Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość

Pogadajmy o samochodach :-)

Rekomendowane odpowiedzi

Co do zabijania motoryzacji. Znajomy prowadzi wypożyczalnie aut. Generalnie wszystkie auta nowe. I tak np. Skoda Superb 1.4 benzyna, to samo Passat, Nissan Note jakiś chyba 1.0 benzyna 3 cylindry, Fiaty 0.9L 2 cylindry!!! Przymierza się tez do zakupu bmw, jakieś nowe 3 cylindrowe diesle i benzyny 1,5L. Pytam się co to jest!? Ile to ma żyć?? Na koniec wieści z Holandii gdzie zamierzają zakazać sprzedaży aut spalinowych. Niestety obawiam się że dożyjemy czasów gdzie auta spalinowe będą klasykami a ich odpalenie będzie surowa karanym przestepstwem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Że niby tak? ;D 

Dobry Boże, obyśmy nie dożyli takiej konieczności. 

http://www.telegraph.co.uk/finance/property/3361489/Property-in-London-The-Ferrari-man-who-mistook-his-Putney-house-for-a-garage.html

Choć ja swojego MB W201 190E Cosworth 2.3-16V mógłbym kiedyś tak zaaranżować, a dźwięk odtwarzać sobie z kolumn ;)

Co nie zmienia faktu, że, z tego co słyszałem, dziś wiele samochodów ma "strojony" dźwięk z wydechów, i to nie tłumikiem.

ferrari-512-bbi-inside-a-house-by-archit

Edytowane przez Jakub Mróz

IWC Schaffhausen Cal. 83 INCA, JLC Master Control Ultra thin, Audemars Piguet cal. 2003 i cal. 2001, ML Pontos Automatique PT6117

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jeżdżę zawsze dużymi samochodami - W210 3.2 benzyna -> CLS W219 3.5 benzyna -> W163 4.0 diesel 2004/5 lift, marzę o G-klasie Classic G500, a i tak nie uznaję Panamery - wygląda jak 911-tka na sterydach, po liftingu ;) Podobnie SUV'a od Maserati, Ferrari, RR czy Bentley'a. 

Porsche, dla mnie, to już bardziej brand, niż wytwórnia, "ręcznie" składanych samochodów.

Za to, bardzo podoba mi się Aston Martin Rapide i szczerze, dziwię się dlaczego ludzie o zasięgu finansowym tego kalibru kupują Panamerę, którą obecnie nie sposób nie spotkać na większym skrzyżowaniu każdego z dużych miast Polski, zamiast zerknąć na Rapide'a. Podejrzewam korzystniejsze warunki leasing'u, serwis, dostęp do serwisu etc.

AM Rapide, jest dostępny tylko w jednej wersji 6.0 V12, w Polsce za ok 1,15 mln zł.

Panamera startuje od 370 tyś. zł. Najdroższa jest od 950 tyś (wciąż 200 000 taniej). Wybierając najdroższą możliwą wersję, jest oczywiście możliwość dobić do ceny Astona bazowego, ale umówmy się, że z salonu wyjeżdżają najczęściej wersje po 500-700 tyś czyli ok. połowy - 60% ceny tego Astona.

Edytowane przez StaryWilk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja tam Astona widuję dość często w Krakowie- jednego w zasadzie codziennie. Robi wrażenie... A Panamera- już pisałem... no i faktycznie- dziennie widzę ich mniej więcej 10-15 sztuk. Widać- naród się bogaci. Niemal codziennie widzę Ferrari ( najczęściej 458-  kiedyś miałem też okazję się przejechać takim modelem, ale jako pasażer niestety. Ładny był...biały z czarnym dachem ), Bentleye...wczoraj jechałem sobie za R8 cabrio... Lambo też kilka śmiga po Krakowie.

No ale u nas łatwo o super fury na drogach... mamy Kuzaj Sport, teraz jakoś pół roku temu otworzono V12 i tam już są na prawdę nietuzinkowe auta ;-) f12 berlinetta, 458, 488, california.. a jak ktoś ma 2.2mln to 512 czeka piękna, stara ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja tam Astona widuję dość często w Krakowie- jednego w zasadzie codziennie.

to trochę jakby ktoś napisał "Veyron rzadki? ja codziennie widzę Veyrona na podjeździe pod moim domem"  :lol:

Porsche to jest już wysoka półka ale jednak dostępna dla szerszej publiki. W niemczech też nie każdy może sobie pozwolić na 911 ale dużo tego jeździ. Aston to jednak już inna liga i to, że kosztuje sporo więcej niż samochód przeciętnego polaka, ma 4 miejsca i mocny silnik to jednak nie powód żeby porównywać Rapida do Panamery. Panamera to liga CLSa czy 6er GC. Dla Astona rywala trzeba by szukać w Lambo czy Ferrari choćby FF

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja widzę Astona często u mnie na mieście. Z kolei Panamerę ma właściciel złomowiska obok mnie (jakkolwiek by to nie zabrzmiało) :D

Ale abstrahując od tematu, obok mnie jest komis. Dobrze, że ci klienci nie widzą, co tam wieczorami spychają z lawet. Ludzie kochani, to co wczoraj przyjechało, to myślałem, że ta laweta, co to przywiozła dachowała po drodze ze 3 razy. Masakra, a parę dni/tygodni później wszystko się "świeci" na placu. Kiedyś to nagram.

Edytowane przez Osiem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Norma. Jak kumpel w jednym komisie pracował to po prostu na 150 aut na placu ok było może 4-5. Niektóre już gniją tam 5 lat nawet.

Ale ludzie kupują...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Osiem, Ty jesteś fanem Forda, powiedz mi proszę dlaczego Ford Focus 2013 rok 1.6 benzyna nie ma, do licha, 6 biegu. Myślałem, że mnie szlag trafi gdy musiałem toto piłować 4 tys. obrotów przy 130 km/h... No co za wynalazek... :blink:

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Osiem, Ty jesteś fanem Forda, powiedz mi proszę dlaczego Ford Focus 2013 rok 1.6 benzyna nie ma, do licha, 6 biegu. Myślałem, że mnie szlag trafi gdy musiałem toto piłować 4 tys. obrotów przy 130 km/h... No co za wynalazek... :blink:

najwidoczniej jesteś za szybki dla tego samochodu :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadza się, Ford jeszcze do niedawna montował 5 biegowe skrzynie w Ficusach i Mondeo. Większość "piątek" była montowana z silnikami wolnossącymi. Nawet 2.0 145 km miało skrzynię pięciobiegową. Jeździłem takim i po autostradzie często latałem na 5-5,5 tyś, co nie było komfortowe. Silnik znosił to bez problemu, za to było go słychać, ale dźwięk był miły dla ucha. Sytuacja się zmieniła od wprowadzenie silników doładowanych. Od 1.6 T eco już dawali sześciobiegową. Taką miałem również w 2,5T. Mówimy oczywiście o benzynach. Za to prowadzenie Focusa i praca skrzyni są naprawdę przyjemne.

Edytowane przez Osiem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie a jakieś głosy albo lepiej opinie użytkownika o Auris Sport Touring 1.6 VVT 132KM benzyna?

Wysłane z mojego HTC Desire 820 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez xavras_s

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I to z bardzo bliska :)

Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdzie to tak sobie można pooglądać taką Teslę?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powitał.

Poproszę szanownych kolegów i koleżanki o pomoc. Zatem do końca maja muszę zanabyć drogą kupna auto. Proszę o sugestie co wg Was warto w założonym budżecie kupić. Z założenia nie chcę wydać więcej jak 40k pln, auta z segmentu B raczej odpadają- C lub większe, autem będzie podróżować żona po mieście na zakupy i do mamusi zatem przebieg będzie 5-6 tys. km/rok więc raczej benzyna choć diesel do 90 km też dopuszczam. Rok produkcji od 2012 wzwyż. Moje typy Skoda Rapid, Renault Megane, Ford Focus... Pomóżcie, doradźcie, już mam dosyć przeglądania ofert i może rada kolegów naprowadzi mnie na właściwy wybór.

Pzdrmw

Piotr

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powitał.

Poproszę szanownych kolegów i koleżanki o pomoc. Zatem do końca maja muszę zanabyć drogą kupna auto. Proszę o sugestie co wg Was warto w założonym budżecie kupić. Z założenia nie chcę wydać więcej jak 40k pln, auta z segmentu B raczej odpadają- C lub większe, autem będzie podróżować żona po mieście na zakupy i do mamusi zatem przebieg będzie 5-6 tys. km/rok więc raczej benzyna choć diesel do 90 km też dopuszczam. Rok produkcji od 2012 wzwyż. Moje typy Skoda Rapid, Renault Megane, Ford Focus... Pomóżcie, doradźcie, już mam dosyć przeglądania ofert i może rada kolegów naprowadzi mnie na właściwy wybór.

Pzdrmw

Piotr

Niech żona sobie wybierze w końcu to ona będzie nim jeździć, a ty poszukaj jakiego silnika nie kupić tzn. który najbardziej awaryjny itd.

No i przed kupnem obowiązkowo sprawdzenie na tylu płaszczyznach ilu trzeba.

Poszukaj czy np.jakiś pierwszy właściciel nie sprzedaje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozglądam się po dealerach sprzedających używane z jakąś choćby symboliczną gwarancją.

Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może Ceed? Na pewno nie Rapid. Miejsca dużo ale strasznie nieprzyjemne w środku- nie ma nawet tapicerki na boczkach a znajoma ma w sumie topowego rapida. Ale fakt...no miejsca dużo. Sąsiad z przeciwka kupił 2 letniego Focusa i bardzo sobie chwali. Ładny w sumie.

Przemyślałbyn Ceeda jednak. Względnie Giulietta 1.4 120ps. Da się kupić spokojnie. A może nówka? Tipo na żywo na prawdę fajne...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadzam się z tym Tipo - sensownie się prezentuje w salonach. Ma być w maju nie tylko sedan już :) Fajne pieniądze i ładne ceny na start nowej serii dają.

Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tipo jako nówka jeszcze do obejrzenia, w ceedach mówi do mnie benzynowy silnik na łańcuchu. Co do Rapida to typowa Skoda, niema do szalu w środku ale ta ilość miejsca w środku do mnie mówi. Słyszałem dużo złych opinii nt. silników tsi VW/skody. Wybór trudny. Macie jakieś doświadczenie z Fiatem (patrz Tipo)?

Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio często pływam promem z Rostocku do Gedser i odwrotnie i prawie zawsze płynie też jakaś Tesla... Ładne toto... Przed Stralsundem jest stacja Star gdzie zwykłem się zatrzymywać i tam jest zlokalizowana stacja ładowania Tesli gdzie prawie zawsze jakaś się akurat dokarmia.

Fajny widok :) ...

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po Krakowie jeździ juz najmniej 5-6 Tesli. Oglądałem to raz w realu dokładniej bo akurat wymieniano szybę w serwisie gdzie wymieniałem tarcze. Dla mnie bomba!

Co do taniego auta. Nie wiem nic ale w testach bardzo chwalą to autko. Ponoć dużo miejsca i faktycznie - jest ładne. Po Krakowie kilka Tipo juz na taryfie śmiga więc widuje to na drogach i naprawdę na tanie jak kiedyś albea nie wygląda.

W Kii oczko niżej jest Rio. Też nie takie malutkie. Kia na pewno będzie miała najwięcej gadżetów bo nawet asystent parkowania w niej bywa i faktycznie to działa. Poza tym auto na prawdę ładne. Dla mnie Kie są obecnie bardzo dobre stylistycznie. Optima cholernie mi się podoba.

Pomysł z Giuliettą dla kobiety też może być dobry bo silnik dobry a auto ładne, kobiece acz swoje wady tez ma.

Rapid... znajoma akurat ma 1.6tdi. Jak usłyszałem ile za to dala to prawie wybuchłem śmiechem politowania...prawie 90 tys... auto ma wszystko na pokładzie, uwzględniając navi i xenon ale po prostu brak tapicerki na boczkach, mega twarde plastiki... no miejsca jest dużo bo spaceback wydaje mi się mieć przestrzeni tyle co moja 159 na długość w środku. Na szerokość nieco mniej ale to klasa niżej.

TSI- W takim aucie rozumiem...ale np. w superbie nie. Jedni chwalą, inni narzekają. Ja się nie wypowiem.

Można też poszukać Mazdy 3 choć nie wiem jak stoją używki z ceną, Civica i Aurisa. Ludzie chwalą także Peugeota 308...mnie osobiście się średnio podoba ale to nie dla mnie. Z kobiecych aut a raczej miłych dla kobiet w użytkowaniu to może C4?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W Szwecji.

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi