Taktic 40 #22776 Napisano 17 Maja 2011 Na pewno jedna sprawa, to malunki na tarczy względem osi obrotu sekundnika - wystarczy niedokładne wycentrowanie i na części tarczy będzie OK, a na części nie.Tak naprawdę to nie chodzi o malowanie. Ludzkość nie ma problemu z malowaniem geometrycznie idealnym.Problem jest z idealnym montażem tarczy w stosunku do osi wskazówki. Wystarczy parę mikronów przesunięcia przy osi, a problem zwielokratnia się na skalowanym brzegu tarczy. Im większa średnica tarczy, tym większy problem. 0 Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:"Ważne by wytrzymał przynajmniej 6 lat zanim rozdyndają się w nim wskazówki." Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sergserg 14 #22777 Napisano 17 Maja 2011 jak wygląda celownik wskazówek w droższych kwarcach powyżej 4k, których jesteś lub byłeś posiadaczem - jest idealnie ? To nawet nie jest kwestia ceny, ale staranności - tak jak napisał Tactic - w tej tańszej grupie, gdzie elektronika "nie pilnuje". Kojarzę Kinetica "made in Japan", który miał swój "international" odpowiednik o innym oznaczeniu (jak to Seiko i Citek mają we zwyczaju). Tak jak patrzyłem na foty szukając różnic (bo i cena była różna), to w modelu "international" (Japan Mov't) był z tą sekundą problem. W moim sekunda była ustawiona idealnie. Być może to przypadek, a być może efekt dużo większej staranności przy składaniu zegarka.Co do droższej grupy, to potrafię wskazać kalibry, w których zegar ma pełną kontrolę nad sekundą - wskazówka służy nie tylko do sekund, ale i do wskazywania konkretnych oznaczeń na tarczy - więc tutaj musi być już coś w elektronice. PS.kurwimetr (tłumaczenie) - czy dlatego, że w polskich lasach podczas biegu na orientację, można trafić na ssaki leśne Moje pierwsze skojarzenie, to był kierowca TIRa, który w długiej trasie używa przyrządu do oznaczania zaliczonych "kurimetrów" 0 Zegarkowe zainteresowania: precyzyjne kwarce z termokompensacją (HEQ), kwarce dokładne typu "Radio Controlled", kwarce ładne, lekkie (tytanowe), niegrube i niebrzydkie, niekoniecznie japońskie, ale z mocnym, technologicznym, kwarcowym duchem Ulubione marki zegarkowe: Casio Oceanus, Seiko Brightz&Spirit&Prospex, Citizen Attesa&Exceed&PromasterAktualnie na bazarku (sprzedaż/zamiana): Najbliższe cele zegarkowe: Citizen Exceed EBS74-5101 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
machlo 7512 #22778 Napisano 17 Maja 2011 0 FS: Zenith A384 | Grand Seiko SBGX093 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Degustatorr Noir 12 #22779 Napisano 17 Maja 2011 a jak nosisz ten zgarek, że w ogóle nie ma żadnej rysy?zresztą to pytanie nie tylko do Ciebie chyba, że rysy są, tylko zdjęcie ich nie oddają... Noszę normalnie, tzn. zakładam na rękę i o nim zapominam...Mikroryski są, szczególnie na zapięciu i częściach polerowanych, nie da się ich uniknąć przy normalnym użytkowaniu, choć nie ukrywam, że generalnie dbam o zegarki. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Election 3 #22780 Napisano 17 Maja 2011 dzisiaj prawie cały dzień: ale na wieczór: 0 [b][i] Poszukuję starych high-end quartz'ów, zegarków kamertonowych i innych dzieci rewolucji elektronicznej [/i][/b] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
skius 90 #22781 Napisano 17 Maja 2011 Election dawno Vodolaza nie było na forum,A jeszcze niedawno zegarek był tu kultowy.Zresztą naprawdę jest super. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Calisia1 3643 #22782 Napisano 17 Maja 2011 (edytowane) I nadal jest kultowy !!! I dokładny. A jak świeci !?... o ho ho ho... Edytowane 17 Maja 2011 przez Calisia1 0 ,,..warto być uczciwym, choć nie zawsze się to opłaca. Opłaca się być nieuczciwym, ale nie warto.." Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
skius 90 #22783 Napisano 17 Maja 2011 ...i Jak tu ktoś napisał ...widać go z 200m,a słychać ze 100 To naprawdę kawał solidnego,świetnie zrobionego na niezniszczalnej Mołni zegarka. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Krystian 2290 #22784 Napisano 17 Maja 2011 Bulova rewelacyjna. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
QuadrifoglioVerde 3870 #22785 Napisano 17 Maja 2011 Bulova....zamurowało mnie woow 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pavulon 2 #22786 Napisano 17 Maja 2011 Bulova piękna Tylko zazdrościć 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Election 3 #22787 Napisano 17 Maja 2011 Election dawno Vodolaza nie było na forum,A jeszcze niedawno zegarek był tu kultowy.Zresztą naprawdę jest super. Niby vodolaz... ale w sumie to Amfibia (wcześniej produkowano go pod taką akurat nazwą - choć sam używam stwierdzenia vodolaz, bo nazwa amfibia jest dość myląca). Vodolazy mają na ogół srebrne logo co mnie denerwuje, więc zdecydowałem się na amfibie. Przewinęło się przez moje ręce z 80-100 zegarków - Od wostoków po Rolexa i IWCki, (a nawet i bliźniaczy model od Glycine) ale TYLKO TEN dostał u mnie "dożywocie".Jest poprostu zaje...fajny! Noszę go bardzo często i raczej nie prędko się to zmieni (no chyba, że się kiedyś przełamię i kupię Panerai). I bardzo dziękuję za zainteresowanie Accutronem. Jeden z moich ulubionych kamertonów - nieziemska tarcza i fantastyczna wskazówka sekundowa, która "uwypukla" płynność pracy mechanizmu. W końcu znajdę trochę czasu i zrobię zdjęcia do galerii... a tym czasem jeszcze jedno na dobranoc: 0 [b][i] Poszukuję starych high-end quartz'ów, zegarków kamertonowych i innych dzieci rewolucji elektronicznej [/i][/b] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yaro 1 #22788 Napisano 17 Maja 2011 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Robnyc 3879 #22789 Napisano 17 Maja 2011 WCCS Frog 0 ROBERT Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sergserg 14 #22790 Napisano 17 Maja 2011 Wygrzebałem inne NATO, chyba lepiej: 0 Zegarkowe zainteresowania: precyzyjne kwarce z termokompensacją (HEQ), kwarce dokładne typu "Radio Controlled", kwarce ładne, lekkie (tytanowe), niegrube i niebrzydkie, niekoniecznie japońskie, ale z mocnym, technologicznym, kwarcowym duchem Ulubione marki zegarkowe: Casio Oceanus, Seiko Brightz&Spirit&Prospex, Citizen Attesa&Exceed&PromasterAktualnie na bazarku (sprzedaż/zamiana): Najbliższe cele zegarkowe: Citizen Exceed EBS74-5101 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sąsiad 2 #22791 Napisano 17 Maja 2011 Nawet bardzo lepiej 0 (...) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pepepatryk 11979 #22792 Napisano 17 Maja 2011 FROGMAN wymiata!! Swietny zegarek. Jaki to dokladnie model? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sergserg 14 #22793 Napisano 17 Maja 2011 Nawet bardzo lepiej No to cool, bo już mi powoli pomysłów brakowało przy tym kombinowaniu Dzięki, kiedyś nabyłem to NATO, nie pasowało z zegarkiem, do którego miało być i ciapnąłem w kont. A teraz jak znalazł.Jednak oprócz walizki zegarków konieczna wydaje się druga walizka, z paskami 0 Zegarkowe zainteresowania: precyzyjne kwarce z termokompensacją (HEQ), kwarce dokładne typu "Radio Controlled", kwarce ładne, lekkie (tytanowe), niegrube i niebrzydkie, niekoniecznie japońskie, ale z mocnym, technologicznym, kwarcowym duchem Ulubione marki zegarkowe: Casio Oceanus, Seiko Brightz&Spirit&Prospex, Citizen Attesa&Exceed&PromasterAktualnie na bazarku (sprzedaż/zamiana): Najbliższe cele zegarkowe: Citizen Exceed EBS74-5101 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Robnyc 3879 #22794 Napisano 17 Maja 2011 FROGMAN wymiata!! Swietny zegarek. Jaki to dokladnie model? DW-8201 WC 0 ROBERT Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rawicz 2 #22795 Napisano 18 Maja 2011 Z przodu już go pokazywałem, dziś "plecki" 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wasyl 730 #22796 Napisano 18 Maja 2011 0 WasylMam różne zegarki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bryku2 1 #22797 Napisano 18 Maja 2011 0 It's not Your musicIt's not Your clothesIt's not Your favourite colourIt's Your watch that tells most about who You are!--------------------------------------------------------- Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
igi 0 #22798 Napisano 18 Maja 2011 Witam. Dziś po raz pierwszy na forum,a na ręku. Szturmanskie Sputnik 24 godzinny. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sąsiad 2 #22799 Napisano 18 Maja 2011 Witaj. W tym temacie staramy się pokazywać zdjęcia "real". Z chęcią bym zobaczył takiego Szturmańca na nadgarstku 0 (...) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
igi 0 #22800 Napisano 18 Maja 2011 (edytowane) Okej sorki. Pewnie. Jak tylko się dorwę do aparatu w okolicach 15 zrobię zdjęcie. EDIT. Zgodnie z obietnicą. Edytowane 18 Maja 2011 przez igi 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach