Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość

Pogadajmy o samochodach :-)

Rekomendowane odpowiedzi

No to faktycznie moja teoria wzieła w łeb ;)

Nie wiedziałem i przyznam, ze dziwi mnie to troche. Ta kamera to ostatnie czego potrzebuje, bo jedzcze jak sie jezdzi jednym samochodem to idzie sie do tego przyzwyczaic, ale w roznych koncernach roznie to dziala.

Dobry przyklad to Primery chyba, ktore mialy standart kamery i masowo rozbite tyly ;)

Wracajac jednak to jesli juz jest taka kamera i sa mozliwosci jej ukrycia i to dziala, to czemu w aucie za circa 300k nie skorzystac skoro w aucie tego samego koncernu za 70k jest?

Chyba po prostu nie traktują tego elementu wyposażenia zbyt poważnie. Bo ile może kosztować mechanizm zasłaniający kamerę? 50 zł.? 

A ja za system kamer 360 stopni dopłacałem 6k (wraz z czujnikami parkowania).

W tym roku faktycznie pogoda od czerwca do października Ci dopisała :)

Jednak co np. teraz ?

Rocznie ok 70-80 tkm taksówkami , chyba nie bardzo .

Jak mogę wybrać lepsze i praktyczniejsze rozwiązanie to takie wybieram :)

Praktyczniej jest mieć niż nie mieć, bo przez 80% czasu pomagają a w pozostałych 20% mam przecież i tak czujniki parkowania.

Przecież nie będę traktował umieszczenia kamery jako głównego powodu wyboru takiego a nie innego samochodu. Poza tym chowa się tylko tylna kamera, jak kupisz kamery 360, to pozostałe i tak są brudne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moja kamera "myje się" przy okazji mycia auta. Czasem nie jest idealnie widać, ale niegdy nie było tak, bym nie mógł z niej skorzystać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W a4 b9 nie ma HUD ale zeby miec nawi trzeba doplacic 7k, zeby miec wiekszy kolorowy ekran plus virtual cockpit trzeba zamiast 7k doplacic 12k...

Taki klimat :D , w Q5 również. Virtual cockpit 1,2k , ale dostępny w dodatkowym pakiecie  technology za  +13k.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam czujniki przód+tył i kamerkę, a Żona i tak dała radę w środku dnia latem cofając w sąsiada pierdyknąć pod sklepem... "Miszczyni" kierownicy.

Może dlatego, że była nieumyta...kamerka, nie Żona...

Edytowane przez szuwi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest jeszcze możliwe, ze sąsiad miał samochód zrobiony w technologii stealth

Przepraszam za brak polskich znakow ale po prostu ich nie mam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam czujniki przód+tył i kamerkę, a Żona i tak dała radę w środku dnia latem cofając w sąsiada pierdyknąć pod sklepem... "Miszczyni" kierownicy.

Wiesz, moja ciotka nie zmieściła się do garażu Fiatem Seicento i przerysowała bok, twierdząc, że jest za mały. To nic, że wuj w dawnych czasach wjeżdżał do niego Jelczem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kobiety... z nimi ciężko, ale bez nich... brak rys na samochodzie ;-)

Edit. Dubel.

Edytowane przez szuwi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moja żona przez 6 lat, odkąd ma własne auta, nie zrobiła najdrobniejszej ryski.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Misja clubman zakończona sukcesem. Mam na parę lat temat auta dla żony z głowy :)

Daje rady nawet ten silnik.

Info dla kolegi Valygaar. Ja w garażu trzymam rowery, buty zimowe, narty a nawet choinkę i orbitrek. I teraz się zastanawiam, czy nie powinienem specjalnie dobudować rowerowni, siłowni i choinkowni, żeby było "podług zasad"...

post-36608-0-86955500-1546721257_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Misja clubman zakończona sukcesem. Mam na parę lat temat auta dla żony z głowy :)

Daje rady nawet ten silnik.

Info dla kolegi Valygaar. Ja w garażu trzymam rowery, buty zimowe, narty a nawet choinkę i orbitrek. I teraz się zastanawiam, czy nie powinienem specjalnie dobudować rowerowni, siłowni i choinkowni, żeby było "podług zasad"...

Gratuluje zakupu :) Fajny kolor, poza zielonym imho najładniejszy w palecie.

PS. W garażu oczywiście też mam pierdyliard rzeczy, aczkolwiek auta zajmują eksponowane miejsce ;P A tamta dyskusja dotyczyła tego, że z definicji zamiast auta trzymasz w garażu cały inny bajzel ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki. Kolor wybrała małżonka. Ja wolałbym melting Silver. Za to co do tapicerki byliśmy idealnie zgodni. Niebieska skóra pasuje do tego auta idealna.

Co do dyskusji. Ja oba auta trzymam na powietrzu. Tak jak się zastanowię, to z tych znajomych , którzy mają domy to tak 10-20% Max używają garażu do trzymania aut. Nawet przy garażach na 2 samochody. Po prostu taki klimat :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

V6 nawet bez turbo robi robotę, tego nie da żaden czterocylindrowiec, niestety, ale nie zawsze można mieć to co by się chciało :)

..."Wszys­tko jest możli­we. Niemożli­we po pros­tu wy­maga więcej cza­su"... Dan Brown

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale ten po lewej ma turbo i to nawet dwa. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem dokładnie jak Skoda. Ale mój sposób na określenie rabatu to jest sprawdzanie ofert konkretnych egzemplarzy wystawianych przez brokerów. Jeśli któryś z nich miał dokładnie wersję auta, jaka mnie interesowala to przY rozmowie z dilerem powołując się na taką ofertę oczekiwałem takiej ceny. Udało się to w Hyundai i rok temu przy toyocie. Cenniki wg mnie to trochę strata czasu.

Edytowane przez wieloryb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kolega dostał o ile pamiętam około 20% na Superba. Haki, duperele, 4x4 dobre audio (hyba Levinson) i zapłacił 140 000 a katalogowo wychodziło ponad 170 000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Xpovoc jesli nie musi byc vag, to zobacz nowy model fokusa 1.5 w dieslu 120KM, 6b od 76,5 tys (dla klientow indywidualnych).

Stinger fajny, na osiagi nie mozna narzekac i  wizualnie tez niczego sobie B).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, jakiego rzędu rabaty daje Skoda? Z ciekawości zacząłem konfigurować Octavie i trochę przeraziły mnie ceny. Stworzyłem zatem sobie najtańszego golasa:

- Octavia Kombi 1.6 TDI, 5-BIEGOWA skrzynia (przy dieslu 250 Nm i 115KM? WTF?)

Wersja najtańsza Active:

- klima MANUALNA

- radio z Bluetooth (ŻADNEGO sterowania na kierownicy

- KOŁPAKI i STALÓWKI 15"

- elektryczne szyby z przodu

i wyszła cena katalogowa bez stówy... 94 000 - opad szczęki :blink:

Wszedłem na stronę VW i wybrałem Golfa Variant, też 1.6 TDI wersja Trendline (czyli druga od dołu) w porównianiu do Octavii jest więcej o:

- chyba lepsze radio (ale nie chciało mi się szczegółowo googlać i porównywać)

- sterowanie radiem z kierownicy

- elektryczne szyby z przodu i z tyłu

wyszła cena... 94400 zł

Gdzie jest haczyk, że ludzie wybierają te Octavie?

Haczyk jest w tym, ze konfigurator nic Ci nie powie. Musisz isc i gadac face to face. Wszystko zalezy od sposobu finansowania i dzieja sie cuda.

Kumpel kilka dni temu odebral Superba, a mial Octavie, bo okazalo sie po debacie w Skodzie, ze przy odpowiedniej konfiguracji finansowania wychodzi taniej. To byla flota na firme, ale malutka.

Od gotowki oganiaja sie jak od muchy i chyba w tym konfiguratorze chodzi o to zeby plankton nie zawracal im glowy.

Edytowane przez pablo122

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kolega dostał o ile pamiętam około 20% na Superba. Haki, duperele, 4x4 dobre audio (hyba Levinson) i zapłacił 140 000 a katalogowo wychodziło ponad 170 000

Byłbym bardzo zdziwiony, gdyby faktycznie dostał 20%.

Przy konfiguracji Superba ok 200.000 max proponowali 10% od ceny z konfiguratora.

Albo trzeba lepiej negocjować :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Potwierdzam ogromne zdziwienie takim rabatem  :blink:

Temat sprzed kilku miesięcy: Octavia 1.8 tsi, 4x4, DSG 6G wersja do produkcji. Cennikowo prawie 140 tys. Z ekstrawagancji jedynie DCC, poza tym kilka systemów asystujących, średnie navi. Rabat Skody 1000 zł (słownie: tysiąc). Gdyby nie to, że był to wielomarkowy dealer, w którym kupowano już kilka aut, to na tym by łby koniec. A tak udało się wyrwać 10 tys. i jakiś gratisowy przegląd...  :huh:

To i tak było nienajgorzej. W tamtym czasie na auto o nazwie Kodiaq nie tyle nie było rabatów, ile sprzedawca strzelał focha i gestem wielmożnego pana przywoływał kolejnego pokornego klienta, zaznaczając że odbiór za 8 miesięcy jak dobrze pójdzie  ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bo w Octavii bazowe są trzy cylindry 1.0 tsi, a nie jakiś burżujski TDI 1.6 ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoda przezywa teraz to co Rolex, czyli nirwane sprzedawcy: "nie sprzedawaj tylko spraw zeby chcieli kupowac". ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi