Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Degustatorr Noir

Klub Miłośników Zegarków OMEGA

Rekomendowane odpowiedzi

I lepiej wygląda 
Zgadzam się

Spróbuj flag linka od US lub Forstner’a. U mnie idealnie zdaje egzamin z AT.
Na tym NATO wyglada super!
Zerknę, dzieki za propozycję, wyglada na zdecydowanie mniej masywną od oryginalnej.

NATO naprawde siadło, ale jak mi sie za parę dni znudzi to wrzucę ją jeszcze na gumę od US, która przyjechała parę dni temu, mysle że tez powinno byc spoko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Imo at super uzupełniają diverek sub/smpc ;)

Wysłane z mojego SM-S921B przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, bober5264 napisał(-a):

Imo at super uzupełniają diverek sub/smpc ;)

Wysłane z mojego SM-S921B przy użyciu Tapatalka

Jestem otwarty i mam trochę czasu więc niczego nie wykluczam😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość pdk5891
Napisano (edytowane)

Czesc, czy ktoś mógłby podpowiedzieć gdzie w najlepszej cenie można byłoby zakupić taki zestaw do omega planet ocean 43,5 mm? 🙂

Screenshot_20250406_134626_Chrome.jpg

Edytowane przez pdk5891

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 28.03.2025 o 17:18, zegarek zegarek napisał(-a):

Serdecznie Ci dziękuję za cenne odpowiedzi.

Nie ma żadnego pośpiechu, ale chciałbym kupić używany zegarek Omega Seamaster AT, raczej z jasną i spokojną tarczą, na której panuje spokój i porządek, na której niewiele się dzieje. Kwarcowy (tak, wiem, że mogą mnie za kwarc "bez duszy" tutaj skrzyczeć, ale, cóż, ja doceniam zalety tego napędu), najchętniej z dokumentami, budżet tak gdzieś do 10 tys. PLN. Podoba mi się jasna, srebrzysta tarcza, np. myślałem o Model No: 231.10.39.60.02.001. 

...A może powinienem szukać czegoś innego od Omegi, o czym nie wiem...? 

Bezsprzecznie piękny.

Kolego, na bazarku pojawiła się Omega z nakładanymi indeksami.

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 4.04.2025 o 13:36, traczu napisał(-a):

NATO zdecydowanie wygodniejsze2982909f59bbc51dc33f621d620e581c.jpg

Jak utniesz ten element co idzie pod zegarkiem, a nie przechodzi przez uszy, możesz mieć “single pass” i leży jeszcze lepiej 😁

IMG_1023.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziwna sprawa, ale dopiero teraz zauważyłem, że Aqua Terra jest droższa od SMP300. Byłem przekonany, że to odpowiedniki OP i Suba, więc miejsce w hierarchii jest oczywiste.

Czy za takim pozycjonowaniem stoją jakieś praktyczne przesłanki (lepszy mechanizm, wyższy koszt produkcji)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, PKS napisał(-a):

Dziwna sprawa, ale dopiero teraz zauważyłem, że Aqua Terra jest droższa od SMP300. Byłem przekonany, że to odpowiedniki OP i Suba, więc miejsce w hierarchii jest oczywiste.

Czy za takim pozycjonowaniem stoją jakieś praktyczne przesłanki (lepszy mechanizm, wyższy koszt produkcji)?

Mechanizm w Aqua Terra jest lepszy. 8900 ma 60 godzin chodu, domyślna tolerancja to 0-5 sekund dziennie. SMP 300 ma 8800, czyli 55 godzin rezerwy oraz 0-6 sekund dziennie. I jeśli dobrze pamiętam, to 8900 pozwala na ustawienie niezależnie wskazówki godzinowej jak w true gmt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo dobry mechanizm. Aż był ostatnio na pełnym serwisie na marynarskiej 😅

udało się 2 msc przed końcem 5 letniej gwarancji. 
Zegar się późnił. A i nie jest jakiś turbo dokładny bo od zmiany czasu już +30 s. Odkładany koronka do góry. 
więc kto to wie czy 8800 czy 8900 lepszy …

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W mojej AT jest 8900. Ustawiałem na początku sierpnia i obecnie ma 31 s opóźnienia więc już chyba czas na korektę. Generalnie oby tak dalej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, kingcrimson napisał(-a):

W mojej AT jest 8900. Ustawiałem na początku sierpnia i obecnie ma 31 s opóźnienia więc już chyba czas na korektę. Generalnie oby tak dalej.

A nie ustawiałeś zegarka przy zmianie czasu  ??

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Nethuns, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 minutes ago, kornel91 said:

W tej AT wystarczy wskazówkę godzinową przestawić niezależnie. Nie zatrzymuje się wtedy mechanizm (sekunda biegnie cały czas). Wiem bo mam taką samą 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, logann napisał(-a):

W tej AT wystarczy wskazówkę godzinową przestawić niezależnie. Nie zatrzymuje się wtedy mechanizm (sekunda biegnie cały czas). Wiem bo mam taką samą 😉

Ok dzięki :) Nie miałem w rękach więc człowiek cały czas się uczy . Myślałem, że to tylko w GMT działa. 

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Nethuns, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 minut temu, kornel91 napisał(-a):

Kaliber 8900 ma funkcję poruszania samą wskazówką godzinową bez zatrzymywania zegarka. Super sprawa dla podróżników. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
On 4/6/2025 at 1:45 PM, pdk5891 said:

Czesc, czy ktoś mógłby podpowiedzieć gdzie w najlepszej cenie można byłoby zakupić taki zestaw do omega planet ocean 43,5 mm? 🙂

Screenshot_20250406_134626_Chrome.jpg

Szukaj na chrono24, ja tam w dobrej cenie wyrwałem nówkę NATO Omegi. Tylko wyszukiwarkę dla akcesoriów mają słabą, więc szukanie sprowadza się do obserwowania nowych ofert w "paskach i akcesoriach -> marka Omega" raz na parę dni...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z waszych opowieści wychodzi, że ten 8900 to całkiem fajny mechanizm. A myślałem, że to Rolex będzie tu trochę przed Omegą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi