Ciemy 0 #126 Napisano 27 Maja 2013 Jeśli chodzi o brakujący wkład do młotka to jest zwykła skóra. Trzeba dociąć odpowiedni kawałek i wkręcić. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Safinowski 91 #127 Napisano 28 Maja 2013 Kto nie potrafi poprawnie złożyć zegara, to najlepiej jeśli umyje go bez rozbierania. Odpowiednie przybory to pędzle, szczotki i benzyna. Były kiedyś u "Flomego" w Warszawie przybory do wstawiania wężydeł bez rozbierania, ale cena około 30 tysięcy, zniechęcała nawet do oglądania. Może uda się chociaż przeszlifować palety kotwicy i po naoliwieniu możliwy jest umiarkowany sukces. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Aldik 0 #128 Napisano 29 Maja 2013 Zegar stał można powiedzieć hmm w ruderze i najprawdopodobniej zatrzymany w 1987r nie chodził do dziś. Teraz próbował 2-3 razy to pochodził 10 minut i stawał.. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Aldik 0 #129 Napisano 1 Czerwca 2013 A więc mogę wsadzić cały mechanizm bez rozbierania do Gronal'a (elmy) i benzyny ekstrakcyjnej ? Wiadomo tarcze zdejmę... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fibo 416 #130 Napisano 2 Czerwca 2013 A więc mogę wsadzić cały mechanizm bez rozbierania do Gronal'a (elmy) i benzyny ekstrakcyjnej ? Wiadomo tarcze zdejmę... Możesz wsadzić co chcesz i gdzie chcesz, ale jeśli o mechanizm zegara chodzi, to zrób, co powyżej doradzono. Amen. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arek_Win 77 #131 Napisano 2 Czerwca 2013 A więc mogę wsadzić cały mechanizm bez rozbierania do Gronal'a (elmy) i benzyny ekstrakcyjnej ? Wiadomo tarcze zdejmę... W płynie gronal nie wolno myć złożonego mechanizmu, bo ulegnie zniszczeniu. Nie uda się płynu usunąć z czopów i ulegną korozji.Zegar jest warty tego by dać go do fachowca, jeżeli samemu się nie umie mechanizmu zegara rozłożyć i złożyć. Każdy inny sposób jest półśrodkiem, który niszczy mechanizm. W całości to można myć sobie budzik Poltik, a nie taki dobry mechanizm. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Aldik 0 #132 Napisano 4 Czerwca 2013 No i się okazało, że dobry znajomy mam talent co do mechanizmów i nie jeden juz składał - muszę kupić ELME i coś mi to nie wychodzi, nie mogę znaleźć w internecie - moze wiecie, gdzie np w Katowicach mozna kupić ? Może ktoś ma na sprzedaż ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2979 #133 Napisano 4 Czerwca 2013 W "internecie" jest dostępny Gronal, także na Allegro. Ostro poszedł w górę, ok. 50 złotych za 0,5 litra. Nie dziwota - producent jest jeden..Ale Elma jest (jeśli jest dostępna) i tak jest blisko dwa razy droższa.PS. W Gronalu rozpuści się skóra z młoteczków. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Aldik 0 #134 Napisano 4 Czerwca 2013 Wolę jednak elmę - gdzies wyczytałem, że jest lepsza i z tego co piszesz domyślam sie, że nie rozpuści skórki z młotków Hmm tylko gdzie ją kupic !? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2979 #135 Napisano 4 Czerwca 2013 Klasyczna Elma też rozpuści. Na Dzikim Zachodzie szukaj....http://deruhrendoktor.eshop.t-online.de/ELMA-Cleaning-Solution-Concentrate-19-1000ml 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fibo 416 #136 Napisano 4 Czerwca 2013 A hurtowni zegarmistrzowskiej to w Katowicach, lub okolicy nie ma? Może będzie prościej...Ja nie pomogę, bo mieszkam 270 km dalej, niestety, ale Wujek Google, oraz telefon czynią cuda. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Aldik 0 #137 Napisano 4 Czerwca 2013 A hurtowni zegarmistrzowskiej to w Katowicach, lub okolicy nie ma? Może będzie prościej...\ Hmm no nie wiem - a jest ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Młot Thora 147 #138 Napisano 4 Czerwca 2013 Pewnie nie ma, za małe miasto 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Aldik 0 #139 Napisano 5 Czerwca 2013 haha no i też nie mogę znaleźć ale dam rade Pytanie jak zreanimować wagi aby się świeciły ? Przepolerować? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2284 #140 Napisano 5 Czerwca 2013 Wagi umyj detergentem, niech się lepiej nie świecą. Kupuj gronal i nie filozofuj. Elma ma taki sam skład. 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kobas 329 #141 Napisano 5 Czerwca 2013 Elma jest dostępna we Wrocławiu w firmie Zodiak ul. Nyska 59 tel. 713273015 cena za koncentrat 1/2 l - ok. 60 zł. - Dzisiaj sprawdzałem. Sprzedają wysyłkowo 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2979 #142 Napisano 5 Czerwca 2013 Pytanie jeszcze który preparat ? Koncentrat ? 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kobas 329 #143 Napisano 5 Czerwca 2013 Chyba 1:9. Jednak najlepiej zatelefonować i dokładnie się dowiedzieć 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
amroziuk 99 #144 Napisano 5 Czerwca 2013 1:9Ale oryginalne słoje ELMA mają przy dnie kreskę do której leje się płyn resztę do następnej kreski uzupełnia się wodą (w wersji lux destylowaną). 0 AMTak wiele zegarów, a tak mało czasu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Ratyński 407 #145 Napisano 5 Czerwca 2013 Kupuj gronal i nie filozofuj. Elma ma taki sam skład.Podobnie jak aspiryna i polopiryna, jednak nie do końca taki sam... 0 Piotr Ratyński Adhibe rationem difficultatibus. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Aldik 0 #146 Napisano 5 Czerwca 2013 Dziękuje za pomoc Możecie mi pomóc gdzie szukać i jakiej dlugości powinna być brakująca struna ? Aa i jaką skórkę wsadzić do młotka ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kasiaMF 234 #147 Napisano 27 Sierpnia 2013 Czy ktoś z Was wie gdzie mozna kupić KIWI METAL do czysczenia mosiądzu i miedzi? W sieci brak. Podobno zaprzestali produkcji. Był to najlepszy środek do czyszenia i bardzo mi zależy na zakupie 2 szt. A czy ktoś z Was stosował może Mr Muscle emulsja do czyszczenia mosiądzu i miedzi? Czy jest porównywalny z KIWI? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 109 #148 Napisano 27 Sierpnia 2013 A jak to działało - mechanicznie, chemicznie czy na oba sposoby ? Albo inaczej - chcesz usuwać nalot, czy również polerować ? 0 Pozdrawiam Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WueM 120 #149 Napisano 27 Sierpnia 2013 Z etykiety: zawiera węglowodory alifatyczne (>30%), mydło (5-15%), benzynę ciężką obrabianą wodorem (ropa naftowa). Ponadto mocno capi amoniakiem. Widziałem na półce w Auchanie. Kiedyś w Składnicy Harcerskiej sprzedawano ASIDOL, produkcji ZSRR. Był bardzo skuteczny i do tej pory nie spotkałem równie dobrego środka do czyszczenia mosiądzu. 0 Wojtek + Certina Club 2000 od lat Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 109 #150 Napisano 27 Sierpnia 2013 Czyli bez ścierniwa. Kwasek cytrynowy spożywczy ( najlepiej kupić opakowanie 0,5 kg - chyba z 5 zł kosztuje ) rozpuścić w gorącej wodzie, na szmatkę i wycierać ( rękawiczki gumowe wskazane ). Wcześniej warto odtłuścić. Jeżeli mamy cały element mosiężny do wyczyszczenia można wsadzić do kąpieli i zagotować. Nie czyścić kół zębatych itp !!! Przy czyszczeniu "złomów" i długotrwałym gotowaniu pojawi się czerwonawy kolor miedzi. Jak się zaczyna pojawiać zetrzeć go suchą szmatką - może być z odrobiną kredy. Opis metody bardzo uproszczony - warto poeksperymentować Szczegółów nie sposób na szybko opisać. EDIT Tak czytam co napisałem - mam nadzieję, że nikomu do głowy nie przyjdzie rozpuszczać całego 0,5 kg 4-5 łyżek na szklankę wody to max. 0 Pozdrawiam Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach