Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość seth11

Jaką książkę czytasz obecnie?

Rekomendowane odpowiedzi

Sławek Gortych: Schronisko które przestało istnieć
Wątek kryminalny z tłem w Karkonoszach
49d5a4af57ccc0f474823561591d01f4.jpg

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 18.04.2024 o 20:20, neclocus napisał(-a):

jesli lubisz Solzenicyna i te klimaty to polecam trylogie Rybakowa, sporo ludzi czytalo 'Dzieci Arbatu' bo to kultowa powiesc ale nie wszyscy wiedza ze sa kolejne, nie mniej dobre czesci tej sagi, lata temu dosc dlugo szukalem ostatniej czesci ale udalo sie

spacer.png

BTW u mnie na rozkladzie Jan Fosse 'Drugie imie', podobno opus magnum prozy tego autora, podobno to jeden z najwazniejszych autorow naszych czasow, ja jakos niespecjalnie to czuje, czyta sie dosc ciezko poniewaz autor zastosowal zabieg podobny do autora 'Ulissesa', tzw. strumien swiadomosci, mam nadzieje niedlugo skonczyc

spacer.png

PS. moze ktos ma i moglby wypozyczyc 'Kryminalna historia chrześcijaństwa' Karlheinz Deschner? 
co prawda sa na jednym z aukcyjnych portali 4 tomy ale za cene ktorej nie akceptuje : /

Jeżeli ta nieakceptowalna kwota to 2,5k za pięć tomów to tu masz połowę taniej:

https://tezeusz.pl/szukaj?szukaj=Kryminalna+historia+chrześcijaństwa&nowa=1&uzywana=1&tylko_dostepne=0

W dniu 18.04.2024 o 20:20, neclocus napisał(-a):

jesli lubisz Solzenicyna i te klimaty to polecam trylogie Rybakowa, sporo ludzi czytalo 'Dzieci Arbatu' bo to kultowa powiesc ale nie wszyscy wiedza ze sa kolejne, nie mniej dobre czesci tej sagi, lata temu dosc dlugo szukalem ostatniej czesci ale udalo sie

spacer.png

BTW u mnie na rozkladzie Jan Fosse 'Drugie imie', podobno opus magnum prozy tego autora, podobno to jeden z najwazniejszych autorow naszych czasow, ja jakos niespecjalnie to czuje, czyta sie dosc ciezko poniewaz autor zastosowal zabieg podobny do autora 'Ulissesa', tzw. strumien swiadomosci, mam nadzieje niedlugo skonczyc

spacer.png

PS. moze ktos ma i moglby wypozyczyc 'Kryminalna historia chrześcijaństwa' Karlheinz Deschner? 
co prawda sa na jednym z aukcyjnych portali 4 tomy ale za cene ktorej nie akceptuje : /

Jeżeli ta nieakceptowalna kwota to 2,5k za pięć tomów to tu masz połowę taniej:

https://tezeusz.pl/szukaj?szukaj=Kryminalna+historia+chrześcijaństwa&nowa=1&uzywana=1&tylko_dostepne=0

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Popołudniowych relaks z przyjacielem i klasyką science fiction. Jedna z niewielu tak znaczących w historii SF pozycji, która została wydana u nas dopiero teraz, po premierze w 1974 roku. 846debad005075fcd11dc7fe3ba5f027.jpg

Wysłane z mojego SM-F731B przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słucham dojeżdżając w deszczu do pracy ostatnio. Niby większość z tych rzeczy człowiek wiedział, ale jednak podane są w bardzo ciekawy sposób. 

image.png.e27efbc85c85304eee3332d65b6539a1.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

byla dobra promocja w Swiecie Ksiazki ; )
pierwsza to feministyczne spojrzenie na sztuke, ta druga tak dla przypomnienia sobie tragedii ; )

spacer.png

Są ludzie, którzy przez całe życie spogladają na zegarek, a mimo to zawsze się spóźniają. (A. Czechow)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMG_6300.jpeg

"Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa" - Julian Tuwim. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Sławek Gortych: Schronisko które przestało istnieć
Wątek kryminalny z tłem w Karkonoszach
49d5a4af57ccc0f474823561591d01f4.jpg&key=d8d3073b131ff19c389ce02014fa97343122d02ff7265800e0fee8c0a8fa4032

No to lecimy z drugą częścią sensacyjno-kryminalnej serii Sławka Gortycha. Dla pierwszej ocena 7/10.
a4b06341fa73a429a0683eb5bac0513d.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMG_6304.jpeg

"Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa" - Julian Tuwim. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
IMG_6304.thumb.jpeg.23dd852674d237364a5de6ae52b41006.jpeg

I jak?

Ja skończyłem:
20a497b8b9ddd1f152f368a921019d19.jpg
Dobra. W warstwie społecznej/tożsamościowej laikom takim, jak ja, pomaga nieco zrozumieć Ślązaków. W warstwie indywidualnej, cóż, skłania do refleksji.
W warstwie czysto literackiej może nieco słabsza od Króla czy Morfiny, ale i tak bardzo, bardzo dobra.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, rafi napisał(-a):

I jak?

Ciekawie się czyta, troszkę klimatu Rzymu sprzed 50 lat, apatyczny, zgorzkniały bohater - zapowiada się nieźle, zobaczymy czy coś wnosi całościowo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydawca twierdzi, że jest to jedna z najważniejszych powieści naszych czasów poczytamy, zobaczymy

f7dfcbc194d91a4938744bb8ab93e1d3.jpg

Wydawca twierdzi, że jest to jedna z najważniejszych powieści naszych czasów poczytamy, zobaczymy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 27.05.2024 o 11:54, Cologero napisał(-a):

Wydawca twierdzi, że jest to jedna z najważniejszych powieści naszych czasówemoji2955.png poczytamy, zobaczymy

Wydawca twierdzi, że jest to jedna z najważniejszych powieści naszych czasówemoji2955.png poczytamy, zobaczymy

U mnie ta pozycja czeka w kolejce do przeczytania więc za jakiś czas możemy skonfrontować opinie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 12.10.2023 o 08:57, kingcrimson napisał(-a):

Pobożne mniszki klasztorne opętane przez złego, z odsieczą przybywa ksiądz egzorcysta. Kto zwycięży warto sprawdzić samemu, tym bardziej że opowieść mistrzowsko napisana przez Iwaszkiewicza.

IMG_20231011_202021115~2.jpg

Pociągnij temat: Diabły z Loudun autorstwa Aldousa Huxleya - naprawdę warto.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jozef Karika: Szczelina

5920bfe2e71735e13412790918dfca00.jpg&key=2c7bcba15f46dd460b7796a6ca522086f2088142c1a0adc9c70e0a16c2014b32

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 2.06.2024 o 21:10, mroova napisał(-a):

Pociągnij temat: Diabły z Loudun autorstwa Aldousa Huxleya - naprawdę warto.

Dzięki. Książka jest na mojej liście i czeka w kolejce :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W trzy długoweekendowe popołudnia przeczytałem tę legendarną pozycję. Przyznaję, że niezły kawał literatury. I nieźle się ubawiłem, mimo poważnej tematyki. Planuję inne tytuły autora. Dzisiaj w zalewie wszelkiej maści wariactw, wymysłów i dziwactw nie robi aż takiego wrażenia, ale wyobrażam sobie, że w czasie gdy książka ujrzała światło dzienne, 55 lat temu, była pozycją nowatorską i odważną w formie. 
To jeden z wielu klasycznych tytułów, które mam do nadrobienia, ale jest tyle ciekawych rzeczy, że po prostu wszystkiego się nie da. 🙂

IMG_6387.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba jedyna książka Suworowa-Rezuna nie przetłumaczona na polski

700271.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja trafiłem taką pozycję, no kto by pomyślał w Biedronce. Bardzo ładne wydanie w twardej okładce z pięknymi ilustracjami.

i-folwark-zwierzecy.webp

Prawda. Ludzie ją cenią, łakną jej, są nawet gotowi oddać za nią własne życie. Pod warunkiem, że nie dotyczy ich samych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 godziny temu, souls_hunter napisał(-a):

Ja trafiłem taką pozycję, no kto by pomyślał w Biedronce. Bardzo ładne wydanie w twardej okładce z pięknymi ilustracjami.

i-folwark-zwierzecy.webp 235.86 kB · 8 pobrań

W moim mieście w UK, TK Maxx ma zawsze jego książki...

Pierwsze myślałem że to jednorazowy przypadek, ale okazały się stałymi pozycjami...... I co najlepsze - schodzą, bo regały są uzupełniane

Na dzień dziecka kupiłem jego cztery książki. Pochwalę się jak dojdą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi