Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Rekomendowane odpowiedzi

Powiem Wam lepszy numer, poszedłem dzisiaj do zegarmistrza w samym centrum miasta spytać, czy wyczyści i przesmaruje "ruska" (bo generalnie zajmuje się "szwajcarami")... odpowiedź brzmiała i owszem, a cena pytam...od 200 zł w górę... 2 razy pytałem, bo myślałem, że się przesłyszałem :D

No ale w centrum czynsz wysoki, do tego świeżo zakład po remoncie !!! Kiedyś serwisowałem u niego Certinę i Festinę, ale muszę poszukać kogoś tańszego <_<  Jednak widzę, że tendencja jest zwyżkowa we Wro, bo zakładów zegarmistrzowskich mało, to i się cenią. Rozumiem, bo każdy chce zarobić, ale żeby tak na szybko...

..."Wszys­tko jest możli­we. Niemożli­we po pros­tu wy­maga więcej cza­su"... Dan Brown

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:D

Jeden koniec drucika siedzi w dziurce, :)

Drugi pogięty w górę zaczepia o częściowo zębate kółko tak, aby przyciągać je do zębatki, którą blokuje. Oczywiście po środku śrubka. :)

No to to robiłem ale nie bardzo chce właśnie blokować :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak długo trzyma twój zegarek za te dwie setki? Może to była usługa expresowa, zegarek do odebrania za 25,5 minuty?? :D

Kurde nie wiem, nie spytałem tak szybko wyszedłem, ale...może jutro wrócę i spróbuję się dowiedzieć :D

..."Wszys­tko jest możli­we. Niemożli­we po pros­tu wy­maga więcej cza­su"... Dan Brown

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to to robiłem ale nie bardzo chce właśnie blokować :/

Kluczowe jest aby sprężyna dociskała kółko blokujące do zębatki, oraz to czy nie założyłeś blokady odwrotnie - górą do dołu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kluczowe jest aby sprężyna dociskała kółko blokujące do zębatki, oraz to czy nie założyłeś blokady odwrotnie - górą do dołu :)

Możliwe, poczekam do jutra, aż przyjdą mi narzędzia i go całego rozkręcę, a stoper nie działa niestety, a co jest przyczyną nie wiem. Mi się wydaje, że winą jest na pewno koło balansowe i na pewno coś jeszcze. Plus chyba jeszcze niechcący sprężynę zerwałem :D 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem Wam lepszy numer, poszedłem dzisiaj do zegarmistrza w samym centrum miasta spytać, czy wyczyści i przesmaruje "ruska" (bo generalnie zajmuje się "szwajcarami")... odpowiedź brzmiała i owszem, a cena pytam...od 200 zł w górę... 2 razy pytałem, bo myślałem, że się przesłyszałem :D

No ale w centrum czynsz wysoki, do tego świeżo zakład po remoncie !!! Kiedyś serwisowałem u niego Certinę i Festinę, ale muszę poszukać kogoś tańszego <_<  Jednak widzę, że tendencja jest zwyżkowa we Wro, bo zakładów zegarmistrzowskich mało, to i się cenią. Rozumiem, bo każdy chce zarobić, ale żeby tak na szybko...

tani majster jest ( był jeszcze 2,5 roku temu) na Jabłecznej z tyłu budynku w pomieszczeniu przy zsypie,cenowo był przystępny ale kiedyś oddał mi Wostoka z diagnozą trup Panie trup, ostatnio uruchomiłem go ćwiertnik był zapieczony :) ale samo smarowanie robił normalnie :)

jest też na ul. Nowej  ale cen nie znam kupowałem u niego szkła pleksi do rusków.

a najlepiej nauczyć się samemu :) i masz dwie setki w kieszenie he he :D :D :D 

KUPIĘ - TROCHĘ WOLNEGO CZASU ! 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możliwe, poczekam do jutra, aż przyjdą mi narzędzia i go całego rozkręcę, a stoper nie działa niestety, a co jest przyczyną nie wiem. Mi się wydaje, że winą jest na pewno koło balansowe i na pewno coś jeszcze. Plus chyba jeszcze niechcący sprężynę zerwałem :D

odpowiedz sobie na pytanie: ile zegarków udało mi się naprawić ??? jesli odpowiedź brzmi rozkręciłem i poskładałem choć jeden zegarek i on działa to bierz się za niego. Ale jeśli nie naprawiałeś to proponuję zestawik:

http://allegro.pl/zestaw-zegarkow-rosyjskich-tanio-i5059921251.html

i proponuję poćwiczyć 

nie warto niszczyć stopera :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dubel

Edytowane przez Goral35

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

odpowiedz sobie na pytanie: ile zegarków udało mi się naprawić ??? jesli odpowiedź brzmi rozkręciłem i poskładałem choć jeden zegarek i on działa to bierz się za niego. Ale jeśli nie naprawiałeś to proponuję zestawik:

http://allegro.pl/zestaw-zegarkow-rosyjskich-tanio-i5059921251.html lub     http://allegro.pl/stary-radziecki-zegarek-wiesna-zestaw-2-sztuki-i5068920880.html

ewentualnie

http://allegro.pl/rakieta-wostok-zestaw-zegarkow-i5067294982.html

i proponuję poćwiczyć 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://allegro.pl/zestaw-zegarkow-rosyjskich-tanio-i5059921251.html

i proponuję poćwiczyć

Dzięki za link, właśnie dlatego dostałem ten stoper i jeszcze jednego trupka do nauki :) nic jeszcze nie rozkręcałem. Dopiero to zacznę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za link, właśnie dlatego dostałem ten stoper i jeszcze jednego trupka do nauki :) nic jeszcze nie rozkręcałem. Dopiero to zacznę.

zacznij od tego trupka i dokup jesszcze naście :)

jak teraz sobie przypomnę ile  skasowałem zegarków przez swoje "wydaje mi się" że potrafię to zrobic, to jestem siny ze złości na swoje wydumane ego " kto ja tego nie naprawię ?? ja nie naprawię ?" 

a tu trzeba czasu i doświadczenia :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zacznij od tego trupka i dokup jesszcze naście :)

jak teraz sobie przypomnę ile skasowałem zegarków przez swoje "wydaje mi się" że potrafię to zrobic, to jestem siny ze złości na swoje wydumane ego " kto ja tego nie naprawię ?? ja nie naprawię ?"

a tu trzeba czasu i doświadczenia :)

Domyślam się ;) właśnie na allegro sprawną pobiede znalazłem taką jaką Ja mam tylko że martwą i myślę czy nie kupić sprawnej i poprzekładać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Domyślam się ;) właśnie na allegro sprawną pobiede znalazłem taką jaką Ja mam tylko że martwą i myślę czy nie kupić sprawnej i poprzekładać.

jak za mała kaskę to bierz i ćwicz :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a pęsety kolega już zanabył :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie za małe pieniądze. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ile może kosztować dospawanie ucha, a właściwie dorobienie, ponieważ go nie mam, wraz z niklowaniem koperty. Da się w ogóle zrobić taki myk?

???

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem się nie da, chyba, że tylko do gablotki.

Koperta to monoblok i coś doczepione w użyciu odpadnie.

To tylko moje zdanie i mogę się mylić, jak każdy ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem się nie da, chyba, że tylko do gablotki.

Koperta to monoblok i coś doczepione w użyciu odpadnie.

To tylko moje zdanie i mogę się mylić, jak każdy ;)

Nie mylisz się. Pierwsze mocniejsze szarpnięcie i zostaje solo <_< Ogólnie rzecz biorąc lepiej szukać dobrej całej koperty niż pchać się w takie remonty. Efekt wątpliwy i koszt niemały.

Edytowane przez kchrapek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, udało mi się zdobyć kopertę do pasówki i chcę w niej osadzić Mołnie 3603, tylko średnica wewnętrzna koperty jest ok 38 mm. Czy ktoś pomógłby w osadzeniu mechanizmu i skróceniu wałka?

Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a pęsety kolega już zanabył :)

Gdzieś miałem na pewno, muszę jutro poszukać. Tak przy okazji, wyciągnięcie skazówek w pobiedzie z 58 jest ciężkie ? Czy potrzebuje narzędzia specjalnego do tego ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdzieś miałem na pewno, muszę jutro poszukać. Tak przy okazji, wyciągnięcie skazówek w pobiedzie z 58 jest ciężkie ? Czy potrzebuje narzędzia specjalnego do tego ?

Ja tam nie wiem, ale 5-cio letni syn mojego brata mówi, że młoteczkiem wszystko potrafi rozmontować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tani majster jest ( był jeszcze 2,5 roku temu) na Jabłecznej z tyłu budynku w pomieszczeniu przy zsypie,cenowo był przystępny ale kiedyś oddał mi Wostoka z diagnozą trup Panie trup, ostatnio uruchomiłem go ćwiertnik był zapieczony :) ale samo smarowanie robił normalnie :)

jest też na ul. Nowej  ale cen nie znam kupowałem u niego szkła pleksi do rusków.

a najlepiej nauczyć się samemu :) i masz dwie setki w kieszenie he he :D :D :D

Dzięki za namiary na majstrów. Jabłeczna kawał drogi, ale jak będę kiedyś przejazdem to zerknę, czy jeszcze jest.

Na Nowej, nawet nic nie mów !!! On chyba żyje ze sprzedaży w hurtowni tylko. Pytałem kiedyś o szkiełko do Poljota TV, to nie ma Panie i nigdzie Pan nie dostanie fasonowego, jak Pan znajdzie to Panu zamontuję. Znalazłem - na forum ;-) Poszedłem i pytam, czy teraz wymieni: nie, bo nie mam takiego uchwytu żeby złapać szkiełko. Poszedłem 100 metrów dalej na Kołłątaja, zapłaciłem 15 zł i na miejscu 2o sekund roboty, na drewnianym klocku wcisnął mistrz.

Da się, da się. A jakby był pająk do kwadratowych szkiełek, to sam bym wymienił i się nie prosił. A tak nie chciałem zniszczyć nowego szkiełka (choć mam jeszcze jedno na zapas).

A co do nauki, właśnie kompletuję różne różniste przybory i będę się wprawiał ;-)

PS. Nie wiem, czy to ja mam takie szczęście do fachowców (i to nie tylko zegarmistrzów), czy po prostu każdy idzie po jak najmniejszej linii oporu, czyli jak zarobić, a się nie narobić.

Ja tam nie wiem, ale 5-cio letni syn mojego brata mówi, że młoteczkiem wszystko potrafi rozmontować.

Pamiętam, jak dziś, jak jakieś 35 lat temu, jako mały brzdąc mówiłem dziadkowi, że naprawię mu popsuty zegarek naręczny i budzik. Zabawa była przednia, z trybików (kółek) były świetne bączki :D

Edytowane przez tommly

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo śmieszne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo śmieszne

Przepraszam Cię, ale tak właśnie powiedział do mnie w tamtym tygodniu, kiedy próbowałem dostać się do starego aparatu fotograficznego i od tej pory nie wychodzi mi to z głowy. Żałuj, że nie widziałeś jaką poważną minę miał przy tym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi