Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Rekomendowane odpowiedzi

Ja wrzucam do ultradzwiękowej i liczę na to że się umyje

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taka myjka ultradźwiękowa to rozumiem, że nie myje płynem... Jeśli się wrzuci np. zabrudzoną kopertę to też umyje, czy tak się nie robi?

Edytowane przez art_69

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płynem, płynem.

Są specjalne płyny do mycia części mechanizmów do myjek ultradźwiękowych.

Oczywiście świetnie też domyje i kopertę, i bransoletę, i biżuterię, i płyty CD/DVD, i wiele, wiele innych

Edytowane przez loituma

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W płynie myje. Potem płuczę w wodzie destylowanej następnie w benzynie ekstrakcyjnej.

O, Arek był szybszy. Gaźnik można umyć również

Edytowane przez Brat Pit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myłem ten mostek w myjce. Potem zapomniałem nasmarowac i się męczyłem tydzień z werkim który się zatrzymywal tarczą w górę. Po podmiance wszystkiego doszedłem do wniosku że to chyba smarowanie tego łożyska, bo pomogło, ale 100% pewności niema.

Edytowane przez Wojtas79

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Ritter

Napiszę coś niecodziennego odnośnie sprężynki przytrzymującej kamyk nakrywkowy w Raketa2609A/14A  ;) . Nie zalecam początkującym grzebania się z tym. To słuszne podejście, unikacie tego jak ognia czując, że gdzieś czai się zło i niepowodzenie  :) .

Dla zawziętych zatwardzialców pragnących wywrzeć swą niepohamowąną wolę, kształt jest wskazówką. Ten dzyndzel na środku półokrągłej podkowy świadczy o tym, że zapewne w tym miejscu przydałby się paznocieć ściągający blaszkę sprężynki głębiej do rantu a także po to by nie odleciała i jeszcze w czasie nadmiernej, bez wyczucia wściekłej manipulacji pincetą nie wichrowała się.

Druga sprawa dotyczy tego, że blaszka nie musi być umiejscowiona w taki sposób, że akurat w tym ustawieniu rant jest największy. Skoro można, korzystajmy z niedoskonałości technologii to należy tak czynić a nie jak panna na wydaniu wzdrygać się tego i owego.

Trzecia podpowiedź, najpierw obracamy i sprawdzamy gdzie blaszka wchodzi najlepiej? Rzecz jasna po obróceniu w gnieździe a dopiero w kolejnej kolejności    ;)  bierzemy ostrą pincetę i chwytamy podkowę u jej zakończeń i z wyczuciem ściskamy. Można próbować wywlec jedno z zakończeń podkowy jako pierwsze ale i w tym przypadku blokujemy ruch poziomy sprężynki paznokciem. Wiem, że to nie po szwajcarsku :D .

Na koniec, z tego co mi wiadomo zegarmistrze także sobie tę blaszkę olewają i nie demontują. Tym samym nie jesteście jak te samotne sieroty, znikąd pomocy ;) . Witajcie w zacnym klubie  :D .

Nie bądźcie Koledzy zbytnimi purystami i nie oliwcie tego przypadkiem od strony kamienia nakrywkowego. Po złożeniu, nieco oliwy od strony łożyska i po kłopocie. Mniej więcej tyle ile na łożyska osi balansu czyli nie wiele. Warto nieco pomajdrować ostrzem oliwiaka, delikatnie ale z premedytacją by usunąć pęcherzyk powietrza a oliwa dzięki niewielkiej lepkości spenetrowała przestrzeń między łożyskiem właściwym a nakrywką. Oliwa powinna w pewnej chwili zostać zassana przez pustą przestrzeń między oboma elementami łożyska. Wtedy jest najlepiej, to widać pod światło.

Warto czasami zaostrzyć drewnianą wykałaczkę i wpakować w otwór łożyska by się upewnić jego czystości. Czasami warto zakroplić nieco byle jakiej, cienkiej, mało lepkiej oliwy może być nafta i poczekać kwadrans aż spenetruje zakamarki i wtedy z ostrzem wykałaczki. Jak zruszycie pierścień brudu w łożysku to i myjka ultradźwiękowa będzie w stanie dokonać cudu. Cudom trzeba nieco pomagać nieparawdaż?

Edytowane przez Ritter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koledzy, kto w Warszawie dobrze robi balanse do Mołni 3602 (i nie naraża na bankructwo  :) ).

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napiszę coś niecodziennego odnośnie sprężynki przytrzymującej kamyk nakrywkowy w Raketa2609A/14A  ;) . Nie zalecam początkującym grzebania się z tym. To słuszne podejście, unikacie tego jak ognia czując, że gdzieś czai się zło i niepowodzenie  :) .

Dla zawziętych zatwardzialców pragnących wywrzeć swą niepohamowąną wolę, kształt jest wskazówką. Ten dzyndzel na środku półokrągłej podkowy świadczy o tym, że zapewne w tym miejscu przydałby się paznocieć ściągający blaszkę sprężynki głębiej do rantu a także po to by nie odleciała i jeszcze w czasie nadmiernej, bez wyczucia wściekłej manipulacji pincetą nie wichrowała się.

Druga sprawa dotyczy tego, że blaszka nie musi być umiejscowiona w taki sposób, że akurat w tym ustawieniu rant jest największy. Skoro można, korzystajmy z niedoskonałości technologii to należy tak czynić a nie jak panna na wydaniu wzdrygać się tego i owego.

Trzecia podpowiedź, najpierw obracamy i sprawdzamy gdzie blaszka wchodzi najlepiej? Rzecz jasna po obróceniu w gnieździe a dopiero w kolejnej kolejności    ;)  bierzemy ostrą pincetę i chwytamy podkowę u jej zakończeń i z wyczuciem ściskamy. Można próbować wywlec jedno z zakończeń podkowy jako pierwsze ale i w tym przypadku blokujemy ruch poziomy sprężynki paznokciem. Wiem, że to nie po szwajcarsku :D .

Na koniec, z tego co mi wiadomo zegarmistrze także sobie tę blaszkę olewają i nie demontują. Tym samym nie jesteście jak te samotne sieroty, znikąd pomocy ;) . Witajcie w zacnym klubie  :D .

Nie bądźcie Koledzy zbytnimi purystami i nie oliwcie tego przypadkiem od strony kamienia nakrywkowego. Po złożeniu, nieco oliwy od strony łożyska i po kłopocie. Mniej więcej tyle ile na łożyska osi balansu czyli nie wiele. Warto nieco pomajdrować ostrzem oliwiaka, delikatnie ale z premedytacją by usunąć pęcherzyk powietrza a oliwa dzięki niewielkiej lepkości spenetrowała przestrzeń między łożyskiem właściwym a nakrywką. Oliwa powinna w pewnej chwili zostać zassana przez pustą przestrzeń między oboma elementami łożyska. Wtedy jest najlepiej, to widać pod światło.

Warto czasami zaostrzyć drewnianą wykałaczkę i wpakować w otwór łożyska by się upewnić jego czystości. Czasami warto zakroplić nieco byle jakiej, cienkiej, mało lepkiej oliwy może być nafta i poczekać kwadrans aż spenetruje zakamarki i wtedy z ostrzem wykałaczki. Jak zruszycie pierścień brudu w łożysku to i myjka ultradźwiękowa będzie w stanie dokonać cudu. Cudom trzeba nieco pomagać nieparawdaż?

Eh, co ja się namęczyłem z tymi łożyskami... Efekt jest taki, że obecnie, mimo dobrych kilku lat doświadczenia z różnymi radzieckimi mechanizmami, ani myślę o demontażu tego łożyska. Po prostu najpierw wykałaczka i wstępne oczyszczenie, później ultradźwięki i ewentualnie powtórne oczyszczenie. Dalej oliwienie od strony czopa i po temacie :) Zazwyczaj to zdawało egzamin. A jeśli nie, to w ruch szła nabijarka i wymieniane było cało kompletne łożysko. Ale i tak konstrukcja tego łożyska daje jakieś niewielkie szanse na oddzielenie nakrywek. A w takim np. Atlanticu 6300N takiej szansy nie ma :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje mi sie, że w katalogach przy opisie mechanizmu 3133 jest wzmianka o szybkiej zmianie daty.

Zauważyłem, że faktycznie cofając wskazówkę godzinową idzie wykonać szybką zmianę.

Pytanie czy to szkodzi mechanizmowi, czy jest to metoda zgodna z zaleceniami?

W Wostokach na mech 2414 też jest podana ta metoda, ale z tego co wiem, to nie jest to zalecane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedyś była dyskusja o tym. Ja czasami używałem tej metody, ale teraz to nie kręcę już dat w zegarkach. Szkoda ćwiertników

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Myjka ultradźwiękowa do zegarków to jakaś specjalna piekielna maszyna , czy zwykła myjka ultradźwiękowa ?

Jak szukałem takiego urządzenia to mam spory zakres cenowy.

Na co powinienem zwrócić uwagę przy zakupie ?

Czy polecacie jakiś model ?

Zastanawiam się nad zakupem do celów hobbistycznych, prócz zegarków pewnie dla uzasadnienia w domowym budżecie uwzględnię biżuterie żony :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Różni się tym, czy mała drukarka biurkowa od maszyny w punkcie ksero. Profesjonalne zegarmistrzowskie mają zazwyczaj kilka koszy, do tego płynną regulację częstotliwości i możliwość podgrzania wsadu. Do zastosowań domowych wystarczy mala zwykła, byle częstotliwość była wysoka (niska częstotliwość to ryzyko np uszkodzenia szelaku itp)

Najlepszym paliwem jest makaron

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy jest jakas mało inwazyjna metoda na usunięcie "zębów" z koperty kirowskiego kraba?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy jest jakas mało inwazyjna metoda na usunięcie "zębów" z koperty kirowskiego kraba?

Nie ma, to jeden odlew.

A dlaczego chcesz usuwać zęby?

TikTak TikTak - tylko 2 kalorie ;-)

MARIANEK :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bo mam dużo wolnych kopert z zębami a potrzebne mi bez ;) myślałem, że to modułowe połączenie :(

X1Xox83.jpg

Edytowane przez rysqut

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wybierz najgorszą kopertę, odpal dremel i próbuj. Może coś się uda :)

Lepiej umrzeć na zawał w pełnym słońcu, niż z powodu braku tlenu wciemnej d*pie, w którą się ochoczo wchodziło...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lepiej poszukaj innych kopert. Moim zdaniem nie uda Ci się "ładnie" usunąć zębów z tych kopert. Co zrobisz z pierścieniem pomiędzy zębami  ?. Ręczynie dremelem ciężko będzie utrzymać płaskość powierzchni, można to zamaskować polerowaniem ale patrząc pod katem i tak będzie widać rękodzieło. Jak byś miał dostęp do tokarki , to po zgrubnym usunięciu zębów mógłbyś wyrównać ten pierścień po płaszczyźnie, ale moim zdaniem taka koperta już nie będzie tak ładnie wyglądać.   

Różni się tym, czy mała drukarka biurkowa od maszyny w punkcie ksero. Profesjonalne zegarmistrzowskie mają zazwyczaj kilka koszy, do tego płynną regulację częstotliwości i możliwość podgrzania wsadu. Do zastosowań domowych wystarczy mala zwykła, byle częstotliwość była wysoka (niska częstotliwość to ryzyko np uszkodzenia szelaku itp)

Czy 40 Hz to dużo ? większość tego co znalazłem na all oscyluje koło tej wartości. Mam jeszcze pytanie co do pojemności rozumiem że tutaj też nie muszę szaleć i wystarczy mi 0.5 - 07 litra. Czy po czyszczeniu bransolet warto je po płukaniu jeszcze jakoś naoliwić ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

40 kHz raczej. Myślę, że taka będzie optymalna, wielkość również. 

Najlepszym paliwem jest makaron

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mechanizm Mołnii 3602 Czy koło na którym osadza się wskazówkę minutową powinno się obracać niezależnie od koła na zdjęciu nr 2? Wydaje mi się, że tak... A mam z tym mały problem.

post-66653-0-36154600-1524335157_thumb.jpg

post-66653-0-62040900-1524335168_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cwiertnik ma możliwość niezależnego obracania się względem koła minutowego gdyż jakoś wskazówki trza przestawiać. Lecz ćwiertnik też przekazuje napęd z przekladni chodu na przekładnię wskazań więc ma sie obracać na osi lecz z pewnym oporem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cwiertnik ma możliwość niezależnego obracania się względem koła minutowego gdyż jakoś wskazówki trza przestawiać. Lecz ćwiertnik też przekazuje napęd z przekladni chodu na przekładnię wskazań więc ma sie obracać na osi lecz z pewnym oporem.

dzięki!

Wysłane z mojego CAM-L21 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A zawźmij się... Wiele do stracenia nie masz.

A jak pęknięcia nie ma to jest do zrobienia.

Wygląda nieźle. Jestem ciekawy jak zęby będą się układały. Trzymam kciuki.

Kibicowałem, też kiedyś prostowałem takie koło. Ja to jestem laik a Enkil to zawodowiec wśród amatorów raczej będzie działać

No i koło działa jak należy. :)

A werk dałem do takiego oto oryginała w mosiężnej kopercie :D

post-68064-0-77641800-1524388599_thumb.jpgpost-68064-0-28616400-1524388623_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak to jest z tymi olejami? Faktycznie lepiej stosować te dwa jeden do kamieni rzadszy tj. novostar, a drugi bardziej do elementów nastawczych itp? Bo niby z opisu wynika, że mają takie samo zastosowanie. Faktycznie jest duża różnica w lepkości? Zastanawiam się czy jest sens kupowania tego Novostara typ B skoro mam już Moebiusa? 

Czyżby zrezygnowali ze szklanej butelki?

http://allegro.pl/olej-zegarmistrzowski-novostar-typ-b-poj-1-5-ml-i7300569652.html?reco_id=84b1e4e5-47df-11e8-9c15-246e9680bf28&ars_rule_id=201

:)

Edytowane przez Qba.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi