Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
carlito1

Klub Miłośników Zegarków Longines

Rekomendowane odpowiedzi

10 godzin temu, cordi7 napisał(-a):

Bede mniejszoscia: nie. Silver Arrow dla mnie wizualnie jest przepiekny, nowy Flagship - ciut przeladowany.

Za duzo sie dzieje na klasycznego garniturowca, za elegancki na EDC - ale to ja, moze jak ktos sie nosi elegancko na co dzien bedzie ok.

Tak sobie wracałem myślami do tego wyboru i choć Conquest w tej wersji ma wyższe poziomowanie w hierarchii firmy, to mnie nie przekonują w nim wskazówki, indeksy (to już kanciaste lata 60., a nie opływowa wcześniejsza dekada), ciężkie okno datownika i jednak zbyt dominująca pozycja wskaźnika rezerwy. Choć odwzorowanie pierwowzoru jest naprawdę dobre. Za to indeksy Silver Arrow to chyba najfajniejsze nawiązanie do Streamline Moderne u Longinesa :)

8 godzin temu, Mirosuaw napisał(-a):

Do mnie Conquest z rezerwą chodu nie za bardzo gada.

Gdybym wymieniał Silver Arrow na coś podobnego stylistycznie, to wybrałbym któryś z tych poniżej.

No ten Conquest jest nr 1, wiadomo. Najlepiej wszakże byłoby mieć do niego bransoletę, a tu akurat nie jestem przekonany, czy Longines nie mógł zaprojektować jej lepiej, bardziej w duchu tego modelu.

I tu przechodzę do własnych - być może niezbyt mądrych - rozważań. Wiosną i latem mojego pokazywanego tu milion razy Conquesta Heritage noszę od pewnego czasu na meshu - niestety nie na firmowym, bo Longines nie robi obecnie 18mm. Ale wśród dostępnych bransolet zauważyłem tę do La Grande Classique... z dopiskiem "Lady". No cóż, braci Wachowskich od razu by to z człowieka nie zrobiło... Od razu powiem, że mnie akurat bransolety bez maskownic przylegających do koperty nie przeszkadzają, a wręcz przeciwnie - nie mam nic naprzeciw. Daje to więcej klimatu lat 50. Bardzo fajna jest ta opadająca linia przy krawędziach i wariant "beads of rice". Pomijam aspekt zasadności ceny. Przygotowałem nawet "wyrafinowaną" wizualizację w paint:

Conquest_bracelet_idea.thumb.jpg.f39e4745e84648102b4cc8d3abeba00c.jpg

Tu pojawia się pytanie - po założeniu takiej bransolety do Conquesta dałoby się ją później zdjąć, prawda? Bo na stronie jednego ze sklepów sklepu znalazłem opis, że ta bransoleta pasuje tylko do wybranych referencji La Grande Classique. Poszukałem jednak trochę w sieci i na jakiejś szwedzkiej stronie znalazłem jeden egzemplarz, choć w tak znoszonym stanie, że nie zdziwiłbym się, gdyby właściciel nie przejmował się przytwierdzeniem bransolety na stałe. Ale dostęp do teleskopów chyba jest ok? 

hd_item_1077559_a2fed704cf.JPG.22319c3f8968e4bf459c761be2cd586f.JPG

hd_item_1077559_c567c807ea.JPG.26f7228a2a820f3f47e6582ceae953d3.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 minut temu, Edmund Exley napisał(-a):

Tak sobie wracałem myślami do tego wyboru i choć Conquest w tej wersji ma wyższe poziomowanie w hierarchii firmy, to mnie nie przekonują w nim wskazówki, indeksy (to już kanciaste lata 60., a nie opływowa wcześniejsza dekada), ciężkie okno datownika i jednak zbyt dominująca pozycja wskaźnika rezerwy. Choć odwzorowanie pierwowzoru jest naprawdę dobre. Za to indeksy Silver Arrow to chyba najfajniejsze nawiązanie do Streamline Moderne u Longinesa :)

No ten Conquest jest nr 1, wiadomo. Najlepiej wszakże byłoby mieć do niego bransoletę, a tu akurat nie jestem przekonany, czy Longines nie mógł zaprojektować jej lepiej, bardziej w duchu tego modelu.

I tu przechodzę do własnych - być może niezbyt mądrych - rozważań. Wiosną i latem mojego pokazywanego tu milion razy Conquesta Heritage noszę od pewnego czasu na meshu - niestety nie na firmowym, bo Longines nie robi obecnie 18mm. Ale wśród dostępnych bransolet zauważyłem tę do La Grande Classique... z dopiskiem "Lady". No cóż, braci Wachowskich od razu by to z człowieka nie zrobiło... Od razu powiem, że mnie akurat bransolety bez maskownic przylegających do koperty nie przeszkadzają, a wręcz przeciwnie - nie mam nic naprzeciw. Daje to więcej klimatu lat 50. Bardzo fajna jest ta opadająca linia przy krawędziach i wariant "beads of rice". Pomijam aspekt zasadności ceny. Przygotowałem nawet "wyrafinowaną" wizualizację w paint:

Conquest_bracelet_idea.thumb.jpg.f39e4745e84648102b4cc8d3abeba00c.jpg

Tu pojawia się pytanie - po założeniu takiej bransolety do Conquesta dałoby się ją później zdjąć, prawda? Bo na stronie jednego ze sklepów sklepu znalazłem opis, że ta bransoleta pasuje tylko do wybranych referencji La Grande Classique. Poszukałem jednak trochę w sieci i na jakiejś szwedzkiej stronie znalazłem jeden egzemplarz, choć w tak znoszonym stanie, że nie zdziwiłbym się, gdyby właściciel nie przejmował się przytwierdzeniem bransolety na stałe. Ale dostęp do teleskopów chyba jest ok? 

hd_item_1077559_a2fed704cf.JPG.22319c3f8968e4bf459c761be2cd586f.JPG

hd_item_1077559_c567c807ea.JPG.26f7228a2a820f3f47e6582ceae953d3.JPG

Osobiście nie znoszę bransolet z prostymi endlinkami i szpara. No chyba, że mesh lub bonclip to jeszcze :D ten zegarek jest stworzony do pasiorów

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Salomonowe rozwiazanie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, Sebak napisał(-a):

Dziękuję za wszystkie opinie pojedynku Silver Arrow vs Conquest Central Power Reserve. 

Jak to w życiu bywa, wygrała inna opcja i doszedł Tank, więc Silver Arrow na razie zostaje 😀

P1022237.thumb.jpeg.3e327a4786e178be75f254fa0c9aaf14.jpeg

No i wyszła piękna parka, troszkę zazdroszczę ;)

..."Wszys­tko jest możli­we. Niemożli­we po pros­tu wy­maga więcej cza­su"... Dan Brown

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, Sebak napisał(-a):

Dziękuję za wszystkie opinie pojedynku Silver Arrow vs Conquest Central Power Reserve. 

Jak to w życiu bywa, wygrała inna opcja i doszedł Tank, więc Silver Arrow na razie zostaje 😀

P1022237.thumb.jpeg.3e327a4786e178be75f254fa0c9aaf14.jpeg

both-why-dont-we-have-both.gif.952010dbe20aeba4915d66fd87a09057.gif

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 12.01.2026 o 21:56, ireo napisał(-a):

Całkiem nieźle to wygląda, muszę przyznać.

Z założeniem (i zdjęciem) tej bransolety do czegokolwiek o rozmiarze 18 mm nie powinno być problemu. Mam taką, kiedyś pokazywałem w zestawie z vintage'owym ultrachronem.

Dzięki za informacje :)

W dniu 13.01.2026 o 09:59, Sebak napisał(-a):

Świetny duet i zdjęcie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi