Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Rekomendowane odpowiedzi

@sthool dzięki za tak dokładne wyjaśnienie, teraz mogę spać spokojnie :)

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W którejś z polskich książek o tematyce zegarmistrzowskiej (zapewne w którymś tomie autorstwa o. Podwapińskiego i Bartnika) te dwa rozwiązania nazwane są "dodatnie" i "ujemne" przestawianie wskazówek. "Dodatnie", gdy "normalny" ruch wskazówek uzyskujemy kręcąc koronką w prawo ("do góry"), zaś "ujemne", gdy musimy kręcić w lewo ("na dół") :) Z technicznego punktu widzenia, te dwa rozwiązania różnią się ilością kół zębatych w przekładni chodu - np. w Poljotach jest o jedno stalowe małe kółeczko więcej niż w Rakietach.

Wstyd się przyznać ale dzisiaj "poprawiałem" godzinę w swoim Oriencie Mako Black. Co ciekawe okazało się (znaczy przypomniałem sobie) że tam również "do góry" ustawia się czas ;)  Nie pamiętałem ponieważ od zakupu (jakieś pół roku temu) jak nastawiłem czas to nie musiałem korygować, dobry automat :D.

Jeszcze raz dziękuję za poszerzenie wiedzy.

7ara7ony vel Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie o mechanizm w Kirowskim co ma tarczę w ząbki - czy był stosowany jeszcze gdzieś? Przerzucił pudło złomków i nie znalazłem.

Wysłane z mojego LIVE2 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie o mechanizm w Kirowskim co ma tarczę w ząbki - czy był stosowany jeszcze gdzieś? Przerzucił pudło złomków i nie znalazłem.

Wysłane z mojego LIVE2 przy użyciu Tapatalka

Mechanizm 2409 z 1MCZ, szeroko stosowany w fabryce Kirowa (np wszelkiej maści kirowskie, starsze poljoty, polskie zegarki z Błonia).

TikTak TikTak - tylko 2 kalorie ;-)

MARIANEK :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy wiecie jak w mechaniźmie 2616.2H (55G) zmieniać datę? Wolałbym go nie zniszczyć podczas testów a znane metody zawodzą..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No kręcić wskazówkami do przodu, tak normalnie  :)  Jak nie przerzuca, to musi być uszkodzenie

TikTak TikTak - tylko 2 kalorie ;-)

MARIANEK :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No kręcić wskazówkami do przodu, tak normalnie  :)  Jak nie przerzuca, to musi być uszkodzenie

Dzięki :) Zmiana daty o północy czyli co drugą 12-tą działa znakomicie ale liczyłem, że jakoś można zmienić ją samemu. Gdy zegarek leżał kilkanaście dni poza ustawieniem godziny warto też ustawić datę. Liczyłem, że da się to zrobić szybciej niż robiąc obroty wskazówkami 

Edytowane przez watchme

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki :) Zmiana daty o północy czyli co drugą 12-tą działa znakomicie ale liczyłem, że jakoś można zmienić ją samemu. Gdy zegarek leżał kilkanaście dni poza ustawieniem godziny warto też ustawić datę. Liczyłem, że da się to zrobić szybciej niż robiąc obroty wskazówkami 

Na 90%, bo nie mam go pod ręką, można zmieniać 20 - 24. Dojeżdżasz do północy, cofasz o 4 godziny i znowu do przodu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na 90%, bo nie mam go pod ręką, można zmieniać 20 - 24. Dojeżdżasz do północy, cofasz o 4 godziny i znowu do przodu.

Dokładnie i jest to opisane tutaj jako "date: set by changing 20-24h"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Yakovlev

Dla bezpieczeństwa szybką zmianę daty należy realizować w większym zakresie, np 18:00 - 2:00.

Trzeba słuchać co mówi mechanizm ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trzeba słuchać co mówi mechanizm ;)

Ototo... to jest najważniejsze. :)

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wałek do pasówki był skracany pod daną kopertę.Każdy od molniji na 15 tu kamieniach (niskiej) będzie pasował po nagwintowaniu i skróceniu.Ew.poszukaj wałka 1,2mm na "ukrainie" który jest gwintowany na całej długości.Wystarczy tylko przyciąc .Na "zatoce"też bywają.

Edytowane przez jac-st

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oglądałem te wałki z Ukrainy - cenią się. Masz jakieś doświadczenia z zakupami od nich?

Edytowane przez Odin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupowałem ukraińskie razem z kopertą i koronką ale od gościa na allegro.Był też zakup grupowy z Ukrainy na forum i kilka osób brało.Tyle że oni często dają na Ukrainie wałek 0.9 mm który ogólnie mówiąc jest słaby.Zrobiłem trochę pasowek więc moja rada znaleźć wałek o molniji i albo samemu albo przy pomocy majstra nagwintowac i skrócic.Nie wiem jaką masz kopertę więc o dobraniu koronki nie piszę ;-).Kiedyś wałki gwintowane kupiłem w ruskim sklepie .Potem znajdę link tyle że obecnie też sobie cenią jak pamiętam .

Edytowane przez jac-st

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie mam pytanie czy jak się wałek ułamał w koronce to nie ma najmniejszej szansy żeby ją uratować ? (przypadek dotyczy Rodiny)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Yakovlev

Panowie mam pytanie czy jak się wałek ułamał w koronce to nie ma najmniejszej szansy żeby ją uratować ? (przypadek dotyczy Rodiny)

W samej koronce ? To tylko rozwiercanie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Yakovlev

Jakies dobre rady do tej czynnosci?

Oddać do majstra ;)

No chyba, że masz tak dobrze wyposażony warsztat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Majster powiedzial ze sie nie da... Ale skad wziac oryginalna zlocona koronke do rodiny?;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość jarozlaw

Można zrobić lekki rozwiert, usunąć resztki wałka, później ewentualnie w miarę potrzeby nagwintowac. Zmień majstra ;-)

Edytowane przez jarozlaw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi