Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Degustatorr Noir

Klub Miłośników Zegarków OMEGA

Rekomendowane odpowiedzi

Gość mzusto

Rozumiem ze tylko o jego zdobienia chodzi ? A w odbiorze tarczy jak to wyglada. Czy kształt samego szkła jest taki sam?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jest. Hesalit daje bardzo przyjemny efekt zniekształceń. Jest też wyższy.

rXQHFG4.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wieje nudą ;)

Gdyby nie fakt, że dobrze mu na każdym pasku to zegarek poszedłby na handel :)

Ale na TYM pasku jest najbardziej ciekawy i świetnie wykonany. A racingowy charakter przywraca mu tak naprawde pierwotną tożsamość i sportową energię.

Edit. Przepraszam za zacytowanie zdjęcia ale jest tak świetne że nie mogłem się powstrzymać...

Edytowane przez DawPi
Nie cytujemy zdjęć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem ze tylko o jego zdobienia chodzi ?

Nie tylko, w 1861 (hesalit) jeden z elementów chronografu jest z tworzywa sztucznego - delrinu, w 1863 (szafir) jest stal, pewnie użyta aby dało się ją ozdobić jak resztę.

Różnice do poczytania http://www.speedywatches.com/buyers-guide/modern-speedmaster/3570-vs-3573/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

różnica też jest w cenie... tak w gwoli dopełnienia informacji ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I też w legendarności księżycowej.

rXQHFG4.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość tbn

Ta, szafir to podróbka. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość mzusto

różnica też jest w cenie... tak w gwoli dopełnienia informacji ;-)

Tańszy rozumiem hesalit ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tańszy rozumiem hesalit ?

zgadza się.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja z premedytacją wybrałem hesalit-jakoś gada do mnie bardziej w kontekście oryginalności względem tego co faktycznie bylo na księżycu:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pal licho co było na księżycu, z hesalitem Moon jest ładniejszy

Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hesalit to również tworzywo sztuczne. W odróżnieniu od szafiru łapie rysy.

W odróżnieniu od szafiru można te rysy z hesalitu łatwo usunąć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak można nie kochać hesalitu? :D

post-57210-0-69656500-1522351289_thumb.jpg

post-57210-0-13327200-1522351328_thumb.jpg

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podstawowa różnica jest taka, że wersja z hesalitem jest przepiękna, a z szafirem ładna :)

a5e6d5c7cacd70540b6c66e7f55110fc.jpg

Czas ma sens tylko wtedy, kiedy robi się z nim coś sensownego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadzam się z przedmówcami! :)

post-22413-0-47535000-1522351813_thumb.jpeg

Zegarkow!!! Ile by nie bylo to i tak jest za malo!!! :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trafne podsumowanie.

Co-Axial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kwestia odbioru zegarka w zależności od szkła jest kwestią idynwidualną.Ale pomija się też ważną kwestię techniczną.I nie dotyczy to tylko rys na hesalicie.Mianowicie zegarek ze szkłem szafirowym w mniejszym stopniu absorbować będzie wilgoć.Z technicznego punktu widzenia szafir jest bardziej szczelny od plastiku.Może to mieć znaczenie dla wyglądu tarczy w przypadku długiego czasu użytkowania zegarka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko że szafir w Moonach stosowany jest wcale nie tak dawno, a tarcze w tych z hesalitem maja się dobrze po dziesiątkach latach  ;). Oczywiście szafir jest lepszy, bezpieczniejszy, nie łapie rysek, ale tak jak to ktoś trafnie zauważył, to kwestia upodobań i subiektywnej oceny. Mam zegarki z szafirem, ale Moon z hesalitem może nie jest praktyczny, ale jest naprawdę piękny. :D  

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kwestia odbioru zegarka w zależności od szkła jest kwestią idynwidualną.Ale pomija się też ważną kwestię techniczną.I nie dotyczy to tylko rys na hesalicie.Mianowicie zegarek ze szkłem szafirowym w mniejszym stopniu absorbować będzie wilgoć.Z technicznego punktu widzenia szafir jest bardziej szczelny od plastiku.Może to mieć znaczenie dla wyglądu tarczy w przypadku długiego czasu użytkowania zegarka.

chodzi o słynną "patynę" ? Tak na marginesie, zastanawiałem się skąd bierze się ta patyna i doszedłem do wniosku, że przenika do środka przez nieszczelności zegarka. Czy mam rownież rozumieć, że tzw. Nurki nie będą miały patyny ?

"Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trafne spostrzeżenie ;)

I dla tego hesalit ma przewagę bo jak się zmieni tarcza na czekoladową to rozbijasz bank :D i jesteś dużo lepiej zarobiony!

Zegarkow!!! Ile by nie bylo to i tak jest za malo!!! :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem więcej, że rysy na moonowym hesalicie można wręcz polubić. Tutaj to fajnie wygląda:

W ogóle jest to jeden z nielicznych zegarków, które dobrze wyglądają kiedy są styrane. Zauważyłem, że to jedyny zegarek w moim zestawie, którego od pierwszego dnia na ręku przesadnie nie niańczę.

Hesalit w Moonwatchu jest jak tajny kod, który wysyłasz innym zegarkowym maniakom. Normalny klient z ulicy zaśmieje się sprzedawcy w twarz kiedy dowie się, że "luksusowa" Omega którą chciał nabyć ma plastikowe szkło i może się P-O-R-Y-S-O-W-A-Ć! Jeśli decydujesz się na hesalit to doskonale wiesz po co. Ty to wiesz i ten kto ma wiedzieć, też to doskonale wie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trafne spostrzeżenie ;)

I dla tego hesalit ma przewagę bo jak się zmieni tarcza na czekoladową to rozbijasz bank :D i jesteś dużo lepiej zarobiony!

Kwestia jeszcze taka, w jakim odcieniu ta czekolada powstanie na tarczy.Genaralnie ja czekolady wolę nie na zegarkach,dlatego poszedłem w szafir :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi