dobry3003 15 #6351 Napisano 16 Lipca 2020 Ja do siebie na Netflixe polecam serial "Ozark" https://www.filmweb.pl/serial/Ozark-2017-779550 mnie osobiście (oraz małżonce) bardzo się podobał. Polecam również "Kalifat" https://www.filmweb.pl/serial/Kalifat-2020-849666 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mandaryn44 685 #6352 Napisano 16 Lipca 2020 Greyhound. Polecam świetne kino akcji w wojennych klimatach. Rewelacyjny efekty dźwiękowe. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Perpetuum Mobile 74456 #6353 Napisano 16 Lipca 2020 Greyhound. Polecam świetne kino akcji w wojennych klimatach. Rewelacyjny efekty dźwiękowe. Widziałem trailery. Gdzieś jest już dostępny? Poza chomikem . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mandaryn44 685 #6354 Napisano 16 Lipca 2020 Apple 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Perpetuum Mobile 74456 #6355 Napisano 16 Lipca 2020 Apple 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Teufel26 25217 #6356 Napisano 25 Lipca 2020 Akademia Policyjna 4- Patrol Obywatelski to był pierwszy film jaki oglądałem z kasety VHS to już chyba z 20 lat Akademia Policyjna 4- Patrol Obywatelski to był pierwszy film jaki oglądałem z kasety VHS to już chyba z 20 lat 0 "Jesteśmy architektami swojego przeznaczenia" Albert Einstein Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kuklik 561 #6357 Napisano 26 Lipca 2020 Ostatnio mnie wzięło na czeską klasykę: Pociągi pod specjalnym nadzorem, Miłość blondynki, Pali się moja panno, Sklep przy głównej ulicy etc. Dla mnie majstersztyki ... 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lincoln Six Echo 89570 #6358 Napisano 26 Lipca 2020 John Saxon nie żyje. 0 WARTO POMAGAĆ: https://www.siepomaga.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość vitriol #6359 Napisano 3 Sierpnia 2020 18/09, to może być ciekawy film. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
beniowski 10108 #6360 Napisano 6 Sierpnia 2020 „Pierwszy człowiek” - dostępny m.in. na Netflixie - pozycja obowiązkowa dla posiadaczy Speedmasterów 😃. Film ciekawy, jednak dla mnie (może to ze względu na sentyment i to że był obejrzany wcześniej), nr 1 odnośnie filmów o podboju kosmosu pozostaje „Apollo 13”. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mandaryn44 685 #6361 Napisano 6 Sierpnia 2020 Ja bym powiedział że nudny. Rozczarowująco 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Perpetuum Mobile 74456 #6362 Napisano 6 Sierpnia 2020 Pozostając w kosmicznych klimatach. Obejrzałem ostatnio "Ad Astra". Recenzje, które czytałem wcześniej były dość wstrzemięźliwe, ale mnie film się podobał. Jak dla mnie, to kino trochę w klimacie "Interstellar". Film efektowny tylko na tyle na ile to konieczne, ale za to grający na uczuciach i na swój sposób intrygujący. W szufladzie z produkcjami sci-fi tak raczej w przeciwnym kąciku niż Marvell i DC. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mandaryn44 685 #6363 Napisano 6 Sierpnia 2020 Wyjdę na malkontenta ale też wiele sobie obiecywałem. Założenie fajne ale jednak koniec, rozwiązanie zagadki słabe. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rebrov 223 #6364 Napisano 7 Sierpnia 2020 Możecie polecić jakiś serial ? Najlepiej kryminał lub coś oparte na faktach. Ostatnio zobaczyłem Ozark, Manhunt, W głebi lasu. Wszystkie mogę polecić. Zastanawiam się nad polskimi produkcjami Rojst i Znaki. Oglądał ktoś ? Warto ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Krygo 19461 #6365 Napisano 7 Sierpnia 2020 (edytowane) Tyle tego oglądałem, że aż zapominam co widziałem momentami ... Musisz korzystać z Netflixa patrząc na to o czym wspominasz zatem to, co sobie przypominam i mogę polecić to Most nad Sundem. Ozark chyba z 1,5 odcinka widziałem i nie dałem rady, nudził mnie strasznie. Manhunt obejrzałem niby cały, ale był co najwyżej porządny. Sprawdziłem i usunęli... Taki fajny serial. To przejrzałem jeszcze "obejrzyj ponownie" i z klasyfikowanych do kryminałów na filmwebie polecę: Suburra i Punisher. Edytowane 7 Sierpnia 2020 przez Krygo 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yary12 15 #6366 Napisano 7 Sierpnia 2020 Możecie polecić jakiś serial ? Najlepiej kryminał lub coś oparte na faktach. Ostatnio zobaczyłem Ozark, Manhunt, W głebi lasu. Wszystkie mogę polecić. Zastanawiam się nad polskimi produkcjami Rojst i Znaki. Oglądał ktoś ? Warto ? To nie kryminał, tylko akcje specjalne, ale Kontra oraz the unit na HBO GO 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mandaryn44 685 #6367 Napisano 7 Sierpnia 2020 Rojst fajny. Nie wybitny czy super. Ale fajny. Na pewno lepszy niż w głębi lasu 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
artisan 36 #6368 Napisano 13 Sierpnia 2020 Rojst mogę polecić z czystym sumieniem. Moim zdaniem lepsze niż W głębi lasu. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mandaryn44 685 #6369 Napisano 13 Sierpnia 2020 Szkoda tylko zmarnowanej roli Fronczewskiego. Mogli tę postać jakoś rozwinąć. Gość idealnie pasuje do klimatu filmu. No i jeden z najlepszych coverów jakie słyszałem. Jednej z najlepszych piosenek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
brz 1956 #6370 Napisano 14 Sierpnia 2020 (edytowane) Znaków nie warto. Sąsiad mi zachwalał jako najlepszy polski serial kryminalny i skutek jest taki, że żadnej jego rekomendacji nie potraktuję już serio. Kupy się to nie trzyma, większość postaci zagrana irytująco lub głupawo. Nie mam pojęcia, dlaczego zmęczyłem oba sezony do końca. Natomiast już czekam na zapowiedziany ostatnio serial na podstawie jednej z ostatnich powieści Twardocha. Fajnie, że wreszcie można z przyjemnością - przynajmniej od czasu do czasu - oglądać jakieś polskie produkcje. Edytowane 14 Sierpnia 2020 przez brz 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szyszkops 8043 #6371 Napisano 14 Sierpnia 2020 Mnie się znaki podobały. Choć faktem jest ze drugi sezon dalej mecze od czasu jak wszedł na netflixa. Ale może to brak czasu. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Edmund Exley 8796 #6372 Napisano 17 Sierpnia 2020 I obejrzałem sobie znowu "La più bella serata della mia vita", znany u nas pod tytułem literackiego pierwowzoru jako "Kraksa". Jak ktoś lubi włoskie kino lat 70., z tendencjami do pewnej przesady, groteski i dezynwoltury (jak u Elio Petriego), to na pewno się nie zawiedzie. Bo to doskonale zrobiony film, a Sordi jako gość wyprzedzający o kilka lat Berlusconiego błyskotliwie rozwija postać stworzoną przez Durrenmatta. Właściwie każdy w filmie gra świetnie, rzecz jasna - w ramach konwencji, o której wspomniałem. Zakończenie jest znacznie lepsze niż w powieści, samochód oczywiście też I zdanie dedykowane dla naszego forum: "My Szwajcarzy wymyśliliśmy punktualność, żeby sprzedawać produkowane przez nas zegarki". Ponadto: "Południowiec" (pamiętny dramat społeczny o farmerach zrobiony przez Renoira w Hollywood) i "Miasto bezprawia" (znam dobrze klasykę westernu, ale tego Forda zobaczyłem dopiero teraz - bardzo dobry, tylko może trochę za dużo rozterek serowych "Doca" Hollidaya). 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kuklik 561 #6373 Napisano 22 Sierpnia 2020 Zupełnie przypadkowo - "Triumf woli" Leni Riefenstahl zwanej "królową nazistów"... Niemiecki film nagrodzony na festiwalu w Wenecji, uznawany dziś za arcydzieło propagandy. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mandaryn44 685 #6374 Napisano 22 Sierpnia 2020 Oglądałem. Z dziejszej perspektywy nudny ale chyba w swoim czasie działał na wyobraźnię. Technicznie i realizacyjnie majstersztyk. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Edmund Exley 8796 #6375 Napisano 26 Sierpnia 2020 Cóż, Riefenstahl zrewolucjonizowała też sposób przedstawiania sportu w filmie dokumentalnym w "Olimpiadzie". A ja ostatnio obejrzałem następujące filmy: - "Trema" - nawet zapomniałem, że Hitchcock zrobił ten film. Nawet niezły, ale jednak daleko mu do najlepszych rzeczy Hitcha z tego okresu. W przeciwieństwie do moich ulubionych - "Cienia wątpliwości", "Nieznajomych z pociągu", "Sznura", "Okna na podwórze" i "Psychozy" - ma jednak kilka przestojów (choć nie jest oczywiście tak zły jak "Złodziej w hotelu"). Ale Jane Wyman i Marlena Dietrich - klasa. - "Narrow Margin" - pierwowzór filmu z Hackmanem, wyreżyserowany w 1952 przez Richarda Fleischera. Dobry na wieczór po długim dniu - trwa 70 minut i ma świetne tempo (tu i ówdzie trzeba przymknąć oko na fabułę, ale jest w sumie ok). - "Vincent, Francois, Paul... i inni" - reż. Claude Sautet, w obsadzie Piccoli, Montand, Depardieu. Melancholijna opowieść o facetach w kryzysie. Niby wszystko widziane już setki razy, ale jednak wciąga. Jest bardzo francuski (np. narrator ponadkadrowy włącza się nagle w 2/3 filmu tylko na jedną scenę), elegancki i ładny wizualnie. Fajni goście, piękne kobiety, smaczne jedzenie i wino, przytulne wnętrza, kilka kultowych samochodów i sporo dobrych zegarków - niestety, tylko Navitimera można zidentyfikować ze stuprocentową pewnością. Ale dziś to przede wszystkim obraz Francji i francuskiego kina, które bezpowrotnie minęły. Już w latach 70. film ten był krytykowany, a dziś chyba krytyka by go rozszarpała: zdecydowanie męski punkt widzenia, wszyscy hetero, dość bogaci, w dodatku - w ani jednym kadrze nie ma nikogo z afrykańskimi czy arabskimi rysami (podaję tylko fakt, bez wartościowania). Sięgnę sobie po jakiś inny film Sauteta - w dzieciństwie zacząłem oglądać "Maxa i ferajnę" w TV, ale chyba poszedłem sobie pokopać w piłkę, a to też ciekawy film. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach