Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
carlito1

Przymierzałem dzisiaj/ostatnio...

Rekomendowane odpowiedzi

11 minut temu, mario1971 napisał(-a):

Dzisiejsze przymiarki.

2d9896c93b17ce2661cab8e11fd60ab1.jpga8977fa1cc174d256ec7f9e96df41c97.jpg

Na żywo idzie odczytać godzinę z tego Hublota, czy jednak wymaga to trochę wysiłku?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
28 minut temu, mario1971 napisał(-a):

Dzisiejsze przymiarki.

2d9896c93b17ce2661cab8e11fd60ab1.jpga8977fa1cc174d256ec7f9e96df41c97.jpg

Ten drugi nawet spoko.

Natomiast pierwszy jest co prawda tak samo brzydki, jak RM, za to z gorszych materiałów i zapewne gorzej wykonany (to akurat założenie). Ale leży w porządku. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 minut temu, nav napisał(-a):

Na żywo idzie odczytać godzinę z tego Hublota, czy jednak wymaga to trochę wysiłku?

Jak się skupisz, to odczytasz. W sztucznym świetle, gdzie na suficie masz parędziesiąt lamp, odblaski dają po oczach z każdej strony.

5 minut temu, rafi napisał(-a):

Ten drugi nawet spoko.

Natomiast pierwszy jest co prawda tak samo brzydki, jak RM, za to z gorszych materiałów i zapewne gorzej wykonany (to akurat założenie). Ale leży w porządku. 

Oglądałem parę fajniejszych Hublotów, ale ten leżał na łapce najlepiej. 

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Ulysse Nardin Sonata - jeden z moich "most wanted".

Mam słabość do unikatowych komplikacji więc w tym roku postanowiłem w końcu kupić Sonatę, głównie ze względu na ten za***isty alarm ala minute repeater (poniżej przykład).

Celowałem w wersję Cathedral ref. 676-88 ale niestety, te zegarki nie są zbyt popularne w Europie. Dlatego gdy znalazł się model Streamline (poniżej) w Madrycie to postanowiłem go sprawdzić. I....niestety to nie to. Nie jestem w stanie wpasować tego modelu w mój styl ubierania.  Poza tym ta wersja jest moim zdaniem za bardzo niespójna: ceramika+złoto+stal+skórzany pasek. Za dużo tego..

No nic -  szukam dalej...Ale i tak - fajnie było go przymierzyć

Edytowane przez kaponier

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może gdyby ten drugi miał złote na tarczy tylko wskazówki i ramkę daty - byłby czytelniejszy. Ale i tak nie jest zbyt urodziwy. Ten pierwszy lepiej się prezentuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 4.01.2026 o 20:22, kaponier napisał(-a):

Ulysse Nardin Sonata - jeden z moich "most wanted".

Mam słabość do unikatowych komplikacji więc w tym roku postanowiłem w końcu kupić Sonatę, głównie ze względu na ten za***isty alarm ala minute repeater (poniżej przykład).

Piękna rzecz, chociaż trudno mi  wyobrazić sobie sytuacje z codziennego życia, w których ten zegarek byłby na miejscu. 

Np, wycieczka za miasto w kostiumach z okresu Dyrektoriatu powozem zaprzężonym w szóstkę koni, coś w tym stylu. 

Ale to dygresja, bo potrafię zrozumieć, że aktualnie ten właśnie model jest Twoim marzeniem. Jak mawiał niewidomy dżokej, którego zapytano czy weźmie udział w Wielkiej Pardubickiej, "nie widzę przeszkód". Mnie akurat bardziej podoba się wersja w białym złocie.

Mam tylko jedną uwagę, kurant na filmie dzwoni coraz wolniej. Odstępy między dźwiękami tak szybko się wydłużają, jakby sprężyna napędzająca mechanizm alarmu była bardzo słaba albo ledwo nakręcona. Jeśli rzeczywiście tak było, jeden-dwa obroty koronką tylko dla sprawdzenia dźwięku, to OK. 

- ireo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 godzin temu, ireo napisał(-a):

Piękna rzecz, chociaż trudno mi  wyobrazić sobie sytuacje z codziennego życia, w których ten zegarek byłby na miejscu. 

Np, wycieczka za miasto w kostiumach z okresu Dyrektoriatu powozem zaprzężonym w szóstkę koni, coś w tym stylu. 

Ale to dygresja, bo potrafię zrozumieć, że aktualnie ten właśnie model jest Twoim marzeniem. Jak mawiał niewidomy dżokej, którego zapytano czy weźmie udział w Wielkiej Pardubickiej, "nie widzę przeszkód". Mnie akurat bardziej podoba się wersja w białym złocie.

Mam tylko jedną uwagę, kurant na filmie dzwoni coraz wolniej. Odstępy między dźwiękami tak szybko się wydłużają, jakby sprężyna napędzająca mechanizm alarmu była bardzo słaba albo ledwo nakręcona. Jeśli rzeczywiście tak było, jeden-dwa obroty koronką tylko dla sprawdzenia dźwięku, to OK. 

Wiem wiem. Te zegarki nie najeżą do najurodziwszych i kojarzą się z hrabią Lanckorońskim ale myślę, że jednak można je dobrać do niektórych casualowych strojów. A świat byłby nudny gdyby same Speedmastery i Navitimery "chodziły" po tym świecie.  Niemniej szkoda że tak fajnej komplikacji alarmu nie zrobili w bardziej urodziwej formie no ale cóż..

Co do dźwięku alarmu na wideo to zwalnia on dlatego że zwyczajnie wyczerpuje się rezerwa mocy alarmu - jak się nakręci mocno to dzwoni szybciej a jak słabo to odstępy miedzy gongami są większe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, kaponier napisał(-a):

Wiem wiem. Te zegarki nie najeżą do najurodziwszych i kojarzą się z hrabią Lanckorońskim ale myślę, że jednak można je dobrać do niektórych casualowych strojów. A świat byłby nudny gdyby same Speedmastery i Navitimery "chodziły" po tym świecie.  Niemniej szkoda że tak fajnej komplikacji alarmu nie zrobili w bardziej urodziwej formie no ale cóż..

Co do dźwięku alarmu na wideo to zwalnia on dlatego że zwyczajnie wyczerpuje się rezerwa mocy alarmu - jak się nakręci mocno to dzwoni szybciej a jak słabo to odstępy miedzy gongami są większe

Miałem na myśli coś innego, że ten zegarek ma bardzo wyrazisty charakter, który pasuje do komplikacji alarmu/kurantu (kuranty wprawdzie wygrywają bardziej skomplikowane sekwencje ale ten ma tak dźwięczne brzmienie, że nie wypada nazywać go "alarmem") ale jest wymagający wobec całej reszty czyli ubioru, sytuacji, itd. Ale jeśli ktoś chce nosić taką rzecz do dżinsów, to pewnie też da radę.

Właśnie o tym pisałem, że energia oddawana przez sprężynę nie jest kompensowana w taki sposób, żeby niezależnie od stopnia nakręcenia sprężyny kurant dzwonił w tym samym (albo przynajmniej podobnym) tempie. Niby nie jest to feler, większości użytkowników by nie przeszkadzał, więc w podsumowaniu napisałem "OK".

- ireo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdyby ktoś się zastanawiał nad nową rewizją superocean heritage 42mm, koperta teraz jest idealna, ma tylko 12mm grubości i skrócone lugi do 49mm. Jest lżejszy i świetnie leży. Bliżej teraz do 40mm niż 42mm.

20260110_142941.jpg

IMG-20260110-WA0024.jpg

Edytowane przez meeehau

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi