Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
MasterFan

Klub Miłośników Zegarków SEIKO

Rekomendowane odpowiedzi

Czy to 7546 ?

Edytowane przez Czolo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 godzin temu, traczu napisał(-a):

Nikt się nie wypowiedział to sam za jakiś czas wydam opinię ;)bdbfc91ce749be53119dabd285206771.jpg

10 godzin temu, Bugs napisał(-a):

Na żywo bezel nie jest taki zły

c171ac9adcee5865a98df973335230a8.jpg

Gratuluję nowości.  

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam serdecznie. Co sądzicie o Seiko astron? Wizualnie do mnie przemawiają i to bardzo. Mam sporo wątpliwosci co do tytanu i powłoki pvd, oraz mechanizmu solarnego. Automat jest dużo łatwiej i taniej serwisować. Użytkowaliscie może te modele? Interesuje mnie Wasze zdanie na ten temat 

Screenshot_2023-11-13-11-42-04-338_com.android.chrome.jpg

Screenshot_2023-11-13-11-41-34-804_com.android.chrome.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 10.11.2023 o 21:41, Bugs napisał(-a):

Na żywo bezel nie jest taki zły

c171ac9adcee5865a98df973335230a8.jpg

a reszta jak ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, Burns napisał(-a):

a reszta jak ?

Sam zegarek świetny, bezklikowy bezel bardzo przyjemnie pracuje z dość dużym oporem, tarcza zjawiskowa bez nadmiaru napisów, luma świetna. Na zdjęciach wygląda masywnie ale tak naprawdę nie jest duży a że tytan to lekki. AR wygląda na dwustronny. 

Bransoleta nie robi tak dobrego wrażenia ale jest poprawna, skracanie niestety systemem pin/collar, w zestawie nie ma półogniw ale jest tak długa że razem z opcjami regulacyjnymi w zapięciu każdy da radę dostosować.

Słaby punkt to moim zdaniem zapięcie - typowe zwykłe seikowskie, sprawia dość tandetne wrażenie co jest dodatkowo potęgowane przez lekkość tytanu. Część wewnętrzna bardzo długa, prawie jak w Rolexie. Trochę nadrabia możliwościami regulacji bo oprócz typowego przesuwania teleskopem ( 4 pozycje ) jest system wysuwania na zapadce co daje dodatkowe 30mm w 12 albo i więcej skokach, potrafi się niestety czasem samo wysunąć o jeden ząbek.  

Mechanizm 8L35, najwyższy w Seiko innych niż GS; jest to podobno niedekorowana i nieco gorzej wyregulowana wersja Grand Seiko 9S55 składana ręcznie w studiu Shizukuishi, ma też mieć nieco większe koło balansu. Spotykamy go tylko w najdroższych modelach mechanicznych, np. MM300, takich na poziomie 3k USD. Na razie w fazie układania ale od początku idzie dokładniej niż specyfikacja fabryczna która jest mocno przeciętna ale jak to zwykle w Seiko i GS bardzo asekuracyjna i osiągi z reguły są znacznie lepsze.

To chyba pierwszy Landmaster.... bez oznaczenia Landmaster, jeden nielicznych z zakręcanym dekielkiem a nie kopertą monoblok i bodaj dopiero trzeci ( po SBDX007 i 009 ) z mechanizmem automatycznym a nie Kinetic.

Edytowane przez Bugs

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czarny całkiem całkiem. Fajnie, że nie ma kikuta indeksu choć bez daty byłoby chyba jeszcze lepiej, zwlaszcza jak jest biała data do jasnoniebieskiej tarczy… cena? Tanio już było chyba.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, cordi7 napisał(-a):

Czarny całkiem całkiem. Fajnie, że nie ma kikuta indeksu choć bez daty byłoby chyba jeszcze lepiej, zwlaszcza jak jest biała data do jasnoniebieskiej tarczy… cena? Tanio już było chyba.

Zgadzam się. Bez daty byłby ciekawszy. 

Nie jestem pewien tarczy. Pasowałoby zobaczyć prawdziwe zdjęcia lub na żywo. 

Rozmiar dla mnie 👍

Longines Spirit ZuluTime | Seiko SPB143J1| Nomos Club ref. 703 | Casio G-Shock DW-5610

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie slabo wyglada polaczenie koperty z bransoleta...

76757ebb-0106-4010-8951-43812c7a41cd.jpeg

da5fbea8-f1bd-4b8c-9dd3-8c9662bc5835.jpeg

e98f8183-112d-4a45-b981-53cd8ba91d7a.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 godziny temu, cordi7 napisał(-a):

Dla mnie slabo wyglada polaczenie koperty z bransoleta...

76757ebb-0106-4010-8951-43812c7a41cd.jpeg

da5fbea8-f1bd-4b8c-9dd3-8c9662bc5835.jpeg

e98f8183-112d-4a45-b981-53cd8ba91d7a.jpeg

Ten typ tak chyba ma. 

Mój SPB143 ma bardzo podobnie. 

Na tych fotach od Fratello czarny wygląda całkiem, całkiem. Zdecydowanie będę chciał przymierzyć (chociaż nie jestem przekonany co do polerowanych elementów bransolety, prześwitującego dekla z nadrukiem i wiadomo daty). 

Ale Seiko idzie w dobrym kierunku 🙂 (może nie do końca z ceną...). 

image.thumb.png.d5a5f444eecb2e1698ae0300e77a0d33.png

image.thumb.png.093bf82b52bcfedcbcffc9691d2a65ef.png

Longines Spirit ZuluTime | Seiko SPB143J1| Nomos Club ref. 703 | Casio G-Shock DW-5610

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi