Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Degustatorr Noir

Klub Miłośników Zegarków OMEGA

Rekomendowane odpowiedzi

27 minut temu, Augustynski napisał(-a):

Tak sobie gaworzymy o cenach, ale wychodzi na to, ze diver omegi za 30k, bardzo dobry i ladny jest rowny cenie podstawowego oystera perpetual z Rolexa. Takze nadal jest to atrakcyjna cena pod tym wzgledem.

Bardzo dobre porównanie. Jak wszyscy z podwyżek się specjalnie nie cieszę, ale trzeba patrzeć szerzej. Czy Semaster w obecnej cenie to ciągle dobra oferta? Moim zdaniem tak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
27 minutes ago, pdb said:

Ale to jest jedyna taka podwyżka i opinie z rynku są takie, że przegięli.

Dla przykładu, w tamtym tygodniu kupiłem najnowszego Marka XX, z mechanizmem inhouse, 120h rezerwy.

Cena 5700 EUR - 10% upustu, czyli 5130 EUR.  Co z Omegi można mieć za 23k PLN, co jest nowe i ładne?

Btw. IWC ma teraz 8 lat rozszerzonej gwarancji.

Jak się dobrze poszuka, to może 300m na pasku się ustrzeli w tej kwocie. Dwa lata temu spokojnie ten sam zegarek na bransolecie kosztował poniżej 20k, bez większego szukania... A Mark XX to jednak nowość. I ten sam mechanizm co inge za 12k EUR :D

45 minutes ago, Augustynski said:

Dla swiezego informatyka pensja 3-5 k to byla dobra pensja, dzisiaj 15 k wzwyz  to jest dobra pensja.

Gdzie tyle dają "świeżym informatykom"?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
54 minuty temu, pdb napisał(-a):

Ale to jest jedyna taka podwyżka i opinie z rynku są takie, że przegięli.

Dla przykładu, w tamtym tygodniu kupiłem najnowszego Marka XX, z mechanizmem inhouse, 120h rezerwy.

Cena 5700 EUR - 10% upustu, czyli 5130 EUR.  Co z Omegi można mieć za 23k PLN, co jest nowe i ładne?

Btw. IWC ma teraz 8 lat rozszerzonej gwarancji.

Bardzo fajnie, że udało Ci się kupić w dobrych pieniądzach to co chciałeś 👍

Co do inhausa IWC, pewnie wiesz na czym to polega w grupie Richemont.

Co nie zmienia faktu, że parametry ma świetne. A jak z dokładnością przy końcu rezerwy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 minut temu, sanik napisał(-a):

Bardzo fajnie, że udało Ci się kupić w dobrych pieniądzach to co chciałeś 👍

Co do inhausa IWC, pewnie wiesz na czym to polega w grupie Richemont.

Co nie zmienia faktu, że parametry ma świetne. A jak z dokładnością przy końcu rezerwy?

A cholera wie, jak z dokładnością....nigdy nie sprawdzałem swoich zegarków 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
54 minuty temu, tbn napisał(-a):

Czy Semaster w obecnej cenie to ciągle dobra oferta? Moim zdaniem tak.

Ale Tudor bb, albo pelagos za 20k jeszcze lepsza 😎

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, pdb napisał(-a):

Dla porównania IWC zaczyna być teraz...tanie w stosunku do Omegi. A jak popatrzymy na Tudora, który ma wszystkie nowości w okolicach 5k EUR...to rysuje się naturalna kolej rzeczy...a raczej kierunek migracji. Zwłaszcza, że niejedna osoba mówi, że ta marka ma szansę przeskoczyć Omegę w kolejnych latach.

A do tego dochodzie efekt....'meh' jakby to pewien Nico określił. Patrzę na stronie Omegi...i nie widzę nic do czego serce bije mocniej, a rozum jest w stanie przetrawić chorą cenę. Kolejne nudne wypusty SMP300, PO...stabilnie, ale już nie budzi emocji. Speedmaster '57 ....ładny, ale chyba musiałbym oszaleć, żeby zapłacić za niego tyle. Speedmaster Moonphase - ładny, ale wielki i od lat nic się nie dzieje w tej kolekcji.

Mi się podoba zegarek a nie marka, Omega miała że dużo mi z jej oferty pasowało.

To czego nie znajdywałem łatwo w innych markach, dobry AR, tarcze, często ładnie opalizujące i wskazówki. Jedynie moon, którego krytykuję za brak AR, mnie skusił swoją matowością.
To są te rzeczy których chińczyk nie potrafi podrobić, daytona czy sub jest nie do odróżnienia. Ale tarczy ceramicznej z PO nie potrafią uzyskać, nawet matowości moona.
Tudor mnie nie interesuje, zdaje się totalnie nudny. Takie narzędzie bez polotu, a tutaj jestem zdecydowany. Narzędziem jest Casio, drogie zegarki to biżuteria i muszą mieć "to coś".
IWC, muszą spojrzeć, to jest wzór czytelności! Jak je widzę na wystawie, to z 10m widzę która godzina.
Tudor, mam wrażenie że on jest uznawany w 95% za to, że to baby roleks, ale dostępny. Jak skoda, by można było gadać sąsiadowi że ma silnik z audi. Ciekawe jakby się sprzedawał bez tego powiązania.
Byłem teraz na wakacjach, miałem 5kE na specjalny zakup, proponowali nawet -20% na Omegach ale model który mnie kręcił wychodził 5600. Nie, koniec naciągania zasad. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
54 minuty temu, artme napisał(-a):

Trochę to bez sensu bo równie dobrze można napisać ze TH Aquaracer za 14 czy Oris Aquis za 10 jeszcze lepsza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
31 minut temu, proki1971 napisał(-a):

Trochę to bez sensu bo równie dobrze można napisać ze TH Aquaracer za 14 czy Oris Aquis za 10 jeszcze lepsza

Niekoniecznie - bo Tudor ma rownie dobry mechanizm, ladniejsza i wygodniejsza bransolete a do tego 10k zostaje na inny zegarek albo inne inwestycje 😎

Edytowane przez artme

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, pdb napisał(-a):

White'a

Pdb co za Marka XX kupiłeś podaj referencje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, artme napisał(-a):

W ogóle Tudor moim zdaniem top cena/jakość. Świetnie wskrzesili tę markę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, kz54 napisał(-a):

Pdb co za Marka XX kupiłeś podaj referencje

IW328203

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 minut temu, tbn napisał(-a):

W ogóle Tudor moim zdaniem top cena/jakość. Świetnie wskrzesili tę markę.

No to jestes gosc! 😎 Tez tak uwazam i... jeszcze tylko jedna marka ze swoim modelem sie wstrzelila w ten deseń - Tissot prx 😎

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spieszy mi się Moonwatch, nie wiem dokładnie o ile ale co jakiś czas muszę go cofać. 
dzwonilem do Jubitoma w Posnanii (kupiłem go tam w zeszłym roku) i miła pani zaproponowała serwis przez nich lub wizytę u pana Skapskiego. 

Co doradzacie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
34 minuty temu, lukaszkr napisał(-a):

Spieszy mi się Moonwatch, nie wiem dokładnie o ile ale co jakiś czas muszę go cofać. 
dzwonilem do Jubitoma w Posnanii (kupiłem go tam w zeszłym roku) i miła pani zaproponowała serwis przez nich lub wizytę u pana Skapskiego. 

Co doradzacie?

Skąpski lubi zostawiać "podpis" na każdym serwisowanym zegarku. Ja odradzam zostawianie go w tym zakładzie. 

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 minut temu, mario1971 napisał(-a):

Skąpski lubi zostawiać "podpis" na każdym serwisowanym zegarku. Ja odradzam zostawianie go w tym zakładzie. 

Dzięki, wolałbym żeby zajal się nim serwis Omegi wiec argumenty pani z Jubitomu odnośnie czasu jaki stracę wydawały mi się dziwne. 
To normalne, ze tak zasuwa do przodu? Irytuje mnie konieczność przedstawiania go co jakiś czas. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minutes ago, lukaszkr said:

Dzięki, wolałbym żeby zajal się nim serwis Omegi wiec argumenty pani z Jubitomu odnośnie czasu jaki stracę wydawały mi się dziwne. 
To normalne, ze tak zasuwa do przodu? Irytuje mnie konieczność przedstawiania go co jakiś czas. 

Nie jest to normalne. Tolerancja dla mechanizmu w nowym moonwatchu z mechanizmem 3861 wynosi 0 do +5s. Jeśli odbiega od normy to wymaga regulacji. Jest jednak „ale”. Otóż serwis Swatcha w Warszawie nie cieszy się dobra opinią. Zegarki tez potrafią wrócić porysowane…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, lukaszkr napisał(-a):

Prawdopodobnie zwykła regulacja załatwi sprawę. 

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
On 4/16/2023 at 6:05 PM, just_nobody07 said:

Planeta też wg mnie najstarsza :)

Szczynściorz i tyle! ;)

8 hours ago, logann said:

Gdzie tyle dają "świeżym informatykom"?

Też chętnie się dowiem, bo może warto zostać jednak "świeżym informatykiem" ;)

Edytowane przez tts

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
27 minutes ago, tts said:

Szczynściorz i tyle! ;)

Ja to bym się najpierw chętnie dowiedział kto to jest ten „informatyk” 🤔 to ten pan co to podłączy drukarkę i zainstaluje Adobe readera może 😉 ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
36 minut temu, logann napisał(-a):

Ja to bym się najpierw chętnie dowiedział kto to jest ten „informatyk” 🤔 to ten pan co to podłączy drukarkę i zainstaluje Adobe readera może 😉 ?

Godzinę temu, tts napisał(-a):

Szczynściorz i tyle! ;)

No dobra swiezy to moze predzej 10k a nie 15k. Bardzo duzo kwot w tym poscie bylo... jednak nadal trzeba cos umiec :). Informatyk od drukarki to technik informatyk lub "kuzyn co sie zna na kompach" to cos innego.

Dziesiec lat temu, kumpel swiezo po studiach 8k dzisiaj 15+k na slasku. Problem w tym, ze on przed koncem studiow potrafil wiecej niz 95% ludzi z dyplomem. Programista z pasja, cholernie dobry, na pewno lepszy niz ja ;) tylko  ze ja wybralem forme pracy dla siebie i wyszlo jeszcze lepiej w ogolnym rozrachunku :P.

stary.thumb.png.82c455e9a562f54116b813d58b9566ef.pngnowy.thumb.png.7a9bd968ad57e011cba1610b944cc822.png

Tak sobie pomyslalem swoja droga czy mialo by sens "upgrade" mojej omegi po lewej na ta nowa po prawej. No i teoretycznie zyskalbym nowy interval serwisowy, nie musialbym sie martwic, ze sie zatrzyma czy uszczelka pusci ze starosci ale stracilbym gigantyczna wartosc sentymentalna wiec raczej bym stracil jednak znaczaco.

Swoja droga, mam mechanizm 2500 bez literki A/B/C/D, i jak dlugo moge wedlug standardow Omegi liczyc na czesci zamienne lub mozliwosc zakupu nowej bransolety w razie potrzeby? Jest znany czas, gdzie istnieje taka mozliwosc?

Edytowane przez Augustynski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czesc-

wiecie ile ma L2L Planet Ocean 45,5 na 8500?

Ma ktos moze zdjecia nadgrastkowe z podaniem srednicy nadgarstaka?

Zastanawiam sie czy to nie bedzie „krowa” na moj 17.5

bede wdzieczny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, pawel007 napisał(-a):

51.5mm L2L, dla porównania PO 42mm ma 47.5mm L2L.

10 godzin temu, Augustynski napisał(-a):

No i teoretycznie zyskalbym nowy interval serwisowy, nie musialbym sie martwic, ze sie zatrzyma czy uszczelka pusci ze starosci ale stracilbym gigantyczna wartosc sentymentalna wiec raczej bym stracil jednak znaczaco.

Możesz też zrobić serwis z wymianą uszczelek i zyskasz to samo mniejszym kosztem.

Edytowane przez nicon

1dFQTya.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 hours ago, Augustynski said:

Dziesiec lat temu, kumpel swiezo po studiach 8k dzisiaj 15+k na slasku.

To słabiutko na tym Śląsku jest jak przez 10 lat nawet nie podwoił zarobków ;) przecież to na najtańsza Omesie taka wypłata nie starczy ;) 

E07FF343-27B9-4906-B08F-E965ECDEE81A.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, pawel007 napisał(-a):

Czesc-

Ma ktos moze zdjecia nadgrastkowe z podaniem srednicy nadgarstaka?

Zastanawiam sie czy to nie bedzie „krowa” na moj 17.5

bede wdzieczny.

Odpowiem może nie do końca na temat, ale ja mam 43,5 na takim właśnie nadgarstku i jest wygodnie, ale moim zdaniem to jednak max, ponieważ pomimo płaskiego nadgarstka większa już by jednak wystawała.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi