Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Rekomendowane odpowiedzi

Złotnik pewno by to przylutował pytanie tylko za ile, czy to ma finansowy sens. No i na pewno będzie mocno osłabione i prawdopodobnie puści przy pierwszym mocnym nacisku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już by bylo lepiej gdyby cała koperta byla złota a tak jesli nawet do lutuje to potem trzeba ją pozłocić

Robota złotnika plus złocenie raczej nie opłacalny interes jesli w ogóle się to da zrobić

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tyle, że to stary Tissot i o kopercie mogę jedynie pomarzyć dlatego chciałbym ją reanimować.

Pobieda "czerwona 12" - 1-47

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj miałem bardzo podobną historię kiedyś - urwałem ucho w starym szwajcarze jakiejś mało znanej marki. Koperta była mosiężna złocona. Przylutowałem to cyną (mosiądz z cyną tworzy bardzo mocne złącze). Przed lutowaniem opiłowałem krawędzie połączenia - cyna została umieszczona w powstałych "bruzdach". Po lutowaniu opiłowałem nadmiar materiału iglakiem - ostateczny kształt był bardzo zbliżony do oryginału, ale kolor niestety nie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej, czy ktoś próbował zakładać do Mołni wskazówki od innych kieszonek? Jakiś szwajcarów, czy choćby od Ruhli kieszonki? Czy są problemy ze spasowaniem?

Współczuję ułamanego ucha. Jak narazie prostowałem ucho w 3 kopertach i jakoś się udawało :-)

Edytowane przez orcio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak ułamałem ucho w krabie przy próbie prostowania, to kleiłem 2-składnikowym epoksydem do metalu, ale po jakimś czasie i tak odpadało :/ Spróbuję w takim razie cyną...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej, czy ktoś próbował zakładać do Mołni wskazówki od innych kieszonek? Jakiś szwajcarów, czy choćby od Ruhli kieszonki? Czy są problemy ze spasowaniem?

Współczuję ułamanego ucha. Jak narazie prostowałem ucho w 3 kopertach i jakoś się udawało :-)

Ja próbowałem ale z marnym skutkiem. Pasowała mi tylko godzinowa z jakiegoś tavanesa. A te co próbowałem dopasować domowymi sposobami były za luźne i spadały albo nie kręciły się z osią. Ale ja miałem do dyspozycji tylko śrubokręty zegarmistrzowskie.:)

Lepiej umrzeć na zawał w pełnym słońcu, niż z powodu braku tlenu wciemnej d*pie, w którą się ochoczo wchodziło...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te wskazówki, które mierzyłeś, były w takim razie za małe, czy tak? I próbowałeś powiększyć otwór na oś?

'Ja próbowałem ale z marnym skutkiem. Pasowała mi tylko godzinowa z jakiegoś tavanesa. A te co próbowałem dopasować domowymi sposobami były za luźne i spadały albo nie kręciły się z osią. Ale ja miałem do dyspozycji tylko śrubokręty zegarmistrzowskie.:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie tak. Ponoć to się robi wiertełkami... Tylko że ja ich nie miałem.

Edytowane przez gregch

Lepiej umrzeć na zawał w pełnym słońcu, niż z powodu braku tlenu wciemnej d*pie, w którą się ochoczo wchodziło...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdarzyło mi się powiększać otwór wskazówki, by dopasować do innego werku za pomocą iglaka - włożyć iglak w otwór wskazówki i lekko pokręcić. Bardzo łatwo jest przesadzić z kreceniem. :( i robi się za duży otwór :(;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No cóż, bajeranckie wskazówki w drodze. Zobaczymy co da się zrobić. Zegarmistrz już się chowa pod blat jak mnie widzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyszczenie tarczy Poljote de luxe - ma to sens?

Spartoliłem już tarczę Kamy i Prima ,za których to czyszczenie już na pewno się nie wezmę bo nawet delikatne przecieranie wilgotną ściereczką wycierało brud ale i niestety napisy i farbę też. Tarcze de luxa (mam takiego z frezowanymi indeksami i kwadratowym wzorem na środku) wygląda solidniej i tak też wyglądają napisy, ale po wcześniejszych doświadczeniach to jest strach. Rękę do tego mam , ale mimo to - jak sądzicie : ma taka walka sens?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Ritter

Czyszczenie sens ma zawsze ale czy efekt końcowy to już nie koniecznie :) . Jest czyszczenie - jest zabawa. Jak nie podejmiesz próby to skąd będziesz wiedział, że się nie da a czyściutka tarcza jak nówka będzie nagrodą za podjęte ryzyko...

Z drugiej jednak strony proponowałbym poszukać bardzo podobnej tarczy, nawet w nienajlepszym stanie by dokonać testu. Inaczej ryzykujesz, że tarcza albo złapie całkowity glanz badź będzie przypominała mocno post apokaliptyczną wersję samej siebie z czasów gdy jeszcze nie zabrałeś się za jej udoskonalanie :) .

Pochwal się efektem. Co by się nie stało na pewno kliknę "lubię to" :) .

Proponuję mały konkursik na zakończenie. Obstawiam tak, zwykłe mycietraczy Poljota DeLux z połyskiem lakierowaną celem zabezpieczenia:

Nówka: 16%

Glanz: 24%

Postapokalipsa: 60%.

Edytowane przez Ritter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyszczenie sens ma zawsze ale czy efekt końcowy to już nie koniecznie :) . Jest czyszczenie - jest zabawa. Jak nie podejmiesz próby to skąd będziesz wiedział, że się nie da a czyściutka tarcza jak nówka będzie nagrodą za podjęte ryzyko...

Z drugiej jednak strony proponowałbym poszukać bardzo podobnej tarczy, nawet w nienajlepszym stanie by dokonać testu. Inaczej ryzykujesz, że tarcza albo złapie całkowity glanz badź będzie przypominała mocno post apokaliptyczną wersję samej siebie z czasów gdy jeszcze nie zabrałeś się za jej udoskonalanie :) .

Pochwal się efektem. Co by się nie stało na pewno kliknę "lubię to" :) .

Proponuję mały konkursik na zakończenie. Obstawiam tak, zwykłe mycietraczy Poljota DeLux z połyskiem lakierowaną celem zabezpieczenia:

Nówka: 16%

Glanz: 24%

Postapokalipsa: 60%.

Po Twojej zachęcie - na pewno spróbuję :)

Musi się znaleźć tylko wena i czasu trochę (z tym krucho bo : - tato, pobawisz się ze mną? i tato musi :) ). O efekcie napiszę, zastanawiam się jeno czy pakować ją na trochę do wody na rozgrzewkę - bo po Kamie ( tu była kąpiel ), która wyszła postapokaliptyczna jest strach :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy któryś z kolegów mógł by mi podać długości oraz średnicę otworów takich wskazówek? nie mam jak zmierzyć a do trafionego zakupu potrzebuje wymiary
P1020651.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam problem ze swoją pobiedą, mianowicie nie mogę ustawić godziny. Gdy próbuję wyciągnąć koronkę, ona wychodzi cała. Jedynie mogę nakręcić. Wygląda to tak jakby coś się urwało w środku, a nie umiem ściągnąć dekla. fd3bab0b7bb4ed9ee3cd7c99d972b250141.101.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdejmij dekiel delikatnie go podważając. Następnie wcisnij koronkę z wałkiem i dokręć śrubkę mocującą wałek.

Cyk...cyk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy któryś z kolegów mógł by mi podać długości oraz średnicę otworów takich wskazówek? nie mam jak zmierzyć a do trafionego zakupu potrzebuje wymiary

Rozmiar jest standardowy dla 16 kamieniowych Rakiet o ile dobrze pamiętam. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koledzy, jak to jest z dokręcaniem automatu (takiego jak w Slavie asymetrycznej) ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koledzy, jak to jest z dokręcaniem automatu (takiego jak w Slavie asymetrycznej) ?

Teoretycznie możesz dokręcać ale Sławy wyjątkowo tego nie lubią, zdecydowanie skraca to żywotność mechanizmu jeśli będziesz to robił regularnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koledzy może to banalne ale jak się przestawia datę w Wostoku Komandirskim?

Czy jest szybszy sposób od kręcenia w koło?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spróbuj cofać do godz.20 jak przeskoczy data. Czasem się da.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spróbuj cofać do godz.20 jak przeskoczy data. Czasem się da.

Patent działa ,dzięki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi