Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość

Pogadajmy o samochodach :-)

Rekomendowane odpowiedzi

Bmw też. Poniżej komputer pokładowy w czasie dość dynamicznej jazdy na trasie ok.110 kph i 5 km po mieście wieczorem:

post-68982-0-32357600-1488488646_thumb.jpg

Edytowane przez gustaw6666

Trzyzegarkowiec. No niestety już jednak ośmio-...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tomek, no właśnie niekoniecznie. Baterie to w kwestii masy jakby dodatkowa osoba i ewentualnie trochę bagażu. A każde zwalnianie i hamowanie to odzysk energii również na trasie i późniejsze jej wykorzystanie przy przyspieszaniu. Powtarzały się u mnie w firmie opinie, że na trasie hybrydy takie jak Auris palą nieco mniej niż Aurisy benzyny. Choć nie słyszałem raportu z jazdy 180 kph, która w wykonaniu Mikołaja zamknęła się zużyciem większym niż w benzynie.

Bo skrzynia jest do d*py

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wrócę szybko do tego że u Was samochody pala dużo mniej niż u nas.

Czy w PL nie ma jakiejś jednostki rządowej która reguluje/ kontroluje tego typu przekręty, bo chyba inaczej tego nie można nazwać.

I jest w stanie powiedzieć" fak ju Opel ( odpowiednie wstawić) " za robienie w wuja naszych obywateli jest taka a taka kara do zapłacenia.

Jestem pewien że by to pomogło.

Bo w spalanie typu 2l/100km to chyba niewielu wierzy

Beware the fury of a patient man.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czemu skrzynia do d...?

Bo skrzynia bezstopniowa w aurisie jest za krótka i przy 180 już tylko wyje na 6tys obrotów i nie jedzie. To auto ogólnie nie jedzie. Edytowane przez Mikołaj N

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A więc tak, 330e przy stałej prędkości 180 kph paliło wg komputera ok.11,5. Przy 160 - 9,3. Przy 120 - 6,5. Auto usztywnia się przy około 6l na setkę i nie chce palić mniej. Oprócz tej ostatniej wartości - zużycie okazuje się na trasie praktycznie indentyczne przy każdej z ww. prędkości jak przy Skodzie Fabii 1,2 TSI 110 KM. Różnica polega na tym, że silnik 1,2 przy naprawdę powolnej i delikatnej jeździe potrafi zejść do około 4l na setkę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niedawno oglądałem na YouTube film moto doradcy w którym wyjasnial o co chodzi z tym spalaniem. Z tego co pamietam otóż pomiar spalania nie jest badany przez okres 100km lecz przez duzo niższy okres plus dodatkowo kilka minut postoju. W nowych samochodach są sustemy start stop, które w takich testach zbija spalanie, a w związku z tym, ze auto jest badane na krótkim dystansie (wg określonej normy spalania) wiec całkiem możliwe, ze Piotra BMW spali średnio 2l wg tej normy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ok. Bierz tylko poprawkę na to, że jeżeli ktoś jeździ głównie po mieście, to w ten sposób spali dużo mniej. Fakt, jest to pewnego rodzaju przekłamanie, bo przy jeździe ciągłej nie ma różnicy, ale przy jeździe start,-stop od świateł do świateł różnica w spalaniu jest widoczna jak najbardziej.

Poza tym porównując spalanie małego auta do dużego np takiego jak te fiaty http://salekbus.pl/flota.html wychodzi, że wiecej ładunku można przewieźć przy zużyciu mniejszych zasobów. Ole to chyba oczywiste.

Edytowane przez bumcyk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja i tak nie bazuje na tym co deklarują w katalogach bo może producent nie do końca oszukuje ale wykorzystuje niewiedzę konsumenta stosując normy spalania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ze spalania  6 z hakiem przy 120, 9 z hakiem przy 160 byłbym zadowolony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wrócę szybko do tego że u Was samochody pala dużo mniej niż u nas.

Czy w PL nie ma jakiejś jednostki rządowej która reguluje/ kontroluje tego typu przekręty, bo chyba inaczej tego nie można nazwać.

I jest w stanie powiedzieć" fak ju Opel ( odpowiednie wstawić) " za robienie w wuja naszych obywateli jest taka a taka kara do zapłacenia.

Jestem pewien że by to pomogło.

Bo w spalanie typu 2l/100km to chyba niewielu wierzy

dokładnie tak jak napisał overrange - klient nie ma prawa niczego kwestionować jeśli producent podaje wartość spalania oraz dokładnie określa warunki brzegowe wg których to spalanie zostało osiągnięte -> czytaj normę NEDC dla Europy, inną dla Kanady inną dla USA itd.

Jeśli sprzedawca zagwarantuje, parametry spalania w oderwaniu od normy to już można kwestionować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety, jest to kwestia nierealistycznych warunków testów.

Zauważyłem, że 330e nawet w trybie ładowania baterii przy żądaniu za pomocą pedału gazu momentu większego niż maksimum silnika benzynowego- natychmiast przerywa ładowanie i dokłada pełny moment silnika elektrycznego. Natomiast niezwłocznie po odjeciu gazu poniżej maksimum benzyny zaczyna znów ładować- brzmi to przy umiarkowanej jeździe jak gdyby jechał pod górę z nieco mocniej wciśnietym gazem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Octawia RS 2.0 TSI spalanie przy różnych prędkościach, od 4:15

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy miał ktoś z Was do czynienia z lexusem ct?

Ja miałem na testy jak przymierzałem się kilka lat temu do zmiany samochodu (miałem na weekend). Głównym atutem był podatek. Nie przekonał mnie i wybrałem c-klasse

nie spiesz się ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cenowo CT kosztował wtedy tyle ile Cklassa 220d

Różnica w osiągach ogromna. Samochodu wtedy używałem tylko na dojazdy do pracy - po autostradzie 45 km w jedną stronę. Spalanie wychodziło ponad 8l. Poza tym nie mogłem sie przyzwyczaić do panelu i obsługi. Miałem wersje sport (czy s sport czy c sport - jakoś tak się nazywała).

nie spiesz się ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podobno jest szybszy od 911 GT3 RS :o

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... i znacznie droższy ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nowy/stary gracz na rynku motoryzacyjnym, PSA (Peugeot i Citroën)  kupił Opla.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Będą żałowali. Też kiedyś kupiłem Opla i potem nie mogłem się go pozbyć.

Co-Axial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nowa Astra to bardzo przyzwoite auto.

Ciekawe, co stanie się z polskimi fabrykami Opla? Bo znając życie, jak tylko związki zawodowe w PSA chwilę potupią, to zaraz zarząd obieca przeniesienie wszystkich fabryk do Francji...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... i znacznie droższy ;)

Jesli kosztuje 500 000$ tak jak gdzies padlo to jest 2 x cena nowego GT3 RS ...

Edytowane przez switch107

nie spiesz się ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi