Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Degustatorr Noir

Klub Miłośników Zegarków OMEGA

Rekomendowane odpowiedzi

U mnie bransoleta odpada. Muszę mieć mikroregulację lub jakąś przedłużkę a tu niestety jej brak. Poza tym jak tak patrzę na niego to widzę potencjał paskowy.
No właśnie, wypadałoby przymierzyć. Tylko nie chce mi się iść do butiku Omegi. Mam jakiś wewnętrzny opór. Byłem ostatnio u nich przymierzać pilota i jakoś tak nie chcę wyjść na wizytora przymierzacza. Bo raczej w katalogu jej nie kupię (i ile w ogóle).
Po coś te butiki w końcu są ;)
Imo globemastera trzeba pomacać kilka razy przed zakupem bo nie na każdym nadgarstku bedzie on wygodnie leżeć

Wysłane z mojego SM-S921B przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 minutes ago, facecik said:

U mnie bransoleta odpada. Muszę mieć mikroregulację lub jakąś przedłużkę a tu niestety jej brak. Poza tym jak tak patrzę na niego to widzę potencjał paskowy.

No właśnie, wypadałoby przymierzyć. Tylko nie chce mi się iść do butiku Omegi. Mam jakiś wewnętrzny opór. Byłem ostatnio u nich przymierzać pilota i jakoś tak nie chcę wyjść na wizytora przymierzacza. Bo raczej w katalogu jej nie kupię (i ile w ogóle).

Byłem kilka razy w butiku i ciężko złapać tę wersję na żywo do przymiarki. Gdyby była pewnie bym przymierzył. Na stronach polskich AD (jubitom, Kruk, Sliwiński) jest niedostępna. 

Edytowane przez logann

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, logann napisał(-a):

Byłem kilka razy w butiku i ciężko złapać tę wersję na żywo do przymiarki. Gdyby była pewnie bym przymierzył. Na stronach polskich AD (jubitom, Kruk, Sliwiński) jest niedostępna. 

No właśnie tu jest problem. Na chrono24 wszystkie nowe są na zamówienie. Od ręki dostępne są używane. To raczej mało popularny model.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U Śliwińskiego na stronie Globmaster figuruje zarówno na pasku i bransolecie. Pytanie jak z możliwością obejrzenia, przymierzenia, i w którym salonie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie bywam za często ale w Warszawskim butiku na p3k mierzylem na bransie kilka miesięcy temu

Wysłane z mojego SM-S921B przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 godzin temu, facecik napisał(-a):

Ten zegarek jest fajny - ma ciekawy mechanizm (podoba mi się sposób ustawiania daty, jak w pamach na 9010), ciekawą tarczę, bezel z tungstenu i jest prosty jeśli chodzi o wzornictwo. 

Z wolframu.

Tungsten to po angielsku albo po francusku.

- ireo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, ireo napisał(-a):

Z wolframu.

Tungsten to po angielsku albo po francusku.

Rzeczywiście. Dzięki za korektę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ktoś może już łyknął nowego Railmastera za 20koła z Chrono24?

Edytowane przez dsz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 23.08.2025 o 14:53, meinard napisał(-a):

Kolega @Butik, o ile dobrze pamiętam.

Dobrze pamiętasz.

W dniu 23.08.2025 o 14:57, facecik napisał(-a):

Dzięki. Chociaż tu jest spora rotacja, więc nie wiadomo.

Od dawna rotacje mocno spadły pod względem liczebności i częstotliwości.

W dniu 23.08.2025 o 15:02, kingcrimson napisał(-a):

Z tego co pamiętam to sprzedawał jakiś czas temu.

Bardzo duży jakiś czas temu poprzedni egzemplarz. Po 2 latach wróciłem i wciąż mam.

W dniu 23.08.2025 o 16:32, facecik napisał(-a):

No właśnie obecnie mam fazę na ten zegarek. Brakuje w moich zbiorach czegoś białego. Ten zegarek jest fajny - ma ciekawy mechanizm (podoba mi się sposób ustawiania daty, jak w pamach na 9010), ciekawą tarczę, bezel z tungstenu i jest prosty jeśli chodzi o wzornictwo. Nie wiem ile jeszcze będzie trwała ta fascynacja, może przerzucę zainteresowanie na coś innego. Gdyby trafiło się coś w dobrej cenie na pasku, naprawdę poważnie bym się zastanawiał.

To jest bardzo przyzwoity zegarek, obejrzyj sobie w realu (choć ze względu na generalnie małe nim zainteresowanie rzadko bywa dostępny od ręki, chyba że w butiku). Dobrze gra z różnymi paskami, ale chyba jednak najfajniejszy na bransolecie (choć to oczywiście kwestia indywidualna).

W dniu 23.08.2025 o 17:01, logann napisał(-a):

Ten Globemaster wyjątkowo dobrze trzyma cenę jak na Omegę, wypada drożej niż AquaTerra. Też mi w głowie siedzi od dawna, chociaż nigdy nie miałem okazji przymierzyć.

Jednak mimo wszystko jest trudno sprzeawalny, a łatwo osiągalny.  Nie wiem czemu jest tak mało popularny.

W dniu 23.08.2025 o 17:19, kingcrimson napisał(-a):

Mam podobne wrażenia. Świetnie skrojony zegarek z efektowną tarcza i bezelem, ponadto z historycznym rodowodem. Posiada także za***isty smaczek w postaci graweru miniaturki obserwatorium na odwrocie. W tym momencie ja bardziej bym się skłaniał do wersji na bransolecie.

Tak na prawdę to jest raczej wytłoczony kawałek metalu (zwany "medalionem).

IMG_2726.thumb.jpg.e8f4e26f99281529a01eafe6698b339e.jpg

W dniu 23.08.2025 o 17:34, facecik napisał(-a):

Niestety mikroregulacji rzeczywiście brak. Bransoleta składa się z bardzo krótkich ogniw, więc jest szansa dobrze dobrać jej długość, ale często nie idealnie.

Butik jest m.in. od tego, żeby pokazać zegarki w realu, jak kupisz gdzie indziej to koniec końców i tak Omega zarobi.

Kto rano wstaje ten leje jak z cebra...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaświtał mi w głowie spontaniczny pomysł powrotu do pierwszej generacji Planety i w związku z tym mam pytanie do kolegów.

Czy ten bezel to oryginał czy jednak zamiennik? Patrzę na swoje archiwalne zdjęcia i nie moge doszukać się odpowiedzi, wiec moze któryś z bardziej obeznanych kolegów moglby pomóc d0d6b1203e7819ee61fa02d8064f62a9.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Butik napisał(-a):

(...)

To jest bardzo przyzwoity zegarek, obejrzyj sobie w realu (choć ze względu na generalnie małe nim zainteresowanie rzadko bywa dostępny od ręki, chyba że w butiku). Dobrze gra z różnymi paskami, ale chyba jednak najfajniejszy na bransolecie (choć to oczywiście kwestia indywidualna).

Jednak mimo wszystko jest trudno sprzedawalny, a łatwo osiągalny.  Nie wiem czemu jest tak mało popularny.

(...)

Mnie się podobają wersje z rocznym kalendarzem, moim zdaniem bardzo efektowne i z oryginalnie zaprojektowaną tarczą.

Jeszcze trudniej sprzedawalne a drogie, i w dodatku grube. Dlatego jeszcze nie kupiłem. Ale piękne są, i w świecie zegarkowym w zasadzie nie mają odpowiedników.

- ireo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, traczu napisał(-a):

Zaświtał mi w głowie spontaniczny pomysł powrotu do pierwszej generacji Planety i w związku z tym mam pytanie do kolegów.

Czy ten bezel to oryginał czy jednak zamiennik? Patrzę na swoje archiwalne zdjęcia i nie moge doszukać się odpowiedzi, wiec moze któryś z bardziej obeznanych kolegów moglby pomóc d0d6b1203e7819ee61fa02d8064f62a9.jpg

Tomku tak wyglądały bezele w dwóch moich poprzednich PO 42mm:

IMG_2835.jpg

IMG_2836.jpg

20200108_120158.jpg

..."Wszys­tko jest możli­we. Niemożli­we po pros­tu wy­maga więcej cza­su"... Dan Brown

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, traczu napisał(-a):

Patrząc po kropce na 12 - bo tam jest zwykle fakap - powiedziałbym że ori ale po tej jednej fotce ciężko.

Moja miała tak:

IMG_8174.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, ireo napisał(-a):

Mnie się podobają wersje z rocznym kalendarzem, moim zdaniem bardzo efektowne i z oryginalnie zaprojektowaną tarczą.

Jeszcze trudniej sprzedawalne a drogie, i w dodatku grube. Dlatego jeszcze nie kupiłem. Ale piękne są, i w świecie zegarkowym w zasadzie nie mają odpowiedników.

Miałem tę wersję przez chwilę, ale dosłownie przez chwilę. Pamiętam, że po świętach parę lat temu w Jubitomie chyba był na wyprzedaży na -40% (srebrna tarcza z niebieskimi wskazówkami i indeksami). Piękny zegar ale:

- tak jak wspomniałeś jest strasznie gruby

- zamiast 39mm jak w wersji podstawowej ma 41mm, co przy wąziutkiej karbowanej lunecie powoduje, że wygląda on na niewiele mniejszy niż słynne placki pizzy firmy DIESEL :)

Wtedy dzięki temu, że zegarek zamówiłem na stronie Jubitomu przez internet mogłem go bez dyskusji szybko zwrócić, co zrobiłem chyba po 3 dniach.

Dodam tutaj od siebie, że moim zdaniem widzę tutaj dość niewykorzystany potencjał, szczególnie biorąc pod uwagę "GLOBE-master". Zamiast dodawać czwartą wskazówkę pokazującą miesiące marzyłbym sobie ten zegarek tak jak jest - w wersji 39mm może max 40, ale z czwartą wskazówką GMT. W końcu jest mechanizm 8900 z osobno przestawianą wskazówką godzinową. Do tego zrobić jakąś dyskretną skalę 24h po obwodzie tarczy i byłby prawdziwy Globe Mater. Niestety najprawdopodobniej w przypadku Omegi i ich przywiązania do mechanizmu współosiowego wiązałoby się to z pogrubienie zegarka o 1-2 mm, ale takie 40mm nawet przy grubości rzędu 13-14mm byłoby do przełknięcia, a funkcjonalność szczególnie dla osób podróżujących intensywnie między strefami czasowymi - nie do przecenienia.

Kto rano wstaje ten leje jak z cebra...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Tomku tak wyglądały bezele w dwóch moich poprzednich PO 42mm:

IMG_2835.thumb.jpg.5a3316c17983fb352f718942a4bb6e5e.jpg
IMG_2836.thumb.jpg.ac28cf443e9246e2e5f76e73deae772e.jpg
20200108_120158.thumb.jpg.b673edd6401c68d9f8affea6181d66cf.jpg
Dzięki
Patrząc po kropce na 12 - bo tam jest zwykle fakap - powiedziałbym że ori ale po tej jednej fotce ciężko.
Moja miała tak:

IMG_8174.thumb.jpeg.2195edfc01eaffbc8004f01b93e2a146.jpeg
Dzieki za opinie, w sumie tutaj więcej zdjęć: Omega Seamaster Planet Ocean
11 377 zł
https://chrono24.app/omega/-omega-220150--600---co-axial-----c141789--id42275662.htm?SETLANG=pl_PL&SETCURR=PLN ogolnie w moim mniemaniu nie wygląda źle, jedyne ci mnie zastanawia to brak numeru na uchu, ale moze po prostu jest wyblurowany, zadałem pytanie o to..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Butik napisał(-a):

Miałem tę wersję przez chwilę, ale dosłownie przez chwilę. Pamiętam, że po świętach parę lat temu w Jubitomie chyba był na wyprzedaży na -40% (srebrna tarcza z niebieskimi wskazówkami i indeksami). Piękny zegar ale:

- tak jak wspomniałeś jest strasznie gruby

- zamiast 39mm jak w wersji podstawowej ma 41mm, co przy wąziutkiej karbowanej lunecie powoduje, że wygląda on na niewiele mniejszy niż słynne placki pizzy firmy DIESEL :)

Wtedy dzięki temu, że zegarek zamówiłem na stronie Jubitomu przez internet mogłem go bez dyskusji szybko zwrócić, co zrobiłem chyba po 3 dniach.

Dodam tutaj od siebie, że moim zdaniem widzę tutaj dość niewykorzystany potencjał, szczególnie biorąc pod uwagę "GLOBE-master". Zamiast dodawać czwartą wskazówkę pokazującą miesiące marzyłbym sobie ten zegarek tak jak jest - w wersji 39mm może max 40, ale z czwartą wskazówką GMT. Do tego zrobić jakąś dyskretną skalę 24h po obwodzie tarczy i byłby prawdziwy Globe Mater. Niestety najprawdopodobniej w przypadku Omegi i ich przywiązania do mechanizmu współosiowego wiązałoby się to z pogrubienie zegarka o 1-2 mm, ale takie 40mm nawet przy grubości rzędu 13-14mm byłoby do przełknięcia, a funkcjonalność szczególnie dla osób podróżujących intensywnie między strefami czasowymi - nie do przecenienia.

Komplikacja true GMT na tarczy Globemastera mogłaby fajnie wyglądać, ale myślę że wtedy Omega nie dałaby rady zmieścić się w 14 mm wysokości.

Mój Seamaster 300 ma 15 mm, a to tylko 8400 bez daty (zmodyfikowany o wspomnianą funkcję wskazówki godzinowej, przestawianej w ruchu).

Globemaster miał być co najmniej o jeden poziom elegantszy niż "historyczny diver" (z założenia surowy i klockowaty), więc już przy obecnej grubości wersji annual calendar niestety się to nie spina. 

Chyba że przytyję, i zaczną mi odpowiadać większe i grubsze zegarki.  

- ireo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, traczu napisał(-a):

Dzięki Dzieki za opinie, w sumie tutaj więcej zdjęć: Omega Seamaster Planet Ocean
11 377 zł
https://chrono24.app/omega/-omega-220150--600---co-axial-----c141789--id42275662.htm?SETLANG=pl_PL&SETCURR=PLN ogolnie w moim mniemaniu nie wygląda źle, jedyne ci mnie zastanawia to brak numeru na uchu, ale moze po prostu jest wyblurowany, zadałem pytanie o to..

Bezel i reszta wygląda na ori zwłaszcza że widać że bezel jest uszkodzony a zegar po polerce. Serial raczej wyblurowany bo na karcie też jest zasłonięty. To jest wersja na 2500C, lepiej szukać ostatnich z 2500D. Pamiętaj że z Japonii trzeba będzie doliczyć ok. 25% do ceny. Na bazarku jest dużo ładniejszy egzemplarz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale kusicie tymi Speedmasterami.. Muszę we wtorki omijać tę stronę. 🤔

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, Sisqo napisał(-a):

#SzypkiFtorek

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

IMG_2212.jpg

7 godzin temu, Mateusz. napisał(-a):

Ale kusicie tymi Speedmasterami.. Muszę we wtorki omijać tę stronę. 🤔

5 godzin temu, sanik napisał(-a):

#Speedytuesday

IMG_20250826_101508.jpg

Panowie a o co chodzi z tymi wtorkami i Speedmasterem? Lądowanie na księżycu było 20 lipca 1969, to była niedziela, więc o co chodzi z tym wtorkiem?

2 minuty temu, Picy napisał(-a):

To jeszcze ja #Speedytuesday

IMG_3803.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi