rafi 12788 #10676 Napisano 7 Kwietnia 2018 6r15 to w uproszczeniu 7s26 z modyfikacjami:1. Włos Spron5102. (Chyba) zmieniony wychwyt3. Dokręcanie4. Stop sekunda5. Plus jest trochę uładniony Dwie pierwsze zmiany wpływają na wyższa nominalną dokładność i dłuższą autonomię chodu. Dwie kolejne oczywiste.4r15 ma dwie pierwsze zmiany, a pozbawiony jest trzeciej i czwartej, z kolei 4r35 odwrotnie 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4457 #10677 Napisano 7 Kwietnia 2018 4r15 został uśmiercony bo nie wypalił więc nie wiem czy trochę nie czarujecie... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rradek 94 #10678 Napisano 8 Kwietnia 2018 4r15 został uśmiercony bo nie wypalił więc nie wiem czy trochę nie czarujecie...Bo obecni nabywcy Seiko, to nie posiadacze Rolexa czy Patka, gdzie nie wypada narzekać np. na brak stop sekundy Wysłane z mojego Mi Note 2 przy użyciu Tapatalka 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Brzoza2 5827 #10679 Napisano 8 Kwietnia 2018 Tak już jest i to nie tylko w temacie zegarków że im więcej wydasz tym trudniej jest się przyznać że się popsuło albo jakość jednak nie jest taka jakiej się spodziewaliśmy. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Waldeusz 563 #10680 Napisano 8 Kwietnia 2018 (edytowane) Pogoda, ciepełko ... niedzielna sjestawięc vintage + naleweczka Bo obecni nabywcy Seiko, to nie posiadacze Rolexa czy Patka, gdzie nie wypada narzekać np. na brak stop sekundy A mnie jakoś zupełnie nie kręcą te Rolki ... naprawdę !- jaki i szereg innych renomowanych szwajcarów Gdybym już miał przezaczyć grubszą kasę na szwajcara to wolałbym "fajną" omegę niż rolka Edytowane 8 Kwietnia 2018 przez Waldeusz 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tommly 11552 #10681 Napisano 8 Kwietnia 2018 A mnie jakoś zupełnie nie kręcą te Rolki ... naprawdę !- jaki i szereg innych renomowanych szwajcarów Gdybym już miał przezaczyć grubszą kasę na szwajcara to wolałbym "fajną" omegę niż rolka W końcu mądrze powiedziane mam tak samo. 0 ..."Wszystko jest możliwe. Niemożliwe po prostu wymaga więcej czasu"... Dan Brown Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rradek 94 #10682 Napisano 8 Kwietnia 2018 (edytowane) A mnie jakoś zupełnie nie kręcą te Rolki ... naprawdę !- jaki i szereg innych renomowanych szwajcarów Gdybym już miał przezaczyć grubszą kasę na szwajcara to wolałbym "fajną" omegę niż rolka Chodziło mi bardziej o to, że przy 4r15 było pewnie dużo narzekania na brak stop sekundy czy dokręcania.Ponieważ dodanie tych ficzerów zrobiłoby ponownie 6r15, więc zrobili taki myk, że je dodali, ale polecieli po budżecie z czym innym (włos itp). Jakby składali rolki i patki, to by tak nie kombinowali (i mechanizm by został), bo przy takich kwotach nikt by nie narzekał Edytowane 8 Kwietnia 2018 przez rradek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Waldeusz 563 #10683 Napisano 8 Kwietnia 2018 Chodziło mi bardziej o to, że przy 4r15 było pewnie dużo narzekania na brak stop sekundy czy dokręcania.Ponieważ dodanie tych ficzerów zrobiłoby ponownie 6r15, więc zrobili taki myk, że je dodali, ale polecieli po budżecie z czym innym (włos itp). Wiem że, wielu osobom nie przeszkadza brak stop sekundy - mnie akurat trochę przeszkadzazarówno stop sekunda jak i możliwość dokręcenia sprężyny jest dla mnie dość istotną funkcjoinalnościąchoć przy naprawdę fajnym zegarku który się podoba lub jest z nim związany jakiś inny sentyment - można wybaczyć Co do "lecenia po budżecie" ... to jakoś nie wierzę żeby inny materiał na "włos" miał istotne znacznie w kosztach całościowych zegarka - marketing i tyle 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rradek 94 #10684 Napisano 8 Kwietnia 2018 - marketing i tyle Możliwe BTW Mimo ostatniej niechęci do Seiko, cały czas kusi mnie model, który pokazałeś 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4457 #10685 Napisano 8 Kwietnia 2018 Chodziło mi bardziej o to, że przy 4r15 było pewnie dużo narzekania na brak stop sekundy czy dokręcania. A Ty dalej brniesz w swoje, nie te cechy, które wymieniasz były przyczyną zaprzestania produkcji tego mechanizmu a to, że z racji perspektywy czasu był niestabilny, ale prawdy i tak się pewnie nigdy nie dowiemy... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rradek 94 #10686 Napisano 8 Kwietnia 2018 ale prawdy i tak się pewnie nigdy nie dowiemy... Prawdy nie poznamy, ale ty oświecony wybraniec wiesz... Była to po prostu niestabilność mechanizmu. Cokolwiek to znaczy. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4457 #10687 Napisano 8 Kwietnia 2018 (edytowane) Gdyby Seiko nie mogło żyć bez dokręcania i stop sekundy już dawno rodzina mechanizmów 7s by zdechala, więc historia z problemami technicznymi 4r15 wydaje się być wysoce prawdziwa. Zresztą ktoś się już nad tym pochylił i opisał to tutaj:http://www.greekwatchforum.gr/index.php?topic=4208.45 Edytowane 8 Kwietnia 2018 przez Burns 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafi 12788 #10688 Napisano 8 Kwietnia 2018 Dokładny mechanizm z dokręcaniem, stop sekundą i 50h rezerwy, fajnie wykończona koperta, wysokie, nakładane indeksy i logo, nakładane okienko daty, WR100, sygnowana koronka. Do tego wygoda i whooy funfactoru. To wszystko za 1200-1500 plnów. Fakt, delikatny brak spasowanie niektórych indeksów. Na co dzień jest mi z tego powodu bardzo wszystko jedno Tyle ode mnie o Seiko na tę chwilę 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Waldeusz 563 #10689 Napisano 8 Kwietnia 2018 Możliwe BTW Mimo ostatniej niechęci do Seiko, cały czas kusi mnie model, który pokazałeś O ten egzemplarz Ci chodzi ?... w oczekiwaniu na najlepszy kebab Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sol 7154 #10690 Napisano 8 Kwietnia 2018 Dokładny mechanizm z dokręcaniem, stop sekundą i 50h rezerwy, fajnie wykończona koperta, wysokie, nakładane indeksy i logo, nakładane okienko daty, WR100, sygnowana koronka. Do tego wygoda i whooy funfactoru. To wszystko za 1200-1500 plnów. Fakt, delikatny brak spasowanie niektórych indeksów. Na co dzień jest mi z tego powodu bardzo wszystko jedno Tyle ode mnie o Seiko na tę chwilę Warto dodać, że wskazówki są fajnie wykończone 0 Myślę, że bez Słońca nie byłoby zegarów... www.mojekrajobrazy.pl Galeria zegarkowa: zegarekonline.pl/galeria/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dorian06 41558 #10691 Napisano 8 Kwietnia 2018 ...Do tego wygoda i whooy funfactoru.... Dokładnie. 0 W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał: ... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafi 12788 #10692 Napisano 8 Kwietnia 2018 (edytowane) Rajt, zapomniałem Edyta: wskazówki miałem na myśli. Edytowane 8 Kwietnia 2018 przez rafi 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jimmy6 2373 #10693 Napisano 9 Kwietnia 2018 ..........brudas w słońcu. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Istvan 2965 #10694 Napisano 9 Kwietnia 2018 Kupić zegarek za 300 USD, wymagać jak za 30 000 USD. Kupić zegarek za 30 000 USD, akceptować syfy jak w zegarku za 300 USD. Tak wygląda to forum. To nie personalne. To taka refleksja. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość gość”u #10695 Napisano 9 Kwietnia 2018 (edytowane) Wiesz, to pewnie tak miało być :D Edytowane 9 Kwietnia 2018 przez _Kwiatek_ Nie cytuj zdjęć 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rob3rt 1350 #10696 Napisano 10 Kwietnia 2018 Wafel strap . Miękki i wygodny 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Genovese_ 8857 #10697 Napisano 10 Kwietnia 2018 (edytowane) Witam kolegów ! Kiedyś było jakieś Seiko 5 potem Sumo...teraz po latach wróciłem znowu do Seiko...Generalnie uwielbiam zegarki w takiej kolorystyce... Edytowane 10 Kwietnia 2018 przez Genovese_ 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maniutek 11 #10698 Napisano 10 Kwietnia 2018 WitamMam pytanie i prosbę do kolegów.Zakupiłem ostatnio Seiko z końca lat 80za nieduże pieniądze ,niestety nie mam możliwości go założyć ponieważ branzoletka jest za krótka,przydały by się 1lub2 ogniwa,pytałem w Seiko ,nie ma szans.Czy jest w Łodzi(choć nie koniecznie)jakiś fachowiec-magik,który dorabia ogniwa.Ostatecznie myślałem o pasku,ale obawiam sięże standarda ze sklepu też nie dopasuje.Proszę o jakieś namiaryDzięki Pzdr. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sol 7154 #10699 Napisano 10 Kwietnia 2018 Przez formę sądziłem, że to jakaś poezja, ale sprawa jest dość prozaiczna Poszukaj takiej bransolety, lub samych ogniw na zatoce, albo tutaj na forum.W ostateczności możesz także próbować użyć innej bransolety Seiko. 0 Myślę, że bez Słońca nie byłoby zegarów... www.mojekrajobrazy.pl Galeria zegarkowa: zegarekonline.pl/galeria/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dodge66 16040 #10700 Napisano 10 Kwietnia 2018 0 Zegarki to emocje i nawet najbogatsza historia oraz najlepsze parametry na papierze nie wygrają z głosem serca - Passero Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach