Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
michalop

Jaki zegarek masz dziś na ręku?

Rekomendowane odpowiedzi

konstrukcję mechanika porównać do robota malującego obraz :(

Tia. I malującego tak 24h/dobę, 7 dni w tygodniu - dziesiątki tysięcy takich samych obrazów :)

• Zegarkowe zainteresowania: precyzyjne kwarce z termokompensacją (HEQ), kwarce dokładne typu "Radio Controlled", kwarce ładne, lekkie (tytanowe), niegrube i niebrzydkie, niekoniecznie japońskie, ale z mocnym, technologicznym, kwarcowym duchem ;)
  • Ulubione marki zegarkowe: Casio Oceanus, Seiko Brightz&Spirit&Prospex, Citizen Attesa&Exceed&Promaster
  • Aktualnie na bazarku (sprzedaż/zamiana):
  • Najbliższe cele zegarkowe: Citizen Exceed EBS74-5101

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dziesiątki tysięcy takich samych obrazów :(

I właśnie tu się mylisz, ciężko znaleźć dwa takie same mechaniki, właśnie przez to jeden egzemplarz się minimalnie śpieszy, drugi trochę późni, czego nie można powiedzieć o kwarcach. Tak na marginesie to chyba zaczęliśmy się czepiać słówek...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I właśnie tu się mylisz, ciężko znaleźć dwa takie same mechaniki, właśnie przez to jeden egzemplarz się minimalnie śpieszy, drugi trochę późni, czego nie można powiedzieć o kwarcach. Tak na marginesie to chyba zaczęliśmy się czepiać słówek...

Nie żartuj :( Tak samo można by powiedzieć o każdym kwarcu :) (bo oscylator - oscylatorowi nierówny).

A poważnie, jeśli mówimy o czymś porównywalnym do indywidualnego malarstwa:

Seiko (a dokładnie kilka osób tworzących Seiko Epson Micro Artist Studio) wytwarza w ciągu roku 5 egzemplarzy zegarka Credor Sonnerie, cały proces przebiega ręcznie (podaję za WUSem).

Każdy egzemplarz kosztuje 15.7 mln jenów (tj. jakieś 200 tyś. zielonych)

http://tonymcnicol.com/2009/06/16/the-seiko-epson-micro-artist-studio/

To jest malarstwo. Przy tym Rolexy, Omegi, itp. to zwykłe fotografie.

Edytowane przez sergserg

• Zegarkowe zainteresowania: precyzyjne kwarce z termokompensacją (HEQ), kwarce dokładne typu "Radio Controlled", kwarce ładne, lekkie (tytanowe), niegrube i niebrzydkie, niekoniecznie japońskie, ale z mocnym, technologicznym, kwarcowym duchem ;)
  • Ulubione marki zegarkowe: Casio Oceanus, Seiko Brightz&Spirit&Prospex, Citizen Attesa&Exceed&Promaster

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie znajdziesz 2 takich samych elementów elektronicznych - rezystora, cewki, kondensatora, tranzystora, itd. Duszę to może mieć ręcznie wykonany jeden jedyny egzemplarz danego mechanizmu (mechanicznego czy kwarcowego, czy jakiegokolwiek innego). Mechanizmy/zegarki produkowane masowo w fabryce mają dokładnie tyle samo "duszy" w sobie i niezależnie, czy to kwarc, czy mechanik. :(

FS: Zenith A384 | Grand Seiko SBGX093

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie znajdziesz 2 takich samych elementów elektronicznych - rezystora, cewki, kondensatora, tranzystora, itd. Duszę to może mieć ręcznie wykonany jeden jedyny egzemplarz danego mechanizmu (mechanicznego czy kwarcowego, czy jakiegokolwiek innego). Mechanizmy/zegarki produkowane masowo w fabryce mają dokładnie tyle samo "duszy" w sobie i niezależnie, czy to kwarc, czy mechanik. :)

Niestety wciąż nie rozumiesz o co mi chodzi... Człowiek też nie jest produkowany ręcznie, a mimo to jest żywym, niepowtarzalnym organizmem. W zegarkach mechanicznych właśnie owo "życie" jest fascynujące, gdy czujesz, że masz na ręku ruchomy, tętniący życiem mechanizm, który w razie potrzeby przy odpowiedniej wiedzy możesz samemu naprawić, odnowić, udoskonalić. Obawiam się, że aby to zrozumieć, trzeba mieć właśnie tą "nutę szaleństwa" o której wspomniał sergserg.

Żeby nie było, ja też mam w kolekcji zegarki kwarcowe, nawet więcej niż jeden, więcej niż dwa, możliwe nawet, że wiem o kwarcach więcej niż Ci się wydaje :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu nie chodzi o to, jak są wykonywane, tylko jak są potem używane, jak traktowane przez właścicieli i jak się temu traktowaniu poddają, odwdzięczając, lub buntując. Innymi słowy, jakie relacje i emocje wiążą właściciela z zegarkiem. I to jest istotnie. Jedni chcą perfekcyjnej i niezawodnej maszyny, inni preferują mniej perfekcyjne i bardziej zawodne, bliższe im samym rozwiązania.

Więc przestańcie już z tymi analogiami do obrazów, zdjęć i czegokolwiek jeszcze, bo tracicie czas, koledzy tongue.gif

Edytowane przez bEEf

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odbiegając od dyskusji, a przy okazji nawiązując do tematu tego wątku :(

U mnie dziś tak:

post-5518-0-42459300-1310652465_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie żartuj :( Tak samo można by powiedzieć o każdym kwarcu :) (bo oscylator - oscylatorowi nierówny).

A poważnie, jeśli mówimy o czymś porównywalnym do indywidualnego malarstwa:

Seiko (a dokładnie kilka osób tworzących Seiko Epson Micro Artist Studio) wytwarza w ciągu roku 5 egzemplarzy zegarka Credor Sonnerie, cały proces przebiega ręcznie (podaję za WUSem).

Każdy egzemplarz kosztuje 15.7 mln jenów (tj. jakieś 200 tyś. zielonych)

http://tonymcnicol.c...-artist-studio/

To jest malarstwo. Przy tym Rolexy, Omegi, itp. to zwykłe fotografie.

Pokaż mi mechanika za 200000 zielonych, który jest trzepany taśmowo.

Ps. Czy to dalej jest wątek "Jaki zegarek masz dziś na ręku"?

Edytowane przez krystekomega

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pokaż mi mechanika za 200000 zielonych, który jest trzepany taśmowo.

Nie chodzi o cenę i ręczne składanie (w Chinach dalej króluje manufaktura) a unikalność i indywidualność - 5 sztuk na rok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

planeta daje straszliwie, więc postanowiliśmy wybrać się na basen :(

45413287275463984545.jpg

kupię doxę sub...zawsze i każdą :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie dojechał. Zdjęcie na szybko.

post-5518-0-35539200-1310664225_thumb.jpg

Na żywo robi niesamowite wrażenie. Miał zostać wystawiony na bazarku, po powrocie z wakacji, ale już został zarezerwowany przez moją żonę :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mowia ze Panerai jest stosunkowo mloda firma , total BS

Beware the fury of a patient man.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMGP8346b.jpg

Tak w tym całym off topie wrzuciłeś tą fotkę i nie jestem pewien czy to przykład fotki z netu na super kwarca czy Twój nowy nabytek...

Jeśli na Grand Seiko się tak ostatnio wyprzedawałeś to gratuluję, Moim zdaniem warto... Jest piękny :(

Jakie wymiary i dawaj więcej fotek...

Time is tickin away, youve gotta - live your life - day by day

happy or sad, good or bad, life is too short youve gotta - keep your head

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak w tym całym off topie wrzuciłeś tą fotkę i nie jestem pewien czy to przykład fotki z netu na super kwarca czy Twój nowy nabytek...

Jeśli na Grand Seiko się tak ostatnio wyprzedawałeś to gratuluję, Moim zdaniem warto... Jest piękny :(

Jakie wymiary i dawaj więcej fotek...

Wyprzedawałem się na Mantę, bo limitowana wersja akurat wpadła mi w oko i po kilku tygodniach wszedłem w stan o nazwie "muszę mieć". A jak już Manta, czyli spełnianie życzeń, to czemu nie od razu też GS? :)

Są fotki w oddzielnym temacie, w dziale Seiko, zapraszam.

Edytowane przez sergserg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

karol1302 uprzedzaj ,że kolejnego suba wrzucasz bo moje serce może tego nie wytrzymać :):( .

Ale jakoś nie widzi mi się na tym Brosie.

Jedyna słuszna guma to Isofrane :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kurcze Waldi, nawet nie wiem że to bros, ale jest włoski więc może masz rację. Co w nim jest takiego, że ci nie pasuje? kolor? czy faktura? może coś innego? mam te paski w kilku SUBach i jestem zadowolony, są wyśmienite jakościowo, bardzo "mięsiste" i cenowo (90zł) też atrakcyjne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam dwa takie paski strasznie lepi się do ręki,wolę większy luz :( .

Dla mnie sub to głównie bransoleta/ryż a jak już guma to wintydżowy isofrane :) .

Zdjęcie jak zwykle świetne :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja czekam cierpliwie już kawał czasu aż doleci zza oceanu 800Ti i od razu wrzucam na czarne nato :( choć oczywiście zgadzam się, że ziarna ryżu to nr 1

Edytowane przez karol1302

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ale 800Ti ma tego bling-blinga jak 5000T :).Więc to zrozumiałe :).

Gratuluję i zazdraszczam :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nooo, też mi się z odpustem kojarzy :(:) :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A w ucho byście nie chcieli za tego odpustowego bling-blinga? :(

"Nikt nie wymaga od Was samych zwycięstw. Czasem i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od Was ambitnej i nieustającej walki. Nie dopuśćcie do tego, aby ludzie uznali Was za niegodnych podania ręki" - Henryk Reyman.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jak to pisałem to tak mi koło potylicy śmigało "ciekawe czy Michał już śpi" :) :) :) i kurna czuwa :(:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi