Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem ,różnica między tarczami wynosi 2mm ,prawidłowa do mojego powinna mieć 29mm a ta ma 27mm,pytanie do jakiego zegarka a właściwie koperty ona pasuje,czy były różne rozmiary sportiwnyje, co do pojęcia,,warszawska" to nie mam pojęcia o co chodzi,czy była gorsza ,lepsza czy coś innego,jakby nawet była a pasowałaby rozmiarowo to i tak bym przelozyl bo jest w lepszym stanie 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Warszawska znaczy serwisówka klepana u nas za komuny albo po prostu malowanka. W Sportiwnych były dwa rodzaje kopert o ile się nie mylę ale mechanizm zawsze ten sam więc powinne pasować tak czy siak. 

𝑷𝒐𝒍𝒋𝒐𝒕/𝑺𝒆𝒌𝒐𝒏𝒅𝒂 - 𝑨𝒍𝒍 𝑺𝒕𝒆𝒆𝒍, 𝟐𝟏 𝒋𝒆𝒘𝒆𝒍𝒔, 𝟐𝟐 𝒋𝒆𝒘𝒆𝒍𝒔, 𝟐𝟗 𝒋𝒆𝒘𝒆𝒍𝒔, 𝟑𝟎 𝒋𝒆𝒘𝒆𝒍𝒔

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje mi się, że były mniejsze i większe zegarki. Ja mam ze dwa "mniejsze" i chyba taka 27mm tarcza by pasowała,  ale nie mam większego do porównania.

Może się mylę, ale różniły się również grubością koperty, bo mniejsze miały mechanizm na wysokim mostku 15kamieni a późniejsze (większe?? ) 17kamieniowe mogły być "inne".

Takie moje przypuszczenia. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To w Sportiwnych były 15 kamieniowe mechanizmy? O dwóch rodzajach koperty wiem ale jedne i drugie widziałem wyłącznie na 17 kamieniach. 

𝑷𝒐𝒍𝒋𝒐𝒕/𝑺𝒆𝒌𝒐𝒏𝒅𝒂 - 𝑨𝒍𝒍 𝑺𝒕𝒆𝒆𝒍, 𝟐𝟏 𝒋𝒆𝒘𝒆𝒍𝒔, 𝟐𝟐 𝒋𝒆𝒘𝒆𝒍𝒔, 𝟐𝟗 𝒋𝒆𝒘𝒆𝒍𝒔, 𝟑𝟎 𝒋𝒆𝒘𝒆𝒍𝒔

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 21.10.2025 o 11:14, Sikor81 napisał(-a):

Dzięki wielkie .

Zegarek radziecki, wykonany w wersji "na eksport" a nie na rynek krajowy (napisy łaciną). Dedykacja" "Pułkownikowi (skrót) Sedaczewowi W. N. od Ministra Obrony (skrót) 1976".

"Proszę pamiętać, że zdecydowane stwierdzenia, takie jak „wszystko”, „zawsze” i „bez wyjątku” rzadko mają zastosowanie w dziedzinie radzieckich zegarków". (Mroatman)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sportiwnyje to wyłącznie mechanizm 17 kamieni. Były natomiast dwie koperty i w mniejszej może być mniejsza tarcza (nigdy nie sprawdzałem).

Większa koperta: https://mroatman.wixsite.com/watches-of-the-ussr/sportivnie?lightbox=dataItem-j5uxx84f

Mniejsza: https://mroatman.wixsite.com/watches-of-the-ussr/sportivnie?lightbox=dataItem-immxxsgo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi