Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość seth11

Jaką książkę czytasz obecnie?

Rekomendowane odpowiedzi

W przerwach pomiędzy tłuściejszymi formami ostatnio czytam takie opowiadanka. 

IMG_6394.jpeg

"Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa" - Julian Tuwim. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O dziele Wasilija Grossmana można by pisać i pisać, tyle, że żadne słowa nie są w stanie w pełni oddać geniuszu tego utworu.
Wielu czytało Archipelag Gułag, Jeden dzień Iwana Denisowicza czy Opowiadania Kolymskie albo wspomniane kilka stron wcześniej Dzieci Arbatu i to są bardzo ważne dzieła. Ale wśród nich książka Grossmana to arcydzieło.

2caa11dcc1e61252235b5e26539f1b63.jpg

Wysłane z mojego SM-A505FN przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, -mrovka- napisał(-a):

W moim mieście w UK, TK Maxx ma zawsze jego książki...

Pierwsze myślałem że to jednorazowy przypadek, ale okazały się stałymi pozycjami...... I co najlepsze - schodzą, bo regały są uzupełniane

Na dzień dziecka kupiłem jego cztery książki. Pochwalę się jak dojdą.

Cóż za koincydencja - nawet ja sobie kupiłem w ten weekend (za całe 3 euro). Pamiętam jak to czytałem na studiach, a 3 lata temu rozbierałem z synem na czacie kiedy przerabiał w szkole.

IMG_0759.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, Nocny duch napisał(-a):

@beniowski czy to wydanie po włosku i angielsku?

Tak - pisany włoski to dla mnie jest inny język; oni w piśmie się wręcz popisują zwrotami/słowami jakich się normalnie nie używa🤣, dlatego muszę się posiłkować wersją angielską czasem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę archiwum fantastyki przy dzisiejszej kawie.

Wysłane z mojego SM-F731B przy użyciu Tapatalka

6a7996b7418df604e6b8188ff2281c45.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Następna mocna pozycja z Biedronki. Będzie czytane...

981466-352x500.jpg

Prawda. Ludzie ją cenią, łakną jej, są nawet gotowi oddać za nią własne życie. Pod warunkiem, że nie dotyczy ich samych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nadrabianie klasyki współcznesności. 

IMG_6437.jpeg

"Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa" - Julian Tuwim. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Doszło :)

Fajnie, bo dziś zacząłem urlop i nic mi nie będzie kolidowało z czytaniem...no może po za trzema dniami w Dublinie, bo mam dwa bilety na Rammstein :P hehe

20240614_164503.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 5.06.2024 o 20:20, Dostum napisał(-a):

O dziele Wasilija Grossmana można by pisać i pisać, tyle, że żadne słowa nie są w stanie w pełni oddać geniuszu tego utworu.
Wielu czytało Archipelag Gułag, Jeden dzień Iwana Denisowicza czy Opowiadania Kolymskie albo wspomniane kilka stron wcześniej Dzieci Arbatu i to są bardzo ważne dzieła. Ale wśród nich książka Grossmana to arcydzieło.

2caa11dcc1e61252235b5e26539f1b63.jpg

Przeczytałem, warto. Chyba z biegiem czasu robię się coraz bardziej "miękki" dawniej czytałem tego typu tytuły bez większych refleksji, przy tej lekturze pojawił się smutek i myśl, że często nie doceniamy jak większość z nas ma komfortowe życie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Przeczytałem, warto. Chyba z biegiem czasu robię się coraz bardziej "miękki" dawniej czytałem tego typu tytuły bez większych refleksji, przy tej lekturze pojawił się smutek i myśl, że często nie doceniamy jak większość z nas ma komfortowe życie.
Zareagowałeś jak należy. To nie "miękkość" to naturalna reakcja na tak szokującą treść.
Wystarczy wspomnieć opis głodu na Ukrainie (zaplanowanego morderstwa) miażdży psychikę.
Szacun, że przeczytałeś tą ważną książkę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakub Małecki: Dygot

60b307b31e63a36148f5d457e0363661.jpg&key=d8c8202294cc6fbe2b2924cdfc1bddb5b04a35ac18e4f1a68296255b4cff197b

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Góra pod morzem", bardzo nietypowa książką. Cyberpunkowy styl (podkręcony na dodatek trochę gibsonowskim stylem narracji i opisów) ale nietypowo poza miastem. Porusza aktualny dzisiaj temat sztucznej inteligencji, a poza zmusza do zastanowienia nad człowieczeństwem i komunikacją, nie tylko międzygatunkową. Jeszcze nie skończyłem ale polecam.
A przy okazji - może ktoś polecić książkę o wyprawach krzyżowych? Coś ogólnego, bo pomimo pobieżnej znajomości tematu wiedzę mam przypadkową i chaotyczną.

aabb64389f9b2ce5e47f7019793abf8f.gif

Edytowane przez Krathor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

20240627_141833.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo polecam.e9bbd8307ec642e8b0286ecc15e57f7e.jpg

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 20.08.2023 o 10:49, Matti napisał(-a):

Ok w takim razie pogadamy po prawomocnym wyroku. 

Wracam do tematu, bo są wyniki: Bartosiak stracił tytuł doktora. Polecam świetny wywiad z dr. Piegzikiem w wyborczej.biz na ten temat. Jeśli ktoś nie ma dostępu mogę wysłać pdf-a. 

https://wyborcza.biz/biznes/7,177151,31101828,doprowadzil-do-odebrania-doktoratu-bartosiakowi-dzwonily-do.html 

Edytowane przez beniowski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 24.06.2024 o 20:24, Krathor napisał(-a):

może ktoś polecić książkę o wyprawach krzyżowych? Coś ogólnego, bo pomimo pobieżnej znajomości tematu wiedzę mam przypadkową i chaotyczną.

https://lubimyczytac.pl/ksiazka/31674/dzieje-wypraw-krzyzowych-t-1-2-3

WARTO POMAGAĆhttps://www.siepomaga.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Romuald Spasowski: Spowiedź ambasadora
Wspomnienia Romualda Spasowskiego PRL-owskiego dyplomaty, posła i ambasadora w kilku państwach. We wspomnieniach odkrywa niuanse ówczesnej polskiej dyplomacji. Spasowski kilka dni po ogłoszeniu stanu wojennego, będąc na placówce w Waszyngtonie poprosił o azyl polityczny.
Momentami czyta się niczym political thriller.
af96fa15dc40a6e9b513e0e40908c541.jpg

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Monumentalne ( ponad 1000 stron) i kontrowersyjne dzieło. Druga wojna światowa, a dokładniej od inwazji Hitlera na ZSRR do wiosny 45 roku z perspektywy wysokiego oficera SS. Główny bohater to postać fikcyjna ale wydarzenia, fakty historyczne, inne postacie jak najbardziej prawdziwe. Pokazane zostało zło absolutne sprawców i totalna niemoc ofiar, a główny bohater jest doskonałym uosobieniem tego zła. Pozycja, która przeraża i wciąga.

IMG_20240627_142832242~2.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, kingcrimson napisał(-a):

Monumentalne ( ponad 1000 stron) i kontrowersyjne dzieło. Druga wojna światowa, a dokładniej od inwazji Hitlera na ZSRR do wiosny 45 roku z perspektywy wysokiego oficera SS. Główny bohater to postać fikcyjna ale wydarzenia, fakty historyczne, inne postacie jak najbardziej prawdziwe. Pokazane zostało zło absolutne sprawców i totalna niemoc ofiar, a główny bohater jest doskonałym uosobieniem tego zła. Pozycja, która przeraża i wciąga.

Dzięki za propozycję.  Już w kolejce na czytniku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 1.07.2024 o 18:54, beniowski napisał(-a):

Wracam do tematu, bo są wyniki: Bartosiak stracił tytuł doktora. Polecam świetny wywiad z dr. Piegzikiem w wyborczej.biz na ten temat. Jeśli ktoś nie ma dostępu mogę wysłać pdf-a. 

https://wyborcza.biz/biznes/7,177151,31101828,doprowadzil-do-odebrania-doktoratu-bartosiakowi-dzwonily-do.html 

Myślę, że to jednak nie koniec tej sprawy... Mimo wszystko...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

20240718_104703.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Genialny pomysł i doskonała koncepcja "podroży w czasie" - więcej nie napiszę żeby nikomu nie psuć zabawy:)

15 zywotow.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przerażająca historia; jakbym czytał ponownie “Jądro ciemności” Conrada.

IMG_1149.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi