Chorwat 9553 #23301 Napisano 14 Września 2021 Czy już wszyscy się wykrzyczeli? No to ja dziś tak 5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafi 12783 #23302 Napisano 14 Września 2021 5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Perpetuum Mobile 65771 #23303 Napisano 14 Września 2021 5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mario1971 67176 #23304 Napisano 14 Września 2021 (edytowane) A to moje byłe Seiko. Centrowało idealnie. Edytowane 14 Września 2021 przez mario1971 6 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Krygo 18631 #23305 Napisano 14 Września 2021 Bardzo rzadko tu bywam, więc sorry jak już było: https://www.fratellowatches.com/hands-on-with-the-limited-edition-seiko-5-custom-beatmaker-srph19k/ 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafi 12783 #23306 Napisano 14 Września 2021 [mention]mario1971 [/mention] Może i centrowało. Ale całkiem równe to nie było Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mario1971 67176 #23307 Napisano 14 Września 2021 7 minut temu, rafi napisał(-a): [mention]mario1971 [/mention] Może i centrowało. Ale całkiem równe to nie było Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Zauważyłeś, że zegarek jest lekko w moje lewo przechylony? Wierz mi, że centrował idealnie. Tak twierdził nawet sam @Burns w trakcie oględzin, chyba, że nie chciał mi przykrości robić. 0 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cordi7 7880 #23308 Napisano 14 Września 2021 Mariusz ma OCD, mie przeżyłby jakby coś było krzywo (co w pełni rozumiem) więc możecie mu wierzyć 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4453 #23309 Napisano 14 Września 2021 to drugie 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mario1971 67176 #23310 Napisano 14 Września 2021 3 minuty temu, cordi7 napisał(-a): Mariusz ma OCD, mie przeżyłby jakby coś było krzywo (co w pełni rozumiem) więc możecie mu wierzyć Wypraszam sobie! Jestem pedantem li tylko. 3 minuty temu, Burns napisał(-a): to drugie Czyli? 0 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafi 12783 #23311 Napisano 14 Września 2021 To prawie na pewno nie kwestia zdjęcia i prawie na pewno Marcin nie mógł tego nie zauważyć. Jednocześnie to dowód na to, że trzeba wiedzieć gdzie i na co patrzeć, bo dla normalnego użytkownika te seikowe „niedoróbki” są niezauważalne. Podejrzewam, że wielu np. fanów chińskich „homarów” narzekający na seikowe QC też nie byłoby w stanie znaleźć owych niedoróbek. Ale narracja wygodna. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cordi7 7880 #23312 Napisano 14 Września 2021 5 minut temu, mario1971 napisał(-a): Wypraszam sobie! Jestem pedantem li tylko. Mariusz ja to podejście w pełni rozumiem, serio. No ale niech będzie, że pedant - a co tam 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mario1971 67176 #23313 Napisano 14 Września 2021 Mariusz ja to podejście w pełni rozumiem, serio. No ale niech będzie, że pedant - a co tam Przez takie moje podejście musiałem sprzedać Omegę SMPc i czarnego Suba no date. Aha, mój syn posiada Seiko, które wręcz uwielbia. Niestety nie centruje idealnie.... 0 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4453 #23314 Napisano 14 Września 2021 (edytowane) Czego nie rozumiesz co jest drugie w tym co sam napisałeś ? Oczywiście, ze nie chciałem Ci zrobić przykrości, nie pamiętam co powiedziałem 3 lata temu, ale nie idealnie. Może to było spoko / prawie dobrze / prawie idealnie / prawie dobrze jak na Seiko. Teraz poważnie, nawet jak nie był idealny, tyle widziałem i nabrałem dystansu, że nie był to rozjazd, który kwalifikowałby zegarek do zwrotu, poszukiwań lepszego i kto robiłby w tym egzemplarzu za jakieś 3,5k aferę powinien się leczyć. Był to zegarek na 5-. Szczególnie, że to Mariusz nosi Rolexa a nie Rolex Mariusza. Nie róbcie z piczki kapliczki. 😉 Poza tym Seiko ma poważniejszy problem niż centrowanie. W bardzo wielu zegarkach zdarza się ostatnio poniszczony fabrycznie gwint tubusa. Brak pełnych zwojów! A to już nie w kij dmuchał. Edytowane 14 Września 2021 przez Burns 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mario1971 67176 #23315 Napisano 14 Września 2021 Marcin, jak ja lubię się z Tobą przekomarzać. I pamiętaj, ja nóg nie golę. 🤣 0 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomaliusz 23134 #23316 Napisano 14 Września 2021 Może Ktoś kumaty wyjaśni ... ? W większości Japończyków tak jest a w Oriencie chyba każdym którym miałem 🤔 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4453 #23317 Napisano 14 Września 2021 O co pytasz ? Czy tak ma być i ścięty gwint jest poprawny ? Nie, nie jest. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomaliusz 23134 #23318 Napisano 15 Września 2021 No właśnie pytam o to ... bo grzyba to ścięcie gwintu na tubusie od strony dekla. Tak jak pisałem widziałem to w Orientach i innych japońcach. Zacząłem podejrzewać że tak ma być i to jakiś ukryty techniczny cel ale trochę obróbki liznąłem i nie potrafię uzasadnić w/w celu 😐 Skoro to wada to znaczy że jest masa bubli tubusa od lat 😉 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Miszkolc 27737 #23319 Napisano 15 Września 2021 Czytając o tych niecentrujących Seiko, zastanawiam się czy już jest jakiś fachman poprawiający te usterki Nie ma? To znaczy, że sprawa pomijalna.Z drugiej strony do zrozumienia irytacji niektórych ludzi posłużę się cytatem z filmu: "Człowiek kupuje samochód za 100 000$, a oni montują w nim gówniany odtwarzacz CD" 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4453 #23320 Napisano 15 Września 2021 (edytowane) 42 minuty temu, tomaliusz napisał(-a): No właśnie pytam o to ... bo grzyba to ścięcie gwintu na tubusie od strony dekla. Tak jak pisałem widziałem to w Orientach i innych japońcach. Zacząłem podejrzewać że tak ma być i to jakiś ukryty techniczny cel ale trochę obróbki liznąłem i nie potrafię uzasadnić w/w celu 😐 Skoro to wada to znaczy że jest masa bubli tubusa od lat 😉 Orient to już Epson a Epson to już Seiko. Jestem w stanie pokazać Tobie dwa identyczne Seiko SPB czy Orient Star, w jednym jest dobrze w drugim jest źle. Szczęście w nieszczęściu, że to nie gwint tubusa uszczelnia divera tylko uszczelka wewnątrz. Pokazałem to zegarmistrzowi, za głowę się chwycił. Zegarek test szczelności przeszedł. Ja moge wysnuć tylko takie rzeczy, tubus wymienny jest dopiero od MM300, do sredniej półki występuje razem z koperta, kiedyś ktoś z wycieczki po Seiko pisał, ze nowa fabryka otrzymuje obrabiarki po starej. Nowe Noże i kalibracja jest dwa razy do roku. Więc tak: Albo nie przeszkolili Chińczyków zeby przy wklejaniu tubusa do montażu nie chwytali go kombinerkami, albo do tego dochodzi to, że obrabiarka nie umie tego wypluć poprawnie, dziwne bo wsklepie metalowym śruby na kilogramy są dobrze zrobione... Edytowane 15 Września 2021 przez Burns 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Miszkolc 27737 #23321 Napisano 15 Września 2021 No właśnie pytam o to ... bo grzyba to ścięcie gwintu na tubusie od strony dekla. Tak jak pisałem widziałem to w Orientach i innych japońcach. Zacząłem podejrzewać że tak ma być i to jakiś ukryty techniczny cel ale trochę obróbki liznąłem i nie potrafię uzasadnić w/w celu Skoro to wada to znaczy że jest masa bubli tubusa od lat Prawdopodobnie, aby zanieczyszczenia z gwintu zbierały się w ścięciu i nie wycierały go. Ewentualnie ścięcie pozwala łatwiej przytrzymać tubus przy wklejaniu.Alternatywne wytłumaczenia Wersja spiskowa, aby łatwiej było zerwać gwint i kupić nowy zegarek.Wersja ekonomiczna, pręt stali o mniejszej średnicy jest tańszy.Wersja detektywistyczna, po tym ścięciu można odróżnić oryginalny zegarek od podróbki. 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomaliusz 23134 #23322 Napisano 15 Września 2021 8 minut temu, Miszkolc napisał(-a): ... Wersja ekonomiczna, pręt stali o mniejszej średnicy jest tańszy. ... Teraz to żeś przegiął o 0,5 mm. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4453 #23323 Napisano 15 Września 2021 Zwykłe partactwo!!! Nic więcej. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marak 8111 #23324 Napisano 15 Września 2021 9 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paulus57 127853 #23325 Napisano 15 Września 2021 (edytowane) Dziś, jak najbardziej prawilnie . SARB 017 na nowym pasku. Edytowane 15 Września 2021 przez Paulus57 9 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach