Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, mariaczi napisał(-a):

Mam podobne odczucia co do Bokera. Nawet jak mi jakiś sie podoba to po zmacaniu zawsze jest coś nie tak. Mechanika nie zachwyca, wykończenie przeciętne lub słabe. Cena zazwyczaj zbyt wysoka jak na to co oglądam...
Mam tylko OTF Bokera Hogue ale to inna jakość.

fe12f759cc61e2728971e20d688a7332.jpg

S20FE 5G

To jest porządny otf gratuluje wyboru🔪

C6D947E3-71AB-48E2-BB92-7119AE61294E.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Mateo napisał(-a):

I jak z jakością?

Nie mogę się do końca doczytać czy wszystkie modele są produkowane w USA.

W moim Caimanie jest bardzo dobrze ale w P38 DA już może być różnie. Zobacz tu 1:50 min  Terrain 365 P-38 d/a dual action auto knife - YouTube  może to tylko pojedynczy przypadek.

Stop Terravantium (niemagnetyczny, 100% nierdzewny) jest robiony w USA, przynajmniej tak się chwalą na swojej stronie. Sprzedają też same blanki tego stopu. Co do reszty to trudno powiedzieć, teraz w dobie CNC Chińskim to już nic nie jest pewne ;)

Jeśli chodzi o sam stop pomijając jego cechy to nie widzę jakiejś specjalnej różnicy w porównaniu do np 154CM czy S30V. Pomimo w składzie karbików vanadu dość słaba agresja cięcia. Ostrość trzyma przyzwoicie choć jeszcze za krótko go mam.

Edytowane przez Pioters
Poprawiony link ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Mateo napisał(-a):

Właśnie przyjechała... Bardzo rzadka mała Sebenza 21 z niedostępnymi już okładzinami Spalted Beech, Dodatkowo wersja leworęczna.

Szkoda, że wybór okładzin CRK tak się zmniejszył.... Pamiętam jeszcze piękny heban, kły mamuta i morsa czy snakewood...

20220929-120114.jpg

20220929-120033.jpg

Trochę starego i trochę nowego

20220929-115959.jpg

Ło Panie. Cuda widze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piękne te sebki. Ceny jak dla mnie zaporowe za taki nóż. Graty pięknych okazów.
Robiłem podejście do małej sebki i mała jest za mała, a dużą przegoniły fajniejsze folderki.

S20FE 5G

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, mario1971 napisał(-a):

Duża też jest fajna.

803e589a5c698cd5bb51a3ff76e3ca2d.jpg

Zgadzam się, duża też fajna....

20220929-182126.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oklepane, fajne to one były 20 lat temu 😁

Edytowane przez Pioters

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajnie, że ci się chce tak opisywać te noże, dobrze się to czyta, krótki ale konkretny opis, dobre foty 👍

Edytowane przez Pioters
literówka ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadzam się. Świetne są te krótkie ale treściwe recenzje/rekomendacje.

Dziękuję za nie loco50.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, loco50 napisał(-a):

Civivi nr 2.Tym razem Baklash.Drożej niż Praxis, ale Sharg sprzedał taniej w promocji - był prawie w cenie Praxisa. Od razu wypalę prosto z mostu-kolejny porządny EDC dla przeciętnego Polaka- nożownika😁. Pierwsze wrażenie po wzięciu do ręki - waga lekka. Zadziwiająca przy tym rozmiarze. Klinga 89 mm, stal taka jak w Praxisie. Długi, na prawie 1/3 długości grzbietu, jimping dajacy bardzo dobre podparcie pod kciuk. Korespondujący z nim duży i łagodnie wyprofilowany finger choil pozwala na pewny i daleki chwyt. Do precyzyjnych prac idealnie. 

Rękojeść łagodnie wyprofilowana, okładki to "wungiel" na G10. Bardzo przyjemnie w dotyku. Duży otwór do linki - dobrze, bo czasami ozdobne zawieszki są na grubym paracordzie. Blokada liner lock,trochę twarda . O mechanice pisać nie będę bo po co się powtarzać 😁. Klips do głębokiego przenoszenia.. 

Podsumowując - dość duży nóż z możliwością prac precyzyjnych, zadziwiająco lekki jak na swój rozmiar, dla wielu nosicieli 😁 zaleta, u mnie mały minusik, ale naprawdę mały 😁. Bardzo przyjemny w dotyku, pewny chwyt, dobrze wyprofilowany. Trochę twardsza blokada niż w Praxisie. Zdecydowanie fajny. 

DSC_2445.JPG

DSC_2446.JPG

DSC_2447.JPG

DSC_2448.JPG

DSC_2449.JPG

Dobrze ze komuś się jeszcze chce. Ja jak zaczynam interesować się nożem to najpierw sprawdzam ile wazy a później czy da się obsłużyć klips jedna ręka. Jak napiszesz w kilku nożach lekki to nadal nie wiemy co to lekki( dodaj wagę i będzie jeden maruda mniej). Żeby nie było, dla mnie lekki nóż ( spory folder to między 100- a 140 g) Życzę wytrwałości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pamiko, ja to oceniałem organoleptycznie 😁. Wziąłem do łapy, a że krzepki ze mnie chłop to wydał się lekki jak piórko. 

Sprawdziłem w internetach - 110 g. 

Praxis - 125g i czuć różnicę. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdybyś się znudził tymi civivi daj znać, pomogę w potrzebie.

Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziś do kieszeni wędruje...

IMG_20220930_054549_326.jpg

IMG_20220930_054602_204.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Civivi Cetos. Nóż z gatunku ładnych 😁. Ale  czy mocno funkcjonalnych i pracowitych? Wizualnie przyjemna , smukła i proporcjonalna linia. Waga 111 g. 88 mm ostrego Sandvika 14C28N.Klinga otwierana za pomoca flippera, do którego jeszcze wrócę lub rowka w klindze - kit, można było go sobie darować bo rozłożenie jej w ten sposób zwłaszcza grubymi palcami jest niemożliwe. Długi , nieagresywny jimping daje dobre i wygodne podparcie kciuka. Finger choil już nie tak głęboki, podstawa ostrza nieco kłuje w palec.Rękojeść długa , wygodna, smukła. Z jednej strony smacznie podana micarta, z drugiej stal. Klips dobrze umiejscowiony, też do głębokiego noszenia. 

Mechanika - i tu jest z nią mały problem. Może nie z samymi łożyskami a z małym flipperem. No właśnie, mały flipper. Mógłby być wyższy, ramię dźwigni byłoby dłuższe i otwieranie byłoby łatwiejsze. A tak czasami palec się ześlizguje i ostrze nie wyskakuje do końca. Rozumiem, że jest to podyktowane smukłym dizajnem i niechęcią do burzenia linii ale mógłby być ciut bardziej wyrazisty. Blokada liner lock działa bez zarzutu, zwalnianie jest łatwe  , miękkie. 

Podsumowując - nóż, ładny, smukły, dobrze układa się w kieszeni, nie przeszkadza przy siadaniu, praktycznie nie czuje się go w kieszeni. Dobre materiały , dobrze leży w ręce. Dwa minusy, a w zasadzie jeden dość  ważny z punktu widzenia funkcjonalności - mały flipper. Drugi to bezsensowny rowek w klindze niby do otwierania. Generalnie - nóż ładny , do lekkich prac w środowisku miejskim😁

DSC_2450.JPG

DSC_2451.JPG

DSC_2452.JPG

DSC_2453.JPG

DSC_2454.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Civivi Cetos. Nóż z gatunku ładnych . Ale  czy mocno funkcjonalnych i pracowitych? Wizualnie przyjemna , smukła i proporcjonalna linia. Waga 111 g. 88 mm ostrego Sandvika 14C28N.Klinga otwierana za pomoca flippera, do którego jeszcze wrócę lub rowka w klindze - kit, można było go sobie darować bo rozłożenie jej w ten sposób zwłaszcza grubymi palcami jest niemożliwe. Długi , nieagresywny jimping daje dobre i wygodne podparcie kciuka. Finger choil już nie tak głęboki, podstawa ostrza nieco kłuje w palec.Rękojeść długa , wygodna, smukła. Z jednej strony smacznie podana micarta, z drugiej stal. Klips dobrze umiejscowiony, też do głębokiego noszenia. 
Mechanika - i tu jest z nią mały problem. Może nie z samymi łożyskami a z małym flipperem. No właśnie, mały flipper. Mógłby być wyższy, ramię dźwigni byłoby dłuższe i otwieranie byłoby łatwiejsze. A tak czasami palec się ześlizguje i ostrze nie wyskakuje do końca. Rozumiem, że jest to podyktowane smukłym dizajnem i niechęcią do burzenia linii ale mógłby być ciut bardziej wyrazisty. Blokada liner lock działa bez zarzutu, zwalnianie jest łatwe  , miękkie. 
Podsumowując - nóż, ładny, smukły, dobrze układa się w kieszeni, nie przeszkadza przy siadaniu, praktycznie nie czuje się go w kieszeni. Dobre materiały , dobrze leży w ręce. Dwa minusy, a w zasadzie jeden dość  ważny z punktu widzenia funkcjonalności - mały flipper. Drugi to bezsensowny rowek w klindze niby do otwierania. Generalnie - nóż ładny , do lekkich prac w środowisku miejskim

DSC_2450.thumb.JPG.1cc914870128bdc7def12eeb1d861beb.JPG
DSC_2451.thumb.JPG.9a0c0039dfd6a0ab984dfb1ecf71ab88.JPG
DSC_2452.thumb.JPG.b08d73bc19561534d84246335de1a39d.JPG
DSC_2453.thumb.JPG.d6c31009cde47c76af636f03740bab9c.JPG
DSC_2454.thumb.JPG.44d787b0b12a8123d1c3bf97abb5c471.JPG

Świetny, zwięźły opis. 🏻Chyba lepszy niż sam nóż. 🤣 Choć urody mu ująć nie można.

Czy miał ktoś doczynienia z Benchmade Tengu 601 i może podzielisz się opinią na jego temat? Idzie jeszcze gdzieś to dorwać?? A może komuś się znudził Microtech Ultratech z drop pointem lub ewentualnie tanto (inne opcje mnie nie interesują)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

UTX to maleństwo i przy mocnej sprężynie przy otwieraniu wysuwa się z z dłoni czyli ciężko go otworzyć, chyba, że masz małe dłonie to może być spoko. Moim zdaniem to Ultratech to jest  miniumum jeśli chodzi o MT 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
UTX to maleństwo i przy mocnej sprężynie przy otwieraniu wysuwa się z z dłoni czyli ciężko go otworzyć, chyba, że masz małe dłonie to może być spoko. Moim zdaniem to Ultratech to jest  miniumum jeśli chodzi o MT

Tak, już się poprawiłem. Będę szukać ultratecha, a może combat troodona. Nowy benchmade shootout też całkiem ciekawie wygląda. 🤔

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko wygląda. Paździerz straszny. Miałem. Odesłałem. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Tylko wygląda. Paździerz straszny. Miałem. Odesłałem. 

Tego się obawiałem. 🤣 No to out.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi