Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
JANUSZ003

Klub Miłośników Zegarków Sinn

Rekomendowane odpowiedzi

1 minutę temu, cordi7 napisał(-a):

Co byście na moim miejscu zrobili?

Ja bym sobie dał spokój. Każdy zegarek prędzej, czy później, spotka się z jakąś framugą drzwi itp., itd. Rys, nawet dbając o zegarek, nie unikniesz, jeszcze ich nałapiesz. Za 6-8 lat jeśli jeszcze będziesz miał ten zegarek i będziesz go wysyłał do serwisu, to się zastanowisz, czy wymienić szkło na nowe. Szkoda by mi było otwierać nowy zegarek.

Zrobisz jak uważasz. To Ty nosisz ten zegarek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 minut temu, cordi7 napisał(-a):

Ja bym zostawił (i tak też zrobiłem, choć miałem ryskę na ok 5 mm, z którą zegarek wyjechał z fabryki), ale wszystko zależy od tego, jak na to reagujesz. Jeśli za każdym razem to widzisz i cię to wkurza, to lepiej zaryzykować i odesłać na wymianę.

Ja jednak do zewnętrznego AR podchodzę w sposób pragmatyczny - jest to element, który podlega zużyciu i prędzej czy później do jego naruszenia dojdzie. Tak jak pojawiają się ryski, wybłyszczenia (cały dekiel mam już wybłyszczony od leżakowania) czy wgniotki na kopercie i bransolecie. A nikt przecież nie wysyła zegarka na polerkę, gdy pojawi się jakaś rysa. Ot zwyczajna eksploatacja.

Natomiast gdyby chodziło o rysę na wewnętrznym AR czy o jakiś paproch, odbarwienie tarczy albo inne odstępstwo od normy, które jest wynikiem błędu na etapie produkcji, to tutaj już nie ma zmiłuj. Na pewno by mnie to denerwowało dużo bardziej niż cały zewnętrzny AR w ryskach.

A co do „hard coating” to pierwsze słyszę. Chyba że opracowali coś nowego i się tym nie pochwalili. Ale nie wiem, co to ma wspólnego z czasem użytkowania. Przecież tu nie chodzi o to, że ta warstwa kiedyś wyparuje, tylko o siłę uderzenia w szkło. Możesz zarysować AR przy przymiarce, a możesz mieć czysty po 10 latach użytkowania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
55 minut temu, PKS napisał(-a):

A co do „hard coating” to pierwsze słyszę. Chyba że opracowali coś nowego i się tym nie pochwalili. Ale nie wiem, co to ma wspólnego z czasem użytkowania. Przecież tu nie chodzi o to, że ta warstwa kiedyś wyparuje, tylko o siłę uderzenia w szkło. Możesz zarysować AR przy przymiarce, a możesz mieć czysty po 10 latach użytkowania.

Dear Mr. X

We are very sorry that you have scratches on the AR coating after such a short time. 

Your model has a hard anti-reflective coating and should therefore be quite resistant. Nevertheless, even a hard anti-reflective coating will show signs of wear and tear. To check whether the anti-reflective coating is faulty, the watch would need to be sent in. Unfortunately, this cannot be determined from a photograph. 

We hope you find this helpful. For further information please feel free to contact us at any time. 

Kind regards

Dorothee Klein 

Sinn customer service

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, cordi7 napisał(-a):

Dotknął mnie wasz brak wiary 😛

Sinn odpisał, że ten model ma jakąś “hard coating” i że nie powinno dojść tak szybko do takiego uszkodzenia.

Musieliby sprawdzić i w tym celu należy zegarek odesłać do nich, jeśli coś jest faktycznie na rzeczy wymienią szkło.

Umówiłem się, ze podjadę do mojego majstra, który jest autoryzowanym sprzedawcą i serwisantem Sinna i rzuci okiem.

Jeśli wg niego to będzie ubytek na zewnętrznej powłoce AR - zegarek jedzie do serwisu, on organizuje wysyłkę.

I tu pytanie: warto się w to bawić? Naprawią jedno a zostawia paproch albo zepsują coś innego… sam nie wiem.

Ja bym podjechał i odesłał na serwis jeżeli będzie taka możliwość.

Masz być zadaowolony a nie się wkurzać, że ma na szkle skazę. 

Poza tym chyba nie muszę Cię uświadamiać, że jak powłoka jest zle nałożona w tej sztuce 

to ta wada może się powiększać/scierać w tym miejscu dalej. Może, oczywiście nie musi.

Niemniej spokój jest łatwo osiągalny, odsyłasz i tyle.

Edytowane przez Funky_Koval

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
38 minut temu, cordi7 napisał(-a):

To check whether the anti-reflective coating is faulty, the watch would need to be sent in. Unfortunately, this cannot be determined from a photograph. 

Ja to odczytuję tak, że sprawdzą, czy z AR jest wszystko w porządku (czy powłoka nie została wadliwie nałożona), a nie że wymienią szkło na czyste.

Zdziwiłbym się, gdyby zaczęli na gwarancji wymieniać szkła z powodu zarysowanego AR, ale może trafiłeś na lepszy dzień tej pani ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, cordi7 napisał(-a):

Dotknął mnie wasz brak wiary 😛

Sinn odpisał, że ten model ma jakąś “hard coating” i że nie powinno dojść tak szybko do takiego uszkodzenia.

Musieliby sprawdzić i w tym celu należy zegarek odesłać do nich, jeśli coś jest faktycznie na rzeczy wymienią szkło.

Umówiłem się, ze podjadę do mojego majstra, który jest autoryzowanym sprzedawcą i serwisantem Sinna i rzuci okiem.

Jeśli wg niego to będzie ubytek na zewnętrznej powłoce AR - zegarek jedzie do serwisu, on organizuje wysyłkę.

I tu pytanie: warto się w to bawić? Naprawią jedno a zostawia paproch albo zepsują coś innego… sam nie wiem.

Ja mimo wszystko bym sprawdził co i jak. I jeżeli tak piszą to chyba wymienił szkło na gwarancji. 

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Crafter Blue, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No podjadę do majstra, pogadamy, popatrzy - i zobaczymy. Szczerze to jak mnie to wkurzyło tak teraz nie chcę chyba otwierać zegarka, na pewno nie u Sinna. Mojemu majstrowi ufam, im - tak sobie. A bujać się z naprawą tego, co potencjalnie zepsują … no cóż.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
48 minut temu, cordi7 napisał(-a):

No podjadę do majstra, pogadamy, popatrzy - i zobaczymy. Szczerze to jak mnie to wkurzyło tak teraz nie chcę chyba otwierać zegarka, na pewno nie u Sinna. Mojemu majstrowi ufam, im - tak sobie. A bujać się z naprawą tego, co potencjalnie zepsują … no cóż.

Daj znać i... powodzenia :)

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, cordi7 napisał(-a):

Szczerze to jak mnie to wkurzyło tak teraz nie chcę chyba otwierać zegarka

A widzisz tę ryskę na co dzień? Ja to się muszę uważnie przyglądnąć pod odpowiednim kątem, żeby je dostrzec, a mam ich kilka, w tym takich dłuższych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W moim UX jest  mikroskopijna kropka na Ar, niby nic niewielkiego, ale wiem, że jest. 

Jeżeli zegarek dotrzyma u mnie momentu serwisu celem wymiany baterii (oleju itp), to przy okazji zlecę wymianę szkła. Specjalnie, tylko  na wymianę szkła bym nie wysłał. 

W przypadku Sinna Dominika może być tak,  jak pisze PKS. Stwierdzą, że powłoka jest ok - bez wady i szkła nie wymienią na gwarancji. I trzeba się z tym liczyć, że zażądają opłaty. To jest wg. mnie najprawdopodobniejszy scenariusz. 

IMG_7074.thumb.jpg.592ae78eda01b71b2db49ec42b501957.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dominik, jak to jest mała niewidoczna na co dzień ryska, to tak jak pisze część Kolegów i jak sam stwierdziłeś - zostawić, poczekać do czegoś grubszego. 
no chyba, że powłoka jest trefna i zacznie Ci za chwilę łapać rysy od patrzenia. Wtedy nie ma siły. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, PKS napisał(-a):

A widzisz tę ryskę na co dzień? Ja to się muszę uważnie przyglądnąć pod odpowiednim kątem, żeby je dostrzec, a mam ich kilka, w tym takich dłuższych.

Odpowiednie światło i kąt, inaczej nie widać. Podejść do majstra podejdę ale chyba oleję i zostawię jak jest. Ryzykować obijanie w wysyłce i ewentualne ponoszenie kosztów żeby wkrótce zapewne nabawić się kolejnej rysy… nie ma sensu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 godzin temu, cordi7 napisał(-a):

Odpowiednie światło i kąt, inaczej nie widać. Podejść do majstra podejdę ale chyba oleję i zostawię jak jest. Ryzykować obijanie w wysyłce i ewentualne ponoszenie kosztów żeby wkrótce zapewne nabawić się kolejnej rysy… nie ma sensu.

I to jest rozsądna decyzja. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 hours ago, cordi7 said:

Ja bym jeszcze dodał, że po co sobie psuć "miesiąc miodowy"...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
On 9/13/2025 at 10:03 PM, cordi7 said:

Jesli mozesz to uzywaj i nie zwaracaj na to uwagi. Po pewnym czasie wszystkie zewnetrzne AR'y cierpia na te same choroby - albo rysy, albo (jak u mnie) uszkodzenia chemiczne. W moim U50 po wizycie w aquaparku, AR nie nadawal sie juz do niczego. 

Na szczescie, niezaleznie czy to przez porysowanie czy inne czynniki, bardzo latwo jest zdjac bezel i usunac AR przez polerke Polywatch'em. 

Jesli moge dorzucic swoje 3 grosze, to jesli nie cackasz sie z zegarkiem i uzywasz zgodnie z przeznaczeniem, nabawisz sie uszkodzen AR predzej czy pozniej. W zwiazku z czym wymiana szkla przyniesie tylko tymczasowy efekt. Docelowo skonczy sie na polerce polywatch'em i problem odejdzie na zawsze. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Walezy napisał(-a):

Jesli mozesz to uzywaj i nie zwaracaj na to uwagi. Po pewnym czasie wszystkie zewnetrzne AR'y cierpia na te same choroby - albo rysy, albo (jak u mnie) uszkodzenia chemiczne. W moim U50 po wizycie w aquaparku, AR nie nadawal sie juz do niczego. 

Na szczescie, niezaleznie czy to przez porysowanie czy inne czynniki, bardzo latwo jest zdjac bezel i usunac AR przez polerke Polywatch'em. 

Jesli moge dorzucic swoje 3 grosze, to jesli nie cackasz sie z zegarkiem i uzywasz zgodnie z przeznaczeniem, nabawisz sie uszkodzen AR predzej czy pozniej. W zwiazku z czym wymiana szkla przyniesie tylko tymczasowy efekt. Docelowo skonczy sie na polerce polywatch'em i problem odejdzie na zawsze. 

Zgadzam sie w 100% ,cieszyć sie z zegarka a jak sie pojawi więcej rys to polerka i po sprawie 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, slawek1654 napisał(-a):

Zgadzam sie w 100% ,cieszyć sie z zegarka a jak sie pojawi więcej rys to polerka i po sprawie 

Taa, Sinn to bardziej narzędzie niż biżuteria😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Orientujecie się, czy w tym roku Sinn podniósł ceny w Europie (w USA ponoć tak, ale to może być kwestia ceł)? Nie zanotowałem sobie cen przed 1 września i teraz nie mam z czym porównać. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli dobrze kojarzę to tak - 105ka jest ciut droższa niż ja płaciłem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, PKS napisał(-a):

Orientujecie się, czy w tym roku Sinn podniósł ceny w Europie (w USA ponoć tak, ale to może być kwestia ceł)? Nie zanotowałem sobie cen przed 1 września i teraz nie mam z czym porównać. 

Tak wychodzi, że 100 euro. Na Zatoce Zegarków na pewno 903 jest droższa niż była .  

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Crafter Blue, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 godzin temu, PKS napisał(-a):

Za UX GSG 9 (EZM 2B) with TEGIMENT w sierpniu płaciłem 2950€ a teraz jest za 2990,wzrost nie duży, 

no ale zawsze coś 🙃

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi