Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Degustatorr Noir

Klub Miłośników Zegarków ETERNA

Rekomendowane odpowiedzi

u mnie taka wersja Kontiki FH

post-5058-0-70774600-1484414961_thumb.jpg

post-5058-0-70774600-1484414961_thumb.jpg

Czas zmienia perspektywę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I pięknie, ale nie kalecz go takimi fotkami bo zaraz wszyscy beda pisać, ze nowe wersje do niczego heh

Ten FH ma identyczna kopertę jak moja Date ?

Edytowane przez Michal84

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Świetna cena - to moze sobie wezmę druga wersje do kompletu :-) Oczywiście żart bo budżetu brak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I pięknie, ale nie kalecz go takimi fotkami bo zaraz wszyscy beda pisać, ze nowe wersje do niczego heh

Ten FH ma identyczna kopertę jak moja Date ?

no niestety to efekt kiepskiego aparatu w telefonie...

Czas zmienia perspektywę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy odchyłka na dobę -17s w nowej KonTiki Date poprzedni model jest ok czy za duża i należałoby coś z tym zrobić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sprawdź sobie w specyfikacji mechanizmu jakie są książkowe odchyłki - trochę dużo, trzyma Ci rezerwę ?

sprawdź rezerwę i zanieś do zegarmistrza za 5zł na wibrograf do sprawdzenia wykresu chodu bez otwierania, jak wszystko OK to już twoja decyzja czy oddasz go do regulacji, czy nauczysz się z tym żyć...

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pomiar jednorazowy? czy średnia z dłuższego czasu?

Czas zmienia perspektywę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moja Eterna KonTiki Date to odchyłka + 3-4 s czyli jest dobrze :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sprawdź sobie w specyfikacji mechanizmu jakie są książkowe odchyłki - trochę dużo, trzyma Ci rezerwę ?

W książeczce przy zegarku nie odnalazłem informacji o dopuszczalnej odchyłce dobowej. Zegarek nie odkładany więc nie sprawdzałem jak długo trzyma rezerwę chodu.

pomiar jednorazowy? czy średnia z dłuższego czasu?

Pomiar jest bardzo powtarzalny około -17s na każdą dobę.

Mam odczucie, że to trochę dużo szczególnie w porównaniu do pozostałych zegarków jakie posiadam czyli do Orisa Artixa  około + 5-6 s też na Sellicie oraz Longinesa Master Collection około + 8-9 s na ETA. Z każdym kolejnym zegarkiem odchyłka dobowa jest większa, aż boję się pomyśleć o zakupie kolejnego. :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy odchyłka na dobę -17s w nowej KonTiki Date poprzedni model jest ok czy za duża i należałoby coś z tym zrobić?

Dużo... Jak bardzo jest nowa? Jak długo ja nosisz i jak często? Bez otwierania, jak Burns napisał, zbadać na wibrografie. Rozmagnesować i ew. później podjąć decyzję czy regulować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie to miesiąc czasu jak kupiłem jako nową w salonie zegarków. Jest noszona zamiennie z Oris Artix a w tym czasie kręci się w rotomacie. Niezależnie czy noszona kilka dni czy kilka dni kręci się w rotomacie to odchyłka jest jednakowa. Nie była otwierana, jest na gwarancji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Każdy zegarek w wyniku docierania się może się rozregulować i będzie wymagał korekty. Ten mechanizm miewa problemy z naciągiem, ale raczej nie gdy jest nowy. Możesz mieć źle zaprogramowany rotomat. Przyczyn wiele. Poświęć trochę czasu. Noś cały tydzień poczynając np od poniedziałku . Ustaw w czwartek zmierz w piątek, odłóż, zmierz kiedy zatrzyma się od odłożenia. Wiekszy od 36-38 będzie dobrze. Jak wynik znowu -17 to około nastepnego wtorku zegarmistrz. Jeżeli zegarmistrz zbieżny z metodą domową to serwis

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro to świeży nabytek, to ja bym dał jej szansę i chwilę poczekał. Najgorszy w gwarancji jest długi czas oczekiwania na naprawę / regulację.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak Ci sie nosi na tym gumowo skórzanym pasku ? W salonie wydawał sie miękki i wygodny.

Edytowane przez Michal84

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na razie się nie nosi, ale pasek jest OK. Wygląda dobrze i jest dość miękki - gwarantuje wygodę. Dodatkowo zamówię do niego pasek hand made u Kolegi z forum. Będzie na podmianę :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nr 1 - chrono w starszej wersji zawsze mi sie podobał. Byle nie nr 2.

Taki miły śnieżny poranek :-)

post-12004-0-69261800-1484641338_thumb.jpg

Edytowane przez Michal84

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

którą byście wybrali:

"Z braku laku..." - nowa w chrono lepiej wygląda niż stara więc jak mus to 2 lub 3.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi