ATO 49 #551 Napisano 4 Grudnia 2021 Dziękuję za gotowość pomocy. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2305 #552 Napisano 4 Grudnia 2021 Leskos... Bardzo Endlerowata ta skrzynia...tam na plecach nie ma pieczęci przypadkiem ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2305 #553 Napisano 4 Grudnia 2021 (edytowane) W dniu 3.12.2021 o 17:30, LESKOS napisał(-a): Osobiście nie znalazłem wzmianki na temat tak małych mechanizmów z tarczami 14 cm ... ale ja słaby jestem w klockach wyszukiwania szczególnie w języku niemieckim. Pierwszy raz spotykam się z takim mechanizmem. jak dla mnie to trochę rewelacja. ale jest na forum paru kolegów z ogromną wiedzą na tema dolnośląskich zegarów jak i z detektywistycznymi zdolnościami . Może coś pomogą. Wahadło ma dł 53 cm więc wskazuje to na typowy (dla Eppnerów) tygodniowy tryb pracy ... Wynika z tego że skrzynia jest dość nietypowa i pewnie skończy się na wykonaniu "w stylu ..." Raczej to typówki nie będzie Tak sobie myślę.... Wydaje mi się, że o Eppnerze - jest całkiem sporo różnego rodzaju drobnych, historycznych wzmianek. Nie pochylałem się nad nim szczególnie do tej pory, szanując autorytet LESKOSa w temacie. Na dodatek uważam, że są tu dużo bardziej zaawansowani szperacze niż ja.... Niemniej ... część z tego co znalazłem - archiwizowałem, część ominąłem. Nie wiem, czy są one interesujące z punktu widzenia innych... no i nie ogarniam, czy przypadkiem się już nie pojawiały. Ale jak coś - mogę podrzucić co mam. Jeśli miałoby to służyć jakiemuś 'opracowaniu' - to tym bardziej. Np. takie z 1865: Edytowane 4 Grudnia 2021 przez Yahagi 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2305 #554 Napisano 4 Grudnia 2021 (edytowane) Coś dziwnego się podziało i wpis się powielił wielokrotnie... Edytowane 4 Grudnia 2021 przez Yahagi 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1788 #555 Napisano 4 Grudnia 2021 27 minut temu, Yahagi napisał(-a): Coś dziwnego się podziało i wpis się powielił wielokrotnie... Czasami tak bywa .... też tak miałem i wówczas kasowanie tych wielokrotnych powtórzeń . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wafelek 54 #556 Napisano 5 Grudnia 2021 10 godzin temu, Yahagi napisał(-a): Leskos... Bardzo Endlerowata ta skrzynia...tam na plecach nie ma pieczęci przypadkiem ? Ja mam lenzkirch w takiej skrzyni . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #557 Napisano 5 Grudnia 2021 15 godzin temu, JASI napisał(-a): Dziękuję. Ja tylko porównałem zdjęcia, a zdjęcia mogą przekłamywać. Biorąc pod uwagę wielkość tarczy, wyglądało mi to na prawie to samo, dlatego zapytałem, żeby się upewnić. Biorąc pod uwagę ilość zegarów Eppnera, które przeszły przez Twoje ręce, oraz to ile ich posiadasz, myślę że jesteś największym znawcą tej marki. Chociaż do kolekcji jeszcze sporo Ci brakuje. Były jeszcze zegary wartownicze, dworcowe, wieżowe... Tak na marginesie, to nie dawno się dowiedziałem, że w mojej miejscowości na dworcu tak na 90% był zegar Eppnera. Niestety na potwierdzenie tego nie mam żadnych dokumentów, ani zdjęć. Pozdrawiam Jacek Eppner, to przede wszystkim zegary wieżowe... 2 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JASI 1218 #558 Napisano 5 Grudnia 2021 6 minut temu, kiniol napisał(-a): Eppner, to przede wszystkim zegary wieżowe... No wiem, dlatego tak napisałem, tylko zdaje się, pominąłem jeszcze chronometry morskie. Pozdrawiam Jacek 0 "Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #559 Napisano 5 Grudnia 2021 3 minuty temu, JASI napisał(-a): No wiem, dlatego tak napisałem, tylko zdaje się, pominąłem jeszcze chronometry morskie. Pozdrawiam Jacek Tu wchodzisz na grząski grunt. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #560 Napisano 5 Grudnia 2021 Nikt, nie widział werku chronometru morskiego Eppner'a.... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JASI 1218 #561 Napisano 5 Grudnia 2021 16 minut temu, tarant napisał(-a): Tu wchodzisz na grząski grunt. 8 minut temu, kiniol napisał(-a): Nikt, nie widział werku chronometru morskiego Eppner'a.... A, przepraszam, przypomniałem sobie dyskusję na ten temat. Nie drążę dalej tematu... Pozdrawiam Jacek 0 "Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #562 Napisano 5 Grudnia 2021 Ale ja serio bardzo chciałbym zobaczyć taki werk, żeby rozwiać jakiekolwiek wątpliwości... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #563 Napisano 5 Grudnia 2021 (edytowane) Myślę że bracia Eppner byli swego rodzaju prekursorami i poszukiwaczami nowych innych i ciekawych rozwiązań, niekoniecznie ukierunkowanych na maksimum zysku ekonomicznego, a raczej uzyskanie satysfakcji z tego co się robi. Jeszcze trochę jest do odkrycia zatem . Chyba też nie dążyli do "zbicia majątku" a raczej do zapewnienia godnego i spokojnego życia. Takie mam wrażenie ... Niestety to idealna recepta na niezrobienie kariery w biznesie , nawet w XIX wieku. Edytowane 5 Grudnia 2021 przez LESKOS 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #564 Napisano 5 Grudnia 2021 25 minut temu, kiniol napisał(-a): Ale ja serio bardzo chciałbym zobaczyć taki werk, żeby rozwiać jakiekolwiek wątpliwości... Musisz poszukać... Może nie wszystkie miały werki Thomasa Earnshawa? 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #565 Napisano 5 Grudnia 2021 (edytowane) Thomas Earnshow był twórcą modyfikacji wychwytu ... Tzw. Earnshaw spring detent... Tam mogły być werki John Pole'a. Waldek ma takiego Ericssona z Sankt Petersburga,chyba też na werku JP. U mnie w szafce leży John Bliss z NY i pod tarczą ma dwie literki JP... Edytowane 5 Grudnia 2021 przez kiniol 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #566 Napisano 29 Grudnia 2021 Wracając do miniatury ... ruszyła i chodzi już dobę na wadze 850g. Mechanicznie mamy komplet. Teraz tylko kwestia skrzyni , ale i to pewnie uda się rozwiązać . 7 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #567 Napisano 12 Lutego 2022 (edytowane) Dzięki uprzejmości naszego kolegi 😁 😉 forumowego udało mi się rozszerzyć kolekcję o miniaturkę Eppnera z numerem nieco wyższym 1807 ale moim zdaniem również pochodzącą z okresu produkcji we Wleniu. Mamy zatem taką sytuację, że do drugiego mechanizmu muszę dorobić skrzynię , ale nareszcie mam wzór 😉 🙂 i może coś z tego wyjdzie ✌️. Edytowane 12 Lutego 2022 przez LESKOS 4 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1788 #568 Napisano 12 Lutego 2022 Ładny....czyli masz skrzynię na wzór ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #569 Napisano 12 Lutego 2022 No tak, taki wzór , wydaje się że był jednym z podstawowych dla zegarów z okresu produkcji we Wleniu. O ile dobrze kojarzę jest jeszcze jedna miniaturka w rękach jednego z naszych forumowych kolegów Lusyka, ale z tego co pamiętam to była to obudowa rzeźbiona. Niestety niewiele więcej wiem. 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #570 Napisano 13 Lutego 2022 Tak apropos zagracania ścian "u Maryny" - u mnie bałagan ale Eppnery w miarę "w kupie" ... nawet jest miejsce na na braciszka po rekonstrukcji skrzyni w przyszłości. 4 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JASI 1218 #571 Napisano 13 Lutego 2022 Ach te Eppnery... 👍 Będziesz robił sam nową skrzynię, od podstaw? Liczę na opisy z postępu prac. Ze starego, czy z nowego drewna i z jakiego gatunku... Pozdrawiam Jacek 0 "Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #572 Napisano 13 Lutego 2022 Godzinę temu, JASI napisał(-a): Ach te Eppnery... 👍 Będziesz robił sam nową skrzynię, od podstaw? Liczę na opisy z postępu prac. Ze starego, czy z nowego drewna i z jakiego gatunku... Pozdrawiam Jacek Jeśli nowa skrzynka to z nowego drewna, a z jakiego? 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6252 #573 Napisano 13 Lutego 2022 2 minuty temu, kiniol napisał(-a): to z nowego drewna, Niekoniecznie, można użyć desek(drewna) ze starych wiekowych mebli... Przynajmniej dobrze "wysezonowane" i mają to coś z epoki... 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #574 Napisano 13 Lutego 2022 A po co Ci to coś z epoki? Łatwiej klienta oszukać? 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6252 #575 Napisano 13 Lutego 2022 Nie handluję zegarami , ale jak odnawiałem takie ekletyczne wertico... do zrobienia zpruchniałej szuflady użyłem właśnie desek ze starej jakiejś "stodołowej" szafy... i teraz przynajmniej po otwrciu ( tej szuflady) nie "pachnie" nowością i stanowi prawie całość z resztą 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach