Jan 19232 #7576 Napisano 22 Grudnia 2025 A widzisz Piotr a narzekałeś ze nie mają tytanowego santosa U mnie tak wyglądał 11 📸@horo_logic_life Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Piątkowski 9739 #7577 Napisano 22 Grudnia 2025 A widzisz Piotr a narzekałeś ze nie mają tytanowego santosa U mnie tak wyglądał Akurat dzisiaj go już mieli. Niedawno dostali 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jan 19232 #7578 Napisano 22 Grudnia 2025 A rozmiar Ci siadł? Dla mnie mógłby być mniejszy - tak jak mowilem na spotkaniu. Poza tym (i ceną) jest świetny. 0 📸@horo_logic_life Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Piątkowski 9739 #7579 Napisano 22 Grudnia 2025 A rozmiar Ci siadł? Dla mnie mógłby być mniejszy - tak jak mowilem na spotkaniu. Poza tym (i ceną) jest świetny.Rozmiar jest ok, ma na czym leżeć 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kaponier 877 #7580 Napisano 23 Grudnia 2025 Zwycięzca tegorocznego GPHG w kategorii "Men`s Complication" – posiada komplikację umożliwiającą zmianę czasu z zimowego na letni w aż czterech opcjach: UTC, AST, EAS i EWT. Nie chcę nawet myśleć ile kosztuje serwis takiego cacka.. 20251121_120424.mp4 11 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sławol 2188 #7581 Napisano 23 Grudnia 2025 Kosmos, cena też. Właśnie sobie doczytałem w Google, co ten cudak ma tam w środku. Dzięki za filmik. Proszę o więcej takich klejnotów w temacie - w miarę możliwości oczywiście 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Krzysztof Skórka 7011 #7582 Napisano 24 Grudnia 2025 W dniu 17.12.2025 o 11:22, Mirosuaw napisał(-a): Akurat te dwa to nie są zegarki, tylko jakiś pokaz możliwości firmy, "zobaczcie co potrafimy wyprodukować". A że do normalnego użytku to się nie nadaje, to jest inna sprawa. Raczej inwestycja, a nie zegarek. Patrząc na inne modele Bovet, to chyba jednak ich „standard”. Kto pamięta spotkanie klubowe w 2017? 16 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kaponier 877 #7583 Napisano 24 Grudnia 2025 21 godzin temu, Sławol napisał(-a): Kosmos, cena też. Właśnie sobie doczytałem w Google, co ten cudak ma tam w środku. Dzięki za filmik. Proszę o więcej takich klejnotów w temacie - w miarę możliwości oczywiście Ależ proszę bardzo. Mówisz - masz Ludovic Ballouard Upside Down 20251121_150610.mp4 Zegarek w którym jedynym indeksem godzinowym, który jest prawidłowo wskazywany jest ten reprezentujący aktualną godzinę - reszta jest do góry nogami. Mechanicznie tą komplikację zrealizował na mechanizmie Preseux 7001 na który nadbudował zestaw krzyży maltańskich które realizują ruch do góry nogami. Co ciekawe Ludovic to uczeń F.P. Journea. Miał znaczący wkład między innymi w stworzeniu słynnego modelu Chronometre a Resonance (poniżej). 20251121_141754.mp4 14 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sławol 2188 #7584 Napisano 24 Grudnia 2025 6 godzin temu, kaponier napisał(-a): Ależ proszę bardzo. Mówisz - masz Ludovic Ballouard Upside Down 20251121_150610.mp4 38.09 MB · 0 pobrań Zegarek w którym jedynym indeksem godzinowym, który jest prawidłowo wskazywany jest ten reprezentujący aktualną godzinę - reszta jest do góry nogami. Mechanicznie tą komplikację zrealizował na mechanizmie Preseux 7001 na który nadbudował zestaw krzyży maltańskich które realizują ruch do góry nogami. Co ciekawe Ludovic to uczeń F.P. Journea. Miał znaczący wkład między innymi w stworzeniu słynnego modelu Chronometre a Resonance (poniżej). 20251121_141754.mp4 19.04 MB · 0 pobrań Dzięki! Ten pierwszy nieźle pokręcony Za to ten drugi wygląda, jakby miał motyla na tarczy. Piękna robota. 16 godzin temu, Krzysztof Skórka napisał(-a): Ten dla mnie najpiękniejszy ze wszystkich przedstawionych. Napatrzeć się nie mogę 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Krzysztof Skórka 7011 #7585 Napisano 25 Grudnia 2025 5 godzin temu, Sławol napisał(-a): Dzięki! Ten pierwszy nieźle pokręcony Za to ten drugi wygląda, jakby miał motyla na tarczy. Piękna robota. Ten dla mnie najpiękniejszy ze wszystkich przedstawionych. Napatrzeć się nie mogę Wybrałeś najdroższy zegarek z wszystkich obecnych na spotkaniu - około 1.5 M jeżeli dobrze pamiętam 😆 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Heavyweight2712 7389 #7586 Napisano 25 Grudnia 2025 W dniu 17.12.2025 o 10:22, Mirosuaw napisał(-a): Raczej inwestycja, a nie zegarek. A powtarzają nam cały czas nie traktować zegarków jako inwestycje a jako dzieła sztuki 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sławol 2188 #7587 Napisano 25 Grudnia 2025 8 godzin temu, Krzysztof Skórka napisał(-a): Wybrałeś najdroższy zegarek z wszystkich obecnych na spotkaniu - około 1.5 M jeżeli dobrze pamiętam 😆 Przypadek, ale dobrze wiedzieć 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fnkdoc 256 #7588 Napisano 25 Grudnia 2025 Rolex jednak zbyt pretensjonalny na mój gust. Może kiedyś Explorer lub DJ. 11 SQUALE MATIC 60 ATMOS | ORIS DIVERS TITAN | HAMILTON KHAKI NAVY PIONEER | G. GERLACH NAVIGATOR | TISSOT BALLADE III | VC HERITAGE CHRONO Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nav 13760 #7589 Napisano 25 Grudnia 2025 1 godzinę temu, fnkdoc napisał(-a): Rolex jednak zbyt pretensjonalny na mój gust. Może kiedyś Explorer lub DJ. DJ taki jak przymierzałeś, tylko z gładkim pierścieniem i poczucie pretensjonalności znika- to są do bólu użytkowe i praktyczne zegarki. 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kaponier 877 #7590 Napisano 27 Grudnia 2025 W dniu 24.12.2025 o 19:09, Sławol napisał(-a): Ten pierwszy nieźle pokręcony Za to ten drugi wygląda, jakby miał motyla na tarczy. Piękna robota. Ten z motylkiem ma dwa niezależne wychwyty z balansami, ustawione tak bardzo blisko siebie, że ich wibracje wzajemnie się synchronizują przez mikro drgania płyty. Obydwa balanse po chwili czasu od startu wchodzą rezonans i synchronizują swoją pracę. Dzięki temu zegarek ma dwa niezależne wskazania czasu czyli można sobie z niego zrobić taki „dual time” gdzie na pierwszej tarczy jest jedna strefa czasowa a na drugiej druga. Co ciekawe, w samym pomysłem FPJ inspirację wziął od Antide Janviera i Bregueta którzy w XVIII budowali zegary z dwoma wahadłami, które działały w podobny sposób. FPJ zajęło prawie 20 lat przeniesienie takiego rozwiązania na skalę zegarka naręcznego (najpierw zrobił wersję kieszonkową a potem dopracował i zrobił naręczny). Natomiast wracając do Ludovica Ballouarda to jest jeszcze jeden ciekawy zegarek jego produkcji: Half Time. Wskazanie czasu jest tu cyfrowe ale jedyna cyfra pokazywana bez zniekształceń to aktualna godzina – w myśl maksymy przyświecającej zegarkowi „only present time matters”. Pozostałe godziny są „połamane” i nie można ich odczytać. Ludovic tłumaczy to mniej wiecej tak: " czas przeszły zawsze ulega zniekształceniu a przyszłość jest niewyraźna - tylko teraźniejszy czas widać wyraźnie". Minuty w tym zegarku wskazywane są w funkcji retrograde na godzinie 6. No i oczywiście jest tu za***ista tarcza tańcząca ze światłem Coś wspaniałego 20251121_150810.mp4 9 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sławol 2188 #7591 Napisano 27 Grudnia 2025 1 godzinę temu, kaponier napisał(-a): Ten z motylkiem ma dwa niezależne wychwyty z balansami, ustawione tak bardzo blisko siebie, że ich wibracje wzajemnie się synchronizują przez mikro drgania płyty. Obydwa balanse po chwili czasu od startu wchodzą rezonans i synchronizują swoją pracę. Dzięki temu zegarek ma dwa niezależne wskazania czasu czyli można sobie z niego zrobić taki „dual time” gdzie na pierwszej tarczy jest jedna strefa czasowa a na drugiej druga. Co ciekawe, w samym pomysłem FPJ inspirację wziął od Antide Janviera i Bregueta którzy w XVIII budowali zegary z dwoma wahadłami, które działały w podobny sposób. FPJ zajęło prawie 20 lat przeniesienie takiego rozwiązania na skalę zegarka naręcznego (najpierw zrobił wersję kieszonkową a potem dopracował i zrobił naręczny). Dzięki, znowu się czegoś nowego dowiedziałem 1 godzinę temu, kaponier napisał(-a): Wskazanie czasu jest tu cyfrowe ale jedyna cyfra pokazywana bez zniekształceń to aktualna godzina – w myśl maksymy przyświecającej zegarkowi „only present time matters”. Pozostałe godziny są „połamane” i nie można ich odczytać. Ludovic tłumaczy to mniej wiecej tak: " czas przeszły zawsze ulega zniekształceniu a przyszłość jest niewyraźna - tylko teraźniejszy czas widać wyraźnie". Ten gość to chyba kumpel Dr. Emmetta Brown'a 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
beniowski 9907 #7592 Napisano 27 Grudnia 2025 W dniu 23.12.2025 o 14:09, Sławol napisał(-a): Kosmos, cena też. Właśnie sobie doczytałem w Google, co ten cudak ma tam w środku. Dzięki za filmik. Proszę o więcej takich klejnotów w temacie - w miarę możliwości oczywiście Ot i jest on. 12 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Heavyweight2712 7389 #7593 Napisano 27 Grudnia 2025 51 minut temu, beniowski napisał(-a): Ot i jest on. Gdzie musiałeś się wybrać żeby obejrzeć i przymierzyć takie perełki? 🥰 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
eye_lip 27462 #7594 Napisano 27 Grudnia 2025 Pewnie nigdzie 😆...ma to pod nosem. 1 Instagram.com/horlobby.watches Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Heavyweight2712 7389 #7595 Napisano 27 Grudnia 2025 12 minut temu, eye_lip napisał(-a): Pewnie nigdzie 😆...ma to pod nosem. A to szczęściarz 😃 sam bym z przyjemnością zobaczył takie zegarki na żywo 🙂 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sławol 2188 #7596 Napisano 27 Grudnia 2025 Nie umiałbym czegoś takiego nosić. Tylko do gablotki i za szybkę 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
beniowski 9907 #7597 Napisano 27 Grudnia 2025 1 godzinę temu, Heavyweight2712 napisał(-a): Gdzie musiałeś się wybrać żeby obejrzeć i przymierzyć takie perełki? 🥰 A to akurat w Monako. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fiere 2140 #7598 Napisano 29 Grudnia 2025 Wpadłem dzisiaj w Berlinie na szybkie przymiarki i ta nowa referencja Breitlinga Superocean Heritage 40 mm z tego roku jest świetna. Cienki, elegancki diver w modnym, lekko oliwkowo-khaki kolorze. Odchudzone 42 mm też super, zwłaszcza na nowym kajdanie. Zdecydowanie bardziej mi podeszło niż Omega Seamaster 300M, do której podchodzę już któryś raz, ale kajdan, grubość i 42 mm jakoś skutecznie mnie odrzucają. Glashütte Original SeaQ czy Senator mnie zachwyciły i zdecydowanie któryś z nich trafi na listę zakupową w 2026 roku. 10 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
manwiththedog 118 #7599 Napisano 31 Grudnia 2025 Jakiś czas temu przymierzałem AT Annual Calendar 43 mm 8 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mario1971 72953 #7600 Napisano 3 Stycznia Dzisiejsze przymiarki. 9 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach