Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Rekomendowane odpowiedzi

Moja żona popatrzyła kiedyś na te noże tu na forum i mówi: jeszcze te twoje zegarki to przynajmniej trochę się różnią  - a to jakiś chronograf, jakiś bardziej elegancki czy inny sportowy. Zobaczyła kilka zdjęć porównawczych noży i mówi że chyba z lupą różnice między nimi widać😆 (ba, mnie też się czasem wydaje że ktoś pokazuje jakieś porównanie a ja myślę że chodzi o dokładnie 3 lub 4 takie same modele 😁).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, Jędrula.wawa napisał(-a):

Przestaniesz zaglądać do internetu to i pokusy znikną :) 

Czyli nie znkiną ;)

It's not a hobby, it's a sickness.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Terminus to sympatyczny nożyk. Z resztą SOG ma sporo fajnych modeli. Mój namber łan to Pentagon. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, MichTheOne napisał(-a):

ten watek, jak i całe forum, szkodzą na portfel. 

Takie czasy, że teraz oddychanie może szkodzić na zdrowie. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja dzisiaj zaliczył wtopę. Jakiś palant władował mi się w tył subaru, więc musieliśmy opróżnić samochód zanim poszedł na lawetę. No i Żona z kieszeni w drzwiach kierowcy wyjęła 5 (pięć) noży 🙂 Dziwnie spojrzała na mnie, ale okoliczności nie sprzyjały rozmowie - pewnie i tak nawiąże do tego, jak już zejdzie wkurw na tamtego kierowcę... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, szuwi napisał(-a):

z kieszeni w drzwiach kierowcy wyjęła 5 (pięć) noży

Zegarköw żadnych nie znalazła Dziwne 🤔

"Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Jędrula.wawa napisał(-a):

Zegarköw żadnych nie znalazła Dziwne 🤔

Zegarki wie gdzie trzymam. A teraz też wie, gdzie noże 😉

Edytowane przez szuwi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 minut temu, szuwi napisał(-a):

Zegarki wie gdzie trzymam. A teraz też wie, gdzie noże 😉

Powiedz jej, ze to do cięcia pasów. Po jednym na każdy pas :rolleyes:

Takie unijne normy :unsure:

Edytowane przez Jędrula.wawa

"Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, szuwi napisał(-a):

A ja dzisiaj zaliczył wtopę. Jakiś palant władował mi się w tył subaru, więc musieliśmy opróżnić samochód zanim poszedł na lawetę. No i Żona z kieszeni w drzwiach kierowcy wyjęła 5 (pięć) noży 🙂 Dziwnie spojrzała na mnie, ale okoliczności nie sprzyjały rozmowie - pewnie i tak nawiąże do tego, jak już zejdzie wkurw na tamtego kierowcę...

Z czym masz problem ? Oczywista, oczywistość, że w drzwiach nie mogą się walać i obijać droższe noże niż 60zł. Powiesz, że była jakaś promka w Juli a że Ci się spodobały to wziąłeś, wrzuciłeś do schowka i zapomniałeś a miały się przydać do cięcia pasów, na budowę, do warsztatu, piwnicy. Albo, że cygani na stacji Ci sprzedali bo im brakło na paliwo, ale taka tandeta i podróby, że chyba Cię naciągnęli na 200zł i wstyd się przyznać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, Jędrula.wawa napisał(-a):

Powiedz jej, ze to do cięcia pasów. Po jednym na każdy pas :rolleyes:

Takie unijne normy :unsure:

Powiedziałem, ze to dla bezpieczeństwa. W jej drzwiach był multitool 🙂

6 godzin temu, Burns napisał(-a):

Z czym masz problem ? Oczywista, oczywistość, że w drzwiach nie mogą się walać i obijać droższe noże niż 60zł. Powiesz, że była jakaś promka w Juli a że Ci się spodobały to wziąłeś, wrzuciłeś do schowka i zapomniałeś a miały się przydać do cięcia pasów, na budowę, do warsztatu, piwnicy. Albo, że cygani na stacji Ci sprzedali bo im brakło na paliwo, ale taka tandeta i podróby, że chyba Cię naciągnęli na 200zł i wstyd się przyznać.

Nie mam budowy, warsztatu ani piwnicy - zostaje cięcie pasów. No i "gdybyśmy chcieli pójść ze znajomymi na grzyby" 😄

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapytaj szanowną małżonkę po wuj jej tyle butów albo torebek. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę, że czytanie postów na tym wątku jest niebezpieczne. Zaczyna interesować się nożami jakby bardziej. Czy koledzy znają jakąś krajową firmę robiącą przyzwoite noże?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
39 minut temu, goral_ napisał(-a):

Czy koledzy znają jakąś krajową firmę robiącą przyzwoite noże?

Nawet sobie nie zdajesz sprawy, jakie cudeńka tworzą knifemakerzy. Tak jak Mirek radzi, wejdź na stronę Knives.pl :huh:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Jędrula.wawa napisał(-a):

Nawet sobie nie zdajesz sprawy, jakie cudeńka tworzą knifemakerzy. Tak jak Mirek radzi, wejdź na stronę Knives.pl :huh:

A ja radzę...

Lepiej tam nie wchodź... 😎

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do czego służy to kółko na grzbiecie głowni?

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dysk służący do otwierania ostrza.

Podobnie jak kołek w ostrzu tak i dysk ...

Screenshot_20211112-163108_Chrome.jpg

Edytowane przez zadra

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, zadra napisał(-a):

dysk służący do otwierania ostrza.

Tego można się domyśleć, ale mnie zastanawia ten „róg” nad kółkiem. Ktoś gdzieś kiedyś pisał że zaczepiasz nim o kieszeń i otwierasz klingę. Tylko jakoś nie mogę tego sobie wyobrazić, niestety 🤔

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie Spartan Talos i Pohan Leu.Talos to wiadomo mały lekki i bardzo poręczny folder.Na razie testowane tylko cięcie kartonów i jakieś foliopaki.Póki co ostrość trzyma spoko(stal CTS-XHP)Natomiast Pohan Leu to jest moim zdaniem kawał świetnego noża.Widać gołym okiem spory kunszt japońskiego makera produkującego noże od 2003 roku.Mechanika na łożyskach działa naprawdę kozacko.Tytanowe śrubki andyzowane na niebiesko,  dodatkowo sporo carbonu , który ostatnimi czasy zauroczył mnie w nożach.Reasumując otrzymujemy połączenie pancernego masywnego noża z ostrzem jak brzytwa.Dodatkowo głownia typu scandi daje efekt "wow " po użyciu flipera.Naprawdę jest to fajny produkt i wątpię abym chciał się go pozbyć w najbliższych miesiącach... ;)

74181b1b004233c8.jpg

9e20269a77bccfbf.jpg

30b6e868d25678b4.jpg

03bb46ef0bfd4640.jpg

Edytowane przez Genovese_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, Jędrula.wawa napisał(-a):

ale mnie zastanawia ten „róg

To był pomysł Emersona. 

W odpowiedni sposób włożony nóż w kieszeni spodni (zapięty nożowym klipsem) podczas wyjmowania trafia tym "rogiem" na krawędź kieszeni i powoduje otwarcie ostrza w trakcie wyjmowania to z kieszeni.

Co kto lubi..

Ja i tak wolę "szprężynowca"..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, zadra napisał(-a):

podczas wyjmowania trafia tym "rogiem" na krawędź kieszeni i powoduje otwarcie ostrza

Aż sobie z tekturki wyciąłem coś na kształt ostrza z tym rogiem, ale za huhu nic mi nie wychodzi ..... tak, nie ma to jak sprężynowiec :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, Jędrula.wawa napisał(-a):

Aż sobie z tekturki wyciąłem coś na kształt ostrza z tym rogiem, ale za huhu nic mi nie wychodzi ..... tak, nie ma to jak sprężynowiec :)

wbij sobie na YT Emerson knife i odtwórz ten film co w screenie wstawiam.

Niestety nie umiem z telefonu uzyskać linka bezpośrednio do filmu..

Screenshot_20211112-174724_YouTube.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi