Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
carlito1

Przymierzałem dzisiaj/ostatnio...

Rekomendowane odpowiedzi

Co by nie mówić to mały zegarek, a odbiór to indywidualna sprawa .

Zdjęcia tutaj wiele nie wniosą, można je zrobić tak żeby wydawał się większy niż w rzeczywistości 😅

@mylofjak już chcesz pokazać jak leży to cyknij fotkę z powiększeniem x2 , zegarek w centrum i oddal go mocno od obiektywu aparatu .

To co wrzuciłeś mocno przekłamuje. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To mały zegarek (a więc dla tych, co lubią - małe zegarki).

Ja lubię, jak mniejszy zegarek sprawia wizualne wrażenie - że nadgarstek w odbiorze wygląda na większy, imo prezentuje się to bardziej 'męsko' (ale nie piszę komuś złośliwych komentarzy, typu: "ten zegarek jest dla Ciebie za duży i wyglądasz - jakby wątła baba założyła zegarek o męskim rozmiarze tarczy" ; )

*Kwestia gustu, co kto woli (a ponoć o gustach się nie dyskutuję...)

Exp'36 na nadgarstku 17/17.5 cm (raczej szerokim, lecz 'łyżeczkowatym' - przez co zdecydowanie wygodniej, nosi mi się właśnie mniejsze zegarki)

*no ale ktoś może - mieć inny kształt nadgarstka, przekonania, odbiór (temat rzeka)

IMG_20250803_114751.G.jpg

Wszystko zależne jest od czasu, ostatecznie od Boga

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 godzin temu, cordi7 napisał(-a):

Lubie małe zegarki ale ten jest za mały - dla mnie. Zarówno na przymiarce kolegi jak i na twojej ręce. Super, że ty jesteś zadowolony i ci się podoba. De gustibus.

Rozumiem, że wrzucając zdjęcie na forum możemy oczekiwać reakcji pozytywnych ale i negatywnych. I chyba zgadzamy się, że każdy swoją opinię może wyrazić.

PS. Mam kilka zegarków vintage i nie wstydzę się nosić, jednak one właśnie tym są - vintage i na takowe wyglądają.

oczywiście każdy wyraża swoją opinię i Z TYM się trzeba liczyć, a wręcz NA TO liczyć.

po to jest forum aby móc się dzielić opiniami i spostrzeżeniami.

"problem" nie w tym że ją wyraziłeś, tylko w jaki sposób to zrobiłeś.

ubrałeś to w takie słowa, że nawet ja też się skrzywiłem czytając o komunii i młodszym bracie :) 

natomiast ja nie odebrałem tego personalnie. raz że cenię twoje wpisy, dwa że nie mam tego modelu, choć kiedyś do niego się przymierzałem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mialem zamiaru nikogo urazic - i jesli ktokolwiek poczul sie urazony (a mam wrazenie, ze trafilem niechcacy w czuly punkt) to przepraszam, moglem wyrazic sie inaczej.

(Jesli komus sie cos podoba to raczej nie powinien sie przejac opinia anonimowego goscia z forum a mam wrazenie, ze nagle jest szok bo ktos powiedzial "zle to wyglada".)

Wazny jest styl zegarka. Elegant z cieniutka luneta w rozmiarze 36 to nie to samo co EDC czy diver - i bedzie w odbiorze wizualnym zupelnie inny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu jeszcze jeszcze raz, z lekkim oddaniem. Wszystko robione trybem portretowym w iPhonie (podobnie jak 2x zoom).

Sorry @cordi7 ale leży idealnie 😆

IMG_4721.thumb.jpeg.f6bfe46dc21fe62f14615fa31a138289.jpeg

IMG_4724.thumb.jpeg.18e00db15a13dccbe9d86e5fac633db9.jpeg

IMG_4725.thumb.jpeg.e83eeda1f67565b8263831501d7a2a1e.jpeg

Longines Spirit ZuluTime | Seiko SPB143J1| Nomos Club ref. 703 | Casio G-Shock DW-5610

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, evilym napisał(-a):

Mnie nie musisz przepraszac :D Jesli jestes zadowolony i sie podoba - to najwazniejsze. 👍

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
53 minuty temu, cordi7 napisał(-a):

Nie mialem zamiaru nikogo urazic - i jesli ktokolwiek poczul sie urazony (a mam wrazenie, ze trafilem niechcacy w czuly punkt) to przepraszam, moglem wyrazic sie inaczej.

(Jesli komus sie cos podoba to raczej nie powinien sie przejac opinia anonimowego goscia z forum a mam wrazenie, ze nagle jest szok bo ktos powiedzial "zle to wyglada".)

Wazny jest styl zegarka. Elegant z cieniutka luneta w rozmiarze 36 to nie to samo co EDC czy diver - i bedzie w odbiorze wizualnym zupelnie inny.

spoko, mnie też nie trzeba przepraszać.

dla mnie również, po zdjęciach kolegi @evilym , leży świetnie.

tylko jeszcze prośba. @evilymczy masz może brata który miał teraz w maju komunię? jeżeli tak to wrzuć zdjęcia na jego nadgarstku. jak będzie OK, to już masz prezent komunijny z głowy 😁 taki żarcik, aby humorystycznie zakończyć ten temat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam lubię mniejsze zegarki i ten ex u kolegi leży idealnie. Nosić, nie przejmować się. To jak z laskami. Dla jednego spełnienie marzeń inny powie, że wygląda jak 💩

Screenshot_20260521_114048_Chrome.thumb.jpg.0597f5c4ef2294a6b7e10acf5162e036.jpg

Są dwie szkoły - albo ortodoksyjna wtedy nurek czy pilot mają być wielkie. A fieldy jak ex małe, surowe i najlepiej z plastikowym szkielkiem.  Albo druga, bardziej adekwatna do dzisiejszych czasów.  Wtedy jest bardziej biżuteryjnie i użytkowo. A mniejsze koperty są wygodniejsze. Mały pilot na bransie, nurek na skórze czy bizuteryjny fieldwatch (czyli ex) są calkowicie akceptowalne.

Screenshot_20260521_114631_Chrome.thumb.jpg.68193669acf8186570423aa02a37f577.jpg

W tym wszystkim chodzi o uczucie frajdy jakie daje zegarek. Na forum można to uczucie komuś podbić albo zabrać.

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sartory Billard 

Tych które chciałem zobaczyć akurat nie mieli ale w ramach ciekawostki - ten pierwszy ma tarczę zrobioną z...przeciętej deskorolki B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak się dobrze trafi w kadr to faktycznie wygląda mini i do tego grubawo 😜 

explorer-124270-black-dial-2021-p11240-51025_image.jpg

explorer-124270-gents-watch-black-dial-2022-p13049-59316_image.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
47 minut temu, lort napisał(-a):

tylko jeszcze prośba. @evilymczy masz może brata który miał teraz w maju komunię? jeżeli tak to wrzuć zdjęcia na jego nadgarstku. jak będzie OK, to już masz prezent komunijny z głowy 😁 taki żarcik, aby humorystycznie zakończyć ten temat.

Będę na komunii w tą niedzielę 😁

I nie - nie sprezentuję mu Rolexa. Ale jak dostanie jakiś zegarek to przymierzę 😉

Longines Spirit ZuluTime | Seiko SPB143J1| Nomos Club ref. 703 | Casio G-Shock DW-5610

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, evilym napisał(-a):

Jak to, „cordi7 leży idealnie”?

To trzeba podnieść kolegę, a nie „sorry” i idę dalej. Przyślij pilnie współrzędne, zaznaczone pinezką, to podjedziemy i pomożemy. 

- ireo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, evilym napisał(-a):

Będę na komunii w tą niedzielę 😁

I nie - nie sprezentuję mu Rolexa. Ale jak dostanie jakiś zegarek to przymierzę 😉

Chciałeś powiedzieć, w tę niedzielę. 👍

Że też @ireo nie wyłapał tego przede mną...

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, ireo napisał(-a):

Dziękuję za obszerny materiał. Dawno nie odwiedzałem żadnych większych imprez zegarkowych, a dzięki Twojej relacji poczułem się jakbym tam był. 

Tyle wspaniałych projektów, a do mnie najbardziej przemawiają, stosunkowo nieskomplikowane wizualnie, zegarki Laurent Ferrier bez kalendarza. Moim zdaniem, mistrzostwo świata. 

Dziś oglądałem kilka zegarków „bliżej ziemi”, pod względem zegarmistrzowskim i cenowym, których wcześniej nie miałem okazji zobaczyć na żywo.

IMG_2873.jpeg

IMG_2870.jpeg

IMG_2869.jpeg

IMG_2867.jpeg

IMG_2864.jpeg

IMG_2862.jpeg

IMG_2861.jpeg

Fajna ta PARIS 2024.

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, evilym napisał(-a):

Ale jak dostanie jakiś zegarek to przymierzę 😉

Obstawiam, że nic nie przymierzysz 😄

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Autor1984 napisał(-a):

Fajna ta PARIS 2024.

Tak, na żywo okazała się bardzo efektowna. Właściwie wstąpiłem do butiku głównie po to, żeby zapytać, czy nie mają czegoś z serii Olympic Games. Owszem, były dwa zegarki, ale akurat nie w kopercie Canopus Gold, która podoba mi się najbardziej. Mimo to nie mogłem sobie odmówić przymiarki egzemplarza w kopercie z żółtego złota. To bardzo dopracowana seria, wzorniczo mocno nawiązująca do dawnych Omeg z lat '50-'60, z pięknie wykonanymi emaliowanymi tarczami. W emalii w wydaniu Omegi trudno się dopatrzeć porowatości albo nieregularności, czyli właściwie typowych cech emalii. Tarcza została wykonana po mistrzowsku. Z zegarków krótkiej serii Olympic po prostu wylewa się "dyskretny urok burżuazji" w najlepszym wydaniu. 

Omega Specialities Paris 2024 Bronze Gold Edition wprawdzie też ukazała się dla uhonorowania olimpiady, ale wzorniczo to młodsza siostra modelu CK 859, tylko w (jeszcze) bardziej luksusowej wersji. CK 859 też zresztą była dostępna na miejscu, mogłem je bezpośrednio porównać. Dziewczyna prezentująca zegarki była nie tylko sprzedawcą, lecz także technikiem Omegi, czyli zdała odpowiedni egzamin i odbyła dwumiesięczne szkolenie w Bienne. Rozmawiało się z nią naprawdę fajnie, chociaż na początku nie chciała mi wierzyć, że zarówno Paris 2024 jak i CK 859 mają tarcze ze srebra. Przekonały ją dopiero dyskretne napisy "Ag925" umieszczone, a jakże, na tarczy. 

W każdym razie, nieznana mi wcześniej Paris 2024 zrobiła na mnie wrażenie. Ze względu na dość masywną lunetę wydaje się znacznie mniejsza niż  Olympic, chociaż to prawie taki sam rozmiar. Tarcza wykończona na breguetowskim poziomie; nawet jeśli te Clous de Paris są "fałszywe", czyli spod prasy, to tego nie widać. Duże cyfry 3, 9 i 12 oraz logotyp, wraz z napisem "Omega" pod spodem, mają własne "podkładki", wyniesione ponad giloszowaną powierzchnię, zwiększające czytelność i wrażenie trójwymiarowości. Złote wskazówki, inaczej niż niebieskie w CK 859, nie kontrastują z tarczą, tylko wydają się pozostawać jak gdyby na drugim planie, chociaż są na pierwszym. Dominuje tarcza, która przyciąga uwagę bardziej niż w skromniejszej CK 859. To tylko opis, ale rzecz w tym, jak to wszystko wygląda na ręce. Naprawdę piękny projekt. Nosiłbym :)

- ireo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, ireo napisał(-a):

Tak, na żywo okazała się bardzo efektowna. Właściwie wstąpiłem do butiku głównie po to, żeby zapytać, czy nie mają czegoś z serii Olympic Games. Owszem, były dwa zegarki, ale akurat nie w kopercie Canopus Gold, która podoba mi się najbardziej. Mimo to nie mogłem sobie odmówić przymiarki egzemplarza w kopercie z żółtego złota. To bardzo dopracowana seria, wzorniczo mocno nawiązująca do dawnych Omeg z lat '50-'60, z pięknie wykonanymi emaliowanymi tarczami. W emalii w wydaniu Omegi trudno się dopatrzeć porowatości albo nieregularności, czyli właściwie typowych cech emalii. Tarcza została wykonana po mistrzowsku. Z zegarków krótkiej serii Olympic po prostu wylewa się "dyskretny urok burżuazji" w najlepszym wydaniu. 

Omega Specialities Paris 2024 Bronze Gold Edition wprawdzie też ukazała się dla uhonorowania olimpiady, ale wzorniczo to młodsza siostra modelu CK 859, tylko w (jeszcze) bardziej luksusowej wersji. CK 859 też zresztą była dostępna na miejscu, mogłem je bezpośrednio porównać. Dziewczyna prezentująca zegarki była nie tylko sprzedawcą, lecz także technikiem Omegi, czyli zdała odpowiedni egzamin i odbyła dwumiesięczne szkolenie w Bienne. Rozmawiało się z nią naprawdę fajnie, chociaż na początku nie chciała mi wierzyć, że zarówno Paris 2024 jak i CK 859 mają tarcze ze srebra. Przekonały ją dopiero dyskretne napisy "Ag925" umieszczone, a jakże, na tarczy. 

W każdym razie, nieznana mi wcześniej Paris 2024 zrobiła na mnie wrażenie. Ze względu na dość masywną lunetę wydaje się znacznie mniejsza niż  Olympic, chociaż to prawie taki sam rozmiar. Tarcza wykończona na breguetowskim poziomie; nawet jeśli te Clous de Paris są "fałszywe", czyli spod prasy, to tego nie widać. Duże cyfry 3, 9 i 12 oraz logotyp, wraz z napisem "Omega" pod spodem, mają własne "podkładki", wyniesione ponad giloszowaną powierzchnię, zwiększające czytelność i wrażenie trójwymiarowości. Złote wskazówki, inaczej niż niebieskie w CK 859, nie kontrastują z tarczą, tylko wydają się pozostawać jak gdyby na drugim planie, chociaż są na pierwszym. Dominuje tarcza, która przyciąga uwagę bardziej niż w skromniejszej CK 859. To tylko opis, ale rzecz w tym, jak to wszystko wygląda na ręce. Naprawdę piękny projekt. Nosiłbym :)

Dziękuję, Irku, za tak szczegółowy opis.

Twoje wpisy na forum niewątpliwie podnoszą jego wartość merytoryczną.

Pozdrawiam

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 godzin temu, gszydlowsky napisał(-a):

Obstawiam, że nic nie przymierzysz 😄

No już nie te czasy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, evilym napisał(-a):

No już nie te czasy...

a szkoda, mam w mojej mini kolekcji Atlantica którego dostał mój Tata na komunię, a nosił śp, Dziadek  🙂

Wymagał co prawda renowacji, ale bardzo fajna pamiątka . 

20250403_151932.thumb.jpg.8829bfe8416d5fdbdcd0245ef365bd11.jpg

Edytowane przez gszydlowsky

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi