Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
MasterFan

Klub Miłośników Zegarków SEIKO

Rekomendowane odpowiedzi

3 godziny temu, Funky_Koval napisał(-a):

To były fajne wypusty :) jeszcze z ramką daty... i cenowo też spoko. Teraz za ten zegarek seiko kasuje 5k jak nie lepiej :) takie czasy a bedzie pewnie jeszcze drozej. 

Ja z tamtej linii lubię mojego spb077 :D

SPB077 i jego odmiany też super. Mi jednak bardziej odpowiadała linia SPB051, zwłaszcza szkło i sposób, w jaki jest osadzone - jakoś tak bardziej "trójwymiarowo" jest :) I pomimo, że zegar nieco wyższy, to na nadgarstku wydaje się cieńszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na szaro ... 

IMG_20220721_184515.thumb.jpg.0c2572828ad84b9d605ae86bb02e55cc.jpg

Edytowane przez GTB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... czy na czarno 🤔

IMG_20220721_192304.thumb.jpg.5068af8cbcfd04921547d9d320b7c30d.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 minut temu, Balansujący Na Osi napisał(-a):

Czarny. Jest poważniej ale i jakoś tak spójnie.

Mam podobne odczucia aczkolwiek kilka dni musi pozostać na szarym bo ... córka tak zadecydowała - a jak wiadomo z kobietami się nie dyskutuje 🤫

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie też zdecydowanie czarny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Miałem u siebie czarny na bransie i niebieski na gumie. Stwierdziłem, że dwa prawie takie same zegarki to przesada i jeden poszedł dalej. Wybór padł na niebieskiego. Na szczęście udało się naprawić błąd
Mnie nie przebijesz... Miałem swego czasu 3 biedamasy. PADI, niebieski 053 oraz zielona limitke.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, GTB napisał(-a):

Na szaro ... 

Szaro, szaro... na szaro lepiej :)

10 minut temu, MieszkoMieszko napisał(-a):

Mnie nie przebijesz... Miałem swego czasu 3 biedamasy. PADI, niebieski 053 oraz zielona limitke.

Pamiętam, pamiętam. Żeby ta zielona limitka miała nieco inny kolor tarczy, to bym ją na pewno miał też u siebie. O, taki jak w SBDC077:

Seiko Prospex Green Sea Special Edition SBDC077 62MAS Automatic Men's Diver  Sports Watch, Mobile Phones & Gadgets, Wearables & Smart Watches on  Carousell

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie kolor tej zielonej limitki był genialny. Od szmaragdowego miętowego po soczysty zielony w sztucznym świetle...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znaczy jest, bo ja mam go nadal.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Burns napisał(-a):

Ale my mówimy o sbdc059

Ależ wiem, że o nim mowa. Nie widziałem go na żywo, ale na większości zdjęć i filmów ma właśnie taki kolor, za jakim nie przepadam. A ten zielony z załączonego przeze mnie zdjęcia jest świetny (SBDC077) :) Tylko ten niebieski bezel tam nie pasuje MZ, chociaż w SPB053 jest właśnie najciekawszym elementem zegarka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 20.07.2022 o 16:54, Paulus57 napisał(-a):

Takich Klientów jak Ty chciałoby się mieć...

Pewnie tak 🙂

W dniu 20.07.2022 o 17:38, tbn napisał(-a):

Nowe Sumo wyglada jak o klasę lepszy zegarek w porównaniu do starych. Nie mam pojęcia skąd oczekiwania, że w miarę upływu lat zegarki będą kosztowały tyle samo lub niewiele drożej jak wszystko wokół drożeje. 

Pełna zgoda  🤜

Stare sumo (te bez X) mi się akurat nie podobały. Te z 2019 były spoko, ale te z ceramiką są świetne i wyglądają dużo lepiej.

W dniu 21.07.2022 o 07:03, Jogi napisał(-a):

Nie bardzo rozumiem, z czym polemizujesz (cytując mnie) i po co te lekcje uproszczonej ekonomii. Nigdzie nie napisałem, że to jakiś dramat, że to źle, że nowe modele kosztują więcej, ani tym bardziej, że się temu dziwię i nie rozumiem wzrostu cen. Jedynie stwierdziłem fakt. Ba, nawet byłbym gotowy wyłożyć te 6k za to Sumo, tylko chciałbym za to dostać coś wykonanego na poziomie konkurencji w tej cenie, a nie "krzywą" kopertę wyciosaną siekierą i na oko oraz bransoletę jak z innego modelu.

I mam nadzieję, że skoro chcą zmienić postrzeganie marki, to w nowym modelu sobie to ogarnęli, chociaż to.

A jak chcesz uwzględniać utratę wartości pieniądza, to uwzględnij ją też w swoim porównaniu cen z metki w dniach premier, może się okaże, że nowe Sumo za 6k jest tańsze od starego za 2-3k. ;)

Obecnie, gdy już nowe Sumo trafi do sklepów, wyląduje obok obecnej wersji i ciężko mi uwierzyć, że klient "z ulicy", nie zastanowi się, dlaczego ma przed sobą dwa "takie same" zegarki, z czego jeden kosztuje ~3k, a drugi 6k. I taki był kontekst mojego pierwszego posta.

Porównywanie cen zegarka z 2022 roku do takiego który miał premierę w 2007 jest jednak trochę chybione, a różnica między wypustem z 2019 a najnowszym to nie 2x. Tylko tyle chciałem doprecyzować 🙂

Tak, czy siak nie chce nikogo żadnej ekonomii uczyć, bo żaden ze mnie ekspert w tej dziedzinie.

Nie bierz więc tego jakoś personalnie. Miłego weekendu! 🍻

W dniu 21.07.2022 o 10:14, Balansujący Na Osi napisał(-a):

Za 5 -6 tysięcy nie będzie już tyłu chętnych na nowe, a nie lepsze modele. Ale każdy podnosi ceny bo "taki mamy klimat" że musi być drogo.

Coś tam są lepsze 😉 

Longines Spirit ZuluTime | Seiko SPB143J1| Nomos Club ref. 703 | Casio G-Shock DW-5610

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 21.07.2022 o 12:51, Funky_Koval napisał(-a):

Zaczynają sprzedawać te nowe skin divery. Jacyś chętni? :D

Screenshot_20220721-124943_Chrome.thumb.jpg.4b11d01c192c04af72658319f6176a58.jpg

Mierzylem dzisiaj i świetnie leży, w ogóle bardzo udany model. Jak będzie z 20% rabatem to poważnie pomyśle o zakupie. W pełnej cenie moim zdaniem nie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

36 mm z czasów, gdy kalkulowało się sygnować koronkę. :)

96FFDC55-BCE6-4B9D-B400-CBD59A49824B.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Systematycznie w wątku toczy się dyskusja o polityce Seiko, kontroli jakości, wzorach tarcz (pozdrawiamy grupę "miłośników" odciśniętych na tarczy części ptaków 😉 ), wzroście cen, sygnowaniu koronek i klamerek...

Dwa tanie modele. Jeden z koronką sygnowaną, drugi bez. Generalnie "X" na tarczy wyklucza sygnowanie koronki, a klamra sygnowana jest od spodu.

Podsumowując, czy koronka sygnowana, czy nie, czy zapięcie z blaszki, czy endlinki pełne, czy nie to i tak cieszą. I to jest "magia Seiko", dają radość 😁

IMG_20220723_101051.jpg

IMG_20220723_101224.jpg

IMG_20220723_105311.jpg

IMG_20220723_105322.jpg

IMG_20220723_105344.jpg

Małżeństwo i zegarki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegarek mojego syna.

b11e76f40445b7aec86e529b07ff82f3.jpg

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest szafir jest i ceramika = rozdziewiczony 😉

P_20220725_182611.jpg

P_20220725_184858.jpg

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi