Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Sql

Rolex Cosmograph Daytona 116520

Rekomendowane odpowiedzi

W ogóle mnie Rolexy nie kręcą. Nawet do Panerai'ów prawie mnie koledzy z forum przekonali, ale z Rolexami nic z tego:-) Zlinczujecie mnie... Popatrzcie na wystawę sklepową z Rolexami i Breitlingami... Pierwsze, co przychodzi do głowy: wieś tańczy i śpiewa:-p

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W ogóle mnie Rolexy nie kręcą. Nawet do Panerai'ów prawie mnie koledzy z forum przekonali, ale z Rolexami nic z tego:-) Zlinczujecie mnie... Popatrzcie na wystawę sklepową z Rolexami i Breitlingami... Pierwsze, co przychodzi do głowy: wieś tańczy i śpiewa:-p

I nawet oswietlenie maja na tej wiejskiej imprezie :rolleyes:

post-27195-0-60102200-1331589581.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Submariner o niebo ładniejszy :rolleyes:...zazdroszcze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nowa Daytona czarna na żywo tak sobie wygląda jak dla mnie, sub - klasycznie do bólu , jeśli Daytona i to nowa to tylko biała albo z meteorytową tarczą ( Darek mogłeś mniejsze foto zrobić - to juz nic by nie było widać :P - nadal czekam na ładne fotki albo na żywo). Fajne ! W deep Sea zepsuli bransoletę, natomiast optymalny jest GMT master 2 z ceramicznym i nawet 100m mi nie przeszkadza , tak czy inaczej gratulacje .

cyt.-Wszystkie Ryśki to porządne chłopy !

Piotr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz racje Staruszek, 116520 z czarna tarcza czegos brakuje, mozliwe ze wymienie tarcze na biala albo z czasem fundne jeszcze drugi zegarek, bialy. Mialem juz biala tarcze do 116520 wczesniej ale w zeszlym roku sprzedalem. Teraz moglaby sie przydac.

Jesli chodzi o GMTIIc... bardzo ladny zegarek, swietny ceramiczny bezel, antyrefleks na lupce.... ale jakos nie moge sie do konca przekonac do tego szerszego poprowadzenia "uszu"... moze z czasem...

I ponawiam prosbe o zdjecia meteorytowej Daytony Dariuszu!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bez namyslu sub bije na glowe daytone. Wg mnie oczywiscie. Gratuluje swietnych zegarkow :P Ale I tak deepsea jest nr 1 B)

Nic dodać, nic ująć. Najpierw deepsea, potem sub, ...a potem reszta B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sql, bez obrazy oczywiście:-)

A za co oprócz werku tak lubicie Submarinera? Czy może za to, że wyznaczył on na długie lata stylistykę sub'ów? Czy za lupkę?:-p

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lucas22,

ja też nienawidziłem Rolexa.

Za korone, obciach, za lupke.

A teraz marzy mi się Rolex z lupką.

Do tego trzeba dorosnąć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lucas22,

ja też nienawidziłem Rolexa.

Za korone, obciach, za lupke.

A teraz marzy mi się Rolex z lupką.

Do tego trzeba dorosnąć.

Ja chyba do tego nie dorosnę B)

Jeżeli Rolex to tylko vintage (większość to piękne zegarki), a z nowych jedynie Milgauss mi podchodzi, ale nie na tyle żebym chciał go mieć :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A długo tak trzeba dorastać? Bo ja to już tak od 10-ciu lat zmieniam zegarki. Przeszedłem przez Omegi, Zenihy, IWC, Jaegera, Vacherona, etc. A Rolex jak mi nie pasował, tak nie pasuje. Jest tyle ciekawych sub'ów, że Rolex przy nich wydaje się po prostu nudny. Żeby nie pozostać gołosłownym... Glashütte Original Sport Evolution Panorama Date - świetna maszyna z dużą, czytelną datą i żadnej lupki nie potrzeba:-)

Powiem szczerze - kiedyś już myślałem o Rolexie Submarinerze, ale obejrzałem i stwierdziłem, że po tygodniu mi się znudzi. Nie, nie, ja dziękuję. Ale autorowi postu gratuluję, że zdobył coś, co lubi i sprawia mu to radość. Oto przecież chodzi!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i żadnej lupki nie potrzeba:-)

mozna wybrac wersje bez lupki:) lub lupke usunac jako to juz jeden z naszych kolegow zrobil:)

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z calej oferty Rolexa - tylko SUB - jest piękny. Problem w tym ze jest dużo ładniejszych SUB-ów ale to tylko moje skromne zdanie...

Piękne zegarki posiada autor tego wątku - koniec i kropka :-)

Gdyby jeszcze mniej tego produkowali........

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sub ładniejszy :)

Ubrałbym go jeszcze w ten "nato-kosmiczny" pach z napisem "Real astronauts wear Rolex". Ludzie go głównie do gmt noszą ale i przy submarinerze parę razy na forach widziałem :)

Oba zegarki to legendy, ale mi osobiście bardziej leży sub.

[b][i] Poszukuję starych high-end quartz'ów, zegarków kamertonowych i innych dzieci rewolucji elektronicznej [/i][/b]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Eh... każdy zachwyca się zegarkami kolegi Sql a wszystkie jego zaprezentowane "zabaweczki" pojawiające się tu na forum to jedynie trochę lepszej jakości chińczyki... Nie chcę uznawać się za eksperta, chociaż sam kocham zegarki (nie podróbki - repliki, zwał jak zwał, tylko prawdziwe dzieła sztuki) i jest to jedną z moich pasji, po prostu trafiłem na stronę RWG, nazywają się replica watch group i tam Sql-Pl jest osoba z liczbą postów przekraczającą 2000, wszędzie go pełno, stronę zegarkiklub śledzę od dawna jednak brak mi czasu na pisanie postów jednak to co widzę przeraziło mnie, zauważyłem że ktoś z forum kupił Omegę od Sql, podejrzewam że to też mógł być fake.

Identyczne zdjęcia zegarków Sql pojawiają się na stronie z replikami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. (...) wszystkie jego zaprezentowane "zabaweczki" pojawiające się tu na forum to jedynie trochę lepszej jakości chińczyki(...)

2. (...)trafiłem na stronę RWG(...)

3. (...)tam Sql-Pl jest osoba z liczbą postów przekraczającą 2000(...)

4. (...)zauważyłem że ktoś z forum kupił Omegę od Sql, podejrzewam że to też mógł być fake.(...)

5. (...)Identyczne zdjęcia zegarków Sql pojawiają się na stronie z replikami.(...)

1. To poważne oskarżenie. Możesz to jakoś udowodnić?

2. Kto szuka, ten znajduje.

3. O ile wiem, żeby taką informację uzyskać, to trzeba być zarejestrowanym użytkownikiem tego forum... reszta bez komentarza.

4. (!) patrz pkt 1. Insynuacje zostaw politykom.

5. (!) patrz pkt 3

Żeby było jasne. próbowałem jako niezarejestrowana osoba znaleźć opisywane zdjęcia i profil. Nie znalazłem. Brak dostępu bez rejestracji.

Ja, niżej podpisany oświadczam, że będę zabierał głos na forum KMZiZ tylko w dyskusjach związanych z zegarmistrzostwem, lub dotyczących sposobu funkcjonowania tegoż forum.

13-08-2010

Mirek Kornaszewski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawie się zrobiło...

Co na to Kolega sql?

Ponieważ sam "nie siedzę" w rolexach, to co przedstawiaja fotki? Topowy zegarek, czy dobra podróbka?

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znawcą nie jestem. Jednak na kilku fotkach Suba wyraźnie widać lekko przesuniety czubek trójkacika na bezelu wobec podziałki na tarczy - i to o "niepełny klik" To niedoróbka? Czy ktoś coś wie o wspomnianym RWG?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Adi, dziekuje za PM bo nie odwiedzalem KMZIZ ostatnio i nie zauwazylem co sie tu dzieje.

Tak, jestem czlonkiem forum RWG, pomiedzy innymi forami typu TZ, WUS itd od ok. 2004 roku. Owszem, forum RWG poswiecone jest z zalozenia milosnikom replik co moze byc prez Was nie do konca tolerowane, jednak polecam Wam zajrzenie tam chociaz na chwile, przekonacie sie, ze wlasnie tam znajdziecie najwiecej milosnikow zegarkow ktorzy w dodatku maja niesamowita wiedze na temat mechanizmow, wielu malych detali ktore "oryginalne" fora czesto przeoczaja z oczywistych wzgledow - zasada "ide do salonu, kupuje, mam oryginal, nie do konca interesuje mnie co w nim siedzi".

Nie wiem czy pamietacie moje posty na temat replik Dayton - i ogromna niewiedze i niepewnosc ze strony znawcow KMZIZ... replika czy oryginal. Ja wowczas podzielilem sie cala wiedza, ktora uzyskalem nie tu, nie na TZ, czy rolexforums ale na RWG.

Gdybyscie spedzili troche czasu na forach typu RWG, wiedzielibyscie to na bank.

Nie mozna miec przyslowiowych klapek na oczach, to co jest tam tworzone przez niektorych czlonkow jak np odtwarzane z mega dokladnoscia vintage paneraie na oryginalnych mechanizmach Angelus 8-dniowych (repliki idace w ceny ok 7 tys euro).

MM3646-2-1.jpg

MM3646-8DaysMotor1-1.jpg

Czy uwazacie, (tylko bez urazy) ze na forum KMZIZ ktos moze znalezc informacje na temat tego jak zbudowac we wlasnym zakresie zegarek typu Zenithowa Daytona 16520 od zera? Z WYLACZNIE oryginalnych czesci?

Ja sie np tego nauczylem wlasnie na RWG i prowadzilem ten projekt ponad rok do zakonczenia, z zalozeniem jedynie oryginalnych czesci, zdobywanych na forach rolexa, ebayu, timezone itd (ponizej kilka fotek z etapow budowy):

post-27195-0-97178300-1331593258.jpg

post-27195-0-32062600-1331593260.jpg

post-27195-0-88565700-1331593261.jpg

post-27195-0-78397800-1331593264.jpg

post-27195-0-03361500-1331593266.jpg

Moim zdaniem cos takiego jest niesamowicie fascynujace, ciekawe i powinno byc wspierane. Koszt oryginalnych czesci jest wysoki ale satysfakcja po skonczonym projekcie nie do porownania z zakupem u dealera.

Czy taki zegarek uwazacie za chinszczyzne?

Tak sie sklada ze kocham zegarki, jest to moja najwieksza pasja i staram sie miec otwarty umysl, kolekcjonuje zarowno oryginalne zegarki, franken-watche oraz repliki.

Zdarza mi sie skladac zegarki z oryginalnych czesci i uwazam to za fascynujace, zaznaczam jednak ze NIGDY taki skladak nie jest przeze mnie sprzedawany na oryginalnych forach bez poinformowania o pochodzeniu. Takie zegarki najlepiej chodza na forach pokroju RWG, tylko tam sa docenione bo tam sa ludzie ktorzy podobne projekty prowadza lub prowadzili i wiedza ile to wiedzy, pieniedzy, pracy, czasu.

Jesli zas chodzi o insynuacje na temat mojego oszukiwania Was - tak sie sklada ze np moj Panerai 112 poddany w watpliwosc powyzej pochodzi od czlonka tego forum, kupilem go w Warszawie, z kompletem pudelek i dokumentow z wempe. Wiec najpierw musialbym byc oszukany ja :unsure:

Omega Speedmaster ktora sprzedalem uzytkownikowi forum pochodzila od najbardziej znanego sprzedawcy speedmasterow na swiecie - sabashioyakiz1 - japonczyka sprzedajacego dziesiatki jak nie setki tych zegarkow na ebayu.

Wspolczesna Daytona 116520 od ktorej zaczal sie ten watek pochodzi rowniez z Polski, kupilem ja zaledwie kilka tygodni temu od znanego sprzedawcy z allegro, z tej dokladnie aukcji:

http://allegro.pl/item1142490184_najbardziej_poszukiwany_legendarny_rolex_daytona.html

Polecam kontakt z czlowiekiem, utrzymuje sie z handlu zegarkami, dobrze sie zna, mysle ze jest szansa ze bedzie pamietal nasze spotkanie - jesli jestem szpiegowany na forach typu RWG to wykonanie jednego krajowego telefonu rowniez nie powinno byc problemem :D

A jesli chodzi o trojkacik z lume w Submarinerze - wystarczy wiedziec jak wyglada budowa bezela w Submarinerze zeby wiedziec czy mala tolerancja jest mozliwa czy nie. Ktos z Was umieszczal tu takie zdjecia?

Wybaczcie zamieszanie, mam nadzieje ze conieco sie wyjasnilo.

Pozdrawiam

Maciek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam rejestrowałem się po to aby znaleźć różnice pomiędzy chińszczyzną a prawdziwym zegarkiem.

I to jest wlasnie swietne w tego typu forach, wlasnie tam sie najlepiej dowiesz na co zwrocic uwage, zeby nie dac sie nigdy oszukac oraz znacznie poszerzyc wiedze o mechanizmach itd.

Zdjęcia Sql_pl na forum z replikami:

IWC Top Gun razem z Panerai również prezentowanym przez niego tu na forum: post-27195-0-89474500-1331593289.jpg powłoka antyrefleksyjna IWC wygląda dobrze ?

Tak, ten zegarek to Franken z oryginalnym mechanizmem IWC 79320 oraz wszystkimi innymi oryginalnymi czesciami, poza ceramiczna koperta, ktora byla akurat nie do zdobycia.

Panerai: post-27195-0-23892500-1331593291.jpg zdjęcie z forum z replikami przy zmianie paska, na tym forum to zdjęcie nie zostało zamieszczone, tylko zdjęcia Panerai użytkownika Sql z tymi dwoma paskami

Wybacz, ze nie wrzucam dokladnie wszystkich zdjec na kazde forum. :unsure:

Omega: post-27195-0-57204200-1331593292.jpg również nie zamieszczone na tym forum, powłoka antyrefleksyjna Omegi wygląda jakby jej nie było...

Antyrefleks na hesalitowym szkle speedmastera? Cytujac Ciebie - "żal..." :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo pouczające informacje :huh: , na pewno inaczej bedę patrzył na zegarki bez oryginalnej dokumentacji, która też jest zapewne dostępna bez problemu dla kogoś kto wystarczająco głęboko siedzi w temacie, czyli jak zawsze jedynie ręcznej produkcji nie da się wykonać we własnym zakresie z wystarczającą starannoscią i błędami ktore tylko twórca jest w stanie popełnić i tylko konkretnymi narzędziami . Dzięki za spory zastrzyk wiedzy, ja przyznaję się szczerze, że jakoś takie rzeczy nigdy mnie nie interesowały , co do wspomnianej Omegi, na plexi oczywiście nie ma żadnego antyrefleksu i nigdy nie było.

cyt.-Wszystkie Ryśki to porządne chłopy !

Piotr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kurcze, zaintrygowałeś mnie, bo aż z ciekawości przeglądnąłem zatoke pod kątem jakie tam są części i jest praktycznie wszystko.

Taki zegarek to dla mnie nie oryginał tylko składak. Na oryginalnych częściach.

Pewnie nie ustępuje oryginałowi gdy użyjesz tego samego oryginalnego mechanizmu, koperty itd i będzie nie do odróżnienia od oryginału.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kurcze, zaintrygowałeś mnie, bo aż z ciekawości przeglądnąłem zatoke pod kątem jakie tam są części i jest praktycznie wszystko.

Taki zegarek to dla mnie nie oryginał tylko składak. Na oryginalnych częściach.

Pewnie nie ustępuje oryginałowi gdy użyjesz tego samego oryginalnego mechanizmu, koperty itd i będzie nie do odróżnienia od oryginału.

Chyba nie do końca "ogarniam"...

Jasne, że mozna samodzielnie złożyć dowolny zegarek z oryginalnych części. jeśli nic się nie spaprze, to taki zegarek będzie nie do odróznienia od oryginału, a jedynym brakiem będą "papiery".

Ale jaki jest sens ekonomiczny takiej zabawy? Na "zdrowy rozum" koszt części powinien znacznie przekroczyć cenę gotowego zegarka, bo części zamienne są drogie. Chyba, że nie sa oryginalne, albo pochodzą z wątpliwego źródła. Do tego, zeby taki zegarek złożyć, trzeba jeszcze włożyć sporo własnej roboty i czasu.

Czy Kolega sql, lub któryś z Kolegów będacych w temacie byłby skłonny mnie oświecić, co do sensu ekonomicznego takiego składania?

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja myślę, że ustępuje i to bardzo. Składanie zegarków w manufakturach odbywa się w określonych warunkach, przy użyciu odpowiednich narzędzi i podlega dokładnej kontroli i to właśnie decyduje min. o ich jakości, a nie tylko fakt użycia oryginalnych części.

Kolega Sql prezentując w galerii IWC Top Gun'a nawet się nie zająknał o tym, że to składak i na dodatek z nieoryginalną kopertą. Szkoda, bo pamiętam jakie gromy posypały się na innego klubowicza, który opisał swoją przygodę z uszkodzonym Zenithem do którego ośmielił dorobić się tylko tarczę, że to podróba, że bezprawnie użył logo Zenitha, itd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.