Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość Marcin99

Motocykle

Rekomendowane odpowiedzi

I ja też mam Shima Aviator :D

I taki motorek, od czasu do czasu go tu pokazuję

2026081314452531.jpg

I właśnie w tym roku zmieniłem w nim, po 10 latach razem, wydechy na oryginalne(na zdjęciu) - i jestem nimi zachwycony :D Wcześniej były Cobry, więc niby markowe, ale głośne, za głośne. Przetestowałem ileś db killerów, ale dopiero na oryginalnych jest naprawdę fajnie, jak nie dudni tak w kasku ;) A ten argument o bezpieczeństwie serio jest nietrafiony, wkurza się tylko tych za sobą, jak im pierdzi ;) Więc ja bym się jednak zastanowił, czy na pewno chcesz akcesoryjny wydech ;)

Gratuluję zakupu, piękna maszyna :) i bez frędzli ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja dużo jeżdżę z wujkami, zapaleni posiadacze hd, obaj mają wydechy pełne przeloty. Jeśli oni prowadzą a ja jadę za nimi to jest katorga. Taki huk. 

Edytowane przez egzo18

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od wakacji śmigam sobie taką 125. To mój pierwszy kontakt z motocyklem, ale już postanowione, że w przyszłym roku prawko na kategorie A :D

IMG_0636.jpeg

IMG_0637.jpeg

222BF54A-BFB9-4B8F-8703-E7AA83204126.jpeg

IMG_0812.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, Sajmonm napisał(-a):

Od wakacji śmigam sobie taką 125. To mój pierwszy kontakt z motocyklem, ale już postanowione, że w przyszłym roku prawko na kategorie A :D

imageproxy.php?img=&key=60f6b451b09b5df1

IMG_0636.jpeg

IMG_0637.jpeg

222BF54A-BFB9-4B8F-8703-E7AA83204126.jpeg

IMG_0812.jpeg

Ładna. I plan dobry 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zontesy mają w miarę dobre opinie.

Rozmawiałem z kilkoma kolegami, to z chińskich różnych marek właśnie zontesy proponowali.

Prawko "A" to dobry pomysł jeśli już jeździsz i polubiłeś. 

16 godzin temu, StaryWilk napisał(-a):

Himalayan 450: Nowa konstrukcja również odnotowała pojedyncze, głośne przypadki uszkodzeń ramy (np. złamania w okolicy kręgosłupa ramy nad mocowaniami) podczas ciężkiej eksploatacji off-roadowej. [1]

Skala: Choć nie jest to usterka dotykająca absolutnie każdego egzemplarza, temat był szeroko dyskutowany na forach i w społecznościach motocyklowych (np. Reddit czy Wykop), zwłaszcza w kontekście jazdy z dużym obciążeniem lub skoków w trudnym terenie."

Tu też nie można popadać we paranoje, bo "zabić" można każdą maszynę.

Motocykl waży 190kg i wyobrażam sobie jak nadmiar skoków i dobić zawieszenia w terenie może wpływać na ramę.

Jak jeszcze doda się wielkiego chłopa, który wcześniej solidnie użytkował motocykle terenowe to wyciśnie z Himka ostatnie soki.

Ja bardziej obawiam się niedokładności produkcji, bo jednak Indie niekoniecznie muszą mieć te same normy jakościowe co inne uznane marki motocyklowe.

Miesiąc temu znalazłem ogłoszenie H450, w którym włascicel opisał wymianę głowicy na gwarancji w ASO RE a przebieg miał bardzo niewielki 
(nie pamiętam, czy 2000km czy 9000km).

Co musi się stać, żeby motocykl po dotarciu musiał mieć wymienianą głowicę? Wg mnie błąd produkcyjny w składaniu albo np niewłaściwe luzy zaworowe.. Ktoś tam na linii czegoś nie dopatrzył w tym egzemplażu. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 godzin temu, rmak napisał(-a):

Tak dzisiaj właśnie te rękawice.

A co do patrzenia, to ja kupiłem, to przez pierwszych kilka miesięcy codziennie chodziłem do garażu, żeby chwilę popatrzeć i micha mi się śmiała. A nawet teraz, po kilku latach ciągle sprawia mi to dużą przyjemność. Tak więc i Tobie życzę wiele radości i przede wszystkim bezpiecznej jazdy. Może trafi się też okazja kiedyś pojeździć razem.

Będzie bardzo miło. Tobie również życzę przyjemnie spędzonego czasu na jednośladzie.

16 godzin temu, uminus napisał(-a):

I ja też mam Shima Aviator :D

I taki motorek, od czasu do czasu go tu pokazuję

2026081314452531.jpg

I właśnie w tym roku zmieniłem w nim, po 10 latach razem, wydechy na oryginalne(na zdjęciu) - i jestem nimi zachwycony :D Wcześniej były Cobry, więc niby markowe, ale głośne, za głośne. Przetestowałem ileś db killerów, ale dopiero na oryginalnych jest naprawdę fajnie, jak nie dudni tak w kasku ;) A ten argument o bezpieczeństwie serio jest nietrafiony, wkurza się tylko tych za sobą, jak im pierdzi ;) Więc ja bym się jednak zastanowił, czy na pewno chcesz akcesoryjny wydech ;)

Gratuluję zakupu, piękna maszyna :) i bez frędzli ;)

Dzięki!
To jest nas trzech w Aviatorach.

Problem z wydechem w H-D jest dokładnie taki, jak opisali recenzenci tego motocykla. Układ, przez obowiązujące normy, jest tak skonstruowany, że praktycznie w ogóle go nie słychać.
Dla mnie istotne jest nieuprzykrzanie życia innym, ale wydobycie z jednostki tego, co można, oczywiście w ramach przyzwoitości. S&S, który zamówiłem, ma wkładkę.

Podobną sytuację miałem z Mustangiem. W wersji FL zastosowano regulowany wydech i ten samochód brzmiał... pięknie. Po otwarciu wydechu pojawiał głęboki pomruk V8, który przy mocniejszym wciśnięciu gazu przechodził w naprawdę soczyste brzmienie. I właśnie o coś takiego mi chodzi. 

Edytowane przez Autor1984

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie pękł pierwszy 1000km.

20261004_175432.jpg

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szybko poszło 😎

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od zeszłego roku posiadam GSA, zdążyłem zrobić Włochy i Szwajcarie. W tym roku plany były na Rumunię, ale chłop wjechał we mnie innym motocyklem i teraz jest kopanina z ubezpieczalnią. Już bym pośmigał, a tu końca nie widać, dramat... 

IMG_0431.JPEG

IMG_9151.JPEG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Jarosław napisał(-a):

IMG-20261005-WA0002.jpg

Coś jakby znajome miejsce :) 

PXL-20250706-130215808.jpg

PXL-20260808-123200414.jpg

:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jodłówka Tuchowska. Podjazd pod tą wieżę widokową to żwir, kamienie i piach. Było bardzo wesoło hah. Dawno nie miałem takiego stresu na drodze, motocykl absolutnie tańcował. Drogowe opony. Ale wyjechałem i zjechałem :)

20261006_175838.jpg

Edytowane przez egzo18

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi