie schronienia. Jak się ja bałem oglądać auto wieczorem ......ale chyba nic nie ma.....

Ta pogoda to istne wariactwo teraz 

IMG_20220704_210904~2.jpg

Edytowane przez Mistrz17

"Jeśli bałagan na biurku świadczy o bałaganie w głowie, o czym świadczy puste biurko?" Albert Einstein

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, Tommaso napisał(-a):

A w innych autach maksymalne osiągi masz wciskając gaz do połowy? 

Aby osiagnac 9 sek do 100 w innych, mocniejszych samochodach, nie trzeba wciskac gazu do deski :)

4 godziny temu, Louis Cypher napisał(-a):

W Passacie CC miałem 200 KM i 7,6 do setki - absolutnie niewystarczające na codzień. 1:1

w Panamerze mialem 540KM i 3,8s do setki - wystarczajace do poruszania sie na co dzien 😂

Edytowane przez SzefSzefow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, beniowski napisał(-a):

Ty to jednak sprzedaj tę Giulię i zostaw sobie UAZa - po co ci ta cała nowoczesność🤣😆?

No wiesz? Jedną wadę auto może mieć...

Co poradzę, ze lubię manualne skrzynie :)

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
54 minuty temu, SzefSzefow napisał(-a):

w Panamerze mialem 540KM i 3,8s do setki - wystarczajace do poruszania sie na co dzien 😂

W moim starym sztruclu mam 400 kunia i 4,6 do sety i może być… i fajnie dupką zarzuca 😍🥰

36 minut temu, pmwas napisał(-a):

No wiesz? Jedną wadę auto może mieć...

Co poradzę, ze lubię manualne skrzynie :)

Jeszcze rok i będziesz po naszej stronie mocy. No chyba, że mieszkasz na wsi i nie masz korków… W korkach automat to zbawienie. Nie mam już problemów z lewym kolanem 😁

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, SzefSzefow napisał(-a):

6 minut temu, Louis Cypher napisał(-a):

W moim starym sztruclu mam 400 kunia i 4,6 do sety i może być… i fajnie dupką zarzuca 😍🥰

No Panowie, to teraz napiszcie, który dłużej może...

...znaczy się zrobi więcej km na jednym zbiorniku. 🤔

Ja swoim Mietkiem zrobiłem na jednym tankowaniu coś koło 1060km  

Edytowane przez mario1971

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja na Nurburgring na pełnym zbiorniku 120 km do zapalenia się rezerwy 😀

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, Tommaso napisał(-a):

Czyli Ty Tomku jesteś sprinterem w te klocki. 🤣

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, mario1971 napisał(-a):

No Panowie, to teraz napiszcie, który dłużej może...

...znaczy się zrobi więcej km na jednym zbiorniku. 🤔

Ja swoim Mietkiem zrobiłem na jednym tankowaniu coś koło 1060km  

No i Mariano Kartoflano wygrau sfoim trucicielem ropniakiem rakorworem. Gratulacje. Tylko do mnie tym guufnem nie przyjeżdżaj. 

1 minutę temu, Tommaso napisał(-a):

Szanuję 🥰😍

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, Louis Cypher napisał(-a):

No i Mariano Kartoflano 

🤣🤣🤣

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, mario1971 napisał(-a):

🤣🤣🤣

1 minutę temu, mario1971 napisał(-a):

🤣🤣🤣

Ty się Mario nie śmiej, tylko zmieniaj na benzynę - jak biali ludzie. Nie truj dzieci, bo mnie już bardziej nie zatrujesz…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi