kiniol 2281 #126 Napisano 13 Grudnia 2019 ja też chcę takiego zegarrrra... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mechanik 991 #127 Napisano 13 Grudnia 2019 Zrób se 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fibo 416 #128 Napisano 13 Grudnia 2019 Nie prowokuj . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #129 Napisano 13 Grudnia 2019 (edytowane) No to jeszcze przymiarka do miejsca docelowego - będzie w sumie wisieć w towarzystwie na razie dwóch krzyżowych. Edytowane 13 Grudnia 2019 przez LESKOS 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dziadek 1332 #130 Napisano 13 Grudnia 2019 Bardzo ładny tryptyk. 0 Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #131 Napisano 13 Grudnia 2019 Zrób se Dobry pomysł:-) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mechanik 991 #132 Napisano 13 Grudnia 2019 Dobry pomysł:-)No już dla Ciebie to chyba żaden problem 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #133 Napisano 13 Grudnia 2019 Spać nie możecie? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #134 Napisano 14 Grudnia 2019 The END ... 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #135 Napisano 19 Stycznia 2020 (edytowane) No to żeby nie było, że spocząłem na laurach ...Ponad rok temu kupiłem miniaturowy mechanizm krzyżowy Eppnera bez skrzyni z tarczą 18-tką i wahadłem 52 cm. Problem stanowiła skrzynia , a raczej jej brak. Nie typowa jak pod dwarta.Przed świętami wypatrzyłem taką skrzynię na zatoce niemieckiej i udało się kupić ... teraz kończę renowację i spasowanie. Alternatywą było zrobienie nowej, ale jakoś nie pasował ten wariant. Pozostało tylko wstawienie szyb i powieszenie obok reszty...Załączam zdjęcia ze stanu zakupu, porównania standardowego mechanizmu krzyżowego, stanu po myciu i montażu we skrzyni.Jak wam się widzi taka kompilacja ?Ps zegar pięknie trzyma czas i pracuje na wadze 680 g . Edytowane 19 Stycznia 2020 przez LESKOS 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #136 Napisano 19 Stycznia 2020 Kolejna perełka w Twoim Sezamie Jeśli tak wygląda u Ciebie stan "nic mi się nie chce" to ja muszę iść do psychoanalityka :D 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1789 #137 Napisano 19 Stycznia 2020 Też bym chciał mieć taki stan niechcenia 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #138 Napisano 24 Stycznia 2020 Trochę pracy się wykonało , ale zegar wisi w miejscu docelowym i wygląda całkiem, całkiem ... to tak zwany "THE END" odcinka pod tytułem "Miniatura - Eppner" 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1789 #139 Napisano 24 Stycznia 2020 Sukces podwójny ! Bo i miejsce znalazłeś 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #140 Napisano 24 Stycznia 2020 Wymagało przewieszenia 6 zegarów, ale jakoś się wpasował ... (po cichu dodam że zrobiło się miejsce na coś specjalnego , co jest w trakcie roboty... ale to trafi do innego wątku). Ps. To mój 6 zegar z mechanizmem Eppnera, a piąty krzyżowy ... i chyba nie ostatni 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1789 #141 Napisano 24 Stycznia 2020 To pewnie cały dzień Ci zszedł na przenosinach 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #142 Napisano 24 Stycznia 2020 Przy okazji trochę odkurzanie i tak powoli zeszło ... 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #143 Napisano 23 Lutego 2020 Były wiedeńczyka czas na Eppnera ... kupiłem na zatoce , jak zwykle w ciemno...Przyszedł. Gościa znam i kilka zegarów od niego kupiłem. Nie jest to kolekcjoner a raczej antykwariusz, nie grzebie w zegarach, sprzedaje to co kupił na flowmarkach w Niemczech.Pierwszy rzut oka pokazał że wahadło przerabiane chyba skrzynia z Wlenia mechanizm na oko cały i oryginalny - nr 1990 więc numer średni z okresu przejściowego pomiędzy Wleniem a Srebrną G. Wczoraj rozebrałem zegar i mechanizm . Przygotowałem do mycia... a tu same niespodzianki ...Cóż było robić ... bęben do nitowania , dodatkowo czop do szlifowania.Myślicie że to koniec ... ...Wsadzłiem wszystko do myjki ultra ... 1 h i za dużo nie znikło ... ok Akra - 50% roztwór 2h ruszyło ... doczyszczenie szczoteczką - jest ok. Przeglądam wszystko powoli , przychodzi na kotwicę ... oczom nie wierzę ... brak czopy od strony drążka .... oniemiałem ! BYŁ ... NIE SPADŁA , BYŁA TYLKO W MYJCE ! No cóż jak się przyjrzałem oś była naprawiana ... widać odpuszczenie i próbę wiercenia, płytką. 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1789 #144 Napisano 23 Lutego 2020 Nooo , widać , że zmęczony mechanizm i dużo przeszedł . Ale dasz radę czego jestem pewny ! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #145 Napisano 23 Lutego 2020 Nogi się ugięły ... czop 0,5 mm. Oś 1,3 mm do 1/3 nadpiłowana. Tego było za dużo ... poszedłem spać.Rano wstałem o 6:30 ... wziąłem się do roboty. Na szczęście mam dzięki Krzyśkowi porządną tokarkę, a Bartkowi pomoc o każdej porze . Materiały i narzędzia też się znalazły. Brakowało odwagi . Ale raz kozie śmierć. Odpuściłem oś wg wskazówek. No i stało się czas na wiercenie. Najpierw nakiełek 0,5 , potem dobre wiertło cobaltowe 0,46 mm. Powoli, całe 20 minut na 2,5 mm. Pręt-czop ze stali HSS 0,495 mm na wcisk. 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #146 Napisano 23 Lutego 2020 (edytowane) Nitowanie bębna? Pierwszy raz słyszę o czymś takim, nie mam pojęcia o co chodzi, wiem tylko tyle że bęben był brzydki, a teraz jest piękny Naprawiany czop akra "wzięła" Majstersztyk czop Ale co ja widzę?? Kukuła na palcu...! Edytowane 23 Lutego 2020 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #147 Napisano 23 Lutego 2020 I to na sejmowym 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #148 Napisano 23 Lutego 2020 Czop do przycięcia i zapolerowania. Jakoś poszło, spasowane. Wychwyt doczyszcony, osadzony na osi , dopasowane odległości...Składamy. Jest...Dodam że testowo puszczony. Idzie lekko. Podziękowania dla Bartka. Bez niego bym się rozpłakał 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #149 Napisano 23 Lutego 2020 Cóż dodać, gratulować Zazdroszczę takiego poziomu wtajemniczenia w naprawianiu uszkodzeń. To nie to samo co wklejki z forniru czy szpachlowanie kącików .. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #150 Napisano 23 Lutego 2020 Niestety bardzo mi przykro, ale tez chcę Eppnera... polowanie czas zacząć... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach