Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Degustatorr Noir

Klub Miłośników Zegarków OMEGA

Rekomendowane odpowiedzi

Spotkanie zegarkowe nie są dobre, ostatni podstolik krakowski ("dzięki" @nav) przypomniał mi o speedmasterze i o tym że zawsze byl w okolicy zainteresowań, ale jakoś nigdy się nie przebił.

No i tak sobie patrzę na rozne referencje a teraz algorytmy podstawiają wszystko łącznie z nowym speedmasterem "reverse panda"

Co do zasady nie różni sie niczym od klasycznej "szafirowej kanapki" ale diabeł tkwi w szczegółach:

- tarcza  (totalizatory sa lakierowane na bialo, indeksy są nakładane i tak samo jak wskazówki rodowane)

- bezel jest ceramiczny

- polska cena retail jest wyższa o 6400 pln 😅

IMG_20260113_130732.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minut temu, Jan napisał(-a):

Spotkanie zegarkowe nie są dobre, ostatni podstolik krakowski ("dzięki" @nav) przypomniał mi o speedmasterze i o tym że zawsze byl w okolicy zainteresowań, ale jakoś nigdy się nie przebił.

No i tak sobie patrzę na rozne referencje a teraz algorytmy podstawiają wszystko łącznie z nowym speedmasterem "reverse panda"

Co do zasady nie różni sie niczym od klasycznej "szafirowej kanapki" ale diabeł tkwi w szczegółach:

- tarcza  (totalizatory sa lakierowane na bialo, indeksy są nakładane i tak samo jak wskazówki rodowane)

- bezel jest ceramiczny

IMG_20260113_130732.jpg

Ta wersja jest taka droga, bo musieli precyzyjnie zmywać z subtarczek to czarne i na nowo malować cyferki. 

I jeszcze indeksy poprzyklejać.

- ireo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Jan napisał(-a):

- bezel jest ceramiczny

IMG_20260113_130732.jpg

Ponoć szkło zmienili na takie jak w FOIS - duży plus za to.

FS: Zenith A384 | Grand Seiko SBGX093

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Świetny wypust z tą reverse pandą. Omega bardzo sensownie rozwija te linie, wszystkie wypusty do tej pory zachowują charakter oryginalnego Moona. Ogólnie mam wrażenie, że uporządkowali trochę swój katalog. Ja pewnie zostanę przy klasycznym hesalicie, ale muszę zobaczyć tego stalowego na żywo. 

Miałem okazję za to obejrzeć nową Planetę i niestety nie wygląda to dobrze. Proporcje tego zegarka są co najmniej dziwne , zwłaszcza bezel do tarczy. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 minut temu, tbn napisał(-a):

Świetny wypust z tą reverse pandą. 

Na renderach wygląda super! 

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
50 minut temu, tbn napisał(-a):

Świetny wypust z tą reverse pandą. Omega bardzo sensownie rozwija te linie, wszystkie wypusty do tej pory zachowują charakter oryginalnego Moona.

„Wypustów” było już co najmniej tyle ile odcinków „Matysiaków” (była taka powieść radiowa). 
Reverse panda też już była.
Speedy Tuesday Editions – 2017 & 2018

50 minut temu, tbn napisał(-a):

Ogólnie mam wrażenie, że uporządkowali trochę swój katalog.

To już musieliby się przestać nazywać Omega.

Edytowane przez ireo
(nie wiem czy się obrazek wstawił)

- ireo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 8.01.2026 o 12:50, kingcrimson napisał(-a):

Spitfire jest kapitalny, niestety zabija go właśnie wysokość. Na tym zdjęciu Moon i SMP 300, używając języka bokserskiego, to jakby inna kategoria wagowa😀 Ja noszę zegarek najczęściej 15 godzin na dobę więc zależy mi na stosunkowo kompaktowym. Mając nadgarstek 18 18,5 wydaje się , że Moon spełnia ten warunek, ale jak zawsze rozstrzygające jest mierzenie.

Spełnia.

IMG_2461.thumb.jpeg.a588f4f461323c84d0d4fc67e274e836.jpeg

- ireo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie zrozumiałeś mojej wypowiedzi. Obecnie Moon ma wydzielone drzewo w katalogu , odrębne od wersji heritage czy większych 44mm wersji. Ciężko tam znaleźć kiepski model. Poza tym, Speedy Tuesday to były limitki, była kiedyś w wersji reduced. Omega od jakiego czasu nie wypuszcza już limitek speedmaster chyba.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 minut temu, tbn napisał(-a):

Nie zrozumiałeś mojej wypowiedzi.

No comments.

- ireo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wygląda fajnie, a cena… rynek zweryfikuje. Jak zawsze. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Są i pierwsze filmy. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie bomba. Poprawili właściwie wszystko co trzeba (za wyjątkiem 50m 😁), tylko z tą ceną nie poszaleją ze sprzedażą 😏

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, ireo napisał(-a):

Spełnia.

IMG_2461.thumb.jpeg.a588f4f461323c84d0d4fc67e274e836.jpeg

Biały Moon w pełnej, pięknej krasie. I właśnie gdy tak się prezentuje to trudno go nie pożądać 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, kokeszka napisał(-a):

Wygląda fajnie, a cena… rynek zweryfikuje. Jak zawsze. 

Na początku rabatów nie będzie, bo nowość. Pod koniec tego roku przypuszczam, że -20% będzie.  

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie się ta nowa wersja Moonwatcha podoba, a cenę jak wspomniał kokeszka zweryfikuje rynek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
37 minut temu, kingcrimson napisał(-a):

Biały Moon w pełnej, pięknej krasie. I właśnie gdy tak się prezentuje to trudno go nie pożądać 😉

Dzięki. Wrzuciłem zdjęcie, bo mam taki sam obwód nadgarstka, ok.18,5.

- ireo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
42 minuty temu, ireo napisał(-a):

Dzięki. Wrzuciłem zdjęcie, bo mam taki sam obwód nadgarstka, ok.18,5.

To mój mocny kandydat zakupowy na ten rok, ale teraz w styczniu jeszcze nie przesądzam. Rozważam sobie czy iść właśnie w kierunku chrono, czy w stronę Rolexa.  Dzięki za foto poglądowe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Całkiem fajna ta nowa Panda ;] 

ale pozostanę przy tej wersji ;]

IMG_20260113_203644-01-01.thumb.jpeg.05186c6155f869a2be982a6cb98480e6.jpeg

Edytowane przez lysolek007

👉📸 All Rights Reserved®                                                                    Diver'sholic 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heyka👋 kto z was posiada taką o to Omegę ? I co możecie o niej powiedzieć ? Jakość, komfort noszenia itd

IMG_5217.jpeg

Jeśli chodzi o używane modele to dużej różnicy nie ma między tą starszą a nowszą referencją gdzie tarcza ma wzór falisty a dekiel mechanizmu jest widoczny, w tej starszej ref. podoba mi się ta czarna gładka tarcza przypominająca te w Rolexie😊 a może warto dopłacić do tej nowszej ref. ? Tutaj akurat biała tarcza jest świetna 👍

IMG_5218.jpeg

Jescze gdzieś Tudor Pelagos za mną chodzi ale gdzieś do tej Omegi mnie bardziej ciągnie 😊 

IMG_5219.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Heavyweight2712 napisał(-a):

Heyka👋 kto z was posiada taką o to Omegę ? I co możecie o niej powiedzieć ? Jakość, komfort noszenia itd

IMG_5217.jpeg

Świetna jest ta SMPc 300. Miałem i dobrze wspominam. Tylko ciężko jest trafić na centrujący bezel. Przyzwoity werk, a jedyną wadą jest bransoleta tej samej szerokości na całej długości. Trzeba też dokupić extra zapięcie z szybką mikroregulacją, jak dobrze pamiętam. 

20191006_100601.jpg

U mnie bezel nie centrował. 😆

Edytowane przez mario1971

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
33 minuty temu, mario1971 napisał(-a):

Świetna jest ta SMPc 300. Miałem i dobrze wspominam. Tylko ciężko jest trafić na centrujący bezel. Przyzwoity werk, a jedyną wadą jest bransoleta tej samej szerokości na całej długości. Trzeba też dokupić extra zapięcie z szybką mikroregulacją, jak dobrze pamiętam. 

20191006_100601.jpg

U mnie bezel nie centrował. 😆

O proszę no to teraz mnie zaskoczyłeś 😊 ja myślałem, że ty jesteś miłośnikiem samych najlepszych i najdroższych zegarów jak Rolex i Lange 🤭😉 a tutaj zdjęcie z omegą 😎 super 🙌 a jeśli chodzi o tarczę i jej kolor to ta czerń jest taka jak powiedzmy w explorer II albo jakimś Submariner ? Nie wiem czy mam rację czy mogę się mylić ale w Rolku ta czerń jest jakby lakierowana bardzo intensywna, chciałbym żeby w tej omedze taka była😊 i jeszcze jedna rzecz czy można mieć w tej omedze gumę zamiast bransolety chodzi mi o oryginalny pasek z gumy czy tylko z bransoletą te zegarki były dostępne ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Heavyweight2712 napisał(-a):

IMG_5217.jpeg

Jeśli chodzi o używane modele to dużej różnicy nie ma między tą starszą a nowszą referencją gdzie tarcza ma wzór falisty a dekiel mechanizmu jest widoczny, w tej starszej ref. podoba mi się ta czarna gładka tarcza przypominająca te w Rolexie😊 a może warto dopłacić do tej nowszej ref. ? Tutaj akurat biała tarcza jest świetna 👍

IMG_5218.jpeg

Mam biala i co ci powiem. Jest super. 
a jesli chodzi o Tudora to

jedynie Bb58 

O i T 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi