Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Degustatorr Noir

Klub Miłośników Zegarków OMEGA

Rekomendowane odpowiedzi

Omega poszybowała z cenami przy okazji nowych PO, pod względem cenowym rzeczywiście robi się ta sama półka. Jednak dla mnie Rolex to Rolex, a Omega choć wciąż zacna to jednak część większego tworu - Swatch Group.

Edytowane przez bobwoj

"Zdziwiło was, panowie, żeście usłyszeli z moich ust słowo "Bóg", lecz zapewniam was, że pojęcie Boga i cześć jaką mam dla niego opieram na podstawach tak pewnych jak prawdy z dziedziny fizyki." - Michael Faraday

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wyglada to najlepiej. Zwlaszcza spasowanie zapiecia z bransoleta od strony regulacji. Jest tam 1mm roznicy wedlug mnie.

Ponadto kiepsko wygladaja metalowe wypustki wdluz regulacji, w ogole to nie wspolgra z bransoleta.

Może faktycznie nie jest idealnie ale dopóki nie zobaczę na żywo, nie przymierze tego na własnym nadgarstku nie skreślę całkowicie tego rozwiązania :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość raphael1215

Zastanawia mnie fakt realnej potrzeby posiadania tej mikroreguacji. Rozumiem, że koledzy nurkują i wykonują co najmniej kilka zejść tygodniowo. Lub ręka puchnie i powiększa swój rozmiar x krotnie i trzeba kilka razy dziennie dopasowywać długość bransolety ?. Czym zmotywowana jest tak usilna potrzeba posiadania nowego typu zapięcia ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość raphael1215

Pasja, i możliwosć obcowania z czyms wyjatkowym.

Czyli ta mikroregulacja to taki creme de la creme sztuki inżynieryjnej/użytkowej i po prostu trzeba ją posiadać ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu masz nurkowanie..tak od 1:00. :)

Edytowane przez Master Yoda

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawia mnie fakt realnej potrzeby posiadania tej mikroreguacji. Rozumiem, że koledzy nurkują i wykonują co najmniej kilka zejść tygodniowo. Lub ręka puchnie i powiększa swój rozmiar x krotnie i trzeba kilka razy dziennie dopasowywać długość bransolety ?. Czym zmotywowana jest tak usilna potrzeba posiadania nowego typu zapięcia ?

To się nie zastanawiaj bo nie ma tu żadnego głębszego dna i sensu :) Nie jest to usilna potrzeba, taki kaprys, jak sam zegarek zresztą, w którym pewnie wykonam może kilka zejść na basenie miejskim ;) Po co to drążyć?? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrze miec,ale na wariata dokrecac jakies srubki itd. to chyba przesada ;)

Z drugiej strony wielu probowalo to robic, Doxa, Citizen, Seiko i kto tam jeszcze, ale tylko w Roleksie dzialalo jak nalezy, a teraz okazuje sie, ze w Omedze dziala to lepiej (Bartek mial glidelocka w kilku egzemlparzach, wiec wie co pisze) to moim zdaniem warte jest wiecej niz te kilka stowek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość raphael1215

Te zapięcia są dość nowym wypustem . Ciekawe jak w dłuższej perspektywie użytkowania się sprawdzą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wiem, że Ty za dużo swojej Omegi nie ponosiłeś, to doświadczeń nie masz  :D  :D

...ale na przykład dla mnie to genialne rozwiązanie. Ręka nie musi wcale "x-krotnie" spuchnąć, żeby bransoleta stała się niewygodna.

Wystarczy chwila upału i już kilka mm luzu by się przydało.

Prawdopodobnie zamówię.

instagram.com/average_watch_enjoyer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tez na pewno zamówię, Glidelock jest genialny, nawet w Easylinku te 5 mm na stałe daje wieczorem dużo komfortu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te zapięcia są dość nowym wypustem . Ciekawe jak w dłuższej perspektywie użytkowania się sprawdzą.

Ale co tu ma sie sprawdzac? Budowa drabinki milroregulacji jest prosta jak budowa cepa.

Latem majac Rolexa zmienialem sobie dlugosc bransolety codziennie bo inny obwod nadgarsta rano a inny popoludniu.

Do nurkowania ta mikroregulajca w Omedze sie nie przyda bo ma za maly zakres(w Rolexie byl wiekszy). Jak dla mnie mikroregulacja bransolety to swietny(bo przydatny) gadzet szczegolnie przy ciezszych zegarach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do nurkowania jest inny patent i on jest standardowo w zapięciu PO i SMP, tyle że nie działa skokowo ( znaczy, działa jednoskokowo ).

Mikroregulacja jest przydatna jak ktoś lubi nosić bransoletę ciasno bo faktycznie bywa wieczorem czy w lecie że ma się wrażenia jakby ręka nieco napuchła. Ja noszę dość luźno więc wystarcza mi raz dobrać długość odpowiednią ilością ogniw i half-linków ale pewnie też się skuszę i dokupię do SMPc bo bardzo dobrze tam pasuje.

Będzie ktoś może zamawiał do Wrocławia?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem już po pierwszym wrażeniu i mogę z czystym sumieniem polecić. Zapięcie jest rewelacyjne. Można dopasować do nadgarstka lepiej niż pasek. W porównaniu do standardowego jest to niebo a ziemia :-)

"Zdziwiło was, panowie, żeście usłyszeli z moich ust słowo "Bóg", lecz zapewniam was, że pojęcie Boga i cześć jaką mam dla niego opieram na podstawach tak pewnych jak prawdy z dziedziny fizyki." - Michael Faraday

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość raphael1215

Ciekawy artykuł. Chociaż jeśli chodzi o 1 zdjęcie (o ile jest dobrze podpisane) to ta 39 wygląda jak kolos. ale z jednym się nie zgadzam. Piszący artykuł pod koniec stwierdza, że 39 będzie też dobrze się prezentować i będzie wygodniejsza nawet na nadgarstkach 19 cm. O ile fakt faktem będzie wygodniejsza to wątpię żeby dobrze wyglądała

https://monochrome-watches.com/smaller-is-better-case-study-with-the-39-5mm-omega-seamaster-planet-ocean-600m/

Edytowane przez raphael1215

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dla mnie nowa PO 43,5 rządzi.  Tylko kiedy w końcu będzie można przymierzyć B)

Kształt cyferek mocno zmieniony - jest ok.

Edytowane przez zbyniu70

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tymczasem w Wenecji - do wyboru, do koloru :) nie mierzyłem, bo tłum w butiku niczym przed bazyliką ;)

Wyglądają swietnie (piszę o 39,5mm).

af899f639ea93baf74707a78aa2e1386.jpg

IP6s

I'm not myself, but not dead and not for sale...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nieźle :o , ale 39,5 to tu chyba tylko niebieska. Jak cenowo tak jak na oficjalnej stronie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czarna też.

Z metki 5900eur.

Oczywiście cena to rzecz subiektywna, jednakże wolałbym zjeść tą kasę niż wydać na nowe PO.

A PO 39,5 patrząc na grubość nie umywa się do komfortowego suba.

Kto to kupi ?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście cena to rzecz subiektywna, jednakże wolałbym zjeść tą kasę niż wydać na nowe PO.

A PO 39,5 patrząc na grubość nie umywa się do komfortowego suba.

Kto to kupi ?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Byc może np. ja :) przymierzę i zobaczymy.

IP6s

I'm not myself, but not dead and not for sale...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi