Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość

Pogadajmy o samochodach :-)

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 hours ago, Autor1984 said:

6.2 - choć oznaczenie mówi co innego ;)

Zgadza się. 

V8 mają to do siebie, że lubią pokołysać.

W S klasie tego nie czuć… a C klasą miota jak szatan 😜

Pomyślności w Nowym Roku!

Wszystkiego dobrego, zdrowia przede wszystkim 🥂

1 hour ago, Autor1984 said:

A tutaj auto naszego rodaka w UK… zdjęcie stare… zrobiony wydech, Jezusie jak to gada🔥

A kolor na żywo wygląda rewelacyjnie. 
Uwielbiam ten model. 

IMG_8152.jpeg

IMG_8154.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Londek napisał(-a):

Zgadza się. 

W S klasie tego nie czuć… a C klasą miota jak szatan 😜

Wszystkiego dobrego, zdrowia przede wszystkim 🥂

A tutaj auto naszego rodaka w UK… zdjęcie stare… zrobiony wydech, Jezusie jak to gada🔥

A kolor na żywo wygląda rewelacyjnie. 
Uwielbiam ten model. 

IMG_8152.jpeg

IMG_8154.jpeg

Piękny kolor 😲

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Proponuje noworoczna zabawe, macie ok 150k, chcecie kupic auto - co wybieracie?
Ja chyba poszedlbym w kilkuletnie volvo s60 iii generacji lub bmw 3 g20, a Wy?

Wysłane z mojego SM-S901B przy użyciu Tapatalka

Mając luźne 150k w końcu byłoby to:
https://www.autoscout24.pl/oferta/citroen-c6-hdi-240-biturbo-fap-exclusive-diesel-szary-7fd4da3f-9646-46a3-80ca-b699644716e1?sort=price&desc=1&lastSeenGuidPresent=false&cldtidx=10&position=10&search_id=17qh5nrlsmp&source_otp=t10&source=listpage_search-results&order_bucket=unknown

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To prawda, byłem kiedyś przewieziony, tyle, że wersją z benzynową V6-ką.

Natomiast właściciel bardzo narzekał na awaryjność wielu rzeczy, głównie zawieszenia hydropneumatycznego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 minut temu, Tommaso napisał(-a):

Natomiast właściciel bardzo narzekał na awaryjność wielu rzeczy, głównie zawieszenia hydropneumatycznego.

Też słyszałem, że się sypie.

Tak Ona też miała 3.0 V6 ;)

Edytowane przez Autor1984

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, bober5264 napisał(-a):

Coś z silnikiem V8, np. Mustang, RAM.

..."Wszys­tko jest możli­we. Niemożli­we po pros­tu wy­maga więcej cza­su"... Dan Brown

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam słabość do Citroenów z hyrdo, a C6 jest mały, motoryzacyjnym marzeniem.
Osobiście przerobiłem BX i C5 III, bliski znajomy dorzucił doświadczenia z Xantii. Co do komfortu - najlepiej w BX, Xantia i C5; co do trwałości układów - odwrotnie.
Samo serwisowanie tego zawieszenia wbrew pozorom jest dość proste, pod warunkiem, że albo wlasciciel wie jak to serwisować i ma mechanika, który go słucha, albo mechanik sam wie co robić;-).
W praktyce sprowadza się to zwykłej mechaniki, nawet w C5, choć tutaj już można było pogrzebać w zawieszeniu z poziomu komputera diagnostycznego.
Co do C6, to wersje V6 miały dodatkowe czujniki wysokości na każdym kole i tu już było więcej zabawy z komputerem ( w wersjach niższych i C5 były tylko 2 czujniki - przód i tył). Tu problem było to, że tych samochodów w ogóle było mało, stąd ciężko było o kogoś, kto się na tym zna i potafi postawić właściwą diagnozę.
A co do silników V6 - to tylko 3.0HDI; benzyna była bez sensu - słabsza i więcej paliła, z 2.7HDI omijać szerokim łukiem (żeby nie dostać krobą wychodzącą bokiem;-) ).

W każdym razie - 150k wystarczyłoby na zakup dobrego egzemplarza i porządny serwis pozakupowy:-).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 godzin temu, bober5264 napisał(-a):

Jak to miałoby być jedyne auto to musi być nowe - więc pewnie Mazda CX-5. 

Jak dodatkowe do tego co mam to pewnie Maserati Quattroporte

----------

Przy okazji zapytam - jeżeli chodzi o samochody dostawcze (bus albo blaszak) po 2015 roku - co najlepiej kupić i z jakim silnikiem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, plszcto napisał(-a):

mam słabość do Citroenów z hyrdo, a C6 jest mały, motoryzacyjnym marzeniem.
Osobiście przerobiłem BX i C5 III, bliski znajomy dorzucił doświadczenia z Xantii. Co do komfortu - najlepiej w BX, Xantia i C5; co do trwałości układów - odwrotnie.
Samo serwisowanie tego zawieszenia wbrew pozorom jest dość proste, pod warunkiem, że albo wlasciciel wie jak to serwisować i ma mechanika, który go słucha, albo mechanik sam wie co robić;-).
W praktyce sprowadza się to zwykłej mechaniki, nawet w C5, choć tutaj już można było pogrzebać w zawieszeniu z poziomu komputera diagnostycznego.
Co do C6, to wersje V6 miały dodatkowe czujniki wysokości na każdym kole i tu już było więcej zabawy z komputerem ( w wersjach niższych i C5 były tylko 2 czujniki - przód i tył). Tu problem było to, że tych samochodów w ogóle było mało, stąd ciężko było o kogoś, kto się na tym zna i potafi postawić właściwą diagnozę.
A co do silników V6 - to tylko 3.0HDI; benzyna była bez sensu - słabsza i więcej paliła, z 2.7HDI omijać szerokim łukiem (żeby nie dostać krobą wychodzącą bokiem;-) ).

W każdym razie - 150k wystarczyłoby na zakup dobrego egzemplarza i porządny serwis pozakupowy:-).

Tu na serwis zostawiłeś sobie połowę kwoty. Z jednej strony bezpiecznie, z drugiej pesymistycznie. ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
49 minut temu, zielony.m napisał(-a):

Jak dodatkowe do tego co mam to pewnie Maserati Quattroporte

----------

Przy okazji zapytam - jeżeli chodzi o samochody dostawcze (bus albo blaszak) po 2015 roku - co najlepiej kupić i z jakim silnikiem?

Rozumiem, że Nubira?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Tu na serwis zostawiłeś sobie połowę kwoty. Z jednej strony bezpiecznie, z drugiej pesymistycznie.  

czysto teoretycznie - raczej realne szacunki;
ca. 80-90k za auto, serwis startowy w wersji pesymistycznej - max 25k.
Reszta na inne hobby:-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 godzin temu, bober5264 napisał(-a):

Ja bardzo pragmatycznie, auto to dla mnie narzędzie takie samo jak telefon. Ma być w miarę  bezproblemowo, więc preferuje nowe. Aktualnie brałbym pod uwagę

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/cupra-formentor-cupra-formentor-1-5-tsi-150km-dsg7-ID6FX9xb.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wybraliśmy się z moją piękniejszą połową obejrzeć zamki Czocha i Książ, w S3 stuknęło 3k km i po takim dystansie i przegonieniu Audi nocą po śląskich serpentynach można napisać kilka słów o aucie. 

1) Nie jeździłem jeszcze autem, które tak dobrze trzyma się drogi. Przez ten ponad miesiąc jak mam samochód nie zdarzyło się jeszcze żeby którekolwiek koło uciekło, a samochód nie jechał jak po szynach. Aż brakuje trochę takiego pazura, z drugiej strony, bardzo bezpiecznie. Auto prowadzi się idealnie, choć bez niespodziewanych fajerwerków. Na torze pewnie byłoby inaczej, na drogach publicznych, mimo, że były puste jednak starałem się zachować rozsądny umiar. 

2) Z wszystkim ustawionym na comfort podróżuje się tym całkiem przyjemnie w dłuższej trasie, choć na pewno zawieszenie trzeba postawić po tej twardej, a nie komfortowej stronie. Mnie to nie przeszkadza, choć na pewno znajdą się kierowcy, którzy uznają je za zbyt twarde. 

3) Pozycja za kierownicą i same fotele świetne. Ja, moje plecy i lewe kolano dajemy plusa :P 

4) Przy jeździe drogami krajowymi i przez zabudowane, spalanie 8-8,5l, przy 140+ albo jeżdżeniu jak małą rajdówką chlapnie 11-11,5. Mocy na daily zdecydowanie wystarczy, nie brakowało przy praktycznie żadnej prędkości. 

5) Launch control wypróbowany - u mnie wywołał duży uśmiech, u kobity, cóż, z nią na pokładzie mam tego nie robić :P 

6) Biały lakier przekonał mnie do siebie jeśli chodzi o wygląd i teraz podoba mi się nawet bardzo. Niestety mycie auta już nie podoba mi się w ogóle, będzie trzeba pewnie pomyśleć nad jakąś powłoką. 

7) Zdecydowanie jestem fanem dwóch rozwiązań z Giulii, jedno to cup holdery przy samej desce rozdzielczej. W audi jednego po środku da się jeszcze w miarę użyć, drugi chowa się pod podłokietnikiem i ani coś tam wsadzić, ani wyjąć. Drugie to obsługa systemu multimedialnego z poziomu gałki, a nie dotykowego ekranu. 

Jak na pierwsze 6 tygodni - odczucia bardzo pozytywne, za Julką nie tęsknię specjalnie, choć dalej uważam, że jeśli chodzi o wygląd zewnętrzny Giulia jest dużo ładniejszym autem.

IMG_7665.jpeg

Edytowane przez Ceteth

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, Ceteth napisał(-a):

Wybraliśmy się z moją piękniejszą połową obejrzeć zamki Czocha i Książ, w S3 stuknęło 3k km i po takim dystansie i przegonieniu Audi nocą po śląskich serpentynach można napisać kilka słów o aucie. 

1) Nie jeździłem jeszcze autem, które tak dobrze trzyma się drogi. Przez ten ponad miesiąc jak mam samochód nie zdarzyło się jeszcze żeby którekolwiek koło uciekło, a samochód nie jechał jak po szynach. Aż brakuje trochę takiego pazura, z drugiej strony, bardzo bezpiecznie. Auto prowadzi się idealnie, choć bez niespodziewanych fajerwerków. Na torze pewnie byłoby inaczej, na drogach publicznych, mimo, że były puste jednak starałem się zachować rozsądny umiar. 

2) Z wszystkim ustawionym na comfort podróżuje się tym całkiem przyjemnie w dłuższej trasie, choć na pewno zawieszenie trzeba postawić po tej twardej, a nie komfortowej stronie. Mnie to nie przeszkadza, choć na pewno znajdą się kierowcy, którzy uznają je za zbyt twarde. 

3) Pozycja za kierownicą i same fotele świetne. Ja, moje plecy i lewe kolano dajemy plusa :P 

4) Przy jeździe drogami krajowymi i przez zabudowane, spalanie 8-8,5l, przy 140+ albo jeżdżeniu jak małą rajdówką chlapnie 11-11,5. Mocy na daily zdecydowanie wystarczy, nie brakowało przy praktycznie żadnej prędkości. 

5) Launch control wypróbowany - u mnie wywołał duży uśmiech, u kobity, cóż, z nią na pokładzie mam tego nie robić :P 

6) Biały lakier przekonał mnie do siebie jeśli chodzi o wygląd i teraz podoba mi się nawet bardzo. Niestety mycie auta już nie podoba mi się w ogóle, będzie trzeba pewnie pomyśleć nad jakąś powłoką. 

7) Zdecydowanie jestem fanem dwóch z Giulii, jedno to cup holdery przy samej desce rozdzielczej. W audi jednego po środku da się jeszcze w miarę użyć, drugi chowa się pod podłokietnikiem i ani coś tam wsadzić, ani wyjąć. Drugie to obsługa systemu multimedialnego z poziomu gałki, a nie dotykowego ekranu. 

Jak na pierwsze 6 tygodni - odczucia bardzo pozytywne, za Julką nie tęsknię specjalnie, choć dalej uważam, że jeśli chodzi o wygląd zewnętrzny Giulia jest dużo ładniejszym autem.

IMG_7665.jpeg

Na biały folia lub wosk. Nie nakładaj ceramiki. MIałem biały w stangu, kolor wbrew pozorom łatwiejszy do utrzymania, aniżeli czarny.

Z bieli nie wyciągniesz głębi koloru, a w sumie nie ma co się oszukiwać większość właśnie w tym celu stosuje powłokę.

Na LC ile wyszło 0-100?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczerze mówiąc nie mierzyłem, ale też na zimowej oponie i lekko mokrej nawierzchni nie byłoby to zbyt miarodajne. Producent podaje 4,8s, większość testów, które oglądałem na YT wskazuje 4,5s. Zdarzały się przypadki gdzie wykręcali przy sprzyjających warunkach 4,25-4,3s. 

Zacznę pewnie od jakiegoś wosku, nie ma co inwestować za dużo w służbową zabawkę :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam juz drugie biale auto, najbardziej mi siedzi ten kolor, jesli chodzi o utrzymanie czystosci polecam taz na miesiac mycoe reczne, osuszenie i polozenie szybkiego wosku w sprayu adbl synthetic spray wax,

Zawsze po zakupie nowego auta mam bzika na punkcie 'detailingu' a konczy sie zawsze na tym co najpraktyczniejsze.
po tym specyfiku normalne mycie myjka jest bardzo przyjemne, a +/- raz na miesiac umyc auto recznie tez raczje nie sprawia problemu, zwykle woskowanie to mordęga a tym robisz psik psik na wilgotny lakier i wycierasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 godziny temu, bober5264 napisał(-a):

Jeśli na auto i tylko do uzupełnienia garażu:

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/jeep-wrangler-jeep-wrangler-3-6-v6-jl-2020rok-4x4-idealny-po-serwisie-zarejestrowany-ID6G4XDn.html

jeśli na jedyne na stanie to:

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/nissan-qashqai-n-connecta-2022r-epower-okazja-ID6G4JpY.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, trollu napisał(-a):

BMW e64 M6 np taka

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/bmw-m6-ID6ENV0k.html

chociaż e46 M3 w cabrio też by kusiło

Ja od razu opcja druga - E46 M3 - wymarzone od lat, może się kiedyś uda wstawić jakąś do garażu :) 

@bober5264

Dzięki za radę, rozejrzę się za tym.

Edytowane przez Ceteth

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, trollu napisał(-a):

BMW e64 M6 np taka

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/bmw-m6-ID6ENV0k.html

chociaż e46 M3 w cabrio też by kusiło

A tej kwocie już coraz ciężej znaleźć coś "w miarę"

Ceny zaczynają się grubo od 200 - 250k zł. Mowa o M3 E46.

Edytowane przez Autor1984

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, Ceteth napisał(-a):

7) Zdecydowanie jestem fanem dwóch rozwiązań z Giulii, jedno to cup holdery przy samej desce rozdzielczej. W audi jednego po środku da się jeszcze w miarę użyć, drugi chowa się pod podłokietnikiem i ani coś tam wsadzić, ani wyjąć. Drugie to obsługa systemu multimedialnego z poziomu gałki, a nie dotykowego ekranu. 

IMG_7665.jpeg

Co do designu Audi - Niemiec to siekierą strugał…

Pamiętam jak kiedyś z oddali widziałem, jak się chop drugiemu wrył przed nos. Pomyślałem, że cham w tym Audi straszny. Dojechałem do nich… jednak Skoda. Skoro nie widać różnicy, to po co przepłacać :P ?

Żartuję, ale… Giulia to Giulia. Jest piękna… a to Audi… jak to Audi. Fajne auta, ale z zewnątrz jak VW czy Skoda ;)

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przyznam, że przód jest po prostu akceptowalny, z profilu im się w miarę udała bo fajną robotę robią przetłoczenia nad kołami, dodają trochę pazura, a same proporcje też są całkiem fajne w sedanie. Najbardziej podoba mi się tył z 4 fajkami. 

Wnętrze już dużo lepiej, ale jak można się spodziewać jest plastikowo, chociaż jak miałem okazję z 2 lata temu jeździć Q2, to wydaje mi się, że było jeszcze gorzej z plastikiem. Fotele niezłe, sam kształt i wykończenie bardzo mi leżą, ekrany (ten z zegarami też) bardzo dobre, kierownica mogła by być deczko grubsza :) Ale to już takie pierdołki :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi