Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość

Pogadajmy o samochodach :-)

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)
3 minuty temu, SzefSzefow napisał(-a):

Lucid Air. Maja odmiane 1200 konna, ale trzeba za nia zaplacic 250k CHF 😂

250k CHF za Lucida? Ludziom naprawdę się w głowach poprzewracało. 

Edytowane przez beniowski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, SzefSzefow napisał(-a):

No to potestowalem:

IMG_1716.thumb.jpg.09be7d1f035aed6eefed177d00f8fece.jpg

Dostalem wersje Touring (629KM) i 794km zasiegu.
Z plusow:
- zbiera sie

- jest senne

- dobrze sie prowadzi.

Minusow bedzie wiecej:
- Nie ma mozliwosci zamowienie pneumatyki, jest jedynie adaptacyjne zawieszenie. Niestety regulowac je mozemy jedynie poprzez tryby jazdy, ktore sa skomponowane z moca. Wiec... na comfortowym mamy niecale 300KM i miekkie zawieszenie (choc jest i tak twarde), na srednim 400KM i srednio sestrojone, na Sprint pelna moc i twarde zawieszenie. Bez sensu.
- Szumi przez drzwi bez ramek. Nie da sie zamowic akustycznych szyb.
- Wycieraczki mazaly jak w Volvo.
- Nie mial wgranych map (niby dlatego, ze niedawno mial update systemu)
- Pol-autonomiczna jazda jest mozliwa tylko na autostradzie. Na normalnych drogach tylko tempomat.
- Ostrzezen o przekroczeniu predkosci nie mozna dostosowac, np znak plus 5km/h. Jeczy juz po przekroczrniu o 1km/h.
- Zasieg znikal razy 2. 
- I najgorsze na koniec. W szybie sie odbija deska rozdzielcza. Nie tylko zegary, ale tez szew i jakas ozdobna metalowa listwa.

To nie to... Ale moze za kilka lat.

Zbiera się, a jednocześnie jest "senne"?

Czyli, że nudne, jak flaki z olejem ;) 

Godzinę temu, SzefSzefow napisał(-a):

Lucid Air. Maja odmiane 1200 konna, ale trzeba za nia zaplacic 250k CHF 😂

Co za głupki...

To cena S Plaid przy tej kwocie można traktować jak promocję.

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
6 godzin temu, beniowski napisał(-a):

250k CHF za Lucida? Ludziom naprawdę się w głowach poprzewracało. 

Slowo klucz - 1200KM 😂

4 godziny temu, Autor1984 napisał(-a):

Zbiera się, a jednocześnie jest "senne"?

Czyli, że nudne, jak flaki z olejem ;) 

Biera sie jak kazdy elektryk, gdy wcisniesz gaz, momentalnie masz strzal po nerkach. Ale prowadzac go na kretych drogach jest nudne, poprawne, ciche - zasnac mozna.

4 godziny temu, Autor1984 napisał(-a):

Co za głupki...

To cena S Plaid przy tej kwocie można traktować jak promocję.

I zdecydowanie wolalbym Tesle S Plaid, ktora jest o polowe tansza. 

Edytowane przez SzefSzefow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Slowo klucz - 1200KM 😂

Wciąż uważam ze prawie milion złotych za amerykański samochód (a wiadomo jaką one mają jakość wykonania), to pomimo owych 1200KM to jest gruba przesada. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
34 minuty temu, beniowski napisał(-a):

Wciąż uważam ze prawie milion złotych za amerykański samochód (a wiadomo jaką one mają jakość wykonania), to pomimo owych 1200KM to jest gruba przesada. 

Oczywiscie, ze tak. Dwa razy wiecej niz przedostatnia wersja wyposazenia. Tak na szybko to ma ceramiczne hamulce, wiecej mocy (inne silniki) i chyba tyle. Nic co by uzasadnialo cene.

1504590107_Screenshot2025-02-28at16_52_53.thumb.png.d6f20d0f0f26d60963808af58be65696.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
29 minut temu, beniowski napisał(-a):

Gruba? To tak jakby nic nie napisać.
Nie prawie tylko ponad milion i to grubo, franek stoi po 4,42. Tak szczerze to za tą kwotę znalazłem dom na Sycylii o pow. 220m, a dokładając 30% można spokojnie szukać nieruchomości nad Como.

Nie wiem do jakiej grupy ludzi przeznaczone jest to auto. Mam wrażenie, że dla nuworyszy, którzy chcą usilnie pokazać, że są eko.

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Ja mam wrazenie, ze wielu producentow nie ogarnia czego potrzebuja ludzie. Walka o kolejne +200 KM w elektryku, zbijajace czas do setki o ulamek sekundy to kompletna glupota.

(zeby nie byc goloslownym: Taycan Turbo S przy 775 KM normalnie i 952 KM w overbooscie przyspiesza do 100 km/h w 2,4s, 1200 KM Lucid Sapphire ma okolo 2,1s wg wujka Google)

Osobiscie szukam auta o dlugim, stabilnym zasiegu (bez gigantycznego spadku zima), szybko ladujacego sie - generalnie wiekszosc elektrykow odpycha sie zacnie do predkosci, jakie sa dozwolone.

Od 9:53 - przy przegonieniu Taycana po autostradzie i sredniej predkosci 158 km/h bateria wystarcza na ... 169 km:

Spalinowy choc przy takim stylu jazdy malo nie spalu to mimo wszystko przejedzie wiecej - i jeszcze tankowanie potrwa sporo krocej.

Choc przyspieszenie faktycznie glowe urywa :)

Edytowane przez cordi7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
32 minuty temu, Autor1984 napisał(-a):

Gruba? To tak jakby nic nie napisać.
Nie prawie tylko ponad milion i to grubo, franek stoi po 4,42. Tak szczerze to za tą kwotę znalazłem dom na Sycylii o pow. 220m, a dokładając 30% można spokojnie szukać nieruchomości nad Como.

Nie wiem do jakiej grupy ludzi przeznaczone jest to auto. Mam wrażenie, że dla nuworyszy, którzy chcą usilnie pokazać, że są eko.

To pewnie jest idealne auto dla wrażliwych pracowników Doliny Krzemowej, którzy na pewno przejmują się losem planety pracując w firmie technologicznej, która na samo chłodzenie serwerów pewnie zużywa więcej wody niż większość wiosek w Afryce Subsaharyjskiej. Tacy ludzie są w stanie wydać taką kupę kasy bo wierzą że są eko i 1200-konny Lucid na pewno ratuje planetę. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minut temu, cordi7 napisał(-a):

Ja mam wrazenie, ze wielu producentow nie ogarnia czego potrzebuja ludzie. Walka o kolejne +200 KM w elektryku, zbijajace czas do setki o ulamek sekundy to kompletna glupota.

(zeby nie byc goloslownym: Taycan Turbo S przy 775 KM normalnie i 952 KM w overbooscie przyspiesza do 100 km/h w 2,4s, 1200 KM Lucid Sapphire ma okolo 2,1s wg wujka Google)

Osobiscie szukam auta o dlugim, stabilnym zasiegu (bez gigantycznego spadku zima), szybko ladujacego sie - generalnie wiekszosc elektrykow odpycha sie zacnie do predkosci, jakie sa dozwolone.

Od 9:53 - przy przegonieniu Taycana po autostradzie i sredniej predkosci 158 km/h bateria wystarcza na ... 169 km:

Spalinowy choc przy takim stylu jazdy malo nie spalu to mimo wszystko przejedzie wiecej - i jeszcze tankowanie potrwa sporo krocej.

Choc przyspieszenie faktycznie glowe urywa :)

Wiedzą. Tworzy się drogie zabawki, które mają spełniać funkcję "eko", a zarazem dzierżyć buławę zwycięstwa w przyśpieszeniu do 100km/h i więcej.

5 minut temu, beniowski napisał(-a):

To pewnie jest idealne auto dla wrażliwych pracowników Doliny Krzemowej, którzy na pewno przejmują się losem planety pracując w firmie technologicznej, która na samo chłodzenie serwerów pewnie zużywa więcej wody niż większość wiosek w Afryce Subsaharyjskiej. Tacy ludzie są w stanie wydać taką kupę kasy bo wierzą że są eko i 1200-konny Lucid na pewno ratuje planetę. 

Oj tak, w ten sposób reperują sumienie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po czym wpada producent smartfonów i odkurzaczy i wymiata rynek moto - w 2 godziny sprzedają ponad 10 000 aut, a ich najmocniejszy wariant oferuje 1546 KM w cenie, w przeliczeniu na złotówki, niecałych 300 000 złotych. Poniżej 2 sek do 100...

https://autogaleria.pl/w-europie-wszyscy-chcieliby-byc-jak-xiaomi-i-cyk-roczna-sprzedaz-poszla-2-godziny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, StaryWilk napisał(-a):

Po czym wpada producent smartfonów i odkurzaczy i wymiata rynek moto - w 2 godziny sprzedają ponad 10 000 aut, a ich najmocniejszy wariant oferuje 1546 KM w cenie, w przeliczeniu na złotówki, niecałych 300 000 złotych. Poniżej 2 sek do 100...

https://autogaleria.pl/w-europie-wszyscy-chcieliby-byc-jak-xiaomi-i-cyk-roczna-sprzedaz-poszla-2-godziny

Ja tam czekam az wejda do Europy i na ich rip-off Ferrari Purosangue - YU7

Wyglada to swietnie 🤩

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na dobranoc, tak aby pamiętać, że elektryk to nie samochód! ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, Lincoln Six Echo napisał(-a):

FB_IMG_1740863479744.thumb.jpg.9ffccebaa59f4ef248b77b57ae34541f.jpg

Jak mam być szczery, to wybrałbym oryginał.

Wczoraj sobie składałem GTS'a i z opcjonalnym pakietem aerokit, układem podnoszenia przedniej osi, PDCC, tytanowymi końcówkami, Chrono od Porsche Design, przeszklonym dachem, pakietem wykończenia wnętrza, asystentowi jazdy nocnej, innodrive, Burmester 3D High END i jeszcze paroma duperelami wychodzi dokładnie tyle samo co podstawa GT 63 Coupe.
Nie dość, że zrobili podjebkę, to jeszcze są abstrakcyjnie drodzy. Trzeba jednak przyznać, że w swej brutalności jest wybitny i przyciąga wzrok oraz koi słuch ;)

https://porsche-code.com/PSBT42R3

GTS911.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak podjebke, jak dla mnie to podobieństwo jest mocno naciagane

Wysłane z mojego SM-S921B przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 minut temu, bober5264 napisał(-a):

Jak podjebke, jak dla mnie to podobieństwo jest mocno naciagane

Jak w Steinharcie i Roleksie ;)

Gdyby Merol miał silnik umieszczony z tyłu, proporcje byłyby 1:1. A tak ze względu na fakt umieszczenia silnika z przodu, cofniętego maksymalnie do środka, przód jest względem Porsche dłuższy.

Ale ogólnie linia identyczna. Profil, tył(nadkola), linia dachu i krótsze zejście po słupku A na długą maskę.

mercpors.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym powiedział że mają wspólny mianownik ale sa ta zupełnie różne auta, bardziej bym to zestawil datejust vs aqua terra ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 minut temu, SzefSzefow napisał(-a):

Czarny...

IMG_1479.thumb.jpg.8e95284f979051939a155ba03f73976f.jpg

czy srebrny?

IMG_1863.thumb.jpg.25defe26ca99226c4d2462be42b1c74e.jpg

Paweł ja się serio pytam, jak możesz. No jak możesz!?

W głowie mi się to nie mieści...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 hour ago, SzefSzefow said:

Czarny...

Eletre w zielonym wygląda sztos, szczególnie z tymi kilkoma dodatkami w kolorze żółtym. 

IMG_0021.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, SzefSzefow napisał(-a):

Domyslam sie, ze dla Ciebie srebrny 🤭

Mikrofalówkę zestawić z V12? Oszalałeś?

;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czarny...

IMG_1479.thumb.jpg.8e95284f979051939a155ba03f73976f.jpg

czy srebrny?

IMG_1863.thumb.jpg.25defe26ca99226c4d2462be42b1c74e.jpg

Piekło zamarzło. Świat się skończył.  

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi