Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość

Pogadajmy o samochodach :-)

Rekomendowane odpowiedzi

Dlatego wolałem do GTD manula a nie DSG.

Co do bonusu mocy, nie sprawdzałem na hamowni, ale chyba ma coś więcej niż te 184KM.

post-78285-0-17746400-1474891556_thumb.jpg

Brałem tez wcześniej pod uwagę Fokę ST kombi z tym 2.0TDCI 185KM.

Niestety, przez bardzo grube przednie fotele Recaro, na tylnej kanapie jest po prostu ciasno.

Ale poza tym świetne auto IMHO.

Edytowane przez tomek11

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy 150 tys w b6 dwukrotnie wymieniana dwumasa?Co On z tym autem robił? Mój CR 140 km ma 130 tys i nawet jej nie słychać..Auto bezawaryjne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wręcz odwrotnie i nie robił czyli tylko muskał gaz. Powodem pewnie jest  przyspieszanie na wysokich biegach z niskich obrotów. Ekologiczne szajsowate oprogramowanie i na  D  przy 50 km/h to już 4b.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wręcz odwrotnie i nie robił czyli tylko muskał gaz. Powodem pewnie jest  przyspieszanie na wysokich biegach z niskich obrotów. Ekologiczne szajsowate oprogramowanie i na  D  przy 50 km/h to już 4b.

O to to to.

Manual górą, he he.

DSG dla emerytów;)

Ale i w manualu trzeba trzymać przynajmniej min. te 1500-1600 obrotów, a nie próbować permanentnie przyśpieszać od 1200-1300 obr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak mówią Ci, którzy z dsg nie jeździli... ;)

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak mówi ten, który z dsg jeździł ;)

No właśnie u nas, jak się poczyta prasę motoryzacyjną ogólnie dostępną w sklepach i na stacjach benzynowych (wiecie o jakich tytułach piszę ;)) to DSG jest miszczem nad miszcze.

Nie mówię, że to zła skrzynia, o nie. Ale do różowości i zachwytów redaktorków to trochę brakuje, zwłaszcza w porównaniu z manualem, gdzie sam jestem Panem i Władcą i żadna elektronika nie pieprzy mi, co mam zrobić, albo co gorsza podejmuje za mnie decyzję. Może to za daleko idące porównanie, ale mi to pachnie trochę jak kwarc i mechanik... Przecież kwarc jest wygodniejszy, nieprawdaż? Nie trzeba nic nakręcać i niepotrzebnie się męczyć. Zupełnie jak z DSG.

Edytowane przez tomek11

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tomekk11 widzę że dołączyłeś do klubu polskich filozofów ręcznej wajchy.

A co mi powiesz na to, że jako zwykły użytkownik a nie kierowca rajdowy, bo z całym szacunkiem do 250 kilometrów każdy potrafi się rozpędzić, nieporównywalnie rzadziej zmieniasz bieg na właściwy a tym samym przeciążasz cały układ napędowy i niszczysz go szybciej niż w aucie z dsg / innym typem automatycznej skrzyni biegów, oczywiście właściwie serwisowanej ?

Rozumiem sens manualnej skrzyni w autach typu mx-5 z silnikiem wolnossącym, bez dachu jest fun, jednakże w mocnym dieslu w kombi ;) Będziesz Panem wajchy i sprzęgła stojąc w korku :)

Odnoście dwumasu w dsg w swoim wymieniałem przy przebiegu 195 tys km. W autach z dsg dwumas wytrzymuje większą ilość kilometrów, przynajmniej tak wynika z moich obserwacji oraz doświadczeń moich znajomych użytkujących skrzynie dwusprzęgłowe.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Edytowane przez fw86

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak bym mial do wyboru dsg, a manual bralbym dsg :)

Wiec wychodzi na to, ze w 2.0tdi czy z dsg czy bez, dwumasa powinna wytrzymac w granicach 200kkm, a nie jak wyzej ok 60kkm?:)

Pytam z ciekawosci bo paru znajomych mialo/ma taki zestaw, a na liczniku u niektorych bylo/jest ponad 200kkm, a dwumasa nie daje znakow zuzycia.

Wiec czy te 60kkm to z doswiadczenia czy sasiad znajomego wspominal?:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ojciec miał paska CC z dsg. Sprzedawał jakoś z 140k na liczniku i skrzyni nie tykał. Ja w swoim volvo z normalnym automatem mam teraz cos. Na zimnym silniku, przy wrzucaniu 3 szarpie troche.

No ale mojemu przyjacielowi w zeszłym tygodniu umarł golf v plus. Jechaliśmy sobie autostrada, najpierw zmiękło sprzęgło, potem auto zgasło, zero hałasu, nic. Assistance i do mechanika. Pęknięty wał, silnik cały w opiekach metalu, do tego dwumasa i sprzęgło. 210k w legendarnym 1.9 tdi. Nie opłaca sie remontować. Właśnie szuka nowego silnika.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ojciec miał paska CC z dsg. Sprzedawał jakoś z 140k na liczniku i skrzyni nie tykał. Ja w swoim volvo z normalnym automatem mam teraz cos. Na zimnym silniku, przy wrzucaniu 3 szarpie troche.

No ale mojemu przyjacielowi w zeszłym tygodniu umarł golf v plus. Jechaliśmy sobie autostrada, najpierw zmiękło sprzęgło, potem auto zgasło, zero hałasu, nic. Assistance i do mechanika. Pęknięty wał, silnik cały w opiekach metalu, do tego dwumasa i sprzęgło. 210k w legendarnym 1.9 tdi. Nie opłaca sie remontować. Właśnie szuka nowego silnika.

Kiedy wymieniałeś olej w ASB?

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tomekk11 widzę że dołączyłeś do klubu polskich filozofów ręcznej wajchy.

A co mi powiesz na to, że jako zwykły użytkownik a nie kierowca rajdowy, bo z całym szacunkiem do 250 kilometrów każdy potrafi się rozpędzić, nieporównywalnie rzadziej zmieniasz bieg na właściwy a tym samym przeciążasz cały układ napędowy i niszczysz go szybciej niż w aucie z dsg / innym typem automatycznej skrzyni biegów, oczywiście właściwie serwisowanej ?

Rozumiem sens manualnej skrzyni w autach typu mx-5 z silnikiem wolnossącym, bez dachu jest fun, jednakże w mocnym dieslu w kombi ;) Będziesz Panem wajchy i sprzęgła stojąc w korku :)

Odnoście dwumasu w dsg w swoim wymieniałem przy przebiegu 195 tys km. W autach z dsg dwumas wytrzymuje większą ilość kilometrów, przynajmniej tak wynika z moich obserwacji oraz doświadczeń moich znajomych użytkujących skrzynie dwusprzęgłowe.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Żaden ze mnie filozof, tylko pragmatyk.

Co do DSG i manuala - firmy zajmujące się wynajmem długoterminowym zakładają dużo szybsze awarie skrzyń DSG i związane z tym większe koszty serwisu, a oni chyba są dobrze poinformowani, nieprawdaż?

W korku - racja, manual to masakra,

Ale przejedź się choć raz w miarę mocnym kompaktem +150KM z dobrym zawiasem na trasie Szczytno-Olsztynek, ale w manualu. Nie zechcesz automatu. I nie potrzeba tu Alp, uwierz mi, nasz kraj też jest piękny.

A co do tych 250 km/h - nie jestem kierowcą rajdowym, to był zwykły probefahrt:)

Edytowane przez tomek11

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedy wymieniałeś olej w ASB?

Z tego co wiem do tej skrzyni dolewa sie oleju a nie wymienia. Z 4 lata na pewno nic nie tykałem ze skrzynia, zrobiłem niewiele bo około 50k. W każdej innej sytuacji skrzynia śmiga bez problemu, ale jak jest zimno przez pierwsze kilka min szarpie i to tylko wrzucając z 2 na 3.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co wiem do tej skrzyni dolewa sie oleju a nie wymienia.

jak w niektórych silnikach  :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie znam sie absolutnie na automatach stad wspomniałem o tym tutaj :P pytałem ostatnio mojego mechanika czy to ogarnie ale do automatu wolał sie nie tykać. Auto samo w sobie ma zrobione Ok 150k, od kilku jest ten przeskok na 3 biegu. Podjechać do specow od skrzyni na wymianę ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lepiej tak. Na przykładzie ZF 5HP19 które posiadam - pierwsza wymiana po 120 tys, następne co 80 tys.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pitu, pitu, bla, bla, bla :D , można sobie przejrzeć fora audi, passata, wątki o dwumasie i wymianie przy przebiegu niższym niż 100 tys km. Ale oni sie mylą, a wymieniają tylko dlatego, że mają nadmiar gotówki :D .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To sprawdź ile z tych aut to przywieziona padlina z przekręconym przebiegiem.Miarodajne są dane tych ,którzy kupili auto w salonie,a ich jest może 20 procent.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Opieram się na autach krajowych,  passat 2x wymiana przebieg 150 tys km. Czy też z forum http://forum.vw-passat.pl/threads/41728-Ko%C5%82o-dwumasowe-i-jego-%C5%BCywotno%C5%9B%C4%87-silnik-BKP-2-0TDi-140PS 85 tys km i nawet 22 tys km. Można przyjąć, że była to wadliwa partia części, ale nie zmienia to faktu, że wymiany dwumasy przy stosunkowo niewielkich przebiegach miała miejsce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Który rocznik golfa? Może miał owiany złą sławą silnik BXE

https://www.vwgolfv.pl/viewtopic.php?t=7582

http://mojafirma.infor.pl/moto/eksploatacja-auta/silniki/318251,Z-tymi-silnikami-moga-byc-problemy-VW-19-TDI-105KM-BXE.html

http://forum.vw-passat.pl/threads/104106-Wada-fabryczna-BXE

Są różne 1.9 TDI 105 KM, tym bardziej różne 1.9 TDI między sobą. Nie wszystkie są tak samo dobre.

Edytowane przez StaryWilk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mam znajomych, który mieli by mechaniczną awarie DSG, ale dwóch kolegów wymieniało jakieś moduły po raptem drobne 7500 zł.

Oba auta u nich od nowości, przebegi po ok 75 000 km. Oba 3 latki mniej więcej.......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Który rocznik golfa? Może miał owiany złą sławą silnik BXE

https://www.vwgolfv.pl/viewtopic.php?t=7582

http://mojafirma.infor.pl/moto/eksploatacja-auta/silniki/318251,Z-tymi-silnikami-moga-byc-problemy-VW-19-TDI-105KM-BXE.html

http://forum.vw-passat.pl/threads/104106-Wada-fabryczna-BXE

Są różne 1.9 TDI 105 KM, tym bardziej różne 1.9 TDI między sobą. Nie wszystkie są tak samo dobre.

Samochód jest z 2008 bodajże. Mechanik wspomniał, że była jakaś seria silników, które miały wadę fabryczną, ale o ile dobrze pamiętam sprawdzili od razu sygnaturę na silniku i było BMM.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koniecznie wymień olej w skrzyni, bo niedługo będzie konwerter do wymiany a potem to już poleci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie a VW to w ogóle samochód. Po ostatnim ich wyczynie z oprogramowaniem, dziwię się, że rozmawiacie o jej skrzyniach. Dodać jeszcze wcześniejsze wady silnika 2.0 TDI, wymianę wtrysków o której wiedzieli nieliczni... co więcej dopisać.

ASUS wytapa...coś...tam!

Kupię wszystko, rozsądek zachowując, co ma związek z marką ENICAR.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi