Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość

Pogadajmy o samochodach :-)

Rekomendowane odpowiedzi

3 godziny temu, XoneX napisał(-a):

Na pewno masz na myśli MHEV a nie HEV? 

Jan Machacek, student Politechniki Czeskiej w Pradze, w ramach swojej pracy dyplomowej przeprowadził porównanie na bazie Skody Octavii w wersji benzynowej oraz benzynowej z 48-woltowym ukłądem MHEV. Okazało się, że spalanie wyłącznie benzynowej wersji na 100 km specjalnie ustalonej trasy wyniosło 5,54 litra, a wersji z miękką hybrydą 5,49 l. Octavia MHEV w tym przypadku była więc o 0,58% bardziej ekonomiczna. Dodatkową zaletą jest także oczywiście zmniejszenie emisji CO2 – ze 126,5 g/km do 125,3 g/km.

Powyższe dane jasno pokazują, że korzyści z zastosowania technologii MHEV nie są znaczące. Oczywiście wiele zależy od profilu terenu, zachowania kierowcy i wielu innych czynników. Z całą pewnością oszczędności paliwowe nie sięgają jednak 10%, które podaje się w niektórych publikacjach. Samochody MHEV oferują więc pewną poprawę w efektywności paliwowej oraz redukcję emisji CO2 w porównaniu do tradycyjnych pojazdów spalinowych. Korzyści są jednak stosunkowo niewielkie, zwłaszcza gdy zestawimy je z kosztami.

Gdy porównamy MHEV z tradycyjnymi hybrydami (HEV), różnica w efektywności staje się jeszcze bardziej widoczna. Samochody HEV są w stanie działać wyłącznie na energii elektrycznej na krótkich dystansach, co znacząco redukuje zużycie paliwa oraz emisję CO2, szczególnie w ruchu miejskim. Mimo że początkowy koszt zakupu HEV może być wyższy, to długoterminowe oszczędności na paliwie oraz niższe koszty eksploatacyjne mogą przeważyć na ich korzyść w porównaniu do MHEV.

Według wielu ogólnodostępnych badań, oszczędności paliwowe na zastosowaniu samochodu w pełni hybrydowego w porównaniu z wyłącznie benzynowym sięgają bowiem od 20 do nawet 50 procent.

Źródło: https://e-mobilni.pl/technologia-mhev-koszty-oplacalnosc-badania/ 

Takich wyników testów jest więcej na YT i w internecie, podałem przykładowe źródło. 

Zazwyczaj wiem o czym pisze 😉  Mam na mysli MHEV.
Wydaje mi sie, ze duzo zalezy od technologii i oprogramowania, a takze dostosowania do niej uzytkownika.

Jezdzilem MHEVami Audi i BMW. Wg mnie spalanie jakie udawalo mi sie uzyskiwac musialo byc spowodowane tym systemem, ale zeby byc pewny pewnie musialbym jednoczesnie jechac takim samym samochodem bez tego systemu.
Wydaje mi sie, ale glowy nie dam, MHEV BMW 520d byl w stanie ruszac na baterii. Mozliwe tez ze byl tak cichy 😂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, laryngoskop napisał(-a):

Strategiczne sprawy ogarnięte ( zajęło to kilka miesięcy)- została klima , katalizator , konserwacja podwozia). Cieszy jak cholera😍.

20240507_083438.jpg

Wszystko pieknie, tylko dlaczego nie kombii!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, laryngoskop napisał(-a):

Strategiczne sprawy ogarnięte ( zajęło to kilka miesięcy)- została klima , katalizator , konserwacja podwozia). Cieszy jak cholera😍.

20240507_083438.jpg

IMG_20221231_131901-01.jpeg

IMG_20221231_131849-01.jpeg

IMG_20221231_131937-01.jpeg

IMG_20221231_132004-01.jpeg

Hahaha...

Mam identyczne odczucia 😁

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A Octavia w zapasie jak Saab się wykrzaczy? :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, SzefSzefow napisał(-a):

Wszystko pieknie, tylko dlaczego nie kombii!

Miało być kombi w turbodieslu ale przeglądając przez kilka miesięcy ogłoszenia okazało się, że większość kombi to jeżdżące szmaty a jak już się znalazł jakiś ładny to okazywał się automatem ( nie lubię automatów). Stanęło na sedanie z wolnossacą benzyną - nie żałuję wyboru ! No i ma tylko 210 k km - w Szwecji stał kilka lat (podejrzewam , że z powodu spierdolonej pompy ABS).

GW 9110 , DW 5600c 901 , GW 9400 1er , DW 9052 1659 , GS 1050 B , GS 1150 , Casio 31 QR-12 ,GS 1200 B , DW 9000 1659 , Atlantic Worldmaster ,Tissot Antimagnetique , Zenith 28800 ,Orient patelnia, Orient tristar , Orient Ray 2 blue , DW 6900 x 2 , Orient Chrono Ace , Orient quartz ,Orient Triton I .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, berberys napisał(-a):

Hahaha...

Jaki dziwny Opel 🤔😅

2 minuty temu, laryngoskop napisał(-a):

Miało być kombi w turbodieslu ale przeglądając przez kilka miesięcy ogłoszenia okazało się, że większość kombi to jeżdżące szmaty a jak już się znalazł jakiś ładny to okazywał się automatem ( nie lubię automatów). Stanęło na sedanie z wolnossacą benzyną - nie żałuję wyboru ! No i ma tylko 210 k km - w Szwecji stał kilka lat (podejrzewam , że z powodu spierdolonej pompy ABS).

Niech cieszy! Mam sentyment do Volvo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Opel???

Gdybyś powiedział, że dziwna Alfa Romeo 164, dziwny Fiat Croma, lub Lancia Thema miałoby to uzasadnienie...

To czasy jeszcze sprzed współpracą z Oplem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, berberys napisał(-a):

Hahaha...

piękna maszyna, zawsze chciałem mieć 9000 w Aero

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 godzin temu, SzefSzefow napisał(-a):

Zazwyczaj wiem o czym pisze 😉  Mam na mysli MHEV.
Wydaje mi sie, ze duzo zalezy od technologii i oprogramowania, a takze dostosowania do niej uzytkownika.

Jezdzilem MHEVami Audi i BMW. Wg mnie spalanie jakie udawalo mi sie uzyskiwac musialo byc spowodowane tym systemem, ale zeby byc pewny pewnie musialbym jednoczesnie jechac takim samym samochodem bez tego systemu.
Wydaje mi sie, ale glowy nie dam, MHEV BMW 520d byl w stanie ruszac na baterii. Mozliwe tez ze byl tak cichy 😂

MHEV ma najmniejsze baterie, przez co zwykle wspomagają ruszanie, itd., ale nie zapewniają możliwości jeżdżenia na samym prądzie tak jak HEV czy PHEV. Dlatego nie wierzę, że MHEV zapewnia najniższe spalanie porównując do innych rodzajów hybrydy. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
51 minut temu, XoneX napisał(-a):

MHEV ma najmniejsze baterie, przez co zwykle wspomagają ruszanie, itd., ale nie zapewniają możliwości jeżdżenia na samym prądzie tak jak HEV czy PHEV. Dlatego nie wierzę, że MHEV zapewnia najniższe spalanie porównując do innych rodzajów hybrydy. 

Przy jeździe autostradowej tylko i wyłącznie może to właśnie mniejsza masa MHEV pomaga? Tylko do autostrady trzeba najczęściej w korkach najpierw dojechać…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, XoneX napisał(-a):

tak jak wspominalem, wydaje mi sie, ze w nowym bmw 5 samochod ruszal na elektryce.
na pewno w A6 samochod przy stalej predkosci wylaczal silnik i poruszal sie na elektryce bardzo sprawnie przez jakis czas.

Nie wierzysz osobom, ktore tutaj pisza, ze jest inaczej, ale wierzyc w informacje zlalezione na jakkis portalach. I to jest ok, ale wsiadz do dobrego MHEV i sam sie przekonaj 👍

@Autor1984 ile Ci 7 spala?

Edytowane przez SzefSzefow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, berberys napisał(-a):

Hahaha...

Fajny,podoba się , mam sentyment do Saaba 🤗🤗

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, SzefSzefow napisał(-a):

tak jak wspominalem, wydaje mi sie, ze w nowym bmw 5 samochod ruszal na elektryce.
na pewno w A6 samochod przy stalej predkosci wylaczal silnik i poruszal sie na elektryce bardzo sprawnie przez jakis czas.

Nie wierzysz osobom, ktore tutaj pisza, ze jest inaczej, ale wierzyc w informacje zlalezione na jakkis portalach. I to jest ok, ale wsiadz do dobrego MHEV i sam sie przekonaj 👍

Pisałem o tym, że mhev daje mniejsze korzyści niż hec i phev. I nie wierzę, że mhev jest najlepsze, bo tak jak sam pisałeś, nie porównałeś spalania z takim samym autem bez mhev. Nie porównałeś też z hev. A link był przykładowy. Jest dużo testów i porównań na YouTube. Ufam im bardziej niż tobie w tym przypadku. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 godzin temu, berberys napisał(-a):

Hahaha...

Świetny 💪

Ma historię "rządową"? Miałem okazję jezdzic kiedyś takim BORowym i było kilka smaczków, jak 2x CB radio czy dodatkowe uchwyty / schowki w drzwiach 😆

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, TomASH napisał(-a):

Świetny 💪

Ma historię "rządową"? Miałem okazję jezdzic kiedyś takim BORowym i było kilka smaczków, jak 2x CB radio czy dodatkowe uchwyty / schowki w drzwiach 😆

A Saaby 9000 "pracowały" w służbie państwowej?

Niezależnie... Nie miał. Pierwszym właścicielem był Holender, który zbył auto Niemcowi spod Hanoweru.

Ja jestem trzecim właścicielem.

Obaj poprzedni właściciele kochali Saabinę. Otrzymałem kompletną dokumentację od momentu zakupu do zbycia wraz z pełną historią serwisową.

Ot, kilkadziesiąt faktur na ca. 4000 Euro.

Samochód był całe życie garażowany, czego plusem jest to, że spód auta jest pozbawiony choćby rudego nalotu.

Wnętrze również zadbane.

No i poza dość dziwną pozycją za kierownicą jest zaskakująco współczesny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pracowały ☺️ Volvo też. Generalnie było jeszcze kilka ciekawych perełek... ale to w sumie nie na temat 😆

Holendrzy są chyba po Szwedach, narodem z największą ilością Saabów na 1000 mieszkańców 🤣 Mogłem się w sumie zorientować, że to holenderski wypust z racji haka ☺️ 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, XoneX napisał(-a):

Pisałem o tym, że mhev daje mniejsze korzyści niż hec i phev. I nie wierzę, że mhev jest najlepsze, bo tak jak sam pisałeś, nie porównałeś spalania z takim samym autem bez mhev. Nie porównałeś też z hev. A link był przykładowy. Jest dużo testów i porównań na YouTube. Ufam im bardziej niż tobie w tym przypadku. 

Niestety wiem jak od srodka jak wygladaja "kontenty" na youtubie i "artykuly" na stronach.
Wole ufac sobie i temu czego doswiadczylem 😀 Co polecam zrobic. Pojezdzij MHEV, HEV i PHEV, wyrob sobie zdanie bazujace na wlasnym doswiadczeniu, a nie na youtubie 👍

31 minut temu, TomASH napisał(-a):

Pracowały ☺️ Volvo też. Generalnie było jeszcze kilka ciekawych perełek... ale to w sumie nie na temat 😆

Holendrzy są chyba po Szwedach, narodem z największą ilością Saabów na 1000 mieszkańców 🤣 Mogłem się w sumie zorientować, że to holenderski wypust z racji haka ☺️ 

Jakich "perelek"?
Pamietam Themy 😍

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takie małe spostrzeżenie z dziś, byłem obok domu volvo na pulawskiej poogladamem i poprzymierzalem się do s60 i s90, obok był salon lexusa i wsiadłem sobie do esa faport, kurcze ale to jest jakościowa przepaść na korzyść lexa
Bylem z żoną która nie znała cen tych wszystkich aut i jak wsiedliśmy do esa to mówi oo ale to ten jest za***isty, bez porównania, tylko pewnie cena 2x tyle co te volvo
(a z tej trójki był najtańszy i to znacznie )

Wysłane z mojego SM-S921B przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, SzefSzefow napisał(-a):

Pawle 8 :)

EDIT: Przy dynamicznej ;)

Edytowane przez Autor1984

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, SzefSzefow napisał(-a):

jakich "perelek"?
Pamietam Themy 😍

Lancie Kappa, Vectry B, Mondeo byly chyba najczęściej spotykanymi rządówkami pod koniec XX wieku. Czytałem kiedyś, że we flocie służb specjalnych były też Range Rovery i Gelendy ale nie posiadam żadnych zdjęć aby zweryfikować te informacje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, bober5264 napisał(-a):

Takie małe spostrzeżenie z dziś, byłem obok domu volvo na pulawskiej poogladamem i poprzymierzalem się do s60 i s90, obok był salon lexusa i wsiadłem sobie do esa faport, kurcze ale to jest jakościowa przepaść na korzyść lexa
Bylem z żoną która nie znała cen tych wszystkich aut i jak wsiedliśmy do esa to mówi oo ale to ten jest za***isty, bez porównania, tylko pewnie cena 2x tyle co te volvo
(a z tej trójki był najtańszy i to znacznie emoji1787.png)

Mimo tego że mam Fsport GSa, to z tego co czytalem i oglądałem to ten pakiet tylko psuje wygodnego dupowoza , jest jeden świetny czanel na  jutub, prowadzony przez gościa który ma warsztat zajmujacy sie tylko  serwisowaniem  Lexusa i Toyoty i on też mówi żeby odpuścić sobie ES w Fsport

Beware the fury of a patient man.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko taki był na 'stanie' do obmacania default_wink.png też jestem zdania że jak komfortowa limuzyna to bez sportowych zawieszen i kombinowania default_wink.png

Ale z ciekawości bym pooglądał, co to za kanal?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość jest naprawdę mega. 

Jak ktoś chce sie dowiedzieć czegoś o Toyocie / Leksusie to nie znajdzie lepszego źródła 

Screenshot_20240509_142336_YouTube.jpg

Beware the fury of a patient man.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, TomASH napisał(-a):

Lancie Kappa, Vectry B, Mondeo byly chyba najczęściej spotykanymi rządówkami pod koniec XX wieku. Czytałem kiedyś, że we flocie służb specjalnych były też Range Rovery i Gelendy ale nie posiadam żadnych zdjęć aby zweryfikować te informacje.

Gelendy byly na pewno na wyposazeniu Strazy Granicznej, wiec mozliwe, ze przy okazji kupili cos dla rzadu 🤔

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi