Sportina 91 #4176 Napisano 19 Kwietnia 2020 u góry po lewej,stal sanmai z porożem jelenia - specjalna stal z twardym rdzeniem i bardziej miękkimi bokami,środkowy to stal damasceńska,eukaliptus z Australii i poroże z Jukonu,po prawej to nóż na szyję, stal węglowa i rękojeść z drzewa oliwnego 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mario1971 67132 #4177 Napisano 29 Kwietnia 2020 Nowa ostrzałka już dojechała. 0 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tubabi 4 #4178 Napisano 29 Kwietnia 2020 (edytowane) 7 godzin temu, mario1971 napisał: Nowa ostrzałka już dojechała. Jestem zielony w ostrzeniu na takiej maszynce. Ostrzenie jakie znam to na kawału piaskowca albo kamieniu- tak śmigał mój dziadek. Do czego służą te patyczki? I jak to działa tak w skrócie? Edytowane 29 Kwietnia 2020 przez DawPi Nie cytujemy zdjęć. 0 EDOX C1 DIVER 70157 3 NIN, SEIKO SAMuRAJ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 5955 #4179 Napisano 29 Kwietnia 2020 1 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tubabi 4 #4180 Napisano 29 Kwietnia 2020 dzięki za filmik 0 EDOX C1 DIVER 70157 3 NIN, SEIKO SAMuRAJ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bober5264 3733 #4181 Napisano 29 Kwietnia 2020 Tymczasem zamówiłem swój pierwszy nóż, taniocha jakaś jestem ciekaw czy spodoba mi się noszenie noża, scyzoryk victorinoxa się przydawał.. może będę miał nowe hobby Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mario1971 67132 #4182 Napisano 29 Kwietnia 2020 16 minut temu, tubabi napisał: Jestem zielony w ostrzeniu na takiej maszynce. Ostrzenie jakie znam to na kawału piaskowca albo kamieniu- tak śmigał mój dziadek. Do czego służą te patyczki? I jak to działa tak w skrócie? Kolega @mkl1już mnie uprzedził ? 0 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tubabi 4 #4183 Napisano 29 Kwietnia 2020 23 minuty temu, mario1971 napisał: Kolega @mkl1już mnie uprzedził ? Dzięki 0 EDOX C1 DIVER 70157 3 NIN, SEIKO SAMuRAJ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
walerian 41 #4184 Napisano 1 Maja 2020 Mini multitool Ganzo za całe 30 zł;) Jedynie stalowe podkładki wymieniłem na poliamidowe plus biały smar 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
walerian 41 #4185 Napisano 1 Maja 2020 Cóż makerem nie jestem, cierpliwości do stali równiez brak więc moje nożyki są paskudne i zrobione na odwal się (wolę pracować ze skórą), ale sa mocne i ostre jak diabli; a że brzydkie to nie żal rąbać drewno do grilla Oba ze stali NCV1 mały 59-60 hrc, większy 58-59 (wartości prawdziwe, zmierzone po odpuszczeniu w narzędziowni). Rodzina już przywykła do widoku jak kroję steki/karczki taką kosą 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Calisch 137 #4186 Napisano 2 Maja 2020 Czesc. Mam bardzo przyziemne pytanie i prosbę ale liczę na fachową pomoc. Czy możecie mi doradzić jakiś przyzwoity zestaw noży kuchennych. Nie chodzi o wydanie majątku, ale już niesamowicie mnie irytuje ciągła tępota w kuchni i problem z pokrojeniem pomidora. Używam najzwyklejszych noży za góra kilkadziesiąt złotych, nawet po oddaniu ich do naostrzenia bardzo szybko się tępią. Będę wdzięczny za radę. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Teufel26 25106 #4187 Napisano 2 Maja 2020 Osobiście polecam Victorinox, maja naprawdę dobry przekrój cenowy, gdzie nie wydając majątku można kupić dobry nóż. Jednak osobiście, polecił bym zakup dobrej ostrzałki do noży. Nawet najlepszy nóż, prędzej czy później, będzie wymagał ostrzenia. 0 "Jesteśmy architektami swojego przeznaczenia" Albert Einstein Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Calisch 137 #4188 Napisano 2 Maja 2020 Dziękuję. A jaką ostrzałkę byś polecił do domowego, kuchennego użytku? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
clusca 4903 #4189 Napisano 2 Maja 2020 ...ale już niesamowicie mnie irytuje ciągła tępota w kuchni i problem z pokrojeniem pomidora. Napisze tylko jedno: pikutek (chodzi o ten z ząbkami). Do pomidorów i nie tylko nie znajdziesz nic lepszego. Tylko uważaj na samym początku, bo jego ostrość może być zgubna, jesli do tej pory wszystkie noże byly tępe. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Teufel26 25106 #4190 Napisano 2 Maja 2020 Dziękuję. A jaką ostrzałkę byś polecił do domowego, kuchennego użytku?Ja w domu używam Fiskarsa. Nie ma łatwiejszego sposobu na ostre noże. 0 "Jesteśmy architektami swojego przeznaczenia" Albert Einstein Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
walerian 41 #4191 Napisano 2 Maja 2020 Najprostsze to te z wymuszonym kątem V. Diament, wolfram ceramika. W kolejności od najtwardszego. Dla przykładu, wolfram zbiera do ok 58 hrc, wymieka w okolicach 60 hrc gdzie musi być diament. Niestety ostrze nie jest ładne po takich ostralkach Z tanich Walther za ok 30 zł ma wolfram i ceramikę i dwa kąty ok 17 i 25 bodajże. Ja stosuję płytki z nasypem diamentowym. W Castoramie jest takie ustrojstwo z 4 gradacjami. Niestety tu albo masz pewna rękę albo trzeba zrobić sobię uchwyt do stałego kąta. Noże ostre jak diabli. Z systemami ostrzącymi nie miałem do czynienia więc nie wiem czy dobre jak piszą. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jędrula.wawa 1326 #4192 Napisano 2 Maja 2020 3 godziny temu, clusca napisał: Napisze tylko jedno: pikutek (chodzi o ten z ząbkami). Do pomidorów i nie tylko nie znajdziesz nic lepszego. Tylko uważaj na samym początku, bo jego ostrość może być zgubna, jesli do tej pory wszystkie noże byly tępe. Tylko o nóż trzeba dbać, nawet ten najtańszy, kuchenny. Po umyciu odkładać na wyznaczone miejsce a nie do osączarki z pospólstwem, czyli łyżkami i widelcami. A tyle radości za 20 PLN ?⚔️ 0 "Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie." Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Calisch 137 #4193 Napisano 2 Maja 2020 9 godzin temu, Teufel26 napisał: Osobiście polecam Victorinox, maja naprawdę dobry przekrój cenowy ... Jeszcze dopytam, bo widzę że Victorinox robi noże kuchenne na różnych pulapach cenowych. Czy za godne uwagi można uznać już te z najbardziej podstawowej linii? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Teufel26 25106 #4194 Napisano 2 Maja 2020 Jeszcze dopytam, bo widzę że Victorinox robi noże kuchenne na różnych pulapach cenowych. Czy za godne uwagi można uznać już te z najbardziej podstawowej linii?Ja używam tych z średniej pułki cenowej. Wychodząc z założenia, ze ma to być narzędzie, które będzie Ci służyło każdego dnia i przez wiele lat, powinno być wygodne i niezawodne, postaw sobie górny limit.Godne uwagi powinno się uznać takie noże, które spełnia Twoje wymagania. 0 "Jesteśmy architektami swojego przeznaczenia" Albert Einstein Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jędrula.wawa 1326 #4195 Napisano 2 Maja 2020 Victorinox to firma z tradycjami i sądzę że nie powinieneś być zawiedziony ich produktami nożowymi. Posiadam poza pikutkami (pomidorkami) dwa noże kuchenne tej firmy i są spoko. Chociaż jak chciałem zaszaleć to kupiłem Japończyka ze stali dwuwarstwowej w sklepie na Książęcej (masz o rzut beretem jak odwiedzisz butik Omegi albo Roleksa na placu Trzech Krzyży w stolycy). 0 "Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie." Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
b_easy 867 #4196 Napisano 3 Maja 2020 A co powiecie na takie wodne ostrzałki? Cena oryginału powala ale podobne można za 500-600 dostać. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bober5264 3733 #4197 Napisano 3 Maja 2020 Dołączyłem do grona posoadaczy noży, fajna sprawa Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
albiNOS 01 897 #4198 Napisano 4 Maja 2020 (edytowane) W dniu 2.05.2020 o 00:17, walerian napisał: Cóż makerem nie jestem, cierpliwości do stali równiez brak więc moje nożyki są paskudne i zrobione na odwal się (wolę pracować ze skórą), ale sa mocne i ostre jak diabli; a że brzydkie to nie żal rąbać drewno do grilla Oba ze stali NCV1 mały 59-60 hrc, większy 58-59 (wartości prawdziwe, zmierzone po odpuszczeniu w narzędziowni). Rodzina już przywykła do widoku jak kroję steki/karczki taką kosą Nóż jest piękny a robota w skórze pierwsza klasa, nic dodać, nic ująć. Ups, przepraszam za cytowanie zdjęć ale po zmianach jeszcze nie ogarniam... Edytowane 5 Maja 2020 przez DawPi Nie cytujemy zdjęć. 0 Kocham Zegarki i nie dlatego, że pokazują która jest godzina. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 5955 #4199 Napisano 4 Maja 2020 (edytowane) W dniu 3.05.2020 o 19:12, b_easy napisał: A co powiecie na takie wodne ostrzałki? Cena oryginału powala ale podobne można za 500-600 dostać. Podobne, tyle ,że ręczne to można znależc w starych szopach. Naorawdę działają świetnie. Nawet przy odrobinie wprawy nie trzeba "trzymadłą" Kamień jest ważny, i trochę wprawy/znajomości rzeczy,co ma być ostrzone Edytowane 5 Maja 2020 przez mkl1 Nie cytujemy zdjęć. 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pisar 4335 #4200 Napisano 5 Maja 2020 W dniu 29.04.2020 o 13:10, mario1971 napisał: Nowa ostrzałka już dojechała. Polecam dokupic do niej diamenty. Praca na tych kamieniach to rzeź, zwłaszcza jak masz jakąś lepszą stal. 0 "Muzyka po milczeniu najlepiej wyraża to co niewyobrażalne" Aldous Huxley (1894 - 1963) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach