Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
carlito1

Klub Miłośników Zegarków Longines

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ja dobrze widzę że cena nowego spirit zulu 39mm jest wyższa o prawie  6 kpln  od swojego większego brata 42mm?

Edytowane przez S-3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
57 minut temu, S-3 napisał(-a):

Czy ja dobrze widzę że cena nowego spirit zulu 39mm jest wyższa o prawie  6 kpln  od swojego większego brata 42mm?

Droższe są tylko te, które mają elementy wykonane ze złota. Pozostałe kosztują tyle samo, co większe. 

Edytowane przez Jogi

Żyć to znaczy ryzykować. W przeciwnym razie, jesteś wyłącznie bierną bryłą przypadkowo zebranych molekuł, niesioną prądem Wszechświata.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 godziny temu, piku napisał(-a):

Tak na szybko pierwsze wrażenia. 

39 mm na mój nadgarstek w sam raz (42 mm byłby za duży). I tak będę musiał jeszcze nieco skrócić bransoletę. Sam zegarek w moim odczuciu układa się dobrze na nadgarstku. Teraz trzeba go ustawić. 

Zastanawiałem się też nad niebieskim, ale pierwotnie myślałem o czarnym, więc jest czarny. Na niebieskiego trzeba było poczekać.

20230621_150000.jpg

20230621_150522.jpg

Czyli juz są dostępne, przynajmniej niektóre wersje.

Gdzie kupowałeś? Cena z metki czy jest jakaś przestrzeń do negocjacji?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Bugs

Dostępny był tylko czarny. Pozostałe na zamówienie. Np. na niebieski trzeba poczekać ok. 4-6 tygodni. 

Zamówiłem na zegarki.zgora.pl, ale kilka dni wcześniej byłem w ZG i go przymierzyłem. 

Można negocjować 😉 Sklep znany i lubiany 👍   

@S-3 

Normalny 39 mm na bransie ma 15,9 k na metce, a na pasku 15,3 k. Czyli tak samo jak 42 mm.

Te droższe o 6k, to są te wersje ze złotymi dodatkami tak jak napisał @Jogi Te droższe mają się pojawić w sierpniu o ile się nie mylę. 

Edytowane przez piku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ledr 

Fajny. Sporo o nim myślałem i chciałem przymierzyć, ale akurat w Poznaniu go nie widziałem.

Dla mnie ta jego delikatność może stanowić atut. No ale musiałbym mu się dobrze przyjrzeć. Na zdjęciach wygląda ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lubimy Longinesa. Piękna historia, coraz lepiej wyglądająca teraźniejszość... A teraz do rzeczy. Nie każdy jest miłośnikiem zegarków i nie każdy wie, że z WR 30m nie należy pływać... A tu wg Longinesa można pływać, ba można nawet nurkować z rurką. Tak jak z zegarkiem z WR 50m, 100m, 200m. INSTRUKCJE Z TAKIM BABOLEM SĄ DO POBRANIA ZE STRONY MARKI. Papierowych już nie dają... 

Czy w Longinesie o tym wiedzą? Tak! Od dawna. Czy przerosło ich zmienić pdf na stronie? Tak. BARDZO NIEPOWAŻNE PODEJŚCIE DO KLIENTA I POWAŻNA RYSA NA WIZERUNKU MARKI. 

Tak swoją drogą przed końcem gwarancji zawsze można iść popływać ze swoim Lążinem z WR30m, ba nawet "nurkować z fajką". Może jak przyjdzie marce masowo w ramach gwarancji naprawiać "podtopione" zegarki to poprawi ten rażący błąd (przerobienie pdfa to nie jest dużo pracy i praktycznie żaden koszt).

Sami mamy 10 Longinesów i raczej żaden z nich nie jest stworzony do "nurkowania z fajką" 😉

IMG_20230627_111501.jpg

IMG_20230627_111434.jpg

Małżeństwo i zegarki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Przymiarka sprzed kilku dni.
Fajna wariacja LLD w kopercie z brązu. Ten brąz wygląda na pierwszy rzut oka tak, jakby miał nigdy nie spatynować. Piękna, zielona, gradientowa tarcza. Jak to często bywa u Longinesa - za długie ucha .
Przyjemnie klikający wewnętrzny bezel. Mógłbym takiego LLD nosić .
Czy cenę miał "atrakcyjną"?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Czy cenę miał "atrakcyjną"?

Wstępny wywiad potwierdził gotowość do upustu 15% od ceny z metki. Dojście do 20% rabatu pewnie wymagałoby już konkretnej rozmowy z deklaracją chęci zakupu lub udania się do innych, potencjalnych sprzedawców.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
51 minut temu, Perpetuum Mobile napisał(-a):

Jak to często bywa u Longinesa - za długie ucha emoji6.png

Bo to jest Panie tradycja od pokoleń!

USZY.jpg.538f60a6db7d507bc48fd36efbaa246a.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 25.05.2023 o 11:40, eye_lip napisał(-a):

Ten z małą sekundą piękny, ale co z tego jak rozmiar nienoszalny;/

W dniu 25.05.2023 o 11:56, eye_lip napisał(-a):

Zakładam, że 40mm.

W dniu 25.05.2023 o 12:21, eye_lip napisał(-a):

Dlatego, że jest to dla mnie za duży zegarek jak na model w założeniu elegancki, a dodatkowo potęguje to bardzo duże szkło/cienki bezel. 

W Longinesie ewidentnie chcą naszych pieniędzy i idą w dobrym kierunku - 38,5mm

https://www.longines.com/pl/p/watch-the-longines-master-collection-l2-843-4-63-2

Małżeństwo i zegarki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wow, obydwa fajne 👍 

Myślałem, że tylko do Zulu szykujesz pasek 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 minut temu, piku napisał(-a):

Wow, obydwa fajne 👍 

Myślałem, że tylko do Zulu szykujesz pasek 😉

Od samego początku pasek w silverze mi nie grał. Tylko nie miałem pomysłu jaki dobrać 😀 postanowiłem załatwić od razu dwa paski za jednym zamachem 😄

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zielony z żółtym przeszyciem. Bardzo mi się podoba to zestawienie.

Nie widzę na zdjęciu jak to się komponuje z tarczą, ale wygląda obiecująco.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaciekawiony popularnością tego modelu, przymierzyłem przedwczoraj Zulu 42mm L3.812.4.63.6 (zielony bezel, złote wskazówki) i niestety nie zrobił na mnie wrażenia. Odczucia miałem takie, że jest bardzo lekki i delikatnie wykonany in minus. Trzymając w dłoni  zastanawiałem się czy przypadkiem nie wykonali koperty i bransolety z aluminium, dziwne wrażenie... Może dla kogoś lekkość będzie plusem, ja wolę inaczej. Rzuciłem też okiem na zapięcie i i wydało mi się delikatne i byle jakie. Z wyglądu przypomina mi ta konstrukcja Tudora BB58, którego kiedyś posiadałem. Podobno ten Zulu ma być Tudor beaterem ale odczucia po kilku minutach mam takie, że jednak Tudor to jakościowo półka wyżej. Może potrzebowałbym więcej czasu z nim ale raczej do tego nie dojdzie bo zwyczajnie mi się nie spodobał. Nawiązując do tej lekkości in minus, ktoś też ma takie wrażenia?

Edytowane przez Dajve4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nigdy przy przymiarce nie miałem wrażenia, żeby którykolwiek Spirit był lekki. Czy to czasem Tudor nie jest ponadprzeciętnie ciężki?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Dajve4 napisał(-a):

Zaciekawiony popularnością tego modelu, przymierzyłem przedwczoraj Zulu 42mm L3.812.4.63.6 (zielony bezel, złote wskazówki) i niestety nie zrobił na mnie wrażenia. Odczucia miałem takie, że jest bardzo lekki i delikatnie wykonany in minus. Trzymając w dłoni  zastanawiałem się czy przypadkiem nie wykonali koperty i bransolety z aluminium, dziwne wrażenie... Może dla kogoś lekkość będzie plusem, ja wolę inaczej. Rzuciłem też okiem na zapięcie i i wydało mi się delikatne i byle jakie. Z wyglądu przypomina mi ta konstrukcja Tudora BB58, którego kiedyś posiadałem. Podobno ten Zulu ma być Tudor beaterem ale odczucia po kilku minutach mam takie, że jednak Tudor to jakościowo półka wyżej. Może potrzebowałbym więcej czasu z nim ale raczej do tego nie dojdzie bo zwyczajnie mi się nie spodobał. Nawiązując do tej lekkości in minus, ktoś też ma takie wrażenia?

Każdy może mieć inne odczucia ja krótko mierzyłem ale mi się podobał. Natomiast zapięcie zamówiłem do swojego Spirita chrono i jest świetne nie miałem lepszego zapięcia w rękach. 

14 godzin temu, Kozaq00 napisał(-a):

Zainwestowałem trochę w moje Longinesy. Oba w nowych paskach. Do Zulu zakupiłem dodatkowo oryginalne zapięcie 😀 osobiście jestem bardzo zadowolony. Wielkie dzięki dla @Re.Al. za świetne paski !

IMG_3687.jpeg

IMG_3689.jpeg

IMG_3695.jpeg

IMG_3691.jpeg

Paski ekstra. 

Edytowane przez kornel91

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Nethuns, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi