70' 374 #12051 Napisano 12 Sierpnia 2018 (edytowane) Niestety to niemożliwe - węglik wolframu jest znacznie znacznie twardszy. Z wiki:I porównanie w skali Vickersa ze strony SeiyaJapan Gdyby Seiko w średniej półce stosowało węglik wolframu, to w ogóle nie zastanawiałbym się nad kwestią odświeżania takiej koperty, ale to jest materiał rzadko stosowany, zarezerwowany dla dużo droższych zegarków. Oferty Rado nie znam, ale Cirizen miał jakiś czas temu limitowany Eco-Drive One z bezelem z węglika wolframu - cena $6k Eeeee, głowy by nie zawracali taka różnicą. Tak jak te ich szkło mineralne, łatwo zarysować, trudno później wypolerować Tez, nie wiem czy aktualnie Rado stosuje węglik wolframu do produkcji kopert. Robili to kiedyś, ale nie mam pojęcia czy ceny tych zegarków z tego powodu byly wówczas dużo droższe. Edytowane 12 Sierpnia 2018 przez 70' 0 Przepraszam za brak polskich znakow ale po prostu ich nie mam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4515 #12052 Napisano 12 Sierpnia 2018 Przecież to nie bezel uczynił tą cenę Citizena... A wolfram to nie jest drogocenny kruszec i jak ktoś chce to znajdzie zegarki za około 3000zł 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Macmac 4387 #12053 Napisano 12 Sierpnia 2018 Bez powłoki, też się dobrze nosi 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Iras_ 13 #12054 Napisano 13 Sierpnia 2018 Też bym nosił. Piękny jest Przecież to nie bezel uczynił tą cenę Citizena... A wolfram to nie jest drogocenny kruszec i jak ktoś chce to znajdzie zegarki za około 3000zł Tutaj raczej nie koszt materiału wpływa na cenę tylko trudność obróbki. I szczerze chętnie zobaczyłbym zegarek z węglikiem wolframu za około 3000, bo do tej pory w tej półce cenowej spotykałem tylko węglik tytanu np. w Oceanusach Casio. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
frugoman 60 #12055 Napisano 13 Sierpnia 2018 Panowie, czy macie pozytywne/negatywne doświadczenia z serwisem Seiko na Belgradzkiej w Warszawie? Pan Rosiak na Ząbkowskiej niestety na zwolnieniu do września. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Brzoza2 5827 #12056 Napisano 14 Sierpnia 2018 Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sol 7155 #12057 Napisano 14 Sierpnia 2018 Podoba mi się. Nawet bardzo. 0 Myślę, że bez Słońca nie byłoby zegarów... www.mojekrajobrazy.pl Galeria zegarkowa: zegarekonline.pl/galeria/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomaliusz 23182 #12058 Napisano 14 Sierpnia 2018 Lupka z tyłka ale tak OK 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
noktoto 16 #12059 Napisano 14 Sierpnia 2018 (edytowane) Lupkę można spróbować usunąć Fajny. Tam 6R15 siedzi? Edytowane 14 Sierpnia 2018 przez noktoto 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
70' 374 #12060 Napisano 14 Sierpnia 2018 Brzoza2, gratuluje, nie mow zonie ale chyba jest ladniejszy od pomaranczowego Ja niestety nie rozumiem fenomenu Monstera. Tak brzydki, ze az ladny, albo odwrotnie 0 Przepraszam za brak polskich znakow ale po prostu ich nie mam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Waldzior 3227 #12061 Napisano 14 Sierpnia 2018 Pyk 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
M.Mike 1907 #12062 Napisano 14 Sierpnia 2018 A propos weglika wolframu. Wyprodukowali 20 lat temu 300 sztuk Grand Seiko SBGT009 z 9F83.Obróbka tych kopert musiała być kłopotliwa - tak bardzo że do tej pory nie robią innych modeli Kilka zdjęć:https://timepeaks.com/en/item/ug396/# 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Brzoza2 5827 #12063 Napisano 14 Sierpnia 2018 Dzięki panowie Też nie rozumiałem fenomenu Monstera dopóki żona sobie nie kupiła pomarańczy. No i wyszło że miłość jest jak sraczka która przychodzi znienacka Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Smycel 4772 #12064 Napisano 14 Sierpnia 2018 Żółw na wypadzie do gaju oliwnego - jakoś sobie poradził w tym otoczeniu ; 0 Instagram WIS Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Waldzior 3227 #12065 Napisano 14 Sierpnia 2018 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość fidelio #12066 Napisano 14 Sierpnia 2018 Zdjęcie jak zwykle klasa :-) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4515 #12067 Napisano 14 Sierpnia 2018 A propos weglika wolframu. Wyprodukowali 20 lat temu 300 sztuk Grand Seiko SBGT009 z 9F83.Obróbka tych kopert musiała być kłopotliwa - tak bardzo że do tej pory nie robią innych modeli Kilka zdjęć:https://timepeaks.com/en/item/ug396/#Chyba sobie poszukam będzie NOS 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Iras_ 13 #12068 Napisano 14 Sierpnia 2018 Ja niestety nie rozumiem fenomenu Monstera. Tak brzydki, ze az ladny, albo odwrotnie Tak brzydki, że aż ładny mniej lub bardziej odnosi się do wszystkich diverów Seiko, a Monster dodatkowo jest zupełnie inny niż wszystkie pozostałe. Swoją drogą co oni ich tak mało na rynek rzucają? Zawsze, kiedy jakiś mi wpadnie w oko, to się okazuje, że już nieprodukowany i praktycznie nie do kupienia. To raz, a dwa czy oni wszystkim nurkom będą teraz ten X wpychać na tarczę? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość fidelio #12069 Napisano 15 Sierpnia 2018 . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sol 7155 #12070 Napisano 15 Sierpnia 2018 Tak brzydki, że aż ładny mniej lub bardziej odnosi się do wszystkich diverów Seiko, a Monster dodatkowo jest zupełnie inny niż wszystkie pozostałe. Swoją drogą co oni ich tak mało na rynek rzucają? Zawsze, kiedy jakiś mi wpadnie w oko, to się okazuje, że już nieprodukowany i praktycznie nie do kupienia. To raz, a dwa czy oni wszystkim nurkom będą teraz ten X wpychać na tarczę? Otóż to, Monster jest bardzo inny i dlatego oryginalny.Dla jednych jest tollwatchem, ale są i tacy, co uważają go za zegarek biżuteryjny.Co do X, to takie czasy. Prospex będzie zapewne na wszystkich nurkach, które spełniają warunki w specyfikacji. 0 Myślę, że bez Słońca nie byłoby zegarów... www.mojekrajobrazy.pl Galeria zegarkowa: zegarekonline.pl/galeria/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Brzoza2 5827 #12071 Napisano 15 Sierpnia 2018 Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Parówkowy skrytożerca 429 #12072 Napisano 15 Sierpnia 2018 (edytowane) Prospex będzie zapewne na wszystkich nurkach, które spełniają warunki w specyfikacji.I to wszystko w temacie. Albo sie z tym ktoś pogodzi albo nie kupi bo ''X''. Ja osobiście naprawdę nie widzę w tym X-ie nic nadzwyczaj złego. Takie trochę narzekanie, żeby narzekać. Wolałbym nawet jeszcze drugiego Xa gdyby to gwarantowało prawidłowe spasowanie indeksów i dogonili by pod tym względem Chińczyka składającego zegarki w garażu. Edytowane 15 Sierpnia 2018 przez Parówkowy skrytożerca 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość fidelio #12073 Napisano 15 Sierpnia 2018 Mnie "X" w moim Sumo również nie przeszkadza :-) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Brzoza2 5827 #12074 Napisano 15 Sierpnia 2018 A ja to już mam xXx Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość fidelio #12075 Napisano 15 Sierpnia 2018 No to grubo, u mnie na razie tylko "X" x1 ;-) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach