Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Encanto

Klub Miłośników Zegarków DOXA

Rekomendowane odpowiedzi

5 minut temu, Sierżant Julian napisał(-a):

Płycej. Ogólnie przyjmuje się, że wynika to z różnicy między ciśnieniem statycznym a dynamicznym. Zasadniczo zegarki wodoszczelne popularne na rynku są testowane statycznie. W przypadku tzw. ciśnienia dynamicznego chodzi o to, że ruchy np. zegarkiem na danej głębokości dodatkowo zwiększają (chwilowo) ciśnienie, które na niego działa.

Jednak pewną niejasność stwarza tutaj rolex, który swojego Deepsea Challenge, opisanego na 11 000 m (na tarczy), RZECZYWIŚCIE przetestował do tej głębokości, przymocowując go właśnie do batyskafu schodzącego do Rowu Mariańskiego. Przy czym dodatkowo firma Rolex deklaruje gdzieś tam, że ich zegarki mają zapas bezpieczeństwa 25%, z czego mogłoby wynikać, że ta cholera zniesie jakieś czternaście kilometrów. Ale ten zegarek to straszna cegła, a poza tym gdyby ktoś znalazł się w morzu na głębokości 14 kilometrów, to jego zmartwieniem nie byłoby, która godzina, ale raczej jak się obudzić z tego dziwnego snu :-))

Z tym "ciśnieniem dynamicznym" to tak wiele razy poruszany temat (upraszczany i demonizowany), że szkoda gadać. ;)
https://www.watchuseek.com/threads/the-definitive-final-end-all-mother-of-all-threads-about-dynamic-pressure-and-wr.5106081/

Sprawny zegarek z wodoszczelnością 100 m wystarczy dla zwykłych śmiertelników, a już powyżej 200 m to raczej overkill niż istotny ficzer. Pusty marketing i nic więcej. :)

FS: Zenith A384 | Grand Seiko SBGX093

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli na wszelki wypadek lepiej ściągać Dosię przed myciem rąk. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, machlo napisał(-a):

Z tym "ciśnieniem dynamicznym" to tak wiele razy poruszany temat (upraszczany i demonizowany), że szkoda gadać. ;)

Można go jeszcze bardziej zagmatwać, w oparciu o gęstość cieczy 😉

6 godzin temu, PKS napisał(-a):

Czyli na wszelki wypadek lepiej ściągać Dosię przed myciem rąk. 

Najprościej zrobić test szczelności w zakładzie zegarmistrzowskim, i spać spokojnie 🤗

@Sierżant Julian w dalszym ciągu snujesz „opowieści z mchu i paproci” (żeby nie powiedzieć, że umyślnie głupoty opowiadasz) - czyli nie wiesz, ale się wypowiesz.

Ale opowiadasz śmiesznie 👍😂

Edytowane przez Osmodeusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A o co znowu chodzi?

9 godzin temu, machlo napisał(-a):

https://www.watchuseek.com/threads/the-definitive-final-end-all-mother-of-all-threads-about-dynamic-pressure-and-wr.5106081/

Sprawny zegarek z wodoszczelnością 100 m wystarczy dla zwykłych śmiertelników, a już powyżej 200 m to raczej overkill niż istotny ficzer. Pusty marketing i nic więcej. :)

Absolutnie. Zresztą po pierwsze, dziś tych zegarków nikt już nie używa do nurkowania poza ewentualnymi zadeklarowanymi hobbystami - rekreacjonistami dawnych czasów, a po drugie WR=300 m, które dotyczy większosci tzw. diverów obecnych na rynku, starczy i tak do wszystkiego. A już z pewnością do desk-divingu, uprawianego powszechnie przez użytkowników 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 2.12.2024 o 08:11, Sierżant Julian napisał(-a):

Absolutnie. Zresztą po pierwsze, dziś tych zegarków nikt już nie używa do nurkowania poza ewentualnymi zadeklarowanymi hobbystami - rekreacjonistami dawnych czasów

Więc w jakim celu jest norma ISO 6425 ?

i gwarancje  producentów, że ich zegarki są zgodne z w/w normą, bądź co więcej - certyfikowane 

O wojskowych normach już nie wspominając  

Edytowane przez Osmodeusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy jest sens jeszcze dzisiaj pracować o tej porze...

doxa.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Doxa Sub 300 “Great White” Topper Edition limitowana do 100 sztuk. Tarcza full lume.

IMG_20241206_215825.jpg

Małżeństwo i zegarki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, AK&AK napisał(-a):

Doxa Sub 300 “Great White” Topper Edition limitowana do 100 sztuk. Tarcza full lume.

Chyba jedna z najciekawszych wariacji na temat suba, ale mam pewne obawy co do lumy. Jeśli jest tak mocnym punktem jak w regularnych trzysetkach, to szkoda zawracać sobie nią głowy (na zdjęciach wygląda ok., ale to tylko zdjęcia). 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mi się bardzo podoba i to bez zastrzeżeń. No może nie kupiłbym jako pierwszej i jedynej ale bardzo fajna.

A ja z moją 300T cieszymy się spokojem kiedy małżonka w spa.d4b9678b649100d73d3a71682da7ec4a.jpg

Wysłane z mojego SM-F731B przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie do Szanownych Kolegów/Koleżanek w Subax Doxy umiłowanych :) - jak jest z tą lumą?

Pytam, ponieważ jest dla mnie istotne, żeby w zegarku, który ją posiada była ona mocna i długo świeciła (szczególnie jeśli to diver).

Z czasów młodości mam sentyment do powieści Cliva Cusslera, które przeczytałem chyba wszystkie a na pewno większość.

I chociaż Dirk Pitt nosił obowiązkową pomarańczową (podobnie jaki autor), mnie bardzo chodzi po głowie ta postarzono - piaskowa edycja 300T poświęcona Cusslerowi.

Jako punkt odniesienia podałbym Tudora Black Bay, którego luma świecąca na zielono jest bezproblemowo czytelna przez całą noc. 

Zresztą nawet poczciwe Seiko skx-y świeciły jak to mówią "jak pochodnia".

Jak na tym tle wypada 300T?

Dziękuję za wszelkie odpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam Tudora BB58 oraz Doxę Sub 300 (Ty rozważasz wariant 300t i tutaj nie wiem czy są jakieś różnice w świeceniu). Luma w Tudorze jest świetna, za to w 300 bardzo słaba. Tak naprawdę na tarczy mamy cieniutkie kreseczki lumy, która przestaje świecić dosyć szybko. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
30 minut temu, wojtek91 napisał(-a):

Mam Tudora BB58 oraz Doxę Sub 300 (Ty rozważasz wariant 300t i tutaj nie wiem czy są jakieś różnice w świeceniu). Luma w Tudorze jest świetna, za to w 300 bardzo słaba. Tak naprawdę na tarczy mamy cieniutkie kreseczki lumy, która przestaje świecić dosyć szybko. 

Dziękuję za informację - czyli pewnie zrezygnuję, nie sądzę, żeby 300T w stosunku do 300 była w tej kwestii lepsza.

Pamiętam jak kupiłem z ciekawości Gerlacha Enigmę - luma była tam tragiczna, coś jak opisałeś. Szybko opuścił kolekcję... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minut temu, gienek74 napisał(-a):

Dziękuję za informację - czyli pewnie zrezygnuję, nie sądzę, żeby 300T w stosunku do 300 była w tej kwestii lepsza.

W mojej 300 luma jest bardzo słaba, w zasadzie ledwo widoczna. Natomiast w 1200t (protoplasta 300t) po ponad 10 latach świeci całkiem fajnie, ale na pewno nie jak w Seiko czy nawet Sinnach. Jest to jednak przyzwoity poziom, choć nie sądzę, żeby całą noc pociągnęła. Tudora nie mam, więc nie mogę porównać.

Generalnie Doxy Sub nie kupuje się dla lumy ani z innych pragmatycznych powodów :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 hour ago, gienek74 said:

Mam pytanie do Szanownych Kolegów/Koleżanek w Subax Doxy umiłowanych :) - jak jest z tą lumą?

Pytam, ponieważ jest dla mnie istotne, żeby w zegarku, który ją posiada była ona mocna i długo świeciła (szczególnie jeśli to diver).

Z czasów młodości mam sentyment do powieści Cliva Cusslera, które przeczytałem chyba wszystkie a na pewno większość.

I chociaż Dirk Pitt nosił obowiązkową pomarańczową (podobnie jaki autor), mnie bardzo chodzi po głowie ta postarzono - piaskowa edycja 300T poświęcona Cusslerowi.

Jako punkt odniesienia podałbym Tudora Black Bay, którego luma świecąca na zielono jest bezproblemowo czytelna przez całą noc. 

Zresztą nawet poczciwe Seiko skx-y świeciły jak to mówią "jak pochodnia".

Jak na tym tle wypada 300T?

Dziękuję za wszelkie odpowiedzi.

Ja mam rozne marki zegarkow, wlacznie z Rolexem (Submariner) czy Sinn'em (U50), i nic tak dobrze nie swieci w nocy jak Ball. Nawet po 15 latach od zakupu. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 minut temu, Walezy napisał(-a):

Ja mam rozne marki zegarkow, wlacznie z Rolexem (Submariner) czy Sinn'em (U50), i nic tak dobrze nie swieci w nocy jak Ball. Nawet po 15 latach od zakupu. 

Trudno zanegować tryt, też miałem Balla Marvelighta i chociaż nie świecił tak intensywnie jak dobrze naświetlona luma, to jednak cały czas równo i czytelnie.

Swojego miałem przez ponad trzy lata, kupionego jako nowy, więc nie było problemu.

Ciekawe, że po 15 latach nadal trzyma, z tego co pamiętam po 10 miał zacząć powoli tracić "rozszczepialność" aż do zaniku po 25.

31 minut temu, PKS napisał(-a):

Generalnie Doxy Sub nie kupuje się dla lumy ani z innych pragmatycznych powodów :) 

No właśnie tu leży szkopuł... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie długotrwałość świecenia lumy jest bardzo ważna, dlatego początkowo kupowałem zegarki z trytem a obecnie trzymam się takich, które mają porządną lumę C3. Niestety Doxa do nich zupełnie nie należy, jest to jeden z powodów dla których ostatecznie zrezygnowałem z zakupu Doksy SUB 300, mimo że obiektywnie uważam ją za piękny zegarek. Ale u mnie kurzyłby się w szufladzie 😞 Drugim powodem jest masa: to jednak ciężkie klocki są. Dlatego ostatnio postanowiłem poeksperymentować z tytanowym Maranezem: lżejszy i luma C3.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, rip napisał(-a):

W moim posiadaniu było już kilkanaście Dox Sub. Różne modele na przestrzeni lat, wszystkie w wersji Pro.

Czasami wracałem do tych samych wersji. Nigdy nie sądziłem, że wrócę do Sub 300, tym bardziej, że miałem dla mnie model "ostateczny" czyli Sub 300 Pro Aqua Lung.

Musze przyznać, że ten Searambler mnie zauroczył. Jest piękny, wydaje się bardzo vintage, i ten kontrast ...

Gratulacje! Dość długo czaiłem się na ten wariant, ale finalnie padło na Sharkhunter. Do tej pory nie wiem który byłby lepszy dla mnie, ale widzę że w przypadku Subów sam kolor tarczy zmienia tak dużo, że spokojnie można mieć w kolekcji więcej niż jedną sztukę. Dodatkowo dochodzi rozróżnienie 300 vs 300t, a teraz jeszcze dodatkowo 200t w różnych wariantach wykończenia tarczy. Jest w czym wybierać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolory zmieniają wszystko, a searambler to chyba najfajniejszy sub. Oczywiście professional to podstawa, ale morski wędrownik ma imho najwięcej uroku.

U mnie na razie tylko pomarańczka i żółtek, ale srebrny będzie następny w kolejce. Tylko jeszcze nie wiem, który - 300 lub 200t.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

;] 

IMG_20241225_105438-01-01-01-01.jpeg

👉📸 All Rights Reserved®                                                                    Diver'sholic 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, pisar napisał(-a):

Po wielu latach ogladania Doxy w końcu dołączam do klubu 🫡 ze swoją „300” 50th Anniversary Edition

Świetny! Pochwal się, jak świeci :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, PKS napisał(-a):

Świetny! Pochwal się, jak świeci :D

Jeszcze przed zakupem miałem świadomość, że nie świeci

Szkoda ale też nie skreśle świetnego zegarka przez świecenie 😮💨

"Muzyka po milczeniu najlepiej wyraża to co niewyobrażalne" Aldous Huxley (1894 - 1963)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi