Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość

Pogadajmy o samochodach :-)

Rekomendowane odpowiedzi

29 minut temu, Tommaso napisał(-a):

Akurat napisał prawdę. Pieniądze ze sprzedaży praw do emisji w Polsce poszły bezpośrednio do budżetu, finansując między innymi programy socjalne.

Łukasz widzę za to nieźle popłynął z tym kupowaniem niemieckiego złomu za dopłaty. Przypomina mi to akcję propagandową, że niby nowa ustawa o wiatrakach miała ratować Siemensa, mniej więcej podobna zależność, bo ani Siemens ani Niemcy nie są wiodącym producentem w odpowiednich dziedzinach.

Żeby nie było, jestem zdecydowanym przeciwnikiem jakichkolwiek dopłat do samochodów elektrycznych.

Nie popłynął. Dla mnie liczy się przede wszystkim wolność, a nie utopijna wizja o zeroemisyjności. Warto zapoznać się z raportem DAT (Deutsche Automobil Treuhand), badaniu i analizie oczekiwań samych Niemców odnośnie samochodów elektrycznych.

"Niemieckie Stowarzyszenie Przemysłu Motoryzacyjnego (DA) prognozuje, że liczba sprzedanych samochodów zasilanych wyłącznie bateriami spadnie o 14 procent w tym roku, osiągając poziom 451 tysięcy sztuk.

Pomimo tego, że Niemcy w 2023 roku sprzedały ponad 524 tysiące samochodów elektrycznych, to obecnie sytuacja na rynku motoryzacyjnym uległa zmianie.

Ponad 50 proc. Niemców posiadających auta elektryczne żałuje zakupu „elektryka” ze względu na rosnące koszty energii – takie informacje podaje portal bankier.pl na podstawie ankiety przeprowadzonej przez serwis Yougov.

Wzrost cen pojazdów, słaba infrastruktura ładowania oraz opóźnienia w wprowadzaniu nowych modeli samochodów elektrycznych przyczyniły się do spadku popytu.

Dodatkowo, firmy wypożyczające ograniczyły zakupy dla swoich flot, co dodatkowo pogłębiło kryzys."

Źródło

Edytowane przez Autor1984

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, Autor1984 napisał(-a):

Nie popłynął. Dla mnie liczy się przede wszystkim wolność, a nie utopijna wizja o zeroemisyjności. Warto zapoznać się z raportem DAT (Deutsche Automobil Treuhand), badaniu i analizie oczekiwań samych Niemców odnośnie samochodów elektrycznych.

"Niemieckie Stowarzyszenie Przemysłu Motoryzacyjnego (DA) prognozuje, że liczba sprzedanych samochodów zasilanych wyłącznie bateriami spadnie o 14 procent w tym roku, osiągając poziom 451 tysięcy sztuk.

Pomimo tego, że Niemcy w 2023 roku sprzedały ponad 524 tysiące samochodów elektrycznych, to obecnie sytuacja na rynku motoryzacyjnym uległa zmianie.

Ponad 50 proc. Niemców posiadających auta elektryczne żałuje zakupu „elektryka” ze względu na rosnące koszty energii – takie informacje podaje portal bankier.pl na podstawie ankiety przeprowadzonej przez serwis Yougov.

Wzrost cen pojazdów, słaba infrastruktura ładowania oraz opóźnienia w wprowadzaniu nowych modeli samochodów elektrycznych przyczyniły się do spadku popytu.

Dodatkowo, firmy wypożyczające ograniczyły zakupy dla swoich flot, co dodatkowo pogłębiło kryzys."

Źródło

To te elektryki których Niemcy już nie chcą to teraz Polakom wcisną? Dobrze rozumiem? A czy Polacy będą musieli te elektryki od Niemców kupować? Czy do zakupu słynnych Passatów w dizlu ktoś ich zmuszał? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, beniowski napisał(-a):

To te elektryki których Niemcy już nie chcą to teraz Polakom wcisną? Dobrze rozumiem? A czy Polacy będą musieli te elektryki od Niemców kupować? Czy do zakupu słynnych Passatów w dizlu ktoś ich zmuszał? 

Waldek czytasz pewnie sporo, ale chyba nie rozumiesz jak działają dotacje? Czy rozumiesz?

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Autor1984 napisał(-a):

Waldek czytasz pewnie sporo, ale chyba nie rozumiesz jak działają dotacje? Czy rozumiesz?

Czytam na tyle sporo żeby wiedzieć też że ludzie mają wolną wolę i wybór. Nawalasz na tych Niemców ile wlezie tu na forum a jednocześnie kupujesz ich najdroższy produkt myśli motoryzacyjnej - gdzie tu sens, gdzie logika?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, beniowski napisał(-a):

Czytam na tyle sporo żeby wiedzieć też że ludzie mają wolną wolę i wybór. Nawalasz na tych Niemców ile wlezie tu na forum a jednocześnie kupujesz ich najdroższy produkt myśli motoryzacyjnej - gdzie tu sens, gdzie logika?

Logika?

- Mały Aroonek strasznie się sfajdał na lekcji.

- Nauczycielka natychmiast wyrzuciła go za drzwi.

- Więc krzątał się w zamyśleniu po boisku.

- Spostrzegł do Dyrektor i wyraźnie wkurzony zapytał.

- Dlaczego nie siedzisz na lekcji, tylko łazisz po boisku?

- Bo nie ma logiki, Panie Dyrektorze.

- Jak to nie ma logiki?.

- No więc puściłem strasznego bąka na lekcji i ja chodzę tutaj po świeżym powietrzu, a oni się tłamszą w smrodzie.

Jeżeli coś nie działa, a jak widać nie działa, to lepiej uczyć się na błędach innych, a nie swoich.

Retoryka biurokratów jest taka, że włażą do zadymionego tytoniem pokoju, w którym siedzi kupa chamów i oni jako jedynie wyciągają elektrycznego papierosa by mniej śmierdziało.

Tak wybrałem BMW, ale MHEV, a nie EV, by nie martwić się jadąc do Zakopca, czy będę musiał jechać w ogrzanym aucie, czy w kożuchu. A to tylko jeden z powodów, właśnie wolna wola i wybór.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, beniowski napisał(-a):

A ten okropny, wciśnie†y na siłę tablet w nowym Superbie to też luksus i prestiż?

widziałeś go na żywo? Bo dla mnie na żywo jest na tym samym poziomie piękna,  prestiżu- jak zwał ,tak zwał-jak w G60 , jak i resztę  kabiny 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ekran ekranem, ale ten nie pasujący do niego daszek jakby z innego auta to totalna porażka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
31 minut temu, Autor1984 napisał(-a):

Logika?

- Mały Aroonek strasznie się sfajdał na lekcji.

- Nauczycielka natychmiast wyrzuciła go za drzwi.

- Więc krzątał się w zamyśleniu po boisku.

- Spostrzegł do Dyrektor i wyraźnie wkurzony zapytał.

- Dlaczego nie siedzisz na lekcji, tylko łazisz po boisku?

- Bo nie ma logiki, Panie Dyrektorze.

- Jak to nie ma logiki?.

- No więc puściłem strasznego bąka na lekcji i ja chodzę tutaj po świeżym powietrzu, a oni się tłamszą w smrodzie.

Jeżeli coś nie działa, a jak widać nie działa, to lepiej uczyć się na błędach innych, a nie swoich.

Retoryka biurokratów jest taka, że włażą do zadymionego tytoniem pokoju, w którym siedzi kupa chamów i oni jako jedynie wyciągają elektrycznego papierosa by mniej śmierdziało.

Tak wybrałem BMW, ale MHEV, a nie EV, by nie martwić się jadąc do Zakopca, czy będę musiał jechać w ogrzanym aucie, czy w kożuchu. A to tylko jeden z powodów, właśnie wolna wola i wybór.

Kiedyś takiego fajnego mema ktoś wstawił w dziale z żartami: jechał sobie Passat z polską rejestracją i z naklejką „Śmierć wrogom ojczyzny” - powinieneś sobie kupić. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, beniowski napisał(-a):

Kiedyś takiego fajnego mema ktoś wstawił w dziale z żartami: jechał sobie Passat z polską rejestracją i z naklejką „Śmierć wrogom ojczyzny” - powinieneś sobie kupić. 

Passata? Po co mi :D

To, że jesteś kosmopolitą, to nie ma dla mnie żadnego znaczenia.

Ja czuję przywiązanie do kultury polskiej i utworzonej świadomości narodowej.

Lubię polskie powietrze, florę, faunę, krajobraz. Lubię ludzi. Ale doceniam to, że ktoś kiedyś przelewał za ten Kraj krew i ginął w jego obronie, co nie upoważnia Ciebie, do tego typu wycieczek. Może jeszcze do kompletu białą szatę i wysoki kaptur z otworami?

Mi zależy na tym, aby Polska była niezależna i na tyle silna, że nikt by się nie ważył jej podbijać. Również w sposób bezkrwawy jak się to objawia teraz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niezależność w naszych realiach geopolitycznych to utopia.

My nawet wewnętrznie nie jesteśmy silni, a co dopiero na zewnątrz.

Chiny były kiedys gigantyczną montownią. Teraz są mocnym graczem, również motoryzacyjnie, na benchmarkingu technologicznym.

A my? Zwiną nam Opla, Fiata, VW i bateryjki i będzie hulać wiatr po stepie 🤨

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taki ze mnie kosmopolita jak z koziej d… trąbka. Kosmopolitą to jest mój przyjaciel, którzy mieszka już w siódmym kraju, a z dwójki dzieci każde urodziło się poza ojczyznami rodziców. 

Ja też bardzo Polskę lubię i zawsze Włochom mówię że Polak by im się przydał w tym ich leserskim podejściu do wielu rzeczy. Natomiast odnośnie patriotyzmu, to bliższa jest mi koncepcja Giedroycia niż pisanie nazwy kraju wielką literą, ubieranie patriotycznych koszulek i wrzaski 11 listopada jakim to wielkim narodem jesteśmy. Ale są różne koncepcje patriotyzmu i każdy ma swoją i nie mnie oceniać który jest lepszy. Natomiast wielkim, samodzielnym  graczem już nigdy nie będziemy i powinniśmy to zrozumieć i grać mądrze razem z innymi. 

Edytowane przez beniowski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

https://next.gazeta.pl/next/7,151003,30967467,usa-drzy-przed-malym-samochodem-z-chin-ostrzegal-musk-wkroczy.html#s=BoxOpImg5

chiński miejski elektryk za $10k. Zasięg ponoć ok. 300km. USA chce wprowadzić 100% cło, bo przewidują cyt. zagrożenie dla miejsc pracy w USA u bezpieczeństwa narodowego. Taki to mamy wolny rynek. Jeśli chińskie władze dotują ten biznes, żeby oferować niższe ceny, to zapłacą za to obywatele, wydając 2-3x więcej ku chwale rodzimym producentom. Skoro można dotować niektóre branże nawet w zachodnim świecie, czemu nie pójść w to dalej? W końcu państwo nie ma czegoś takiego jak swoje pieniądze, tylko dystrybuuje środki zebrane od obywateli i firm. A jeśli to branża strategiczna, to tym bardziej warto. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, Krakus1 napisał(-a):

wybacz,  ale odnoszę wrażenie że piszę  do kogoś kto chce teoretycznie mnie przekonać do czegoś,  czego znam z próby organoleptycznej : G60 VS nowe Superb , także chyba dalsza dyskusja nie ma sensu w tym przypadku 🤷‍♂️

Ale ja nie mam Cie zamiaru do niczego przekonywac.
Napisalem, ze nie wszystko jest dla wszystkich. Kazdy ma wlasne potrzeby i wg. nich wybiera samochod. Twoj tok rozumowania moze byc przelozony na Dacie i Superba, czy Seiko i Rolexa, albo cokolwiek innego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
34 minuty temu, XoneX napisał(-a):

https://next.gazeta.pl/next/7,151003,30967467,usa-drzy-przed-malym-samochodem-z-chin-ostrzegal-musk-wkroczy.html#s=BoxOpImg5

chiński miejski elektryk za $10k. Zasięg ponoć ok. 300km. USA chce wprowadzić 100% cło, bo przewidują cyt. zagrożenie dla miejsc pracy w USA u bezpieczeństwa narodowego. Taki to mamy wolny rynek. Jeśli chińskie władze dotują ten biznes, żeby oferować niższe ceny, to zapłacą za to obywatele, wydając 2-3x więcej ku chwale rodzimym producentom. Skoro można dotować niektóre branże nawet w zachodnim świecie, czemu nie pójść w to dalej? W końcu państwo nie ma czegoś takiego jak swoje pieniądze, tylko dystrybuuje środki zebrane od obywateli i firm. A jeśli to branża strategiczna, to tym bardziej warto. 

Z Muskiem to jest chyba triche tak że jak potrzebuje Chińczyków to ich lubi, jeżeli nie potrzebuje to nimi straszy 🤷

Z drugiej strony, jestem pewien że nasz cywilizowany świat nie ma szans konkurowania z dzikusami ze wschodu. 

Na mysli mam  głównie, Chiny / Vietnam. 

Ten pociąg już odjechał 

Beware the fury of a patient man.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 godzin temu, SzefSzefow napisał(-a):

Ale ja nie mam Cie zamiaru do niczego przekonywac.
Napisalem, ze nie wszystko jest dla wszystkich. Kazdy ma wlasne potrzeby i wg. nich wybiera samochod. Twoj tok rozumowania moze byc przelozony na Dacie i Superba, czy Seiko i Rolexa, albo cokolwiek innego.

Będę waszym adwokatem :) Ja odczytuje z postów kolegi @Krakus1 że zaciera się różnica pomiedzy superbem, a bmw 5 G60, który poznał organoleptycznie oba modele, a sam jeździ G30-ką. Inaczej mówiąc różnica między premium a "nie premium" była kiedyś większa.

Nie znaczy to, że Dacia = superb, bo ma kamęrę cofania, albo Seiko = Rolex, bo oba mają automatyczny mechanizm.

Dla Ciebie jest nadal kategoryczna różnica pomiędzy nowym superbem, a nowym bmw 5, bo pewnie na inne aspekty zwracacie uwagę - oczywiście każdy ma prawo do swojego zdania. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 godzin temu, irekm napisał(-a):

Z drugiej strony, jestem pewien że nasz cywilizowany świat nie ma szans konkurowania z dzikusami ze wschodu.

Czy aby na pewno "dzikusami"..?  ;)

https://pl.wikipedia.org/wiki/Historia_Chin

WARTO POMAGAĆhttps://www.siepomaga.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, może to idiotyczna sprawa, ale nie jestem pewien, więc zapytam. Wczoraj przypadkowo, gdy wyciągałem coś z bagażnika, jeden z elementów jakie tam miałem zahaczył o rączkę gaśnicy (mam ją z boku w takiej wnęce z siatką. Gaśnica się uruchomiła i trochę proszku z niej wyleciało. Czy taka raz użyta (tylko trochę) gaśnica nadaje się już do wymiany, czy też mogę ją dalej wozić i w razie czego zadziała? Pytanie idiotyczne, ale nie wiem czy mam kupować nową.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, beniowski napisał(-a):

Panowie, może to idiotyczna sprawa, ale nie jestem pewien, więc zapytam. Wczoraj przypadkowo, gdy wyciągałem coś z bagażnika, jeden z elementów jakie tam miałem zahaczył o rączkę gaśnicy (mam ją z boku w takiej wnęce z siatką. Gaśnica się uruchomiła i trochę proszku z niej wyleciało. Czy taka raz użyta (tylko trochę) gaśnica nadaje się już do wymiany, czy też mogę ją dalej wozić i w razie czego zadziała? Pytanie idiotyczne, ale nie wiem czy mam kupować nową.

Przy zwykłym zahaczeniu odpaliła? Dziwne. Anyway jeśli zamierzasz jej używać, to ja bym wymienił.

A tu kolejny akt (akcik) dramatu motoryzacyjnego:

https://autokult.pl/kolejny-model-porsche-znika-z-ue-bazowe-cayman-i-boxster-koncza-zywot,7009911269411712a

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niedawno miałem taką przygodę, zapaliło się komuś auto w środku miasta (nie elektryczne). Na siedmiu kierowców którzy się zatrzymali zadziałały dwie gaśnice, które i tak nie wiele pomogły. Dopiero gościu ze sklepu obok przebiegł z dużą gaśnicą i zgasił. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, StaryWilk napisał(-a):

Będę waszym adwokatem :) Ja odczytuje z postów kolegi @Krakus1 że zaciera się różnica pomiedzy superbem, a bmw 5 G60, który poznał organoleptycznie oba modele, a sam jeździ G30-ką. Inaczej mówiąc różnica między premium a "nie premium" była kiedyś większa.

bardzo dobrze to ująłeś,  dobry adwokat z Ciebie 👌🏼☺️ choć sporu żadnego nie ma 😅

dodam jeszcze , że w tym przypadku konkretnym czyli G60 VS Superb , nie jest tak że Superb stał się premium , tylko G60 - moim zdaniem- stał się wyraźnie mniej premium jak na 5er od BMW, pod względem wyposażenia i jakości materiałów w kabinie

Edytowane przez Krakus1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, StaryWilk napisał(-a):

Nie znaczy to, że Dacia = superb, bo ma kamęrę cofania, albo Seiko = Rolex, bo oba mają automatyczny mechanizm.

Dla Ciebie jest nadal kategoryczna różnica pomiędzy nowym superbem, a nowym bmw 5, bo pewnie na inne aspekty zwracacie uwagę - oczywiście każdy ma prawo do swojego zdania. 

Ale ja wiem o co Koledze chodzi. I sa to jego osobiste preferencje. Ale uogolnianie ich i rozszerzanie do wszechprawdy jest sporym naduzyciem i rownie dobrze mozna pod to podciagnac wszystko.
Samochod nie przestanie byc premium bo ma twardszy gdzies tam plastik w golej wersji wyposazenia. Na premium sklada sie wiele rzeczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, Lincoln Six Echo napisał(-a):

Czy aby na pewno "dzikusami"..?  ;)

https://pl.wikipedia.org/wiki/Historia_Chin

😁

Nie zauważyłem że znaczków zapomnialem tam dodać 😂

A z drugiej strony Francuzów nauczyliśmy jeść sztućcami, a tamtych sie nie udało 😣

Beware the fury of a patient man.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, SzefSzefow napisał(-a):

Ale ja wiem o co Koledze chodzi. I sa to jego osobiste preferencje. Ale uogolnianie ich i rozszerzanie do wszechprawdy jest sporym naduzyciem i rownie dobrze mozna pod to podciagnac wszystko.
Samochod nie przestanie byc premium bo ma twardszy gdzies tam plastik w golej wersji wyposazenia. Na premium sklada sie wiele rzeczy.

Paweł forum to opinie, czasem skrajne. Nie oczekujmy od innych, że będą pisać to chcemy przeczytać.

To tak jakbyś poszedł do redakcji, a redaktor by zadawał pytania i odpowiadał na nie.

Ja widzę jak różni jesteśmy, każdy ma prawo bronić swoich przekonań, itd.

Więc pisanie o tym, że Jerzy napisał jakąś wszechprawdę, to to jest własnie nadużycie.

Często cholerycy bronią swoich opinii do upadłego, ja jestem cholerykiem. Ale chyba możemy się wymieniać spostrzeżeniami?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do gaśnicy,  oprócz  tej małej co była  w nowym samochodzie,  włożyłem  większą- 4 kg.  Nie wiem czy 1 kg można coś w  samochodzie  ugasić  ? 

Edytowane przez łowca

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi