Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
neuro

Nóż

Recommended Posts

21 godzin temu, mirek 1969 napisał(-a):

Dzięki.No i fajnie cenowo mnie wyszedł .

Ciekawe czy mi jutro do paczkomatu przyjdzie przesyłka. Nie była opcja na weekend ale kiedyś też nie miałem z opcją na weekend a przyszła w sobote. 

Nie przyszła jednak paczka dzisiaj. Trza do poniedziałku przeczekać.

Chwalimy się nożami, ale czym je ostrzycie :)

Ja dotychczas mając najlepsze ostrze ze stali 154cm nie przykładałem do tego wagi bo to trzymało ostrość długo i rzadko go używałem (dyuuży Gator2) a reszta np z Aus8 to się ostrzy na byle czym :) 

Teraz jednak moje główne ostrze EDC to Benchmade z s30v i zastanawiam się czy toto się ostrzy na kamieniu wodnym powiedzmy finisz na 1000 lub 800 czy też jednak coś w diamencie?  Nie mam jakieś poważnej zajawki i zboczenia na tle ostrzenia, ma być ekonomicznie i ma się w miarę spokojnie ostrzyć do codziennego użytku.

Na razie myślałem o czymś takim

https://kolba.pl/product/40487,ostrzalka-do-nozy-kamien-wodny-the-edge-stonesharp-240-800

https://kolba.pl/product/40486,ostrzalka-do-nozy-kamien-wodny-the-edge-stonesharp-400-1000 

Nie polecam. Raczej sugerowałbym diament.

I jeżeli kolega nie ma wprawy, to jakiś system wymuszający stały kąt. Można też dać do ostrzenia.

6 godzin temu, Mateo napisał(-a):

Norsemany się mnożą jak króliki 😁

To jest mój kolejny cel...strasznie ciekawy nóż i od dłuższego czasu nie daje spokoju. Do tego czytam same zachwyty o jakości wykonania i dbałości o detal.

Trzeba kupić, nie ma rady :) 

3 godziny temu, Darecki napisał(-a):

Temat bardzo ciekawy i długo nad nim rozmyślałem. 

Doszedłem do wniosku, że przy "zwykłym" użytkowaniu szkoda  zachodu na doktoryzację z ostrzenia. Po pierwsze nie nauczysz się jak mało ostrzysz a po drugie skoro mało używasz i mało ostrzysz to chyba lepiej oddać to w ręce fachowca. 

Zawodowiec zrobi to za Ciebie za grosze 35-50 zł i zrobi to na takim poziomie o jakim sam możesz zapomnieć. 

Chyba, że masz zajawkę na ostrzenie lub chęć wydania kasy na system ostrzący :)  Jak masz to system Ostry lub Kazak i masz kozacki sprzęt na dożywocie i to taki z górnej półki.

Wszystko kwestia priorytetów i Twoich potrzeb.

"Muzyka po milczeniu najlepiej wyraża to co niewyobrażalne" Aldous Huxley (1894 - 1963)

Ja kupiłem system Ruixin z ali. Koszt z diamentami to około 250zł. Poniżej pierwsza próba na starym ganzo. Około godzinki i możemy strugać włosf42e41e40a8af2c29ccdc468fbe65609.jpg

6 godzin temu, Darecki napisał(-a):

Ja dotychczas mając najlepsze ostrze ze stali 154cm nie przykładałem do tego wagi bo to trzymało ostrość długo i rzadko go używałem (dyuuży Gator2) a reszta np z Aus8 to się ostrzy na byle czym :) 

Teraz jednak moje główne ostrze EDC to Benchmade z s30v i zastanawiam się czy toto się ostrzy na kamieniu wodnym powiedzmy finisz na 1000 lub 800 czy też jednak coś w diamencie?  Nie mam jakieś poważnej zajawki i zboczenia na tle ostrzenia, ma być ekonomicznie i ma się w miarę spokojnie ostrzyć do codziennego użytku.

Na razie myślałem o czymś takim

https://kolba.pl/product/40487,ostrzalka-do-nozy-kamien-wodny-the-edge-stonesharp-240-800

https://kolba.pl/product/40486,ostrzalka-do-nozy-kamien-wodny-the-edge-stonesharp-400-1000 

Ja nie ostrze.Bo moich noży nie używam. Do używania to mam targowy taki za 40zł. Po parapecie przejade i  ostry jak  żyleta😀

18 minut temu, mirek 1969 napisał(-a):

Ja nie ostrze.Bo moich noży nie używam. Do używania to mam targowy taki za 40zł. Po parapecie przejade i  ostry jak  żyleta😀

Zauroczył mnie twój dowcip 😁

no chyba że to nie był dowcip... 

10 godzin temu, Mateo napisał(-a):

Norsemany się mnożą jak króliki 😁

Piękna kolekcja.

5 godzin temu, Darecki napisał(-a):

Z kątem dam rade :) 

A jakie parametry tego diamentu?

Zależy na jakiej precyzji zależy. Po ostrzeniu na grubszej gradacji ostrze jest "jadowite", bardziej agresywne, po drobniejszej - aksamitne. Ja używam 600  na zgrubne i 1200 na wykończenie, a potem skórę z odrobiną pasty polerskiej i można się golić.

Jakiś miesiąc temu pytałem tu na wątku co byście zaproponwali jako nożowy odpowiednik kategorii dress watcha. I  przyszedł... Czy nóż pasterski mieści się w ww. kategorii? Nie wiem, ale jestem b. zadowolony. 😁🤗😉

IMG_20230130_083729.jpg

IMG_20230130_083300.jpg

IMG_20230130_083330.jpg

IMG_20230130_083351.jpg

bbe9893eac108e47910e8c233cdb4551.jpg
Hej

Mój kompan od długiego czasu. Czas chyba na zmianę :)

Pozdrawiam.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

7 minut temu, kazior napisał(-a):

bbe9893eac108e47910e8c233cdb4551.jpg
Hej

Mój kompan od długiego czasu. Czas chyba na zmianę :)

Pozdrawiam.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Jeden z fajniejszych Spyderco moim zdaniem🙂

50562794851_c99eff7957_b.jpg

Instagram: przemekspce

1 minutę temu, Przemek84 napisał(-a):

Jeden z fajniejszych Spyderco moim zdaniem🙂

prawda :) ale widzę, że Twój fajnie przyzdobiony i ładnie 'zużyty' :)

1 minutę temu, kazior napisał(-a):

prawda :) ale widzę, że Twój fajnie przyzdobiony i ładnie 'zużyty' :)

Kilka lat codziennie w pracy używałem stąd i tematyczny grawer. Teraz Shamana męczę😉 Sage dostał na jesień regrind  bo zdążyło mu ubyć kilka mm KT przez wieloletnie ostrzenie. Za to tytan został ładnie porysowany tak jak lubię🙂

52594383335_86e9135e2b_b.jpg

1 minutę temu, Przemek84 napisał(-a):

Kilka lat codziennie w pracy używałem stąd i tematyczny grawer. Teraz Shamana męczę😉 Sage dostał na jesień regrind  bo zdążyło mu ubyć kilka mm KT przez wieloletnie ostrzenie. Za to tytan został ładnie porysowany tak jak lubię🙂

lubię styl z jakim starzeje się tytan. A co to za logo na głowni?

Teraz, kazior napisał(-a):

lubię styl z jakim starzeje się tytan. A co to za logo na głowni?

Raptorartur. Znany z bardzo wysokiej jakości wyrobów polski knifemaker, do tego ogarnia regrindy. Mam jeden nóż od niego, wykonanie tip top. Np wyjście szlifu lepsze niż w TRC. 

51900600705_17b4cb7a60_b.jpg