tarant 2975 #326 Napisano 3 Listopada 2012 Rabbi Akiba ben Josef miał sporo racji 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ulan 4 #327 Napisano 3 Listopada 2012 Zegar przygotowano do sprzedaży w Angli, tam znają się na renowacji i na dobieraniu wahadeł. Spróbuj odkleić tę płytkę na dole. Moim zdaniem została dorobiona, podobnie jak kilka innych elementów. Na razie obejrzalem tylko zdjecia - faktycznie ta plytka wyglada na doklejona.Sprobuje ja odkleic i dam znac, ale nie teraz, jak bede robil rysunek korony.Dobranie takiego wahadla graniczy z cudem, przynajmniej dla mnie. Bo przeciez bezsprzecznie potwierdzamy, ze jest ono od GB o nr 27xxx. Mam pytanie co do tylnej plyty skrzyni - u mnie jest wklejona,a na zdjeciu powyzej - dodatkowo przykrecona.Moja wyglada na stara i zniszczona, sa szczeliny na bokach, nie sadze zeby to ktos kiedys rozbieral. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
canaletto 1 #328 Napisano 3 Listopada 2012 Witam Gustav Becker nr 77xxx 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2975 #329 Napisano 3 Listopada 2012 Sterczyny są nader ekstrawaganckie. Nie mam jednak żadnych "uprawnień" do ich zanegowania. Dla Jacka, jeśli o to poprosi, możesz zrobić zwymiarowanie korony. W tej kwestii temat jest zakończony... 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
canaletto 1 #330 Napisano 3 Listopada 2012 (edytowane) Sterczyny faktycznie są inne, były razem z zegarem, są na pewno stare i tworzą kpl. Trudno powiedzieć czy są oryginalne od tej skrzyni, czy ktoś np 100 lat temu dorobił sobie nowe sterczyny, ale wyglądają z zegarem bardzo dobrze, Edytowane 3 Listopada 2012 przez canaletto 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ulan 4 #331 Napisano 4 Listopada 2012 Dziekuje Wam wszystkim za zdjecia i pomoc.Darek - bardzo prosze o zwymiarowanie korony - wyslalem w tej sprawie PW 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kasiaMF 234 #332 Napisano 8 Listopada 2012 GB przed i po renowacji... Przed: Po: Pieknie, wygląda jak z fabryki 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sylwiusz 1 #333 Napisano 23 Listopada 2012 piękne zegary. mam w domu 3 kompletne GB - zaraz idę robić fotki 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2282 #334 Napisano 23 Listopada 2012 No to dołączyłem do braci spod znaku ukoronowanej kotwicy. Z całego zakupu tylko mechanizm jest interesujący, skrzynka zaś posiada wartość jedynie opałową, tak myslę...Czy wahadło może być Beckerowskie? Znaczy się tylko drążek wahadła i soczewka.Mechanizm miniaturowy o numerze 46xxx bijący, tarcza 13-tka. Jak mogła wyglądać skrzynka, mocowanie mechanizmu i gong? 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WueM 120 #335 Napisano 24 Listopada 2012 Miałem nadzieję, że bijące miniatury GB istnieją. Wskazówki są oryginalne. ale podejrzewam, że minutowa ma odłamaną przeciwwagę. Z wahadła miała szansę uchować się jedynie soczewka, może dolne okucie z nakrętkami. Z moich obserwacji wynika, że miniatury rzeczywiście były zmniejszonymi wersjami "dorosłych" zegarów. Skrzynka może być odtworzona na podstawie tych z miniaturowych chodzików ewentualnie może być pomniejszoną wersją pełnowymiarowej (mogę służyć zdjęciami takich par: duza skrzynia i mała, tyle że w moim przypadku małe posiadają werk sprężynowy i tarczę 14 cm). Mocowanie mechanizmu też powinno być zmniejszone, gong spiralny o mniejszej średnicy i cieńszym drucie. 0 Wojtek + Certina Club 2000 od lat Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FRANK 1 #336 Napisano 24 Listopada 2012 (edytowane) Ciekawa ta miniatura .Mysle ,ze malo GB wyprodukowal takich maluchow.Do tego ten niski numer werku.Moze kolega A.Mroziuk wypowie sie co do ilosci wyprodukowanych werkow oraz w jakich skrzyniach byly montowane. Edytowane 24 Listopada 2012 przez FRANK 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kasiaMF 234 #337 Napisano 24 Listopada 2012 Robi wrażenie Jak już mu znajdziesz skrzynię i całość dopieścisz koniecznie zamieść fotografie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2282 #338 Napisano 24 Listopada 2012 (edytowane) Są dwie drogi, jedna to powieszenie go na ścianie i niech wisi, druga: od razu zabrać się za gromadzenie dokumentacji i wykonanie repliki skrzyni. Chyba pójdę tą drugą... choć wiem, że będzie długa i wyboista Wskazówka minutowa nie nosi śladów ułamania przeciwwagi.Jak wyglądał wieszak mechanizmu w tym czasie? Jak wyglądać mógł kompletny drążek wahadła? Edytowane 24 Listopada 2012 przez kiniol 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kasiaMF 234 #339 Napisano 24 Listopada 2012 Przy Twoich umiejętnościach i ogromnej wiedzy na pewno go przywrócisz do dawnej świetności. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ulan 4 #340 Napisano 25 Listopada 2012 O jak dobrze, ze go kupiles!Sluze pomoca - masz PW. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dascola 3 #341 Napisano 25 Listopada 2012 Nowi , tymczasowi mieszkancy mojego domuKominkowy GB oraz roczny GB Wiecej szczegolow na zyczenie 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FRANK 1 #342 Napisano 25 Listopada 2012 Ten kominkowy jak na Gustawa Beckera jest szkoujacy.Mozesz podac jego wymiary ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dascola 3 #343 Napisano 25 Listopada 2012 (edytowane) Wysoki z podstawa - 40, dlugi w poprzek - 28, glebokosc podstawy 16 Edytowane 25 Listopada 2012 przez Dascola 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ulan 4 #344 Napisano 25 Listopada 2012 A z ktorego roku pochodzi?Jaki ma numer? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dascola 3 #345 Napisano 25 Listopada 2012 (edytowane) Mechanizm balansowy z numerem 448597 i z medalami ... to z jakiego roku pochodzi? W pelni sprawny Edytowane 25 Listopada 2012 przez Dascola 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FRANK 1 #346 Napisano 25 Listopada 2012 Mechanizm wyprodukowano w 1884 roku.Na pierwszym zdjeciu zbyt szczegolowo nie widac calego zegara .Myslalem , ze jest w nim wiecej elementow wykonanych z drewna.Ogolnie jest OK. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dascola 3 #347 Napisano 25 Listopada 2012 (edytowane) Dziekuje za info., a roczny z jakiego jest datowania? Edytowane 25 Listopada 2012 przez Dascola 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dziadek 1385 #348 Napisano 25 Listopada 2012 Dziekuje za info., a roczny z jakiego jest datowania? Roczniak z drugiej połowy roku 1910, datowanie wg tabeli John Hubby.Pozdrawiam 0 Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dascola 3 #349 Napisano 25 Listopada 2012 (edytowane) dziekuje bardzo, a to co aktualnie mozna kupic na ebayu i licze na to ze on trafi do Polski, a tym samym polskiego kolekcjonera , prawdziwy unikat. Jest pod taka nazwa na Ebayu: GB Gustav Becker Brass Cage 400 day torsion anniversary clock Edytowane 25 Listopada 2012 przez Dascola 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dascola 3 #350 Napisano 5 Grudnia 2012 Ladniutki GBMoglby trafic w rece polskiego kolekcjonera prosto z EbayAukcja jest do jutra: Antique 19th c Gustav Becker oak & brass 8 day striking bracket / mantel clock 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach