Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość

Pogadajmy o samochodach :-)

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie od fachowców. 

Citroen Jumper, rozmiar L3H2, rocznik 2000, pojemność silnika 2.0, Euro 6,  przebieg nieco ponad 100 000 km. Przez prawie trzy tygodnie dwa razy dziennie odpalałem go i przestawiałem o jakieś 100 m do prac związanych z adaptacją na kampera. Po trzech tygodniach zapalił się czujnik filtra DPF więc przejechałem około 100 km i nie zgasł, więc wracając po drodze pojechałem do serwisu. W serwisie komputerowo wymusili spalanie cząstek w filtrze DPF.

Różnica ciśnień przed wymuszonym spalaniem była 87 mbar.

Po wymuszonym spalaniu, zeszła do 27 mbar .

Po ponownym przejechaniu około 20 km ponownie włączył się czujnik DPF i samochód ponownie wszedł w tryb serwisowy. Więc podjechałem drugi raz do serwisu i panowie uznali że trzeba filtr zdemontować i dać go do mycia i płukania. 

Po podobno dwukrotnym płukaniu i ponownym zamontowaniu różnica ciśnień była tylko 4 mbar. Podczas sprawdzania panowie mechanicy sami się zdziwili ze jest tak mała różnica ciśnień.  

Moje pytanie brzmi. Czy tak powinno być?

Czy płukanie i mycie filtra mogło spowodować jego uszkodzenie?

Na prawidłowym działaniu filtra bardzo mi zależy, bo po zakończeniu przebudowy ma zamiar poruszać się tym kamperem po całej Europie i nie chcę mieć problemów w czasie jakiejkolwiek kontroli.

Edytowane przez dziadek

Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Olo_H napisał(-a):

Co do XC40 nie do końca mogę się wypowiadać, ale znam parę osób użytkujących XC60 (w tym z napędem FWD - kiedyś takie były, nie wiem czy jeszcze są) i są zadowolone. Silniki i cała "elektronika"  są te same co w XC40 (jeśli nic nie zmienili ostatnio). Z wad to ewentualnie brak opcji AWD jeśli komuś na tym zależy.

Sam jeżdżę V90 i jestem bardzo zadowolony, myślałem kiedyś o XC40 dla żony (jak jeszcze był AWD) ale stwierdziła, że nie do końca się Jej podoba 😀

XC40 miałem kilka lat temu na jeździe testowej (weekend) i podobało mi się, ale była to opcja dość bogata (włącznie ze szklanym dachem) więc wiadomo, że fajna

Pomimo mojego raczej negatywnego nastawienia do elektryków mimo wszystko jeśli jeździ głównie po mieście i ma możliwość ładowania to rozważyłbym XC40 lub C40 w elektryku, ewentualnie EX30 (chociaż jak dla mnie to w EX30 trochę przesadzili z rozwiązaniami a'la Tesla - brak licznika przed oczami czy choćby head-upa jest trudny do zaakceptowania + ogólnie według mnie zdecydowanie gorszy styl wykończenia niż 40. Ale powiedzmy że to kwestia gustu)

Nie wiem, czy coś pomogłem, ale próbowałem

Elektryk odpada - brak możliwości ładowania pod domem itd.

edit: potrójny cytat

Edytowane przez pechagto

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, beniowski napisał(-a):

Już tak nie szarżujcie z tym wojskiem, że ktoś niby nie poszedł lub poszedł i czy przez to był mężczyzną lub nie. Starsi iść musieli, młodsi już nie. W Polsce zniesiono pobór w 2008, a osoby studiujące już nie musiały iść nawet na szkolenie wojskowe od 2002 roku. Wiem, bo sam pamiętam jak mój rocznik minister Szmajdzinski zwolnił. Ja na komisję tylko raz pojechałem podczas studiów, a potem już olewałem pisma, bo mi się nie chciało stawiać. Moja mama się przejmowała, a ja mówiłem że nic mi nie zrobią.

Więc np. kolega @Autor1984, jeśli urodził się w roku jaki sugeruje jego nick, to, jeśli poszedł na studia, do wojska nie mógł być nawet wezwany bo wojsko już takich jak on nie chciało 😁. Chyba że chciał iść do wojska z własnej woli, to inna sprawa.

Ostatni pobór był chyba w roku 2008, a obowiązkową zakończono w roku 2010.

Ja w 2002 bodajże miałem powołanie na komisję i dostałem kategorię A.

Większość Kolegów, która zakończyła edukację po szkole średniej technicznej poszła do wojska. Część z nich również ze względu na możliwość uzyskania uprawnień na pojazdy ciężarowe.

Ja z przyczyn osobistych wybrałem studia.

Co do wojska różnie Koledzy trafiali, jedni chwalili sobie, a inni dostali mocno po dupsku. Fala w niektórych jednostkach była tak dotkliwa, że obiło się to na psychice jednego z Kolegów. Np "zdjęcie z kapralem" - było jawnym naruszeniem cielesności i godności żołnierza, a "grająca szafa" czy "spanie z uziemieniem" opisywał przy tym jako kocówę dla "przedszkolaków"...

Zgodnie z umową zrobiłem dziś test.

Przejechałem około 100km w jedną stronę w trybie normalnym, gdzie z "żeglugi" uzyskałem około 1km, powrót w trybie efficient; gdzie dołożyłem około 11km.

Wynik rewelacyjny. Nadmienię, że jechałem w większości zgodnie z przepisami nieznacznie je przekraczając. Około 40km na drodze ekspresowej.

Wyniki.

1. ETAP tryb Relax

20240918_094344.thumb.jpg.4708334b391864f0bd7c2173656f78e0.jpg

20240918_094321.thumb.jpg.6d9b0cb8a395ddd6584583445fbd6732.jpg

2. Etap tryb Efficient

20240918_103408.thumb.jpg.c448e1c2ea56de0115c6edbde5e861b4.jpg

20240918_103415.thumb.jpg.f1ba5b474642a593c3979668fc367089.jpg

Średnia prędkość jaką uzyskałem wyniosła 64km/h.

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, dziadek napisał(-a):

Mam pytanie od fachowców. 

Citroen Jumper, rozmiar L3H2, rocznik 2000, pojemność silnika 2.0, Euro 6,  przebieg nieco ponad 100 000 km. Przez prawie trzy tygodnie dwa razy dziennie odpalałem go i przestawiałem o jakieś 100 m do prac związanych z adaptacją na kampera. Po trzech tygodniach zapalił się czujnik filtra DPF więc przejechałem około 100 km i nie zgasł, więc wracając po drodze pojechałem do serwisu. W serwisie komputerowo wymusili spalanie cząstek w filtrze DPF.

Różnica ciśnień przed wymuszonym spalaniem była 87 mbar.

Po wymuszonym spalaniu, zeszła do 27 mbar .

Po ponownym przejechaniu około 20 km ponownie włączył się czujnik DPF i samochód ponownie wszedł w tryb serwisowy. Więc podjechałem drugi raz do serwisu i panowie uznali że trzeba filtr zdemontować i dać go do mycia i płukania. 

Po podobno dwukrotnym płukaniu i ponownym zamontowaniu różnica ciśnień była tylko 4 mbar. Podczas sprawdzania panowie mechanicy sami się zdziwili ze jest tak mała różnica ciśnień.  

Moje pytanie brzmi. Czy tak powinno być?

Czy płukanie i mycie filtra mogło spowodować jego uszkodzenie?

Na prawidłowym działaniu filtra bardzo mi zależy, bo po zakończeniu przebudowy ma zamiar poruszać się tym kamperem po całej Europie i nie chcę mieć problemów w czasie jakiejkolwiek kontroli.

Mógł się rozlecieć

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 godzin temu, Autor1984 napisał(-a):

Dziwna sprawa, bo tak jak w XC40 są wersje FWD, tak w XC60 nie występują. Może to jakaś pomyłka ;)

Byly takowe do 2023 wg Wikipedii.

9 godzin temu, Osmodeusz napisał(-a):

obaj z @Autor1984, nie widzicie różnicy miedzy robieniem łaski, a zrobieniem laski ?

- dlatego nie wzięli do wojska 

🤗😂🥴

obaj z @Autor1984, nie widzicie różnicy miedzy robieniem łaski, a zrobieniem laski ?

🤗😂🥴

Pewnie tego co napisze tez nie zrozumiesz, ale wydaje mi sie, ze pomyliles fora skoro oczekujesz tu tekstow o robieniu laski.

Edytowane przez SzefSzefow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Krakus1 napisał(-a):

Łukasz,  proszę nie obrazić się  , to tylko w ramach żartu 😘 

Screenshot_20240918_115317_Chrome.jpg

Dobre 😆 

Szczerze powiedziawszy to nawet się nie męczyłem, bo tak jak napisałem wyżej jednak przekraczałem prędkość, musiałem stuletnich powolniaków wyprzedzać dosyć często.

Natomiast efektywność silnika BMW jest wręcz niesamowita i np w 2 litrowym XC90 nie do osiągnięcia. Fakt są inne opory, bo to jednak suv, natomiast masa prawie identyczna :)

Przyjmujesz wyzwanie? :D

Edytowane przez Autor1984

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Autor1984 napisał(-a):

Ostatni pobór był chyba w roku 2008, a obowiązkową zakończono w roku 2010.

Ja w 2002 bodajże miałem powołanie na komisję i dostałem kategorię A.

Większość Kolegów, która zakończyła edukację po szkole średniej technicznej poszła do wojska. Część z nich również ze względu na możliwość uzyskania uprawnień na pojazdy ciężarowe.

Ja z przyczyn osobistych wybrałem studia.

Co do wojska różnie Koledzy trafiali, jedni chwalili sobie, a inni dostali mocno po dupsku. Fala w niektórych jednostkach była tak dotkliwa, że obiło się to na psychice jednego z Kolegów. Np "zdjęcie z kapralem" - było jawnym naruszeniem cielesności i godności żołnierza, a "grająca szafa" czy "spanie z uziemieniem" opisywał przy tym jako kocówę dla "przedszkolaków"...

Zgodnie z umową zrobiłem dziś test.

Przejechałem około 100km w jedną stronę w trybie normalnym, gdzie z "żeglugi" uzyskałem około 1km, powrót w trybie efficient; gdzie dołożyłem około 11km.

Wynik rewelacyjny. Nadmienię, że jechałem w większości zgodnie z przepisami nieznacznie je przekraczając. Około 40km na drodze ekspresowej.

Wyniki.

1. ETAP tryb Relax

20240918_094344.thumb.jpg.4708334b391864f0bd7c2173656f78e0.jpg

20240918_094321.thumb.jpg.6d9b0cb8a395ddd6584583445fbd6732.jpg

2. Etap tryb Efficient

20240918_103408.thumb.jpg.c448e1c2ea56de0115c6edbde5e861b4.jpg

20240918_103415.thumb.jpg.f1ba5b474642a593c3979668fc367089.jpg

Średnia prędkość jaką uzyskałem wyniosła 64km/h.

Cos nieprawdopodobnego 😳

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, SzefSzefow napisał(-a):

Byly takowe do 2023 wg Wikipedii.

Możliwe, XC60 nigdy nie był w kręgu moich zainteresowań. Za mały na 3 kobiety i chłopa. Więc mogło tak faktycznie być. Natomiast obecny konfigurator nie daje możliwości skonfigurowania FWD. Więc pewnie wycofano.

2 minuty temu, SzefSzefow napisał(-a):

Cos nieprawdopodobnego 😳

No szok ;)

EDIT

@SzefSzefow

Paweł RR już jest w garażu?

Edytowane przez Autor1984

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, pechagto napisał(-a):

Panowie potrzebna opinia nt. Volvo XC40. Znajoma chce wziąć w leasing. Podoba jej się. 

Macie doświadczenie jakieś z nimi czy może potraficie się wypowiedzieć sensownie o nich?

Niestety nie wiem jaki silnik ją interesuje. Jeździ sama, głównie po mieście, teraz ma X1, wcześniej miała X3.

Jezdzilem troche XC40 z roznymi silnikami. Wg mnie za ciezkie, za male, zbyt miekkie. Ale ten samochod nie ma jakis wielkich wad. Jest ok. Jesli sie jej podoba, to niech bierze 😉

3 minuty temu, Autor1984 napisał(-a):

@SzefSzefow

Paweł RR już jest w garażu?

Aaaaaa nie :)

Chwilowo nie mam czasu nawet zeby podjechac do jakiegos salonu... Ale tez czekam na nowa SQ5 😉

Edytowane przez SzefSzefow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, pechagto napisał(-a):

Panowie potrzebna opinia nt. Volvo XC40. Znajoma chce wziąć w leasing. Podoba jej się. 

Macie doświadczenie jakieś z nimi czy może potraficie się wypowiedzieć sensownie o nich?

Niestety nie wiem jaki silnik ją interesuje. Jeździ sama, głównie po mieście, teraz ma X1, wcześniej miała X3.

O XC40 nie napiszę nic.

Mogę tylko powiedzieć, że Volvo mają słaby lakier.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, beniowski napisał(-a):

osoby studiujące już nie musiały iść nawet na szkolenie wojskowe od 2002 roku

4 godziny temu, facecik napisał(-a):

Ja byłem ostatnim poborem, który wzięli na pół roku po studiach. To był 2001 rok

Ja studia kończyłem w 1992 i przez kilka miesięcy ukrywałem się przed poborem (kwalifikacją ?), w domu rodziców rozpytywało o mnie WSW ale wojo jakoś zażarcie o mnie nie walczyło. Potem załatwiłem sobie przeniesienie do rezerwy bez odbycia SPR. Ale kumple dostawali tzw. bilety na pół roku do różnych szkół oficerskich - mogli sobie wybrać których. Jakoś w październiku - listopadzie ich pobór został zawieszony / odwołany. Potem przez kilka lat nie było "poboru" absolwentów uczelni cywilnych.

Edytowane przez mroova
Przecinek wszystko zmienia 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, SzefSzefow napisał(-a):

Jezdzilem troche XC40 z roznymi silnikami. Wg mnie za ciezkie, za male, zbyt miekkie. Ale ten samochod nie ma jakis wielkich wad. Jest ok. Jesli sie jej podoba, to niech bierze 😉

Aaaaaa nie :)

Chwilowo nie mam czasu nawet zeby podjechac do jakiegos salonu... Ale tez czekam na nowa SQ5 😉

V6 i to w benzynie! :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Autor1984 napisał(-a):

😆 

Przyjmujesz wyzwanie? :D

nie ma szans ,żadna marka nie dorównuje BMW pod względem efektywności 👑

16 godzin temu, Lemax napisał(-a):

. Oszukać można butelką z wodą umieszczoną między wieńcem a ramieniem kierownicy. Butelka nie może być full pełna, woda musi się poruszać symulując ruchy ręki. 

w przypadku Audi , to nie działa. 

w skrócie można powiedzieć że system działa na tej samej zasadzie jak wyświetlacz dotykowy smartfona , napewno jest tak dopracowany ze trudno będzie go oszukać , ale pracuję nad tym 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja z innej beczki, miałem dziś chyba mogę powiedzieć nieprzyjemność pojeździć jakąś podstawowa wersja audi q5 (kumpel dostal jako zastepcze) I poza przyjemnym zawieszeniem nic nie mogę o tym aucie dobrego powiedzieć.
Trzeszczące tandetne plastiki, tapicerka drzwi że słabych materiałów i też masa plastiku i kawałek skaju, fotele chyba z ekoskory bo bardzo niemiła w dotyku i dziwna, szczerze nie spodziewałem się że auta w tej półce cenowej pomiędzy wersjami mogą się tak różnic wykonaniem i materialami
(2023r 9k przebiegu)

Wysłane z mojego SM-S921B przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Opisałeś większość nowych aut. Niestety.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale np Lexus NX w podobnej cenie ma o niebo lepsze materiały, nawet Kia czy Hyundai nie wspominając o Volvo, są pod tym względem obecnie lepsze. 

Mam wrażenie, że niemieckie marki premium trochę się pogubiły i w niższych modelach poza ceną nie zostało już nic premium. Miałem latem wypożyczone na parę dni BMW X3 w biedawersji i tam było podobnie jak w Audi. 

Edytowane przez Tommaso

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 godzin temu, Osmodeusz napisał(-a):

🤗😂🥴

🤗😂🥴

Mam do Ciebie pytanie... To jest forum zegarkowe. Ty coś w tym temacie czasem piszesz? Tak z ciekawości pytam. Bo widzę Cię tylko w żartach i temu podobnych tematach.

Creeping like frost. As slow as grave moss. Like drowning in dry oceans of bone dust

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, bober5264 napisał(-a):

A ja z innej beczki, miałem dziś chyba mogę powiedzieć nieprzyjemność pojeździć jakąś podstawowa wersja audi q5 (kumpel dostal jako zastepcze) I poza przyjemnym zawieszeniem nic nie mogę o tym aucie dobrego powiedzieć.
Trzeszczące tandetne plastiki, tapicerka drzwi że słabych materiałów i też masa plastiku i kawałek skaju, fotele chyba z ekoskory bo bardzo niemiła w dotyku i dziwna, szczerze nie spodziewałem się że auta w tej półce cenowej pomiędzy wersjami mogą się tak różnic wykonaniem i materialami
(2023r 9k przebiegu)

Masz poprawne odczucia. Nawet model z metki za 300k jest ubogi i wręcz tandetnie wykonany. 

Czym dłużej Q5 jeżdżę, tym mam o tym aucie gorsze mniemanie. 

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Masz poprawne odczucia. Nawet model z metki za 300k jest ubogi i wręcz tandetnie wykonany. 
Czym dłużej Q5 jeżdżę, tym mam o tym aucie gorsze mniemanie. 
Nie no bez przesady - to musi byc kwestia wedsji, to serio była tandeta, to wnetrze jest podobne do mojej a4, a mój boczek drzwi jest mixem alcantary i skóry, uchwyt jest ładnie obszyty z kontrastującą nicią, mimo że nie mam pamięci foteli to w miejscu gdzie byłby przycisk nie mam jakiejś tandetnej zaślepki tylko dekor zrobiony pod taki konfig
Nawet obszycie kierownicy było jakieś plastikowe

Ps. Z miesiac/dwa temu ogladalem w salonie jakąś wyższa wersję i tam nie było tego wrażenia plastikowosci i 'tanizny'
Jak można na zastepcze auto dać takiego kasztana, to ma kogoś zachęcić do pozostania przy marce/zmiany na nowszy model?
Imo nie powinno być aż takich rozbieżności w tych samych modelach aut

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
28 minut temu, bober5264 napisał(-a):

Nie no bez przesady - to musi byc kwestia wedsji, to serio była tandeta, to wnetrze jest podobne do mojej a4, a mój boczek drzwi jest mixem alcantary i skóry, uchwyt jest ładnie obszyty z kontrastującą nicią, mimo że nie mam pamięci foteli to w miejscu gdzie byłby przycisk nie mam jakiejś tandetnej zaślepki tylko dekor zrobiony pod taki konfig
Nawet obszycie kierownicy było jakieś plastikowe

Ps. Z miesiac/dwa temu ogladalem w salonie jakąś wyższa wersję i tam nie było tego wrażenia plastikowosci i 'tanizny'
Jak można na zastepcze auto dać takiego kasztana, to ma kogoś zachęcić do pozostania przy marce/zmiany na nowszy model?
Imo nie powinno być aż takich rozbieżności w tych samych modelach aut

No jak, to auto zastępcze, a nie demonstracyjne.

W demo dla zainteresowanych zawsze jest wersja topowa, która tak jak w moim przypadku Volvo zachęciło mnie do wzięcia wersji Inscription, a nie np. Momentum. To faktycznie działa.

A zastępczaki to kasztany, jak mi dali na serwisie X1 to miałem podobne odczucia :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No może i masz rację, ale i tak wstyd, ja nie mówię że ma być top topów ale chociaż nie odstraszać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, bober5264 napisał(-a):

No może i masz rację, ale i tak wstyd, ja nie mówię że ma być top topów ale chociaż nie odstraszać emoji16.png

Wiesz jak ludzie traktują zastępcze? Na pewno się domyślasz ;)

Człowiek czeka na to, aż się silnik rozgrzeje w demo/zastępczym. A wiele osób ma wywalone, to widać po tych samochodach, które mają niespełna 10kkm a wyglądają jakby przeleciały 150kkm.
Ostatnio jak debil, tzn w zeszłym roku C40 rozgrzewałem... Geniusz 😆 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja cudze, użyczone traktuję jak swoje własne.

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi