AK&AK 55180 #15527 Posted April 5 Świątecznie pozdrawiamy 17 Małżeństwo i zegarki. Share this post Link to post Share on other sites
Funky_Koval 25967 #15528 Posted April 5 0 quartz bandit Share this post Link to post Share on other sites
szumi 1201 #15529 Posted April 5 (edited) Luma Edited April 5 by szumi 17 Share this post Link to post Share on other sites
mario1971 74513 #15530 Posted April 5 Ja tam serio nie widzę żadnych podobieństw - zupełnie nic, ale internet uważa inaczej. 😆 7 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Share this post Link to post Share on other sites
tbn 5423 #15531 Posted April 5 (edited) Zamienili okrągłe indeksy z prostokątnymi, cały wkład Longinesa w ten projekt. Edited April 5 by tbn 1 Share this post Link to post Share on other sites
cordi7 9240 #15532 Posted April 5 43 minuty temu, tbn napisał(-a): Zamienili okrągłe indeksy z prostokątnymi, cały wkład Longinesa w ten projekt. A czcionka na lunecie? No hello? 0 Share this post Link to post Share on other sites
alpaczino 50358 #15533 Posted April 5 A czcionka na lunecie? No hello?Czcionka na bezelu z ... Omegi. 3 Share this post Link to post Share on other sites
Funky_Koval 25967 #15534 Posted April 5 Chciałbym niesmiało zauwazyć, że wskazówki też są inne 0 quartz bandit Share this post Link to post Share on other sites
Lincoln Six Echo 91004 #15535 Posted April 5 1 WARTO POMAGAĆ: https://www.siepomaga.pl Share this post Link to post Share on other sites
alpaczino 50358 #15536 Posted April 5 Chciałbym niesmiało zauwazyć, że wskazówki też są inne To prawda - są "Tudor like". No ale logo jest oryginalne. (Przepraszam za sarkazm. ) 0 Share this post Link to post Share on other sites
Funky_Koval 25967 #15537 Posted April 5 (edited) @alpaczino Kundelki to też mieszance a ludzie je lubią. Ja mojego bardzo Edited April 5 by Funky_Koval 7 quartz bandit Share this post Link to post Share on other sites
Mirosuaw 41188 #15538 Posted April 5 (edited) Jak każdy zegarek, nowy Hydroconquest również nie jest dla wszystkich. W sumie to się cieszę, że nie każdemu się podoba. Same Hydroconquesty, no jak by to wyglądało... słabo. Panowie luzik, jest w czym wybierać, są inne modele, są inne firmy 😉 Tymczasem piąty dzień. WR300 może się jutro przydać. Edited April 5 by Mirosuaw 21 Share this post Link to post Share on other sites
Jarosław 128 #15539 Posted April 5 Witam. Temat gdzieś zniknął a był z 2006 roku. Dotyczył renowacji zabytkowego Longines w Szwajcarii. Wspominka tutaj: Dokładność chodu zegarków mechanicznych - Testy i recenzje - Klub Miłośników Zegarów i Zegarków Zegar ma się dobrze i jest z innymi na wystawce w domu a od czasu do czasu jest nakręcany. Działa dobrze. Oczywiście mechanizm cal 1268Z. A ponieważ jest po dziadku i sprzed drugiej wojny to dziś do niego dokładam przedmiot tez po dziadku i który dziś trafił w moje ręce (foto). Jedno i drugie były używane w tym samym czasie "chodziły razem". 19 Jarosław Urbanowicz Share this post Link to post Share on other sites
MacSen 234 #15540 Posted April 5 Ciekawą dynamikę ma dyskusja nad nowym HC. Początkowo panował niemal powszechny zachwyt nad nową wersją. Z czasem pojawiło się coraz więcej głosów, mówiących, że model ten zgubił swój charakter i wygląda jak domyślny zegarek z bezelem. Zastanawiające jest w tym kontekście to, dlaczego Longines - który słynie z inspiracji czerpanych ze swoich starszych katalogów - nie podkreśla nawiązań do Admiral 200m (ref. 7463). Wówczas może cześć sceptycznych głosów nie miałaby miejsca. Oczywiście projekt Admiral 200m nie jest szczególnie oryginalny, ale można przynajmniej wskazać jakieś Longines-owe korzenie ostatniego HC. 18 Share this post Link to post Share on other sites
Jarosław 128 #15542 Posted April 6 Piękny... 1 Jarosław Urbanowicz Share this post Link to post Share on other sites
Funky_Koval 25967 #15544 Posted April 7 (edited) Plany na abstynencję zakupową w 2026 r były piękne, ale skończyły się fiaskiem. Kliknąłem nowego Hydro 39mm w czerni Świetne zegarki, bardzo dobrze wycenione. Mój AD nie ma na stanie więc trochę poczekam Edited April 7 by Funky_Koval 9 quartz bandit Share this post Link to post Share on other sites
ireo 5455 #15545 Posted April 7 W dniu 5.04.2026 o 20:19, alpaczino napisał(-a): Czcionka na bezelu z ... Omegi. Czyli jednak znalazłeś w tym HC coś udanego W dniu 5.04.2026 o 22:22, Mirosuaw napisał(-a): Same Hydroconquesty, no jak by to wyglądało... Mimo wszystko lepiej, niż np. same "smarkłocze" (czyli zegarki dla smarkaczy). Cieszy mnie, kiedy prawdziwa firma zegarkowa wypuszcza model, który szybko robi się znany i popularny, a jednocześnie względnie dostępny. Jest to niezły sposób na podpompowanie całej branży, zagrożonej upadkiem. Szczególnie ważny jest środkowy segment rynku, który decyduje o przetrwaniu zegarków jako przedmiotów codziennego użytku (albo przynajmniej codziennego noszenia). Mnie propozycje Longinesa spoza linii Heritage nigdy specjalnie nie pociągały, ale ten nowy Hydroconquest to przyjemny zegarek. Mam nadzieję, że zrobi karierę na miarę Tissota PRX, który po roku-dwóch od premiery był już wszędzie. 3 - ireo Share this post Link to post Share on other sites
christ0ff 3523 #15546 Posted April 7 (edited) 11 minut temu, Funky_Koval napisał(-a): Plany na abstynencję zakupową w 2026r były piękne, ale skończyły się fiaskiem. Kliknąłem nowego Hydro 39mm w czerni Świetne zegarki, bardzo dobrze wycenione. Mój AD nie ma na stanie więc parę dni poczekam Gratulacje. Ile od ceny metkowej udało się urwać? Edited April 7 by christ0ff 1 Share this post Link to post Share on other sites
Funky_Koval 25967 #15547 Posted April 7 (edited) 34 minuty temu, christ0ff napisał(-a): Gratulacje. Ile od ceny metkowej udało się urwać? Dziękuję. Urwałem prawie 20% Tylko tą referencję w czerni wszędzie wymiotło. Data realizacji to dopiero maj. Wszędzie mają status "na zamówienie" Edited April 7 by Funky_Koval 3 quartz bandit Share this post Link to post Share on other sites
alpaczino 50358 #15548 Posted April 7 Mimo wszystko lepiej, niż np. same "smarkłocze" (czyli zegarki dla smarkaczy). Cieszy mnie, kiedy prawdziwa firma zegarkowa wypuszcza model, który szybko robi się znany i popularny, a jednocześnie względnie dostępny. Jest to niezły sposób na podpompowanie całej branży, zagrożonej upadkiem. Szczególnie ważny jest środkowy segment rynku, który decyduje o przetrwaniu zegarków jako przedmiotów codziennego użytku (albo przynajmniej codziennego noszenia). Mnie propozycje Longinesa spoza linii Heritage nigdy specjalnie nie pociągały, ale ten nowy Hydroconquest to przyjemny zegarek. Mam nadzieję, że zrobi karierę na miarę Tissota PRX, który po roku-dwóch od premiery był już wszędzie. Ja odnosiłem się do oryginalności tego projektu a nie, czy jest on udany, czy nie i IMHO uważam, że nie jest oryginalny - o czym pisałem.Czy jest udany? Tak, z całą pewnością i przypuszczam, że odniesie sukces. (Może nawet taki, jak PRX?)Czy mnie się podoba? Nie, ale to są moje subiektywne oceny i preferencje nie mające nic wspólnego z tym, czy jest to udany projekt, czy nie.Mam nadzieję, że teraz jest to jasne. 0 Share this post Link to post Share on other sites
Funky_Koval 25967 #15549 Posted April 7 (edited) Ten zegarek będzie hitem bo to jest taki "one and done". Tym bardziej w tej cenie, gdzie obecnie średnio półkowe divery Seiko kosztują niewiele mniej a seria Marinemaster zaczyna grubo przekraczać 10k. Edited April 7 by Funky_Koval 2 quartz bandit Share this post Link to post Share on other sites
alpaczino 50358 #15550 Posted April 7 Ten zegarek będzie hitem bo to jest taki "one and done". Tym bardziej w tej cenie, gdzie obecnie średnio półkowe divery Seiko kosztują niewiele mniej a seria Marinemaster zaczyna grubo przekraczać 10k. Zgadzam się.Napiszę więcej - już jest hitem. 0 Share this post Link to post Share on other sites